Jak velkou máte rezervu pro případ nouze?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.4.17 21:36

S chlapem jsme se rafli o peníze a odjel dělat na chalupu. :think:
@Flyingfrog njn,ale s dětmi život nekončí…doufám :(

• Citovat
  • Upravit
32028
10.4.17 21:45

Kvůli dovolené bych na to nesáhla, protože to jsou přessně situace, kdy se na to sáhne a je po tom. A nebo pokud opravdu zodpovědně odkládáte dlouhodobě a víte, že budete odkládat i dál, a nebyla by to nějaká extra závratná částka, tak ok. Ono dost asi i záleží jaké máte závazky, platy, za jak dlouho jste takovou rezervu našetřili a jestli jste počítali s tím, že část z ní se bude průběžně protáčet, nebo je to železná rezerva, na kterou se nesahá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18154
10.4.17 21:48

Rezervu nemáme žádnou, pokud máme rezervu, tak ji okamžitě investujeme tak, že jsme vcelku zabezpečení. Nikdy bych neškudlila prachy na účtu, nebo na spoření, to je blbost.
Jinak já bych třeba bez cestování žít nechtěla, nevím, jestli tady ještě za týden budu a cpát prachy do strožochu na horší časy není můj styl. Je pravda, že finanční nouzí netrpíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.17 21:55
@Nimie píše:
Kvůli dovolené bych na to nesáhla, protože to jsou přessně situace, kdy se na to sáhne a je po tom. A nebo pokud opravdu zodpovědně odkládáte dlouhodobě a víte, že budete odkládat i dál, a nebyla by to nějaká extra závratná částka, tak ok. Ono dost asi i záleží jaké máte závazky, platy, za jak dlouho jste takovou rezervu našetřili a jestli jste počítali s tím, že část z ní se bude průběžně protáčet, nebo je to železná rezerva, na kterou se nesahá.

je to železná rezerva.Na výdaje a protáčení máme na běžných účtech, dost na stěnu i běžnou dovču. Jinak jsme oba velice skromní. manžel tvrdí, ýe mi ruplo v hlavě a chci vše utratit, ale to neee :think:

• Citovat
  • Upravit
32028
10.4.17 21:57
@Anonymní píše:
je to železná rezerva.Na výdaje a protáčení máme na běžných účtech, dost na stěnu i běžnou dovču. Jinak jsme oba velice skromní. manžel tvrdí, ýe mi ruplo v hlavě a chci vše utratit, ale to neee :think:

V tom případě bych na ní opravdu nesahala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.17 21:59
@bigl píše:
Rezervu nemáme žádnou, pokud máme rezervu, tak ji okamžitě investujeme tak, že jsme vcelku zabezpečení. Nikdy bych neškudlila prachy na účtu, nebo na spoření, to je blbost.
Jinak já bych třeba bez cestování žít nechtěla, nevím, jestli tady ještě za týden budu a cpát prachy do strožochu na horší časy není můj styl. Je pravda, že finanční nouzí netrpíme.

před dětmi jsem cestovala hodně a asi už mám abstinenční příznaky :lol: zakl.
trochu vzrušení do té nudy… :zed:,ale děti miluju, to zase jooo :oops:

• Citovat
  • Upravit
18154
10.4.17 22:08
@Anonymní píše:
trochu vzrušení do té nudy… :zed:,ale děti miluju, to zase jooo :oops:

Ale dá se cestovat i s dětmi. Nemusíš úplně daleko, ale jestli tě láká východ, tak třeba Ukrajina, Rumunsko apod. Pro děti je tam naprosto bezpečno a je tam levně a hezky :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16300
10.4.17 22:09
@Anonymní píše:
trochu vzrušení do té nudy… :zed:,ale děti miluju, to zase jooo :oops:

A máte každý s manželem nějakou částku sami pro sebe? Co si tuhle částku šetřit a pak vyrazit někam sama?
My máme rezervy cca šestinásobek měsíčních výdajů (do druhého dne k dispozici) + další dlouhodobé šetření (na důchod, dětem apod.). Snažíme se každý rok rezervy o navyšovat, ale zároveň si určíme částku, kterou utratíme - např. vratku daní si každý rok užíváme.
Kamarád takhle jezdil do práce na kole, a pravidelně si dával do neotvíratelné kasičky peníze, které tím ušetří, a za pár let to otevřel a jel na vysněnou dovolenou bez ženy a bez dětí (měl tam hodně - jezdil, tedy pořád jezdí do práce každý den víc než 30km).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560
10.4.17 22:23
@bigl píše:
Rezervu nemáme žádnou, pokud máme rezervu, tak ji okamžitě investujeme tak, že jsme vcelku zabezpečení.

A jak platíte běžné výdaje? Jak zaplatíte rozbitou lednici, auto…? Protože u investic jsou 3 základní věci, které spolu fungují- výnos, bezpečnost a likvidita. A velká část investic má likviditu min. týden a víc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
10.4.17 22:24
@Anonymní píše:
v případě výpadku práce manžela bychom byli v háji. Ale zase práci by sehnal hned.
Moje výplata je slabota. :oops: Na inkaso + nejnutnější výdaje.

A kdyby se manželovi něco stalo? Pojistka je?

My máme rezervu pro případ výpadku každý svou, měli jsme to tak už před naším vztahem, nesypeme to dohromady, kolik psát nebudu. Nesáhli jsme do toho nikdy a dělat to nehodlám, na dovolené, nábytek a jiné věci šetříme jinde :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18154
10.4.17 22:27

@Ivan PPZ Tak samozřejmě na rozbitou lednici nebo pračku máme, ale to není ani jednonásobek našeho příjmu, tomu neříkám rezerva.
Auta máme 2, teď budem jedno prodávat a kupovat trochu lepší, takpůlku zaplatíme z toho, co prodáme a na druhou půlku vezmeme z výnosů našich investic, jak jsem psala.
Jinak bysme ty výnosy investovali do dalších investic. Na hotovosti toho moc nemáme, jak se tam toho nahromadí víc, tak hned investujem :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.4.17 22:47

Mam ruzne obalky (virtualni), vypada to asi takto:

• rezerva (na stav nouze, nesaha se na ni) - pul roku bychom z toho oba urcite vyzili
  • fond domacnosti- na ruzne drobne opravy atd cca 20 tis,
  • fond zubar - 10-20 tis
  • fond dovolena - dle aktualnich predsevzeti a planu
  • fond pred materskou- pravidelne tam odlevam mesicne par tis
  • par dalsich sporicich obalek na nejaky konkretni cil- obvykle na nejaky vetsi vydaj jednou za rok- treba na tramvajenku, na nejakou sportovni vybavu atd, a na ni postupne prilevam penize (mam to nastavene automaticky na uctu).

Jinak mame vedle toho jeste investice a duchodove pojisteni (prispiva mi dost zamestnavatel takze se to vyplati).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18154
10.4.17 22:57

Tak já teda ty obálkové metody obdivuju.
Jsme s manželem vcelku pragmatičtí a oba umíme naplánovat výdaje, ale obálkový systém mě děsí, to bych asi nedala. Nepraktikovali jsme ho ani když jsme toho moc neměli ani teď, kdy máme vcelku dostatek. Ale asi tím, že oba umíme počítat a plánovat, tak jsme se nikdy do stavu nouze nedostali, ani v dobách, kdy jsme měli fakt málo. Takže obálky nepotřebujeme.
Nicméně, věřím tomu, že někde to bez obálek nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21650
10.4.17 23:08
@bigl píše:
@Ivan PPZ Tak samozřejmě na rozbitou lednici nebo pračku máme, ale to není ani jednonásobek našeho příjmu, tomu neříkám rezerva.
Auta máme 2, teď budem jedno prodávat a kupovat trochu lepší, takpůlku zaplatíme z toho, co prodáme a na druhou půlku vezmeme z výnosů našich investic, jak jsem psala.
Jinak bysme ty výnosy investovali do dalších investic. Na hotovosti toho moc nemáme, jak se tam toho nahromadí víc, tak hned investujem :mrgreen:.

Do ceho investujete? Sak uz se pomalu nic nevyplati, ani podilove fondy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16300
10.4.17 23:24
@bigl píše:
Tak já teda ty obálkové metody obdivuju.
Jsme s manželem vcelku pragmatičtí a oba umíme naplánovat výdaje, ale obálkový systém mě děsí, to bych asi nedala. Nepraktikovali jsme ho ani když jsme toho moc neměli ani teď, kdy máme vcelku dostatek. Ale asi tím, že oba umíme počítat a plánovat, tak jsme se nikdy do stavu nouze nedostali, ani v dobách, kdy jsme měli fakt málo. Takže obálky nepotřebujeme.
Nicméně, věřím tomu, že někde to bez obálek nejde.

Taky jsem na spořícím účtu založila X obálek, manžel měl pořád pocit, že máme dost peněz, ale když se těch pár-set tisíc rozdělilo do jednotlivých obálek - např. „rezerva na auto“, „rezerva na spotřebiče“, „dovolená“, „spoření na rekonstrukci střecha-plot“ apod., tak najednou zjistil, že některé obálky jsou plné, ale jiné ještě tak úplně ne, a vlastně tolik volných peněz není (takže založení obálek na jednom spořícím účtu opticky motivovalo ke spoření víc než jedna velká částka :mrgreen:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat