Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@debra.morgan píše:
nojo, ale podle toho co píšeš u vás stejne nikdo na koledu nezazvoní…jinak teda mě přijde divný zvonit i u cizích lidí, u spolužáků, kamarádků, obejít starý tetky bez dětí z ulice, ale u cizích? to jsem nikdy nezažila a upřímně nevím, jak bych já reagovala, kdyby u nás zazvonil někdo cizí…
neotevrela bych
ja neotviram nikomu, ani znamym, pze se jdou jen ozrat zadarmo. svatky beru spis jako konec zimniho oobdobi a vitani jara.jako v pocatcich pohani. krestani to zas zprznili Jezisem
![]()
Zadelala jsem ted na kotel bramboroveho salatu, zitra se nas sejde vypada hodne. Bez salatu nejsou Vanoce ani Velikonoce.
Dalsi bude az v lete na hody, takze my se tesime.
Mám uklizeno, nazdobeno, navařeno.. Zítra upeču beránka ať je čerstvý a linecké. Jinak Zítra je odpočinkový den, popíjíme vínko, kecame, papame… a v pondělí příjde nějaká ta rodina a pár mých kamarádů, dáme si panáka, pokecáme… toť vše ![]()
@debra.morgan píše:
nojo, ale podle toho co píšeš u vás stejne nikdo na koledu nezazvoní…jinak teda mě přijde divný zvonit i u cizích lidí, u spolužáků, kamarádků, obejít starý tetky bez dětí z ulice, ale u cizích? to jsem nikdy nezažila a upřímně nevím, jak bych já reagovala, kdyby u nás zazvonil někdo cizí…
Ano, málokdo tady přišel sám a to jsme nechávali otevřená i vrátka do zahrady. Ale na vesnici je to normální, chodí prostě i cizí. Já pořád nechápu, co vám vadí na tom otevřít jednou za rok malým dětem, vyslechnout si básničku nebo koledu a dát jim něco sladkého nebo vajíčko?
Tady (a u rodičů taky) žádní ožralové (ani mlátiči holek) nechodí. Jen děti, někdy v doprovodu rodičů, ale ti se vždy drží zpátky u vrátek. Na vesnici je obvyklé, ale není to povinnost, spíš jen uctivost, mít přichystané i něco pro dospělé. Mého muže loni jedna paní přemlouvala, ať si nabere řízky a chlebíčky a nandala mu i perníčky.
Je z města, viděl to poprvé, tak byl z toho v šoku a moc se mu to líbilo. On zná jen Velikonoce ze sídliště, kdy chodili jen na pozvání známých a tohle mu přišlo kouzelný.
Nijak moc je neslavíme, aspoň mamka se snaží je neslavit. Za posledních pár let se jí to zhnusilo vlivem toho že strejda chodil s jalovcem a to mamka bytelně nesnáší a on si nikdy nedal říct. děda zase rád rozprašoval vodu a voňavku. táta se po obchůzce sousedů opil, a vůbec prostě se stím dělaly hrozné ofuky.. Ono je to totiž mísení krjů. Máma z čech, táta ze slezka, no než si zvykli už to nechce nijak řešit.. Takže prostě jen hezký nedělní jarní oběd, výlet, odpočinek, a na pondělí se ztratit z dosahu sousedů. Malé ozdravné poplácání jakože jen od syna a mého přítele. Ale jen decentně aby se neřeklo.
Mame doma nejakou velikonocni vyzdobu, s dcerou jsme ted delaly i nejake vytvory s velikonocni tematikou
Dnes jsem uvarila vajecny liker, mame beranka (moucnik, ne zvire
), zitra obarvime s dcerou par vajicek a pripravime sladkosti pro kluky. V pondeli chodi na dceru (2,5 roku) kluci, prijdou chlapi ze sousedstvi, pozvou se na kafe, chlebicek, stamprli. K obedu mame bramborovy salat a rizky
takto mame Velikonoce kazdy rok, i jako bezdetna jsem to takto mela.
@EmmaAnna píše:Že stoprocentně vím, že ti lidi Velikonoce slaví nebo drží, ale koledníkům (rozuměj malým dětem) neotvírají. Mazanec, beránek, velikonoční hlavička, barvení vajíček… plus venkovní velikonoční výzdoba. Sami mi to říkali.
@Pinkie co to znamená, že je „jinak stoprocentně“ slaví?
@Pinkie ale to, že si někdo upeče beránka ještě neznamená, že slaví Velikonoce
křesťani, židé, ateisté ani muslimové pohanské velikonce neslaví
a pokud, tak si třeba vyberou jen určité věci
naši sousedi taky nechtějí koledníky, ale upečou si rádi mazanec
prostě bych nevnucovala svoje tradice druhým
Nevím, jeslti slavíme.. jestli bych to tak nazvala, ale pro děti a pro sebe si tu atmosféru doma uděláme..
nabarvíme vajíčka, včera manžel pletl s dětmi pomlázku, já dneska s kluci perníčky..
Udělala jsem si jarní výzdobu, koupila jednoho čokoládového zajíce..
Spíš tak pro nás..
Kluci půjdou s manželem jenom po rodině s pomlázkou.. taky nemám ráda chodit po cizích lidech.. Bohužel je to taky zažité, že prostě kde je ženská, tak tam se jde.. taky neotvírám.. Dětem jenom od známých..
@Pinkie píše:
@Bábrdl Praha je trochu jiná, to chápu.Ale tady, to je fakt divný. Dělají to ti městští. A všichni nadávají na špatné zkušenosti s cikány. Možná na tom něco bude, ale tady v satelitu o cikána nezakopnete, takže to je asi trochu i pohodlnost.
To není o „pohodlnosti“. Je to prostě o jiném typu uvažování. Věř mi, že ani u nás nejsou naštěstí Romové. Ti chodí „koledovat“ někde na sídlištích.
Ty jsi z vesnice a nějak to vidíš - pro tebe existuje nepsaná povinnost otevřít koledníkům, nechat se „vyšupat“, něco jim dát. Atd. Chápu to. A být na vši, nejspíš otevřu, protože budu respektovat toho komunitního ducha. Asi.
Pro mne je zvonění na cizí (!) lidi a vyžadování sladkostí nevhodná vlezlost (ve městě). Nikdy bych to neudělala a nikdy bych ani neotevřela.
A teď je otázka, co je „satelit“. Je to město, nebo vesnice? Geograficky a urbanisticky možná vesnice, ale mentálně je to kousek města ve venkovské krajině.
U nás se dělá na takovém náměstí vždycky akce pro děti. To mi přijde ok. Zajíček, koledy, hledá se nadílky. Kdo chce, se zapojí. Ale obtěžovat lidi u nich doma je mimo nějakou venkovskou komunitu prostě nevhodné.
Nerada bych, aby tahle debata byla nějak vyhrocená.
Zajímá mě, jak to vidíš a jen se snažím objasnit ti, jak to vidím já.
@Pinkie píše: Že stoprocentně vím, že ti lidi Velikonoce slaví nebo drží, ale koledníkům (rozuměj malým dětem) neotvírají. Mazanec, beránek, velikonoční hlavička, barvení vajíček… plus venkovní velikonoční výzdoba. Sami mi to říkali.
Jo, taky barvím, mám výzdobu, ale cizím lidem bych otvírat nechodila. Tedy, ne že by tady někdo v posledních letech obtěžoval, to si nepamatuju. ![]()
@Bábrdl tak je fakt, že když jsem chodila ještě do školy, tak u nás taky zvonili kluci, které jsem neznala. Prostě se chodilo od baráku k baráku, chodili cizí i ke kamarádkám, bylo to tak nějak „normální“. A jsem z menšího města. Určitě tu není taková ta „atmosféra“ vesnice. Spíš je to i o tý době, dneska je všechno (podle mě bohužel) na ústupu, včetně tradic. Neříkám, že mají zvonit cizí, ale myslím obecně. Dřív jsme se nad tím nepozastavily. Dokonce teda i teď se některý rok najdou jeden, dva cizí.
@Bábrdl píše:
Jo, taky barvím, mám výzdobu, ale cizím lidem bych otvírat nechodila. Tedy, ne že by tady někdo v posledních letech obtěžoval, to si nepamatuju.
Pak je otázka, jestli vidíš před vchod
my třeba ne, takže já chodím otvírat v každým případě. Když by tam stál někdo cizí, tak mu dveře před nosem nezabouchnu, i když se teda vždy trošku zarazím ![]()
@Pomka píše:
Pak je otázka, jestli vidíš před vchodmy třeba ne, takže já chodím otvírat v každým případě. Když by tam stál někdo cizí, tak mu dveře před nosem nezabouchnu, i když se teda vždy trošku zarazím
Vidím. My teda máme i zvonek s kamerou.
Ale kdybych byla třeba na zahradě a venku by byly menší děti, tak bych otevřela. Takový morous bych asi nebyla.
Ale být tam dospělí, myslím, že by stačil jen můj výraz a zase by zmizeli ![]()