Jak zpracovat starý vosk?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
jak zpracovat starý vosk?
Máme spoustu kousků starších svíček,pěkných,barevných,voňavých-je nám líto je vyhodit.Stačí jen rozehřát,dát nový knotek a nechat zatuhnout? Knotek jen ponořit,nebo se musí na dně nějak zafixovat?
Děkuji,Tina
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já to tak udělala
Rozehřála jsem bíly vosk a do toho zamíchala kousky barevného, ale už si nevzpomenu jestli jsem fixovala knot
Udělala jsem si z alobalu čtvercovou formu a do ní to nalila a vypadá tu pěkně
Alobal jsem po ztuhnutí samozřejmě odstranila ![]()
- Citovat
- Upravit
Z bilých svíček mě napadá vosková batika. Obrazy z ní vypadají dosti doře, ale chce to cvik ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě mě napadá, že by to šlo nalít i do průhledných skleniček.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na batiku bych si možná troufla-to nevadí,když to budou naivní vzory ![]()
A rozehřát normálně na sporáku?
T.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozehřát vosk můžeš na sporáku v čemkoliv kovovém, ale počítej s tím, že ten vosk už nikdy ideálně neodstraníš. Takže nejlepší je to ve vymyté konzervě. Ale ta konzerva musí být už zevnitř po vymytí suchá!!! JInak vosk bude při vypařování vody prskat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
TinaH píše:
Na batiku bych si možná troufla-to nevadí,když to budou naivní vzory
A rozehřát normálně na sporáku?
T.
Je to složitější. Pokud chceš udělat vícebarevný obraz, tak se pracuje v několika vrstvách, které postupně musejí uschnout. Vosk má funkci rezervy, kam se barva nedostane.Počítej s tím, že obyčejné barvy se nedají oprát, aby neztratily kouzlo. Tak nakreslš si vzor na plátno. 1) Co chceš, aby zůstalo bílé, tak navoskuješ nahřátým voskem
- Budeš pokračovat dál nejsvětlejší barvou brázku, kterou naneseš na celé plátno - třeba žlutou
3)Pak navoskuješ místa, která mají zůstat bílá a žlutá a zase postup opakuješ třeba s oranžovou 4)Navoskuješ bílé, žluté, oranžové a takto můžeš pokračovat dál.....
Dají se s tím dělat opravdové divy. Vosk můžeš třeba u oranžové pomačkat a pak dát do další tmavší barvy…
Každá vrstva barvy musí zvlášť schnout.
Nakonec se vosk žehlí přes noviny, až je z velké části odstraněn.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tady je postup voskové batiky http://www.rucniprace.cz/…20batika.php
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky,
tak batika tedy nebude pro amatéra.I když jsem měla na mysli fakt jen vzorek nebo obrázek bílým. Nevadí.Sníme fazole,vyčistím konzervu,vosk rozpustím a naleju do skleniček s nějakými kamínky apod. ![]()
T.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, taky přemýšlím co s voskem. Líbí se mě že vosk po sobě nechává většinou záhadné tvary a obrázky. Přemýšlím v čem tak vosk roztavit, aby tam byl dostatečný prostor pro případná vosková díla?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit