Jak vypracovat bezchybný marketingový plán?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Neptat se na mateřském serveru, vrátit se ke studiu. Ne do školy, ale jaksi k tomu, abyste pochopila, jak se byznysplán tvoří a co je potřeba započítat. Je neurekom publikací, co vám s tím pomůžou.
A nebo tedy zaplatit konzultantovi, těch bude ještě více, než užitečných knih.
Proboha -hlavně si neberte úvěr před tím, než to budete mít spočítané. Prostě to dá práci a budete muset použít mozek. Chcete podnikat - musíte dřít. Tu práci za vás zadarmo fakt nikdo neudělá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Lenisha a ses jista ze to co chces stvorit je MARKETINGOVY plan, neboli po cesku a nepresne, plan propagace?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- Citovat
- Upravit
Co znamna „vsude chteji“? Kdo jako?
Prosla jsem opravdu hodne velkejma businessama a ani v nich casto formalni marketigovej plan nemeli (proto tam taky pak meli nas, mj)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenisha píše:
@Kobliha51Tam už jsem byla. Řekněme, že nějaké povědomí už mám, ale všechno to sepsat. Chtěla bych ho mít fakt bezchybný. Nápad přišel tak před týdnem, takže zatím jsem nastudovala málo
To ti NIKDO nezaručí. Ani, když to necháš napsat extra odborníkovi. Na všem se dá něco najít. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Lenisha píše:
@Kobliha51To nezaručí. Ale alesloň to vypadá profesionálně
Pak napiš, jak jsi dopadla. Přeju ti, aby ti to vyšlo.
![]()
- Citovat
- Upravit
@Lenisha no to je presne to co mam na mysli. neboli ty mas na mysli business plan, coz je oproti marketingovemu dost podstatny rozdil.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenisha píše:
@LKLTak asi business… Já se sle vždy učila, že se jedná o marketingový plán. Není to jen slovíčkaření? Zkrátka plán, kde se udávají cíle, rizika, popis firmy, swot analýza apod.
Podle mne je u těch různých podnikatelských plánů těžké odhadnout zájem o výrobek, službu. Náklady se ještě nějak spočítat dají - odvody na sociální a zdravotní, náklady na případné zaměstnance, cena pronájmu, cena energií apod, jak může ale člověk odhadnout, kolik výrobků prodá, nebo kolik pokojů v hotelu obsadí? To jsou jen takové odhady a dohady. Viděla jsem jednou takový podnikatelský plán na pronájem rekreačních nemovitostí. Čísla to byla velmi pěkná, až na to, že počítal s obsazeností, která byla v dané lokalitě - jižní Morava - Pálava - naprosto nereálná (počítali s tím, že budou mít plně obsazených 9 měsíců v roce, což je nesmysl). Takže já si myslím, že takové nějaké podnikatelské plány nejsou vůbec vypovídající. Napsat si tam můžeš více méně co chceš. A pochybuji, že jsi první, kdo s tím Tvým nápadem přišel. Nápady má spousta lidí, ale ono je třeba tu věc také umět vyrobit a prodat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenisha píše:
@LKLTak asi business… Já se sle vždy učila, že se jedná o marketingový plán. Není to jen slovíčkaření? Zkrátka plán, kde se udávají cíle, rizika, popis firmy, swot analýza apod.
Prosím tě, poslechni @Ou a nastuduj si k tomu něco víc.
Zaměňovatzcela volně bussiness plán a marketingový plán a považovat to za pouhé slovíčkaření… ![]()
Pak se nediv, že působíš jak ten Hurvínek s válkou.
To, o čem _asi_ mluvíš je byznys plán.
To, co rozhodně v tuto chvíli zatím nepotřebuješ, je marketingový plán (plán propagace).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenisha Nikdy jsem nepodnikala a tak se ptám. Na co se takový plán potřebuje? Pro úvěr z banky?
- Citovat
- Upravit
@Lenisha píše:
@anonymoussByznis plán a marketingový plán, je to stejné. Když si zadáš do googlu oboje, vyjedou ti stejné informace, jak ho sestavit a co obsahuje. Dokonce jsem koukla do svého starého sešitu z ekonomie a mám to uvedené jako marketingový plán. Tak já nevim, ale takhle nas to učili. Nastudovat si o tom samo že chci víc, ale vím o tom jen týden a nemám čas celý den sedět u počítače.
Tak jo, když to máš v sešitku, že je to to samé, tak to bude to samé.
Zrovna v byznysu a v marketingu se na 10 let staré poučky (co 10 let, i 2 roky) nehraje.
A hlavně - na co ti to je? Resp. je to pro tebe, nějaký propočet, abys věděla, zda vůbec máš něco rozběhnout, nebo jaký to má smysl?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenisha píše:
@anonymoussByznis plán a marketingový plán, je to stejné. Když si zadáš do googlu oboje, vyjedou ti stejné informace, jak ho sestavit a co obsahuje. Dokonce jsem koukla do svého starého sešitu z ekonomie a mám to uvedené jako marketingový plán. Tak já nevim, ale takhle nas to učili. Nastudovat si o tom samo že chci víc, ale vím o tom jen týden a nemám čas celý den sedět u počítače.
@Kaliopa
Ohledně toho plánu mám názor stwjný. Vše je jen orientační. Ale ano, ten nápad už existuje, ale nejbližší firma, která toto vyrábí, sídlí v Californii. O druhé jsem slyšela, že je v německu, ale za boha nemohu najít jejich webovky, jinak nic. Myslím, že by se to prodávalo dobře, jen mít dobrou reklamu a dát o sobě vědět.
Já také nerozumím, nač nějaký takový plán vůbec potřebuješ. Vesměs se tyto věci řeší asi nejdříve tak, že zkusíš to zboží, které se podle Tebe v ČR neprodává, dovézt ze států, v nichž se prodává, a zkusíš ho prodat. Tak zjistíš, jestli je po tom vůbec poptávka. Jak chceš začít vyrábět něco, když ani nevíš, jestli by to tu lidi chtěli, nevíš, jaké by toho byly výrobní náklady a nemáš s touto výrobou zkušenosti. Uvědom si, že oni to mohou také v USA jen prodávat a nechávají si to vyrobit třeba v Číně. Pochopila jsem, že jde o nějaké výrobky ze dřeva. Nejdříve bych asi zkusila navázat spolupráci s nějakým truhlářem a zadala bych si tam výrobu několika kusů, abych viděla, jestli je o to zájem a kolik by to tak mohlo stát. Také je asi třeba mít nějaký technologický postup, musí to zřejmě splňovat nějaké normy apod. Proto bych se nejdříve zeptala nějakého truhláře, zadala tam výrobu a následně jednala dále. Nevěřím, že tento výrobek existuje jen v USA.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenisha píše:
@anonymoussNa co mi to je, jsem už zde uváděla. Tak si to přečti. Hlavně jsem se zde ptala, jestli je mezi vámi někdo, kdo podniká a zodpověděl by mi otázky. Viz můj průvodní text
Ber to tak, že to, že něco sepíšeš na papír, je k ničemu. Pokud chceš, aby Ti do toho někdo investoval, tak on si to taky může začít vyrábět sám, že. Spíš bych zkusila ten dovoz z USA, to bude pro začátek nejjednodušší. Můžeš se stát jejich výhradním zástupcem pro Evropu, když to teda jinde kromě Německa ještě není.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenisha píše:
@LKL všude chtějí marketingový plán. Ze školy si pamatuji, že pro založení firmy je to nutnost… My bychom to nejdříve chtèli dělat na živnost a když to bude sypat, tak potom firmu.
A právě proto si to představuješ jako hurvínek válku.
Ty si musíš sednout a propočítat si základní kupecké počty. byznys plán.
Plán propagace je až velmi pozdní krok, až když už teda máš přesnou představu o zdrojích, nákladech, lidech, logistice a všech těch dalších věcech.
Konzultatnské voloviny jako swot analýza jsou prima, ale hlavně pokud potřebuješ ošálit nepříliš chytrého investora. Pokud rozjíždíš podnikání coby OSVČ z toho co máš, tak jaksi potřebuješ konkrétní čísla a hlavně se držet při zemi.
A to je práce, kterou prostě musíš udělat vlastní hlavou, ne na mamaserveru.
Jinak v tom zahučíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lenisha píše:
@OuEhmm ano, o to mi jde. Chci to všechno promyslet a propočítat. O žádné propagandě momentálně neuvažuji. Ale můžu žádat o dotace a na to potřebuji vypracovaný byznis plán. Když budu chtít později založit firmu, potřebuji ho opět
Opravdu bez sarkazmu, proč?
Jako k čemu?
Jako naco?
„Firmu“ (správně společnost, „firma“ je označení společnosti) založíš na koleni s kapitálem 1 Kč, jen tak. I bez jakéhokoliv plánu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit