Jak “trestáte” 3leté dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
1.3.23 16:10
@sao píše:
@Santa Juana Přirozený důsledek toho, když se někdo nezapojí do nákupu/přípravy jídla je ten, že prostě nejí. A to se u nás stalo opravdu jen párkrát, že by se někdo ocitl bez jídla, to pochopili všichni velmi rychle, co je pro ně výhodnější. A když si třeba neuklidí vyprané prádlo do skříní a zásuvek, tak ho pak místo ve skříni každý den hledají v koši, což bývá zvláště ve chvílích, kdy někam spěcháme, docela komplikace. A když se neumyje nádobí, nemůže se zase vařit a není z čeho jíst :wink: Zrovna ten koš u nás děti moc nevzrušuje, ono se totiž dá i s tím smradlavým přetékajícím košem přežít, a nechat to dojít až do úplného utopení se v odpadcích, na to nervy a trpělivost nemám, takže koš vynáším většinou já a fakt mě to nějak netrápí, je to práce sotva na 2 minuty. Předem se ale vždycky ptám, zda by se nenašel někdo jiný ochotný, a věř tomu nebo ne, nějaký ten dobrovolník se už kolikrát našel :wink:

Počkej a když holt doma někdo bude kašlat na mytí nádobí, tak to přece brzy nebude jen on, kdo nebude mít z čeho jíst, ale celá rodina :nevim: To si dovedu představit jedině, že by každý měl svou sadu nádobí. Totéž s oblečením v koši - to dítě pak nebrzdí jen sebe, brzdí celou rodinu, která třeba spěchá na autobus :nevim: Mě se moc líbí, jak o tom píšeš, asi vám to funguje, ale za mě je to nežitelné :P A nedovedu si představit, že v běžné školce/škole si zrovna mé dítě usmyslí, že vybarvovat papouška podle čísel je kravina a tak to tedy dělat nebude :mrgreen: :mrgreen: Jak někdo zmínil, my v nějakém systému do určité míry prostě žijeme a chceme žít, musíme se naučit se mu do určité míry podvolit. Ano, přemýšlet o věcech, ano neplnit pokyny jako cvičená opice, ale taky si uvědomit, že na celém světě nejsme jen my a naše sebeuspokojení a blaho :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.3.23 16:16
@sao píše:
@Bubla Bůčková Ten má naprosto jasno :wink: Na střední samozřejmě nemusí, v tuto chvíli se rozhoduje, zda to zkusí, zda mu ta buzerace bude za to stát :mrgreen: A jestli ten papír opravdu potřebuje. Zatím to necháváme otevřené.Jinak ještě dodávám, že nežijeme v žádné bublině. Žijeme normálně v systému, ono i děti na domácím vzdělávání chodí na přezkoušení atd. Děti denně vidí tatínka, který podniká, jak dělá i věci, které by nejraději nedělal. Samozřejmě že děláme spoustu věcí, se kterými zrovna vnitřně nesouhlasíme, třeba jen abychom měli klid. Na některé záležitosti je totiž obyčejný občan jen malý pán, někdy se musí hledat „díry v zákoně“ atp. :wink: Ale jsou věci, o kterých máme moc rozhodovat a v tom zajetí „to se dělá, protože se to musí“ se držíme sami zcela zbytečně. Bývají to často záležitosti z každodenního života typu úklid, jídlo, oblékání… a mnohdy s nimi rodiče nesmyslně buzerují své děti a vyvolávají tím naprosto zbytečné konflikty, vzdor atd. a přitom si stačí tu laťku posunout trošku níž, uvědomit si že tolik věcí ve skutečnosti vůbec nemusím… a hned se žije líp :wink:

No jo vlastně střední není povinná. O vás bych ráda koukla na dokument :kytka: hele a ta výuka doma, jak prostě dokážeš mladého naučit vektory, matice nebo dějepis? To vždycky nechápu. Oni pak stejně na tom přezkoušení chtějí datum ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
1.3.23 17:15
@unuděná píše:
Počkej a když holt doma někdo bude kašlat na mytí nádobí, tak to přece brzy nebude jen on, kdo nebude mít z čeho jíst, ale celá rodina :nevim: To si dovedu představit jedině, že by každý měl svou sadu nádobí. Totéž s oblečením v koši - to dítě pak nebrzdí jen sebe, brzdí celou rodinu, která třeba spěchá na autobus :nevim: Mě se moc líbí, jak o tom píšeš, asi vám to funguje, ale za mě je to nežitelné :P A nedovedu si představit, že v běžné školce/škole si zrovna mé dítě usmyslí, že vybarvovat papouška podle čísel je kravina a tak to tedy dělat nebude :mrgreen: :mrgreen: Jak někdo zmínil, my v nějakém systému do určité míry prostě žijeme a chceme žít, musíme se naučit se mu do určité míry podvolit. Ano, přemýšlet o věcech, ano neplnit pokyny jako cvičená opice, ale taky si uvědomit, že na celém světě nejsme jen my a naše sebeuspokojení a blaho :mavam:

Samozřejmě, že špinavým nádobím trpí celá rodina. Když se to děje opakovaně, je to důvod k diskuzi, k hledání nějakého konstruktivního řešení. Např. jsme takhle přišli na to, že původně domluvený čas, dokdy má být něco uděláno, byl pro některé příliš brzy, měli problém to stíhat, stačilo to posunout a bylo po problému. Kromě nutnosti někomu něco připomenout jsem ale ještě nikdy neřešila a nezažila, že by si dítě jen tak, bez důvodu, postavilo hlavu a řeklo „dnes to dělat nebudu“. Takže maximálně se třeba začne vařit později. Když opožděné jídlo někomu vadí, odkážu ho na člověka, který to zavinil :wink: Nicméně nemám problém si to nádobí umýt třeba sama a vařit jen pro sebe (+ pro manžela a dvouletou, která je z tohoto ještě vynechána), příp. pro další, kteří tu ruku k dílu přiložili :wink: Jak už jsem ale psala, to se u nás ještě nestalo. Jo, už se stalo, že si někteří řekli: „Mně se ty brambory loupat nechce a to jídlo stejně nemám rád, tak dneska prostě nebudu jíst“ ale to bylo jen pár pokusů, aby sami zjistili, co je lepší :wink:
Hledáním prádla v koši nás nikdo nezdržuje, protože klidně můžeme odjet bez něj. Od těch cca 7 let klidně necháme dítě samotné doma, když si vlastním zaviněním způsobí, že nestíhá :wink:
Ono je hlavně potřeba přestat k těm dětem přistupovat jak k někomu, kdo do všeho strašně rád hází vidle a bez toho, aby nad sebou měly bič, nic neudělají. To se děje právě u dětí, od kterých je vyžadována poslušnost, podléhají systému odměn a trestů a jsou tudíž závislé na autoritách. Tohle se našich dětí netýká a opravdu se takhle nechovají. Samy od sebe pomůžou, dodržují sliby a není problém se s nimi dohodnout. Mají úžasnou empatii a často vycítí, když potřebuji pomoct, aniž bych jim musela říkat. Nepotřebují žádné tresty ani odměny, mají moji důvěru. A ano, vybarvování papouška podle čísel je pro mnohé kravina :wink: My doma nic takového neděláme. Pokud po tom tedy dítě samo nezatouží 😁

@Bubla Bůčková Tak domácí vzdělávání nerovná se, že je všechno učím sama :wink: Existují různé online lekce, kurzy, vzdělávací weby a aplikace, kamarádi z oboru, akce a kluby pro domškoláky… :wink: A hlavně, já se je tedy určitě nesnažím učit nic, co nemají zájem se učit. Školu máme vstřícnou, nakloněnou domškoláctví, která u přezkoušení respektuje osobní preference a zájmy každého dítěte a nedusí domškoláky u tabule :wink: Každé dítě si přinese ukázku toho, co ten půlrok doma dělalo, čím se zabývalo, co ho baví… a to je pak tématem celého cca 30minutového rozhovoru. Nic víc. Pak zase jedeme domů :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1521
1.3.23 17:21
@alynch píše:
Deti netrestam. Jedine tresty, ktere mely a maji, jsou takove ty prirozene. Jakoze neobleces se - je ti zima, nenajis se - mas hlad

No jo tak oni dobrovolně hlady neumřou, s tím neobleces se bude ti zima je to horší. Když půjde ven, aby tzv. pocítila zimu, jak mi radila jedna paní, tak může prochladnout a dostat zápal plic. :) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
646
1.3.23 18:13
@Alice180 píše:
No jo tak oni dobrovolně hlady neumřou, s tím neobleces se bude ti zima je to horší. Když půjde ven, aby tzv. pocítila zimu, jak mi radila jedna paní, tak může prochladnout a dostat zápal plic. :) :)

My zijeme v Dublinu, tady spousta deti nenosi bundu ani v zime :D dcera nosi cely rok do skoly suken a podkolenky a syn je prave ted v kratasech venku s kamaradama, je 8 stupnu. Ale kdyz byly deti male a nechtely se strojit, vetsinou jsem jim vzala aspon cepici do kabelky a kdyz si pak venku postezovaly, ze jim je zima, tak jsem ji milostive vytahla 😆

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
1.3.23 18:34

Pro mě je @sao příliš alternativní. Já myslím, že určitá autorita a řád má v dětském životě své místo. Protože jim to dává hranice a tím pádem bezpečí.

Ono tenhle styl výchovy taky nemusí fungovat u všech dětí. Jak říká jedna psycholožka, jsou jednoduše vychovatelne děti, u kterých ani výchovnou chybou nenapácháme velké zlo a pak děti, u kterých se nám sebemenší chyba vymstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.3.23 18:40
@Santa Juana píše:
Pro mě je @sao příliš alternativní. Já myslím, že určitá autorita a řád má v dětském životě své místo. Protože jim to dává hranice a tím pádem bezpečí.Ono tenhle styl výchovy taky nemusí fungovat u všech dětí. Jak říká jedna psycholožka, jsou jednoduše vychovatelne děti, u kterých ani výchovnou chybou nenapácháme velké zlo a pak děti, u kterých se nám sebemenší chyba vymstí.

Bezpeci a pocit jistoty nemaji, kdyz je nechas rozhodovat o vecech, ktere jim jako detem neprislusi. O vecech, ktere ovlivnuji „preziti“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.3.23 20:20
@sao píše:
Samozřejmě, že špinavým nádobím trpí celá rodina. Když se to děje opakovaně, je to důvod k diskuzi, k hledání nějakého konstruktivního řešení. Např. jsme takhle přišli na to, že původně domluvený čas, dokdy má být něco uděláno, byl pro některé příliš brzy, měli problém to stíhat, stačilo to posunout a bylo po problému. Kromě nutnosti někomu něco připomenout jsem ale ještě nikdy neřešila a nezažila, že by si dítě jen tak, bez důvodu, postavilo hlavu a řeklo „dnes to dělat nebudu“. Takže maximálně se třeba začne vařit později. Když opožděné jídlo někomu vadí, odkážu ho na člověka, který to zavinil :wink: Nicméně nemám problém si to nádobí umýt třeba sama a vařit jen pro sebe (+ pro manžela a dvouletou, která je z tohoto ještě vynechána), příp. pro další, kteří tu ruku k dílu přiložili :wink: Jak už jsem ale psala, to se u nás ještě nestalo. Jo, už se stalo, že si někteří řekli: „Mně se ty brambory loupat nechce a to jídlo stejně nemám rád, tak dneska prostě nebudu jíst“ ale to bylo jen pár pokusů, aby sami zjistili, co je lepší :wink:
Hledáním prádla v koši nás nikdo nezdržuje, protože klidně můžeme odjet bez něj. Od těch cca 7 let klidně necháme dítě samotné doma, když si vlastním zaviněním způsobí, že nestíhá :wink:
Ono je hlavně potřeba přestat k těm dětem přistupovat jak k někomu, kdo do všeho strašně rád hází vidle a bez toho, aby nad sebou měly bič, nic neudělají. To se děje právě u dětí, od kterých je vyžadována poslušnost, podléhají systému odměn a trestů a jsou tudíž závislé na autoritách. Tohle se našich dětí netýká a opravdu se takhle nechovají. Samy od sebe pomůžou, dodržují sliby a není problém se s nimi dohodnout. Mají úžasnou empatii a často vycítí, když potřebuji pomoct, aniž bych jim musela říkat. Nepotřebují žádné tresty ani odměny, mají moji důvěru. A ano, vybarvování papouška podle čísel je pro mnohé kravina :wink: My doma nic takového neděláme. Pokud po tom tedy dítě samo nezatouží 😁@Bubla Bůčková Tak domácí vzdělávání nerovná se, že je všechno učím sama :wink: Existují různé online lekce, kurzy, vzdělávací weby a aplikace, kamarádi z oboru, akce a kluby pro domškoláky… :wink: A hlavně, já se je tedy určitě nesnažím učit nic, co nemají zájem se učit. Školu máme vstřícnou, nakloněnou domškoláctví, která u přezkoušení respektuje osobní preference a zájmy každého dítěte a nedusí domškoláky u tabule :wink: Každé dítě si přinese ukázku toho, co ten půlrok doma dělalo, čím se zabývalo, co ho baví… a to je pak tématem celého cca 30minutového rozhovoru. Nic víc. Pak zase jedeme domů :wink:

Tak to je hustý s tou školou, vážně by mě zajímali ty děti za 15,20 let. No Třeštíkovou na vás :D ale to nemyslím ve zlém, jen by mě to čistě zajímalo, tak když bude za 15 let ještě emimi :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
1.3.23 20:25

Jinak teda nedat dítěti jídlo na stůl nebo mu zdrhnout se zbytkem rodiny do zoo, to je taky forma trestu ne a celkem taková až manipulatuvni, jakože ještě s úsměvem, respektuji tě, nic nemusíš, nemůžeš najít bundu, protože sis ji včera nedal na věšák, my jedem čau :mrgreen: ale jasný, ty situace u vás nejspíš probíhají trochu jinak. Já taky nerada některé věci, že se to musí/ nesmí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
1.3.23 22:51
@Bubla Bůčková píše:
Jinak teda nedat dítěti jídlo na stůl nebo mu zdrhnout se zbytkem rodiny do zoo, to je taky forma trestu ne a celkem taková až manipulatuvni, jakože ještě s úsměvem, respektuji tě, nic nemusíš, nemůžeš najít bundu, protože sis ji včera nedal na věšák, my jedem čau :mrgreen: ale jasný, ty situace u vás nejspíš probíhají trochu jinak. Já taky nerada některé věci, že se to musí/ nesmí.
:mrgreen:
Neneee, tohle nejsou tresty, tresty si musíš vymýšlet :wink: Tohle píše sám život :wink:
Přece logicky, když chci jíst, musím si to jídlo nakoupit, uvařit… Naše děti nečekají na jídlo jako na něco, co jim samo přistane na stole. Ony se na jeho přípravě podílí od začátku až do konce, kdy si pak samy nandají na talíř, a když se rozhodnou to nedělat, jdou do toho už od začátku s tím, že jíst nechtějí. Nikdo se na ně za to nezlobí, nemusí jíst 🙂
A takhle podobně je to se vším :wink:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.3.23 19:48

Doporucuju knihu 12 klicu k dusledne vychove.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
5.3.23 22:09
@unuděná píše:
Jééé, to je prča. Když měl náš kluk 3 roky, byl problém v 95 % případů, chrochtala jsem si blahem, když bylo pět minut bez konfliktu :mrgreen: :mrgreen: Myslím, že máš opravdu přehnané nároky co se týče chování, je úplně normální, že v tomto věku dítě prochází určitou pubertičkou, vzdorem a vymezováním svého názoru. Nebuď na něj (a na sebe) tak přísná.

Prosím kdy se to u vás změnilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
6.3.23 06:48
@PaniBambulinova píše:
Prosím kdy se to u vás změnilo?

Tak postupně se to lepšilo, že ani přesně nevím. Ale kolem 4 let už byl zase použitelnější :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
6.3.23 09:07

@Bubla Bůčková

Nakoukla jsem do skupiny domškoláctví na facebooku a jako masakr. Třeba tam paní řešila žem á děti doma a respektující výchova a 13 letý kluk začal kouřit ale ona mu to nemůže zakázat protože respektující výchova a zákazy nefungují taky že celou noc je vzhudu a pak téměř celý den spí (otočený rytmus) a v noci pije energeťák za energetákem navíc se naprosto nezapojuje do domácích prací.

A rady to je v klidu je to puberta a on z toho vyroste hlavně nevychovávat zákazy musí si na to přijít sám. Takže i o tom to je.

Existuje i unchooling ( u nás sice ofiko nelegální ale i tak se to už jede) a to znamená že rodiče děti ani neučí a prostě předpokládají že děti se naučí vše až má přijít sami. Prostě se sami naučí číst psát počítat a učí a dělají jen co je zajímá. Jsou školy co to respektují samozřejmě neofiko.. neb je to nelegální.. stačí přinést na přezkoušení nějaké výhresy herbář atd a je to.

• Citovat
  • Upravit
sao
1827
6.3.23 11:31

@ludmilaadamkova Blahopřeji, podařilo se ti najít jeden „odstrašující“ příklad, to muselo dát ale práce, že? Příklad, který je sice stejně reprezentativní, jako když řeknu, že sousedův Pepíček navštěvující tradiční školu a vychovávaný „tradičním“ způsobem krade a bere drogy, ale však proč ne, kdo chce psa bít… :wink:
Jinak, unschooling samozřejmě praktikujeme také už spoooustu let a těch, kteří se k tomu „přiznají“ ve veřejné fb skupině, je jen nepatrný zlomek. Mnohé sebeřízeně vzdělávané děti navštěvují také svobodné školy, kterých je dnes po republice několik, a tam si (představ si tu troufalost!) dělají celé dny také jen to, co chtějí :wink: Při těchto ZŠ vznikají už i svobodné SŠ. Úspěšnost maturantů zatím 100%, mnozí pokračují dál na VŠ :wink: Školy, které unschooling respektují, to nedělají neofiko, ale úplně normálně oficiálně. Mají tomu přizpůsobený svůj ŠVP (školní vzdělávací program), což je dokument, kterým se musí řídit i unschooleři a splňovat jednotlivé body. I tyhle školy jsou pod dohledem MŠMT a podléhají kontrolám.

Je od tebe milé, že si děláš starosti o naše děti, ale není to nutné. Přeji hezký den :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí