Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
@helenkka píše:
@Nelluška Podle mě běh. Akorát je náročnej na kolena a taky na dobrý boty, protože když něco jen trochu nesedí, tak při běhu to začne velkem určitě tlačit
A běhat po trávě a né po asvaltu. Nejlepší bude asi si koupit tepovky a kontrolovat tep abys věděla, že spaluješ..
Já se tady připařím se svou otázkou- mám hodně hubená lýtka, všechny kozačky mám jak gumáky
a celý život nosím dlouhé kalhoty, pač se stydím, že mám nohy jak koza, nevíte nějaké cviky, čím zesílím a zvětším svaly na lýtkách?
@klare píše:
5km za 20 minut je moc. Pokud chceš brát běh jako sport spalovací a tvarovací, zvolni. A to o dost. Měla bys běžet tempem rychlejší chůze a radši vydržet dýl. Takhle ti akorát naběhnou svaly. Koukni na běžce rychlejch tratí a porovnej je s maratoncema. Maratonci jsou hubený a pevný, běžci namakaný. Měla bys být celou dobu schopná bez větších problémů mluvit. A ano, běh dává, je to úplně jiná aktivita. Na netu je o běhání spousta chytrých stránek a článků, které ti poradíBěh je skvělý relax, ale taky docela věda
Máš pravdu ve všem.a kolik bych tak měla uběhnout, aby to mělo smysl? třeba 30minut pomalu? a je to i na břicho?. Mě prostě běhání strašně nebaví. Ale kdyby to mělo mít smysl stejný jako hodina na aerobiku za 70kč, tak si radši půjdu zaběhat ven teď na jaře a léto. Cvičím opravdu poctivě 3hodiny týdně, posilovačky, samozřejmě je to o hodně lepší, ale potřebuju před plavkovou sezónou doladit.
HOlky, je tu někdo chytrý přes běh? Dnes jsem běžela 4km 27 minut, četla jsem, že by to mělo být jen o málo rychlejší než rychlochůze. Docela jsem sama sebe překvapila, že jsem to uběhla v kuse, Akorát si říkám, jestli to není moc, běhat každý den, nevíte někdo? A posiluji tím i něco jiného než nohy?
Ahoj Nelluško, tady by mělo být vše, co potřebuješ vědět
http://www.behej.com/ Mně ze začátku vycházel kilometr cca na 10minut, abych udržela tep v žádoucím/spalovacím intervalu, ale to je asi individuální ![]()
aha a ty sis to měřila? tak to mě vychází, že běžím moc rychle, ale snažím se běžet pomalu. Článek určitě zítra nastuduju, děkuji moc. Ty ráda běháš? pro mě byl běh od malička za trest, dělám vše možné kromě běhu a teď na stará kolena
začnu běhat, naši si mysleli, že mi definitivně hráblo. ne že bych se jim chlubila, ale volali zrovna, když jsem doběhla. ![]()
Ano, mám ten sport tester, zjistila jsem, že jsem běhala moc rychle
Já běhám ráda, pro mě je to totální relax, nemusím na nic myslet, počítat cviky, nic, tělo běží samo a přijde mi skvělý, že na rozdíl od posilky nemůžeš běžet blbě a zapojovat špatné svaly ![]()
ahoj, vůbec nejsem odborník na běh, ale když jsem byla běhat a hlídala si „spalovací“ tepovku, tak mi to vycházelo, že prvních dvacet minut jsem se „přehřívala“, takže jsem musela opakovaně zvolňovat do rychlochůze, dalších 20 minut už bylo dobrých, vyšlo to na pomalý běh. A udýchat se to nakonec dá, předpokládám, že jak nabereš trochu kondici, tak už budeš moct běžet plynuleji
Jasně, že když napálíš 30minut, tak se ti leda bude chtít zvracet a rozhodně tě to odradí od dalšího pokusu. Tak držím palce se změnou ![]()
Mě právě špatně nebylo, až mi překvapilo, že jsem hned prvně uběhla 25 minut pět kilometrů a ani jsem nezastavila. Druhý den mi teda bolely nohy, ale blbě mi nebylo. Ale kondici mám dobrou, to je pravda. Možná to může být tím, myslela jsem, že to bude mnohem horší. a jaké svaly se krom nohou zpevňují?
Oživuji diskuzi ![]()
Chci začít běhat, ale na hubnutí ne na přibírání svalové hmoty.
Jak si mám hlídat tep. frekvenci aniž bych si musela kupovat tepoměr?
Jak správně běhat…a další rady??
![]()
Díky ![]()
@SarkaLo píše:
Oživuji diskuzi![]()
Jak si mám hlídat tep. frekvenci aniž bych si musela kupovat tepoměr?Jak správně běhat…a další rady??
Díky![]()
![]()
No jenom běháním svalovou hmotu určitě nepřibereš, řekla bych, že ani kdybys chtěla
Říká se, že v aerobním pásmu (pro spalování tuků) bys měla být schopná u toho běhání mluvit, pokud lapáš po dechu, už bude tepovka moc vysoko
@SarkaLo píše:
Oživuji diskuzi![]()
Jak si mám hlídat tep. frekvenci aniž bych si musela kupovat tepoměr?Jak správně běhat…a další rady??
Díky![]()
![]()
Spíš pomaleji, delší tratě a nebýt moc zadýchaná. Záleží to na Tvé konstituci, ale s tím co jsem napsala nejde podle mě nic zkazit ![]()
Hele, když jsem začínala běhat, tak jsem ten tepoměr měla a tepovka mi vyletěla jako blázen hned zezačátku, takže ty první běhy byla spíš rychlá chůze občas 4 kroky běhu, no připadala jsem si jak blázen, po 20 minutách (se zvyšováním kondice se to zkracuje) se člověk rozdýchá natolik, aby běžel jakž takž s nízkým tepem
Taky jsem si říkala, jak může někdo vydržet třeba hodinu běžet, já byla (nepoučena) vyfluslá po 7 minutách, ale kouzlo je právě v tom pomalém tempu, krásně to udýcháš.
Držím palce, ať se daří ![]()
Mrkni na nejaky z behacich stranek, tusim behej a podobne. Ze zacatku se doporucuje spise rychla chuze, nesmis se zadychat aby byla tepovka ok. Idealne bys mela byt schopna pri behu mluvit. postupne pridavat napr. Dve minuty chuze a pul minuty beh, neco na styl indianskeho behu. A behat idealne 5× tydne treba kratsi cas.
Holky, díky za rady…teď momentálně sněží, ale jakmile se trochu vylepší počasí vrhnu se na to ![]()