Jak zpracovat starý vosk?

687
26.7.11 15:07

jak zpracovat starý vosk?

Máme spoustu kousků starších svíček,pěkných,barevných,voňavých-je nám líto je vyhodit.Stačí jen rozehřát,dát nový knotek a nechat zatuhnout? Knotek jen ponořit,nebo se musí na dně nějak zafixovat?

Děkuji,Tina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
QQQQ
26.7.11 15:12

Já to tak udělala :palec: Rozehřála jsem bíly vosk a do toho zamíchala kousky barevného, ale už si nevzpomenu jestli jsem fixovala knot :think: Udělala jsem si z alobalu čtvercovou formu a do ní to nalila a vypadá tu pěkně :palec: Alobal jsem po ztuhnutí samozřejmě odstranila :lol:

• Citovat
  • Upravit
7631
26.7.11 15:31

Z bilých svíček mě napadá vosková batika. Obrazy z ní vypadají dosti doře, ale chce to cvik :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
26.7.11 15:32

Ještě mě napadá, že by to šlo nalít i do průhledných skleniček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
26.7.11 18:06

Na batiku bych si možná troufla-to nevadí,když to budou naivní vzory :-)
A rozehřát normálně na sporáku?
 T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.7.11 18:09

Rozehřát vosk můžeš na sporáku v čemkoliv kovovém, ale počítej s tím, že ten vosk už nikdy ideálně neodstraníš. Takže nejlepší je to ve vymyté konzervě. Ale ta konzerva musí být už zevnitř po vymytí suchá!!! JInak vosk bude při vypařování vody prskat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
26.7.11 19:22
TinaH píše:
Na batiku bych si možná troufla-to nevadí,když to budou naivní vzory :-)
A rozehřát normálně na sporáku?
T.

Je to složitější. Pokud chceš udělat vícebarevný obraz, tak se pracuje v několika vrstvách, které postupně musejí uschnout. Vosk má funkci rezervy, kam se barva nedostane.Počítej s tím, že obyčejné barvy se nedají oprát, aby neztratily kouzlo. Tak nakreslš si vzor na plátno. 1) Co chceš, aby zůstalo bílé, tak navoskuješ nahřátým voskem

1. Budeš pokračovat dál nejsvětlejší barvou brázku, kterou naneseš na celé plátno - třeba žlutou

3)Pak navoskuješ místa, která mají zůstat bílá a žlutá a zase postup opakuješ třeba s oranžovou 4)Navoskuješ bílé, žluté, oranžové a takto můžeš pokračovat dál.....
Dají se s tím dělat opravdové divy. Vosk můžeš třeba u oranžové pomačkat a pak dát do další tmavší barvy…
Každá vrstva barvy musí zvlášť schnout.
Nakonec se vosk žehlí přes noviny, až je z velké části odstraněn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
26.7.11 19:28

Tady je postup voskové batiky http://www.rucniprace.cz/…20batika.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
687
27.7.11 17:46

Díky,

tak batika tedy nebude pro amatéra.I když jsem měla na mysli fakt jen vzorek nebo obrázek bílým. Nevadí.Sníme fazole,vyčistím konzervu,vosk rozpustím a naleju do skleniček s nějakými kamínky apod. :palec:
 T.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13331
5.5.15 09:39

Dobrý den, taky přemýšlím co s voskem. Líbí se mě že vosk po sobě nechává většinou záhadné tvary a obrázky. Přemýšlím v čem tak vosk roztavit, aby tam byl dostatečný prostor pro případná vosková díla?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat