Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@Janli píše:
@alifie vezmi si, že podle té vyhlášky musí sedačka 15-36kg mít životnost cca 18let. A ostatní kategorie sedaček se nedělají z horších materiálů. Zrovna tohle ošidit by mělo pro výrobce fatální následky. Takže klidně koupím novou sedačku a pak ji budu osm let používat.
Z úvodního příspěvku jsem pochopila, že to je sedačka starší než 4 roky („žádný nový model 4 roky zpět“). Takže pokud většina lidí používá takovou sedačku sedm až osm let, tak je možné že zakladatelka má cca osmiletou sedačku a bude ji potřebovat dalších cca 8 let. Pokud to tedy už není sedačka po dvou dětech - pak je možná ještě výrazně starší. ![]()
@Janli píše:
To je nesmysl. Někteří výrobci tohle uvádí, aby nutili zákazníky kupovat nové sedačky. Je to ovšem tak, že veškeré materiály na sedačce musí mít životnost minimálně dvojnásobek doby, po kterou je jejich užívání určeno. Nenechávej se zblbnout.
Nenechávám se zblbnout, plasty křehnou
prostě nevěřím starým sedačkám. V návodu jsou 4 roky, viděla jsem u jiné maximum 7 let. Nebudu riskovat život dítěte ve staré sedačce
k čemu by mi byly vysouzený peníze, kdybych měla zmrzačený, nebo mrtvý dítě ![]()
@Verunecka289 Vy fakt sedačku po 4 letech vyhazujete a kupujete novou? ![]()
@alifie zatím měly děti sedačku max 2 roky, pak se kupovala nová, ty 4 roky jsou pro nás fakt strop ![]()
@Verunecka289 píše:
Nenechávám se zblbnout, plasty křehnouprostě nevěřím starým sedačkám. V návodu jsou 4 roky, viděla jsem u jiné maximum 7 let. Nebudu riskovat život dítěte ve staré sedačce
k čemu by mi byly vysouzený peníze, kdybych měla zmrzačený, nebo mrtvý dítě
Tyto plasty nekřehnou a nedegradují. Kupovat každé dva roky novou sedačku je vyhazování peněz a důsledek matoucích desinformací, které vypouštějí výrobci. Kdyby měla být sedačka vyrobena z plastu, který se po čtyřech letech rozsype, tak by nikdy nemohla být uvedena do prodeje a neprošla by přes crashtesty.
@Janli píše:
@alifie vezmi si, že podle té vyhlášky musí sedačka 15-36kg mít životnost cca 18let. A ostatní kategorie sedaček se nedělají z horších materiálů. Zrovna tohle ošidit by mělo pro výrobce fatální následky. Takže klidně koupím novou sedačku a pak ji budu osm let používat.
Z ceho vychazis pri tom, ze sedacka 15-36 musi mit zivotnost 18 let?
@niskey píše:
Je to maxi-cosi 9-18kg
Tak to nejde, pokud by sla, byla by znacena jako 0-18.
@j.a.n.i1 narazila jsem na vyhlášku nebo směrnici, která udávala požadovanou životnost s ohledem na použité materiály. Pokud se mi ji povede dohledat, hodím to sem. Taky jsem na to koukala jak puk, protože jsem si myslela to, co většina lidí tady. Pět let a dost.
@Janli možná ne, ale po dvou letech jsem z ní začala být nervózní, tak jsme raději koupili novou, i když to byla ta 3. kategorie a mohl ji mít ještě dlouho…
navíc má ta nová ještě o kousek lepší boční ochranu, takže mi to jako vyhozený peníze nepřijde
fakt si nedovedu představit používat třeba 7-10 let starou sedačku
na trhu jsou pořád lepší a bezpečnější autosedačky a tolik let stará sedačka nebude nikdy tak bezpečná, jako např. rok, dva stará ![]()
@Janli Určitě hoď, jako 5 let a dost mi přijde zbytečná opatrnost, ale přístup, že plasty nekřehnou zas opačný extrém… mě se třeba v ruce rozpadly lyžáky, normálně jsem je zlomila při obouvání, takže zas až takovou důvěru v ty plastové věci nemám, zejména UV záření je mrcha. Jasně, to, že se rozpadne plastová bedna je něco jiného, ale zrovna u těch lyžáků bych řekla, že by ty materiály měly být podobné jak ty na sedačky.
@Verunecka289 Když nemáš v autě isofix, tak to nemusíš řešit, stejně člověk žádnou lepší nekoupí.
@j.a.n.i1 isofix pochopitelně máme, naše auto má i možnost „kotvy“ (nevím jistě, jestli se to tak jmenuje), ale isofix je podle mého bezpečnéjší, tak máme sedačky s isofixem, nejmladší i s nohou (romer king)
@Verunecka289 No, my treba ne, takze si o lepsich sedackach muzeme nechat jen zdat…