Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Takže pondělí, úterý a pátek - vstane, jdeme na nočník, převlíkneme, napije se čaje, posnídáme jde si hrát s panenkami, nebo si „čte“ knížky. Někdy potřebuje mě, někdy ne. Po chvilce jdeme na nákup, pak uvaříme oběd, asistuje v kuchyni, sní oběd a jde spát. Spí někdy hodinu, někdy dvě, rekord jsou 3. Vyspí se, zase si hraje sama - panenky, knížky, kostičky, piánko. Pak má sváču a jdeme ven - většinou bez kočárku, prostě ťapkáme okolo baráku, příjdeme, hraje si, uděláme večeři, příjde táta, blbnou až do koupání, pak koupání (co 2-3 den), převlíkání, blbnou s tátou a jde se spát.
Středa a čtvrtek to máme jinak, protože chodíme do dětského kroužku a ve čtvrtek na plavání. Takže to je ten režim trošku jiný.
O víkendu visí na tátovi a já mám klid ![]()
Jinak s takových těch věcí co s ní dělám - poznáváme zvířatka v knížce, umí je už skoro všechny ukázat, umí jich pár i udělat (jakože haf, haf, bůů atd). Čteme si v knížkách básničky, anebo ty klasické jako paci paci, vařila myšičky, kutálí se brambora, vše už umí ukázat sama. Umí už ukázat podstatnou část lidského těla na sobě - hlava, ruce, nohy, pupík, bříško, oči, uši, pusa, zuby atd. Někdy posloucháme písničky a tančíme.
Ahoj,
nasemu malemu je 16 korigovanych mesicu a taky sam nechodi, jenom obchazi nabytek a za ruku chodi (nejiste) a stoji bez opory, kdyz zapomene…
![]()
A nas den? Ja tedy pracuji, ale mohu popsat, jak to vypada u me maminky, ktera maleho hlida nebo o vikendu.
Rano se nasnidame, potom si maly najde nejakou hracku a hraje si. Ja delam neco v byte. Kdyz chce pozornost, tak budto si na me houkne a pak jdeme jezdit na autu (tatrovka) nebo na odrazedle nebo cucime na telku nebo si hrajeme na velke manzelske posteli (maly nas preleza, splha do vysky, necha se vhazovat do perin) apod.
Mamca (babicka) si s nim cte knizky, stavime kominy z kosticek, vkladame do vkladacky ruzne tvary, pise na notebooku (porad mi tu vyskakuje ICQ, jak maly mlati do klavesnice
) a tak…
Jinak, mame ruzne provlekacky, vkladacky, kosticky, ktere zatim bori, ale uz se snazil i stavet, malujeme na papir i mimo papir (to me stve vic), jezdime s auty, trapime kocku (tedy maly si na ni leha, protoze ji miluje a kocka nema rada, kdyz si na ni leha, takze utika, ale jinak si spolu hraji) nebo sbira za dozoru ruzne malinke veci (pritel dava lentilky, ty sbira velmi ochotne, ale do pusy).
takze asi tak. Ale to jsem odbocila.
Je to: rano snidane, hrani, pak ho odnesu k mamce (babicce), ta si s nim hraje do obeda, da obed a prinese ho dolu (bydlime v rodinnem domku) na spani. Pak tak 1.5 - 2h spanek, potom si pohraji s malym ja a odnesu ho k mamce, ktera si s nim hraje, daji svacinu a ja si ho tak v pul seste vyzvednu a hrajeme si u nas (viz vyse).
Jé tak to tedy závidím
Mému synovi je 15měsíců a chodí tedy sám-no spíš běhá,ale co tedy neumí-zabavit se sám.
Tak já řeším opačný problém.Vařit můžu jen když spí a nebo je venku se staršími sourozenci.Hraje si s hračkami ,ale jen s mým dozorem nebo s mojí účastí.Vadí mu,že si ho chvíli nevšímám a třeba pc je pro mě možný jen v jeho nepřítomnosti
Dnes zrovna tak moc zlobil a vyváděl,že jsem ho strčila ségrám ven,jinak bych ho už fakt zastřelila.Protože mi od rána visí na noze a kdykoliv se hnu do jiné místnosti,běží s pláčem(no spíš se řevem)za mnou
Tak opravdu závidím a jestli máš pocit,že prcka zanedbáváš(což si nemyslím),tak ho vem do nějakého kroužku pro malé děti-ale každopádně bud štastná,že je takový
![]()
Jinak oblíbená zábava mého syna je prohlížení knížek a vedou ty se zvířátky nebo máme jednu ,kde jsou namalované hračky a tu má taky rád.Ukazuje mi v ní,předvádí zvířátka a snaží se opakovat slova.Pak miluje autíčka,s malými si jezdí po nábytku a velké tlačí po bytě-když má dobrou náladu,tak je v tu chvíli i samostatný ![]()
Vstaneme, nočník, převlíct, snídaně, mlíko (to všechno zabere skoro hodinu
nějak dlouho jí no). Pak udělám, co je zrovna třeba (např hodím plínky do pračky) a začneme se vypravovat ven. To trvá taky pěkně dlouho.
Takže jdem na procházku, nebo třeba k rodičům, cestou nakoupíme. Přijdeme domů, vařím oběd. Po obědě mlíko a pak jdem spát (většinou oba).
Často to trvá, než usne, spí dlouho, tak se probouzí třeba v 5. Dostane svačinu, hraje si doma, nebo mi „pomáhá“ s něčím co dělám já.
Nachystám večeři, jíme, pak uklízím, nebo se mu věnuji… a večer jdem spát.
Odchylky možné ![]()
Ahoj, dobrá diskuze. Naší malý je 15 měsíců - nechodí a neumí se moc zabavit sama, takže teď neustále pofňukává a já vlastně nevím co chce. Snad tohle období brzo přejde. Jinak ráno vstane, válíme se v posteli, tam vypije mlíčko. Pak vstaneme a snídá ještě se mnou. Já pak uklízím a šuchrám po domě a malá mě všude stíhá, občas si hraje, ale spíš mě pronásleduje. Před obědem jde spinkat. Po obědě jdeme ven nebo si hrajeme doma. Koupe se tak kolem půl osmé a pak jde chrnět. Takže asi tak.
ddinna píše:
Jé tak to tedy závidímMému synovi je 15měsíců a chodí tedy sám-no spíš běhá,ale co tedy neumí-zabavit se sám.
Moje malá měla v tomto věku taky takový období nesamostatnosti, trvalo to asi 2 měsíce a už je to zase v pohodě a i si můžu sednout na počítač, vařit atd. Ale v té době závislosti jsem se nemohla ani nasnídat, stála u mě s knížkou v ruce a chtěla si prohlížet - s mojí asistencí samozřejmě. Tak vydrž, bude líp ![]()
chtěla jsem s ním do krouřku, protože mu dělá dobře kdyžje mezi dětmi, ale nechodí takže by musel k prtatum a to zase nechci. nebo jestli někdo muže nějaký doporučit budu ráda.
jsem moc vděčná za to že si vyhraje sám, ale štve mě že si nechce číst a prohlížet jen chce stále listovat.
neumí ukazovat na zvířátka ani neumí udělat bu , haf. někdy si říkám zda je vše ok, ale jemnou motoriku má perfektní.
Mufina píše:ddinna píše:Moje malá měla v tomto věku taky takový období nesamostatnosti, trvalo to asi 2 měsíce a už je to zase v pohodě a i si můžu sednout na počítač, vařit atd. Ale v té době závislosti jsem se nemohla ani nasnídat, stála u mě s knížkou v ruce a chtěla si prohlížet - s mojí asistencí samozřejmě. Tak vydrž, bude líp
Jé tak to tedy závidímMému synovi je 15měsíců a chodí tedy sám-no spíš běhá,ale co tedy neumí-zabavit se sám.
Doufám,že ho to brzy přejde,nebo mi jinak hrábne a to v březnu se narodí sourozenec
Tak snad se to uklidní ![]()
Anonymní píše:
chtěla jsem s ním do krouřku, protože mu dělá dobře kdyžje mezi dětmi, ale nechodí takže by musel k prtatum a to zase nechci. nebo jestli někdo muže nějaký doporučit budu ráda.
jsem moc vděčná za to že si vyhraje sám, ale štve mě že si nechce číst a prohlížet jen chce stále listovat.
neumí ukazovat na zvířátka ani neumí udělat bu , haf. někdy si říkám zda je vše ok, ale jemnou motoriku má perfektní.
Kámoška má holčičku stejně starou jako je ten můj uličník a ta nechodí a taky ji nebaví knížky apod.,ale zase je hodná samostatná až moc a já z ní pokaždý žasnu
Každý prcek je holt jiný no ![]()
Mám holku sice trošku starší, ale je to prakticky to samé. Ráno vstanem, oblíknu (nočník nehrozí
), chvilku jsme nahoře, pomáhá mi stlát postýlku, pak jdem dolů, snídaně, dopo vařím a uklízím, někdy se dostanem ven, jinak se snažím veru zapojit do všeho nebo si hraje sama, občas k ní přisednu. Pak oběd a spát a já hazím kopyta nahoru. Po spaní sváča a jdem ven nebo když je hnusně, hrajeme si. Tak až do večera, pak véča, koukáme na Ulici, poklidíme hračky, vykoupat, mlíko a spát. Obecně jí dopo záměrně víc ignoruju, aby si zvykla, že máma potřebuje pracovat a odpo se jí zas maximálně věnuju.
luciaasek píše:
Ahoj, dobrá diskuze. Naší malý je 15 měsíců - nechodí a neumí se moc zabavit sama, takže teď neustále pofňukává a já vlastně nevím co chce. Snad tohle období brzo přejde. Jinak ráno vstane, válíme se v posteli, tam vypije mlíčko. Pak vstaneme a snídá ještě se mnou. Já pak uklízím a šuchrám po domě a malá mě všude stíhá, občas si hraje, ale spíš mě pronásleduje. Před obědem jde spinkat. Po obědě jdeme ven nebo si hrajeme doma. Koupe se tak kolem půl osmé a pak jde chrnět. Takže asi tak.
Tak to přesně slovo od slova sedí na nás
.
Také nechodí, ale kromě lezení skáče po kolenách za mnou i na WC a nejvíc ho baví to co nesmí, hlavně vyhrabávat hlínu z květináče, případně trhat listy, brát dřevo od krbu, mávat záchodovou štětkou
. Když mu něco ukazuju nebo čtu, tak nezájem, natož nějaký bú
. Mu stačí když s ním „smrdím“ na dece. On si hraje sám a přelézá mě, jak se zvednu tak konec a hned za mnou
.
Mijunkaa píše:luciaasek píše:
Ahoj, dobrá diskuze. Naší malý je 15 měsíců - nechodí a neumí se moc zabavit sama, takže teď neustále pofňukává a já vlastně nevím co chce. Snad tohle období brzo přejde. Jinak ráno vstane, válíme se v posteli, tam vypije mlíčko. Pak vstaneme a snídá ještě se mnou. Já pak uklízím a šuchrám po domě a malá mě všude stíhá, občas si hraje, ale spíš mě pronásleduje. Před obědem jde spinkat. Po obědě jdeme ven nebo si hrajeme doma. Koupe se tak kolem půl osmé a pak jde chrnět. Takže asi tak.Tak to přesně slovo od slova sedí na nás
Také nechodí, ale kromě lezení skáče po kolenách za mnou i na WC a nejvíc ho baví to co nesmí, hlavně vyhrabávat hlínu z květináče, případně trhat listy, brát dřevo od krbu, mávat záchodovou štětkou.
. Mu stačí když s ním „smrdím“ na dece. On si hraje sám a přelézá mě, jak se zvednu tak konec a hned za mnou
.
Tyyy jo, tak to máme úplně stejný. Jako kdybys psala o naší prďole. Pořád naivně doufám, že se to s chozením zlepší, ale chození je stále v nedohlednu…
kamarádka totiž od rána do večera byla s dcerou krom výletu a vaření, ale jinak do rána do večera byla s ní a pořád jí něco učila - pravda holka je velmi šikovná až mooc. no a já ho hodně nechávám jeho osudu
hraje si sám občas jdeme kreslit nebo ukazovat knížku která ho vubec nebaví. myslela jsem si že se mu moc nevěnuji ale asi je to v normálu.
luciaasek píše:Mijunkaa píše:Tyyy jo, tak to máme úplně stejný. Jako kdybys psala o naší prďole. Pořád naivně doufám, že se to s chozením zlepší, ale chození je stále v nedohlednu…luciaasek píše:
Ahoj, dobrá diskuze. Naší malý je 15 měsíců - nechodí a neumí se moc zabavit sama, takže teď neustále pofňukává a já vlastně nevím co chce. Snad tohle období brzo přejde. Jinak ráno vstane, válíme se v posteli, tam vypije mlíčko. Pak vstaneme a snídá ještě se mnou. Já pak uklízím a šuchrám po domě a malá mě všude stíhá, občas si hraje, ale spíš mě pronásleduje. Před obědem jde spinkat. Po obědě jdeme ven nebo si hrajeme doma. Koupe se tak kolem půl osmé a pak jde chrnět. Takže asi tak.Tak to přesně slovo od slova sedí na nás
Také nechodí, ale kromě lezení skáče po kolenách za mnou i na WC a nejvíc ho baví to co nesmí, hlavně vyhrabávat hlínu z květináče, případně trhat listy, brát dřevo od krbu, mávat záchodovou štětkou.
.
Tak v to také doufám
.
Teď tady v kleče před sebou tlačí nočník, na který si nechce sednout, protože nejraději klečí
. My jsme tak trošku exoti
.
Ahoj mužete se svěřit jak trávíte čas s dětmi?
Jde mi o to, že malej 16m se zabaví sám a stačí mu když jsem někde ppoblíž a třeba koukám na telku. dloho si s ním hrát nevydržím a on to ani nevyžaduje u ničeho dlouho nevydrží a já nevím co s ním dělat. popřípadě mi doporučte knížku kde jsou nějaké hry po takovéto dítě
rada bych ale chtěla podpořit jeho psychomotorický vývoj. Jen dodám že stále nechodí jen kolem nábytku nebo za ruku a stojí bez opory.
Děkuji za tipy.