Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já vždycky obdivuju, jaký máte nervy, ale vážně. Já bych vysvětlila, možná tak dvakrát, kdyby potřetí řvala a zdrhala z postele tak bych ji prostě jednu pleskla. Když se venku svalí na zem tak děláš co? Bych řekla, že jdu pryč ať si tam zůstane a schovala se třeba za roh.
A to nepíšu jako matka s hodnými dětmi, druhej mi dal taky pěkně zabrat.
Ona ta věčně vysvětlující a objímající výchova je sice super, ale vocad pocad.
Případně, pokud je možnost, frkla bych ji na pár dní na dopoledne do školky, možná bys viděla, jakej tam bude anděl.
Takhle se chová i s otcem, babičkou nebo jen s tebou?
@Anonymní píše:
Normální mléko mi nevypije
No, to tolik nevadí, ona na to přijde sama. Obykle kolem 3 let se dítě samo odstavuje z umělého mléka, když už mu to tak dlouho chutná.
Ale začala bych důslednou promyšlenou stravou s přidáním omega 3 (rybí tuk) a pokud něco dítě samo vyřazuje z jídelníčku, tak ty živiny nahradit v něčem jiném.
Pokud nejste vegetariáni, tak pravidelně kousek libového masa. Najedené dítě je klidnější.
Moje děti, když byly hladové, tak byly taky nesnesitelné. A hlavně v tom stavu už se pak nechtěly najíst. Takže dát jídlo v době klidu, pak už je to nadlidský výkon.
Hladové nedojedené dítě neusne.
No dobře, ale jak být dusledná, když se nechce obléknout a ječí? V tu chvíli nepomůže nic!
Nebo jaké hranice nastavit, když jí potřebuju umýt vlasy? To jí mám potopit pod vodu???
Když jí dám přes zadek, tak ječí ještě víc a je to k ničemu
@LaPaloma píše:
Přestala bych s flaškou mléka a dala maso. Vidím těch pár lžic. Zhruba 5 lžic si dal spratek mojí kámošky a už rejdila očima, kam uteče od stolu. Ona jí neporučila, že to dojí. Nikdy. To bych fakt nezkousla, abych vařila a dítě to nejedlo. Samozřejmě ihned po obědě měla holka starost, zda dostane sušenku. A té zeleniny sní mimochodem také dost. Jenomže ta nenahradí ty proteiny. I ovoce si ta malá dá celkem dost - ale to je opět cukr. Mléko ve formě kakaa - zase sladkého. Prostě nastaveno na sladké chutě a stálá nedojedenost. Výsledek nervozita. A ještě k tomu je menší než by měla být. Mně přijde jako malý skřet.
V 5 letech 2 totálně sežrané zuby od kazů. V 6 letech další dva. Spousta věcí špatně kvůli nedůslednosti kamarádky.
Edit - nekojíš, omyl z mé strany. Ale kojenecké mléko taky není třeba, už může mít klasické. Anebo až na noc.Příspěvek upraven 01.12.19 v 22:56
Ach..Uz je to tu zase..
Proc tak male dite nazývaš spratkem?
Tak to teda mas vyjimecne deti, kdyz si neco uvarila a oni cokoliv a vse snedly..
A muzes byt rada, ze si nikdy neslysela hlasku o jídle, ze je hnusny..
A kdyz je dite mensi, tak hned zas pises takhle hnusne, ze je skret?
Ma dcera taky vzdy byla menší nez ostatni deti v jejim veku…
Jinak si taky myslim, ze dite by nemeli casto jist sladké… A taky nesouhlasim s kojením ve větším veku..
To je tolik věcí, že ani nejde na to snad napsat jeden příspěvek…
vychovávat se mi zdá nejlepší dle principů respektovat, ale být respektován. přičemž rozhodně je velkem oříšek ta druhá část výchovnejch snah - snažit se bejt respektován, tudíž nastavit hranice a umět si je u dítěte „vymoct“. když máš doma nespolupracující svéhlavý dítě, je to fakt kua těžký. ale pořád je to to nejlepší, co můžeš udělat. úplně nevim, co si představuje Cenarius, že budeš jako dělat. jestli dávat na zadek, tak to rozhodně není dobrá cesta.
já bych zkoušela najít odpověď a návod v nějaký dobrý literatuře, která vychází z nejnovějších výzkumů mozku a tak. autoritativní výchova nevede k dobrýmu vztahu mezi rodičema a dětma, nebuduje důvěru, má z dětí dělat „poslušný“ lidi, což vlastně v zásadě není vůbec dobře.
spoustu takovejch typickejch problémů a nějakejch nápomocnejch návodů je i na webu nevýchovy. ale radši mám Aha! rodičovství (je i web, lepší kniha), a další tituly, co si tak vybavuju: Výchova bez poražených, Zkoušeli jsme všechno! (ta je dost stručná a výstižná, konkrétní tipy na typický problematický situace dětí v tom určitým věku) nebo další od autorky, Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly, Respektovat a být respektován (ta je asi složitější trošku), Vychováváme děti a rosteme s nimi (dá se i stáhnout audiokniha, ale je to docela hutný, složitější, a taky to je spíš takovej extrémní pól respektující výchovy, nicméně na inspiraci a uvědomění si různejch důležitejch věcí super).
nicméně, jak píšeš o tom uspávání večer, to už mi nepřijde úplně „normální“. jak jako, že lítá po pokoji, řve, a apk usne vyčerpáním ze řvaní? jako každej den? to jako vážně? to je asi na doktora už, nebo nevim…:/
@Anonymní píše:
No dobře, ale jak být dusledná, když se nechce obléknout a ječí? V tu chvíli nepomůže nic!
Nebo jaké hranice nastavit, když jí potřebuju umýt vlasy? To jí mám potopit pod vodu???
Tak vlasy zas nemusíš mýt tak často. Dvouleté dítě už něco chápe, tak se s ní zkusit nějak domluvit, za nějakou odměnu jednou za týden. Pokud to nepomáhá tak bych ji tu hlavu prostě polila kýblem a umyla, ona pochopí, že neustoupis.
Ohledně oblekani. Chápu, že teď v zimě je to horší než v létě, ale žádné z mých dětí v období dvou let se nechtělo oblékat a odcházet z návštěv. Tak zkoušet uplácet, že je doma tatínek, že jdeme do herny, do zoo, do bazénu? Připravovat ji na to dopředu, ne těsně když máme odcházet atd.
@Anonymní píše:
Pouzivam hrubou silu. Kdyz se dite vzteka, ze se nechce oblikat, obliknu nasilim a jdeme. At si u toho klidně rve jak tur. Ono ho to driv nebo pozdeji prestane bavit, kdyz uvidi, ze jsi nekompromisní.
@Anonymní píše:
Zkus se nenastvat, hlavne nekric a nemlať..
Hodne ji chval, motivuj, odmenuj, hodne ji casto hlaď, objímej ji!
, jednej s citem ![]()
Příspěvek upraven 01.12.19 v 23:23
A ještě je super Irena Kubantová - videa na youtube…
vzpomněla jsem si na ni, jak píšeš, co dělat, když má amokk…no, to se už nedá právě dělat nic. nezbejvá ti, než uznat pocity, bejt tam s ní, a počkat, až ji to přejde. až se vzpamatuje, můžeš začít nastavovat hranice.
vymáhej jen věci, který jsou nutný. mejt si vlasy často není nutný. pokud z toho má fakt hysterák, nenutila bych ji víc, než je nutný. z toho snad vyroste. a mžůeš zkusit nabídnout alternativu. třeba jí vadí, jak jí stejká ta voda po hlavě dolů, tak zkus navrhnout, že jí jen napustíš vanu, málo, aby si tam lehla - ponořila ty vlasy, aby jí to nenateklo teba nai do uší, to jde, a to by třeba byla ochotná.
to oblíkání je děs. ale zkus bejt kreativní. např. dobře, nechceš bundu, tak běž na balkon zkusit si, jaká je tam zima, jestli půjdeš ven takhle, nebo se radši pořádně oblíkneš.
často pomůže i humor - při oblíkání trošku blbnout. napadá mě např. dělat blbou, že nevíš, co kam patří, jak se to oblíká, dítě to pak nadšeně ukáže, co se jak oblíká - máš vyhráno:D no a tak… je to občas dost vořech. a nejlepší jsou rady od těch, co vůbec netušej…
Ježiši kriste, to sou rady…
uplácení, výhružky, oblíkání násilím…no pěkný.
@Anonymní píše:
Podobný rady bych ignorovala. Jsou děti kde nepomůže prostě nic a není to problém neduslednosti. Ještě mě napadá, že mě doktor radil dítě zaměstnat - fyzicky (dvouleté ještě na sport úplně nemůže, ale něco určitě vymyslíš) a i mozek (pexeso, nějaké interaktivní hračky). A určitě se zeptej pediatra
@Normalnimatka no, ty tvoje rady jsou sice moc pěkný, ale ne vždy se dají aplikovat. Myslím, že vztekajicimu se dítěti je úplně sumak, že mu dávám fusekli na hlavu, a pokud potřebuju být za půl hodiny u doktora, tak ji prostě obleču násilím.
půl hodiny diskutovat s dvouletým dítětem, když mi tam třeba tu dobu už stojí navlečený pětiletý, je trochu mimo. ![]()
Ale to je věc názoru, zakladatelka ani neodpověděla, jestli se tak chová jen s ní nebo třeba i a otcem, což taky hodně vypoví.