Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky,
možná hloupá otázka, ale koberce jsme doma nikdy neměli.
Pořídili jsme dětem do pokojíčku malý koberec. Jak ho mám co nejjednodušeji vyčistit? Budu ráda i za doporučení konkrétních přípravků.
Děkuju moc!
Jednou za rok si půjčuju Karcher na sedačku a beru s tím i koberec.
Taky si půjčujeme za 500,– Karcher v prodejně. Máme malé kusové koberce u dětí, v pracovně a obýváku 150×200cm. Tak se zrovna vyčistí mini koberce, sedačka doma, venkovní sedačka, rohožka, pelíšky pro psa i kocoury, auto se projede. Už jsem říkala muži, když to půjčí, jestli by to šlo i na matrace.
Zvažuji, že Karcher muži koupím. Jeho to s tím vyloženě baví.
My taky jednou ročně čistíme strojově a jinak jen vysáváme. Mám doma i nějaké čističe na koberce a čalounění, používám v případě nehody, fleku, nebo zápachu. Ty střídám průběžně, ale asi nejlepší je takový ten suchý prášek od Wanish.
My jsme si kvůli dětem koupili tepovač domů, nějaký obyčejný Sencor, stál necelé 3000 a čistí perfektně. Máme ho asi 5 let, je jak nový, takže se to pořád vyplatí.
@Michelle_M píše:
asi nejlepší je takový ten suchý prášek od Wanish.
Já na ten suchý nenarazila už snad dva roky, pořád se vyrábí?
Nebo náš okres už ho neobjednává?
@Kelsey hele, oni ti to stejně nevyčistí o moc víc, než vrchní látku. Nemáš pratelné povlaky na matracích? Dneska už jich to má většina. Spíš je lepší je jednou za čas prohnat párou a nechat pořádně vyschnout
Holky, a po tom přístroji (např. Karcher) je to pak suché nebo mokré? Jak dlouho to musí schnout? Díky
Behoun z kuchyně hodím do sprchy na zem. Sprchuju a kartáčem vydrbu. Nechám okapat a povesim. Je jak nový.
@Stevia píše:
Já na ten suchý nenarazila už snad dva roky, pořád se vyrábí?
Nebo náš okres už ho neobjednává?
Naposledy jsem ho brala přes eshop, drogerie VMD. Jinak v běžném krámě jsem po něm už dlouho nekoukala, to balení mi vždycky vydrží věky ![]()
Jednou za čas pujčím v OBI za cca 400kč čistící vysavač. Nejlépe v horkém letním dnu, at mi to rychle vyschne nebo i v zimě, pustím topení na plno a než ho odvezu a vrátím, tak je skoro suchý… ovšem ted se stala krizovka, že malý pozvracel (čokoláda+ sušenky, sliz…fuuuj) menší koberec v kuchyni.
Malé flíčky beru hněd roztokem Sava nebo pracím gelem a kartáčem. Ovšem tohle byla beznaděj, takže jsem ho poskládala do nějakého tvaru a nacpala do pračky (mám na 10kg) a šlo to uplně v pohodě.
Příspěvek upraven 06.11.22 v 19:52
@Uslava píše:
Behoun z kuchyně hodím do sprchy na zem. Sprchuju a kartáčem vydrbu. Nechám okapat a povesim. Je jak nový.
Tohle jsem taky jednou dělala a je to fakt účinný způsob, akorát do vany se mi to pořádně nevejde
Manželova teta takhle čistí menší koberce na takové odtokové mříži venku na dvoře, o dost praktičtější ![]()
@Lojzísek píše:
Holky, a po tom přístroji (např. Karcher) je to pak suché nebo mokré? Jak dlouho to musí schnout? Díky
Je to vlhké. Dopol vyčistíš, večer je to suché
@Michelle_M píše:
Tohle jsem taky jednou dělala a je to fakt účinný způsob, akorát do vany se mi to pořádně nevejdeManželova teta takhle čistí menší koberce na takové odtokové mříži venku na dvoře, o dost praktičtější
Za mého dětství se u babi vytáhl každý koberec ven před barák na beton nebo dlažbu a blíž kanálu. Požadavky babi. Do ruky rýžák, vodu, čistič a drhlo se, pak se vzala hadice a opláchlo se to. Na slunku nechat proschnout. Ještě měla babi fígl, jak tu vodu stáhnout. Ať to líp schne a zpět domů. Průser byl, že ona měla a má velké ty koberce. To není na žádné šolíchání. Hrozné. Metál tomu, kdo vymyslel tepovač. Babi by i teď v 80r. byla schopná takhle drhnout koberce. Nenávidím koberce. Doma snesu jen ty malé, ať děcka nesedí na dlažbě. Plošné mi domů nesmí.