Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mám takový asi zvláštní dotaz. Jak vypadá správné/řádné rozkojení?
Mám dvouměsíčního chlapečka, většinou mám mléka tak, že malý loká jen prvni minutku/y a pak dudlá a tím se mu mléko spouští, náročný je, že pak takové kojení trvá 30-40 minut a musím vystřídat obě prsa, vydrží cca 2h a znovu.
Párkrát se mi ovšem stalo, že jsem zhruba 3 dny po sobě měla prsa hodně ztěžklá až ztuhlá, ale mléko ze mě doslova stříkalo. Kojila jsem 5-10 minut z jednoho prsu a do dalšího kojeni za 3h se mi zatim nalilo druhé prso. Malý se mi zdál i klidnější a lépe spal mezi kojením.
Mohu se těšit, že se mi bude udržovat větší zásoba mléka nebo je to individuální a u mě to byla spíš výjimka? (Já vím uvidím časem
)
Jinak malý přibírá od začátku pěkně cca 250 g týdně. ![]()
Děkuji za vaše zkušenosti ![]()
Ono jak se tvorba ustálí, tak se ti nebude nalévat vůbec nic, mléko se začne tvořit až ve chvíli, kdy se dítě přisaje. Ty první týdny je to takove jak na houpačce, prsa bývají nalitá, tvrdá, je nepříjemné, když dítě třeba zaspí a nepije delší dobu, ale cca po 3 měsících už bys pomalu ani neměla vědět, že kojis.
To dlouhe kojeni je normalni a kdyz dite pribira, ses ocividne rozkojena dobre. Prvni dite se kojilo do pul roku prakticky nepřetržitě, druhe 15 minut a stacilo. Kazde dite je jine, to nema cenu srovnavat.
Chvíli trva, nez se produkce mléka stabilizuje. Pak se nelekni, prsa pote casto vypadaji prazdna, zmizi to narazove nalevani, ale naopak je ta produkce v tu chvili uz dost efektivni a prizpusobena diteti.
Taky jsem to tak mela a mleko ze me teklo a strikalo. To se ustali, ted nemusim kojit cely den a nalita prsa mam ciste vyjimecne. Ovsem obcas se to stane i ted, malymu je 16 mesicu.
Kazda to ma trochu jinak.
Ale jak pisou vyse, to nalivani prestane a mleko se bude spoustet po prisati. Mimco parkrat podudla naprazdno, pak se mu to spusti, behem chvilky se nahlta a konec.
To obcasne naliti co mas ted je nejspis zpusobene tim, ze se par dni mimco kojilo casto, takze se pak zvedla produkce.
Mnohokrat dekuji za info
. Jeste se tedy doptam, takze pozdeji malý zadudlá a pak se spustí mléko v kuse? Tím se to celé zrychlí?
Nyní vypije 20 loků a pak musi zas dudlat naprázdno, po čase se opet spusti 20 loků a takhle to máme stale dokola.
@MEW07 píše:
Mnohokrat dekuji za info. Jeste se tedy doptam, takze pozdeji malý zadudlá a pak se spustí mléko v kuse? Tím se to celé zrychlí?
Nyní vypije 20 loků a pak musi zas dudlat naprázdno, po čase se opet spusti 20 loků a takhle to máme stale dokola.
To dlouhe kojeni nebude tolik kvuli hladu, spíš jej to uklidnuje, potrebuje te citit. Jeste je to mrne. Neboj, casem se ta kojeni budou zkracovat. Nektere deti potrebuji proste vice kontaktu.
To, co popisujes se mi taky deje, kdyz ma malej nejakej problem a nemuze zabrat a koji se dlouho. Je mu ale pres rok, takze pres den se nakoji klidne za pet, deset minut, vecer u uspavani treba pul hodka, ale kdyz bolej zuby nebo se deje neco jinyho a protahne to, tak se to mleko taky stihne spustit znovu vícekrát. Kdykoliv je to dite na prsu, spousti u tebe hormonalni reakce, dokonce pomocí slin komunikuje s tvym telem a produkce mleka a jeho slozeni se mu tak meni podle aktualnich potreb, takze neco zobecnovat moc nejde. ![]()
Správný rozkrojení vypadá tak, že ani skoro ve třech letech dítěte nedokážete dítěti vysvětlit, že už jako toho kojení bylo dost a stačilo
Jako určitě se těšte, pokud teď normálně kojíte, tak nebude problém, to si sedne.
Hele, naše mimčo má tři měsíce.
V porodnici jsem kojila 40-50 minut a sestřička nadávaly, že stačí jen max 20 minut, že je dítě unavené. Když jsem kojila podle nich, tak dítě nepřibíralo. Jak jsem kojila dlouho, tak si dítě pospalo u prsa a mělo dost síly vytáhnout svou dávku.
Teď s kloboučkem jedlo v průměru 20-30 minut. Už jsem řekla dost kloboučku a stačí v průměru 10 minut. Pak se u prsa začne vztekat, protože to tolik už neteče. Odpojím a spíš dám dřív.
Jo a v porodnici jsem měla kozy jak vozy nalité. Potom dva dny jak kdybych přišla o mléko a najednou mám svá prsa
malá a bez mléka vypadají jak vyfouklá. S mlékem jsou zase lehce pěkně plné, ale nejsou tvrdé. Kdybych to nesledovala, tak to ani nepoznám.
@MEW07 píše:
Mnohokrat dekuji za info. Jeste se tedy doptam, takze pozdeji malý zadudlá a pak se spustí mléko v kuse? Tím se to celé zrychlí?
On hlavne ten jeden lok bude daleko vetsi, bude mit vic sily a zabere a napije se rychleji.
Každá to má jinak. Mně se děti kojily vždycky v pohodě první 2,5 měsíce a pak, jak se prsa úplně přestala nenalévat, jim to nestačilo. Vždy se mi spustilo mléko, teklo cca minutu a konec. Tak jsem hned dala druhé prso, taky pily minutu a konec, dál nic neteklo. A samozřejmě jim to nestačilo, tak řvaly. A to jsem od narození kojila dle potřeby, klidně co hodinu, takže nebylo co rozkojovat dál ![]()
@Thomassss píše:
Každá to má jinak. Mně se děti kojily vždycky v pohodě první 2,5 měsíce a pak, jak se prsa úplně přestala nenalévat, jim to nestačilo. Vždy se mi spustilo mléko, teklo cca minutu a konec. Tak jsem hned dala druhé prso, taky pily minutu a konec, dál nic neteklo. A samozřejmě jim to nestačilo, tak řvaly. A to jsem od narození kojila dle potřeby, klidně co hodinu, takže nebylo co rozkojovat dál
On ten prechod na jiny system kojeni chvili trva.
Deti rvou a odtahuji se, ze to tece jinak a ze musi vic tahat. Nechce se jim. Casto musi tahat dele naprazdno, nez se mleko spusti.
A i prsa si zvykaji, takze zezacatku muze byt mleka malo.
Vetsinou staci vydrzet, nez se to na obou stranach srovna.
Pokud jsou starsi kojene deti nemocne a stravi cely den na prsu, tak produkce taky vylitne nahoru, ale proste ne hned.
Jinak jeste na tohle je dobry uspavat kojenim a mit dite v noci u sebe.
Jak dudla pred usnutim a v noci, tak prsa dostavaji informaci, ze je potreba hodne mleka, a dite se nauci, ze aby to teklo, musi dele tahat naprazdno.
@Lucie_Sx já vím, ale tam právě, i když se mléko spustilo, tak fakt teklo minutu. Já věřím, že u většiny žen se to upraví, ale já tomu s první dcerou věnovala měsíc, fakt samej řev, zoufalství, 2 laktační poradkyně, mazlení ma tělo a nepomohlo. Pak jsem začla přikrmovat po tom měsíci bojů a miminko spokojené. U druhé dcery to bylo to samé, taky kolem těch 2,5 měsíce to začali, ale tam už jsem rovnou začala přikrmovat, už jsem na to neměla nervy. Takže podle mě moje prsa mají asi nějakou kapacitu, přes kterou nejede vlak ![]()
@Thomassss Vsak od toho to UM je, takže hlavne, ze jste byli vsichni spoko ![]()