Jak trávíte Velikonoce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30971
15.4.17 19:59

@Pinkie Cizim kolednikum take neotevirame, jen nasim znamym. Dnes jsem premyslela, jak to budeme delat s ditetem, az doroste do veku, kdy mu nebudou stacit schovane darky na zahrade, ale bude chtit chodit s kamarady koledovat. Takze bude se chodit jen po znamych a my take budeme otevirat jen znamym detem. Ptala jsi se, proc tak vadi otevrit a dat vajicko. To by mne nevadilo, jenze mne jiz vadi, kdyz pak jde clovek odpoledne ven a vidi ta vajicka rozvbita po ulici. Ony ty deti se jiz divaji blbe i na cokolady, netusim, co by si predstavovaly. A take mne prijde hloupe otevirat detem, ktere clovek potkava, ony nepozdravi, ale koledu by chtely. Na vesnici to bude patrne jine.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5199
15.4.17 20:47

@Bábrdl Je to zajímavá sonda, poslechnout si i vaše názory. I když některé názory zdejších diskutérek jsou pro mě naprosto nepochopitelné. :mrgreen: Na vesnici se to bralo tak, že třeba teď koleduje naše dítě (po všech domech ve vesnici) a já také dám všem koledníkům, co u nás zazvoní. Jiní třeba děti nemají, ale časem ano a také otevírají ostatním, protože jejich dítě pak taky jednou bude koledovat všude. Moje máma taky trochu hudrala, že poslední dobou do vesnice na Velikonoce podnikají nájezdy „cizí“ z měst, kteří třeba nemají na vesnici ani žádnou vazbu. Ale i tak děti dostaly hezkou nadílku, jsou to přece děti, proboha! ;) Je pravda, že takové ty starší babičky se třeba občas ptají „Čípak ty jseš?“ a pak, když zjistí, že od někoho vyloženě známého, přihodí do košíčku třeba ještě něco navíc a nechávají doma pozdravovat. ;) Ale není to nikdy tak ruinující, aby to někdo řešil, jestli cizí nebo známí a selektoval, komu otevřít a před kým zabouchnout dveře. :think:
Já sama za sebe jsem ráda, že ten zvyk moje děti poznají a přiznám se, že ji mi líto, že tradice ustupují. Nebo možná některé nahrazují jiné - viz. schovávání sladkostí po zahradě. tuhle anglickou verzi doma provozujeme taky, ale vzniklo to spíš spontánně tak, když naše nejmladší neuměla ještě básničku a byla moc malá. Tak hledala po zahradě schované dobroty. Bohužel (? :mrgreen: ) si to móc dobře zapamatovala a vyžaduje to zase. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5199
15.4.17 20:50

@Cuddy Na vesnici jsem nikdy nezažila, že by někdo házel vejci nebo jinak znevažoval koledu. :think: Slyšela jsem o tom jenom od tchýně - zase příběh z cikány na obr sídlišti. Jak jsem psala, tohle pravidlo „pouze známí ke známým“ mi přijde líto. Ničí se tím dle mého tradice, ale je to výsostně věc každého z nás. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
15.4.17 21:23

My teda letos nejsme doma, takze tentokrat deckam na vsi neotevru. Delam u nas v prvni tride, deti vi, kde bydlim, takze bych se nedivila, ze prijdou nebo zase spoluzaci mojich decek ze skolky, skoly. Proc ne, znam je, nemela bych s tim zadny problem. Nejsme sobci ani nafoukanci, abych neotevrela, hrala divadlo, ze nejsme doma a ta sladkost nas nepolozi.
Chapu, ze ve vetsich mestech je to jine, lidi jsou sami pro sebe, my jsme na vsi zvykli, ze se bezne zdravime, dame do reci i kdyz se vubec nezname. Proste ten kontakt je vrelejsi. Coz lidi zijici ve meste nepochopi. Tam si kazdy hraje sam pro sebe a zadna druznost se nepripousti.
Je mi lito decek, ktere nektere tradice nemaji sanci uz zazit 8).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2250
15.4.17 21:33

@Pinkie ja treba pochazim z jihoceskeho krajskeho mesta a ne ze sidliste, ale z okrajove vilove ctvrti. Na Velikonoce jsem nikdy nikomu neotvirala, ac meli lide snahu chodit, hlavne ti z prilehle vesnice, zadni cikani, ti u nas nebyli. Ja Velikonoce od mala nesnasela a dost spoluzacek to melo jako ja, nebyla jsem jedina, kdo neotvira. Me deti teda zazily sok, kdyz se o ceskych Velikonocich dozvedely (zijeme v cizine, deti jsou napul neCesi :mrgreen: ). Obecne moc neslavime, ja jsem nezdobici typ, vajicka teda delaly nekolikrat s babickou v CR, letos jen budeme hledat sladkosti na zahrade, mam dve vetsi deti a mimino, takze jen symbolicky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7323
16.4.17 08:36

@Aenne to ze nekdo dava penize je jeho problem. Jeste jsem se teda nesetkala s tim, ze by nekdo daval na Velikonoce prachy. Tak jenemaji lidi davat, ne? Co je spatnyho na sladkosti, netusim :nevim: samozrejme, ze ma dite radost z toho, ze neco dostalo. Dnesni doba dela z obycejnych tradic vedu a lidi jsou cim dal vic zapsklejsi. Jsem rada, ze moje dcera to bude znat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
16.4.17 08:43
@Pomka píše:
@Aenne to ze nekdo dava penize je jeho problem. Jeste jsem se teda nesetkala s tim, ze by nekdo daval na Velikonoce prachy. Tak jenemaji lidi davat, ne? Co je spatnyho na sladkosti, netusim :nevim: samozrejme, ze ma dite radost z toho, ze neco dostalo. Dnesni doba dela z obycejnych tradic vedu a lidi jsou cim dal vic zapsklejsi. Jsem rada, ze moje dcera to bude znat.

Ovšem tvojí dceři někdo nic nedá :mrgreen:
Ta dostane na zadek a bude koukat, jak dobroty dostávají kluci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59398
16.4.17 08:59
@Bábrdl píše:
Ovšem tvojí dceři někdo nic nedá :mrgreen:
Ta dostane na zadek a bude koukat, jak dobroty dostávají kluci.

to je to co mě přijde šílený, holka dostane na zadek a ještě za to nabídne odměnu :jazyk:. U nás žádná pomlázka neni, loni jí donesl tchán a doadlo to špatně, nejstarší ze srandy s ní šel na Vali a ta začala řvát, pomlázku mu sebrala a sešvíkala ho teda slušně :mrgreen: ale už mě jako dítěti se to nelíbilo proto jsme si zavedli jinou tradici a je to fajn. Tady obchází byty max partička cikánů takže neotvíráme :lol: Manžel na noční v práci dělal ještě kartičky se jmény dětí tak až budou všichni spát tak připravím stůl a ráno hlídat aby si Vali vše nepřivlastnila :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
16.4.17 09:02
@Pinkie píše:
@Bábrdl Je to zajímavá sonda, poslechnout si i vaše názory. I když některé názory zdejších diskutérek jsou pro mě naprosto nepochopitelné. :mrgreen: Na vesnici se to bralo tak, že třeba teď koleduje naše dítě (po všech domech ve vesnici) a já také dám všem koledníkům, co u nás zazvoní. Jiní třeba děti nemají, ale časem ano a také otevírají ostatním, protože jejich dítě pak taky jednou bude koledovat všude. Moje máma taky trochu hudrala, že poslední dobou do vesnice na Velikonoce podnikají nájezdy „cizí“ z měst, kteří třeba nemají na vesnici ani žádnou vazbu. Ale i tak děti dostaly hezkou nadílku, jsou to přece děti, proboha! ;) Je pravda, že takové ty starší babičky se třeba občas ptají „Čípak ty jseš?“ a pak, když zjistí, že od někoho vyloženě známého, přihodí do košíčku třeba ještě něco navíc a nechávají doma pozdravovat. ;) Ale není to nikdy tak ruinující, aby to někdo řešil, jestli cizí nebo známí a selektoval, komu otevřít a před kým zabouchnout dveře. :think:
Já sama za sebe jsem ráda, že ten zvyk moje děti poznají a přiznám se, že ji mi líto, že tradice ustupují. Nebo možná některé nahrazují jiné - viz. schovávání sladkostí po zahradě. tuhle anglickou verzi doma provozujeme taky, ale vzniklo to spíš spontánně tak, když naše nejmladší neuměla ještě básničku a byla moc malá. Tak hledala po zahradě schované dobroty. Bohužel (? :mrgreen: ) si to móc dobře zapamatovala a vyžaduje to zase. :mrgreen:

Já ti rozumím. Ten zvyk měl smysl v minulosti. Stejný jako každý jiný zvyk - dát možnost mladým se seznámit, trochu upouštěl páru sexuální frustraci mladých lidí - viz ten jasně erotický podtón šlehání a polévání dívek, navíc stmeloval komunitu „babička nechává pozdravovat“ a umožňoval bezbolestně „přilepšit“ těm, o kterých se vědělo, že mají hluboko do kapsy, aniž by měli pocit, že žebrají. Moje prabička mi vyprávěla, že se chudším koledníkům daly třeba i brambory nebo trochu mlíka.

A na vsi stmeluju dosud.

Ale ve městě už se to přežilo a je z toho jen žebrání. Navíc se mi nelíbí ten rozměr "kluci dostanou sladkosti, holky naplácáno. Takže raději anglosaskou tradici s hledáním nadílky od zajíčka. :mrgreen: Nakonec straomeček na vánoce je taky německý zvyk a jak se ujal. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5199
16.4.17 09:18

@Bábrdl Mám čtyřletou dceru, která je nadšená, protože umí nevšední a celkem i dlouhou koledu (žádný ohraný hody hody doprovody - nic proti). Lidi na vsi byli všichni potěšení a pozorně ji vyslechli, všichni ocenili, že i když je tak malá (loni 3 roky), že umí tak hezky pěknou koledu. Ona byla celá poprděná, jak ji všichni pochválili a kolik si toho vykoledovala. Dmula se pýchou. :lol: Doma se v tom štrachala a prohlížela, všem doma ukazovala, fakt to byl zážitek. Myslím, a snažím se tím říct, že největší smysl to má dle mého právě u těch malých dětí.
Ve městě si to moc představit neumím, to je pravda. Jinak u rodičů na vsi dospěláci moc nechodí - myslím takové ty ožralé tlupy chlapů. Já jako dítě to pamatuju a bylo to nepříjemný. Naštěstí to nějak vyšumělo a zůstalo jen to koledování malých dětí. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5199
16.4.17 09:22
@Aenne píše:
a videla jste nekdy, jak ty kluci venku na ulici v městách vycházejí z domu a hned kontorlují a porovnávají se, co dostali a kolik vyžebrali? Vajíčka je nazájimají, zajimají je penize a možná cukrovinky. Nikdy vám nenapadlo, co taková tradice u deti stimuluje? Chodí, zvoní, otravují, žebrají a pak se doma vytešují, kolik toho nazhromaždili. Nic hezké to v detech nestimuluje, kdyby chodili a třeba zavinšovali neco hezké a bez toho, aby jím za to nekto neco dával, tak bych to brala, že takové tradice stimulují v detech hezký pocit spolupatričnosti, ale takhle? Chodí žebrat a pak si to dama přehlížejí a vytešují se, kolik nažebrali penez a futrují se cukrovinakami.

Ne, neviděla. Tady to tak nefunguje ani u nás doma (ne na vsi u rodičů). Koledují tu hlavně malé děti, takže dostanou vejce a sladkosti. Já se setkala jen s nadšením a poděkováním. To, co popisujete, znám jen z doslechu z velkých sídlišť.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
16.4.17 09:27

Teda taky jsem se nesetkala s tím, že někdo dá koledníkům prachy :zed: Přijde mi to „ujetý“
Jinak u nás je zvyk že na květnou neděli chodí holky lítovat. Takže i moje holky si v tu neděli donesou dobroty, vajíčka. No, pak zas za týden v pondělí se to otáčí a „naděluje“ se klukům.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14630
16.4.17 09:39

@Pinkie Neber to prosím ve zlém, jen mě trochu překvapilo, že hájíš tradiční velikonoční zvyky a přitom posíláš na koledu dceru. Tys taky jako malá chodila na pomlázku s klukama? Já jsem z malé vesnice, kde opravdu zná každý každého, ale na koledující dívku by se tady dívali trochu divně i v době, kdy byla pomlázka mnohem víc dodržovaná než dnes. Ale možná na jihu jsou ty tradice zase trochu jiné, než jsme byli zvyklí u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5199
16.4.17 10:11
@Michelle_M píše:
@Pinkie Neber to prosím ve zlém, jen mě trochu překvapilo, že hájíš tradiční velikonoční zvyky a přitom posíláš na koledu dceru. Tys taky jako malá chodila na pomlázku s klukama? Já jsem z malé vesnice, kde opravdu zná každý každého, ale na koledující dívku by se tady dívali trochu divně i v době, kdy byla pomlázka mnohem víc dodržovaná než dnes. Ale možná na jihu jsou ty tradice zase trochu jiné, než jsme byli zvyklí u nás.

Jak jako „Ty posíláš?“? :mrgreen: Tady je naprosto normální, že chodí koledovat holčičky i kluci!!! Já chodila jako dítě taky! Od té doby, co dítě umí mluvit (a někdy ani to nemusí platit), dostanou holčičky i kluci do ruky pomlázku a košíček a chodí od domu k domu koledovat po celé vsi. S mrňatama chodí jako doprovod zpravidla někdo dospělý, ale jak jsou děti schopny obejít vesnici samy, spojí se do skupinky více dětí a chodí třeba ve čtveřici. Tak jakýpak posílání dcery někam koledovat? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
16.4.17 10:55

To je sranda, tak je to v každým kraji vesnice /vesnice, město/město jinak :lol:
U nás holky chodí na tu květnou neděli a chlap je z Pardubicka a tam holky nechodí vůbec jen v pondělí a kluci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Hra JAUVAJS!

• (3.8) + 10 recenzí

Dostihy a sázky

• (5) + 5 recenzí