Jak zvládáte tlak na finance / vlastní bydlení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21734
2.4.19 16:44

A to já bych je pěkně odpálkovala, že kdybych jim finančně nepomáhala, tak bych to svoje bydlení už měla taky. Tohle mě neskutečně štve, takové vyzdvihování vlastního bydlení. Ono se taky velmi brzy může ukázat, že všichni ti, kteří si nabrali levné hypotéky na své vysněné domečky (a vytahují se, jak mají svoje bydlení) a nastavili si splátky na dřeň, budou s velkou ztrátou prodávat, protože přijde krize a nebudou mít na splátky. A houby svoje bydlení. Dokud není byt splacený, je vždy riziko, že ho schlamstne banka.
Naopak k tomu přistupuješ velmi rozumně - je potřeba mít peníze na vlastní spoluúčast, další výdaje spojené s koupí a vybavením a rezervu pro případ výpadku příjmů. Kdo toto kritizuje, je velmi omezený.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.19 16:44

@Kelsey to vím taky, že to zvládnu splácet, když budu mít ten základ. Ten já dnes nemám. Budu mít, šetrím, teším se na to :)

Víc než ta cena nájmu mě štve to, jak se na mě rodiče dívají, jakože proč nemám hypo s nulovou rezervou na účtu, přeci všichni v jejich okolí vyrazili do bydlení poslední haléř včetně kontokorentu, tak to kdybych udělala já, mám už dávno taky.

Akorát jsme zachránili švagrovou v exekuci, no :nevim: tak mám přímo před očima, jak tohle končí. Rodiče o insolvenci ani neví, našla pomoc u nás, tak jim to ani neřekla. Oni by stejně neměli z čeho pomoct :nevim:

• Citovat
  • Upravit
842
2.4.19 16:46
@Anonymní píše:
Manažérka byla ironicky, je to termín, který používají naši, když si ze mě dělají srandu.

Teď jsem se namátkou podívala na reality. Obyčejný sídlištní 4+1 s balkonem, žádný luxus z centra.

Cena bytu 4.500 000
Odhad tím pádem max. 4.000 000
Daň z nabytí cca 200 000?
Hypotéka max. 3.500 000

Takže hned 1.2 milionu. Bez rezervy do hypotéky je sebevražda, čili nejdřív aspoň půl milionu rezervy navíc pro případ výpadku příjmů. To už je 1.7 milionu.

A to nemluvím o rekonstrukci, zařizování, atd. Jako možná to nebude na 3, možná postačí 2.5 :lol:

A jako, že rezervu nepotřebuji a pod., to už jsem viděla v přímém přenosu… :zed: :zed: :zed:

Hele takhle se zeptám - máte malé dítě, to fakt potřebujete rovnou 4+1? :nevim: Proč nezkusíte něco menšího a taky s rozmyslem ohledem lokality. Je sice fajn být v centru ale pokud to jen trochu jde, tak zkusit i nekde dále za menší peníze. Koupit startovací byt, a pak za pár let prodat a koupit větší nebo barák :think: Budeš potřebovat měnší úspory na začátek, brát menší hypo a pokud vám prijmy vydrží nebo i porostou můžete více šetřit. Pak přechod do většího nebude tak bolet. Tu podporu rodiny bych uvážila - je to vratné nebo si to dávala jako nevratnou investici? Za sebe bych tohle udělala jen pro rodiče nebo dítě, s tým, že u rodičů bych se dohodla aby nedošlo k tomu, že platím vlastně něco dalším sourozencům jako dědičství - jestli to je na splátku niakeho dlhu. Pokud úhrada ta nemoc což je jiná…Je to drsné, ale dávat měsíčně rodine nevratně 50 000 Kc mi prijde dosti šílené…

Příspěvek upraven 02.04.19 v 16:51

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.4.19 16:48
@Anonymní píše:
Manažérka byla ironicky, je to termín, který používají naši, když si ze mě dělají srandu.

Teď jsem se namátkou podívala na reality. Obyčejný sídlištní 4+1 s balkonem, žádný luxus z centra.

Cena bytu 4.500 000
Odhad tím pádem max. 4.000 000
Daň z nabytí cca 200 000?
Hypotéka max. 3.500 000

Takže hned 1.2 milionu. Bez rezervy do hypotéky je sebevražda, čili nejdřív aspoň půl milionu rezervy navíc pro případ výpadku příjmů. To už je 1.7 milionu.

A to nemluvím o rekonstrukci, zařizování, atd. Jako možná to nebude na 3, možná postačí 2.5 :lol:

A jako, že rezervu nepotřebuji a pod., to už jsem viděla v přímém přenosu… :zed: :zed: :zed:

Pokud najdete vhodný čtyřpokoják za tuhle cenu, tak bych s Vašimi příjmy teď prostě maximum šetřil. Za 10 let to být nemusí. To je fakt luxusní cena vzhledem k vašim platům. Jinak jasně no, ještě tak 1 - 2 roky zpátky si s tím šlo trošku pohrát a měli byste byt. Teď už bych na tvém místě si něco naspořila a brala rovnou velký. A pokud ho můžete mít fakt za 4,5m, tak bych neváhala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.19 16:49

Mít vaše příjmy, podnájem bych trvale neplatila. Nejsou to malé peníze a v podstatě každej měsíc letej komínem. Navíc byt není váš, nemůžete si tam dělat, co chcete (rekonstrukce) a po čase třeba budete muset hledat jiný, až ho majitel bude potřebovat. Čas letí. Neměli jsme zdaleka takové příjmy a ve 28 letech jsme si brali hypotéku, vtupně jsme měli jen peníze ze 2 stav.spoření. Dnes po 18 letech už budeme brzy končit…uteklo to jako voda a na stáří budem ve svém. Je pravda, že byly roky, kdy jsme si opravdu nevyskakovali a žili poměrně skromně. Jste mladí, šetřila bych na vlastní bydlení, jednou by vás to mohlo mrzet. Ale každý to možná cítí jinak

• Citovat
  • Upravit
32028
2.4.19 16:52
@katintheBOx63 píše:
Hele takhle se zeptám - máte malé dítě, to fakt potřebujete rovnou 4+1? :nevim: Proč nezkusíte něco menšího a taky s rozmyslem ohledem lokality. Je sice fajn být v centru ale pokud to jen trochu jde, tak zkusit i nekde dále za menší peníze. Koupit startovací byt, a pak za pár let prodat a koupit větší nebo barák :think:

A kde bereš jistotu, že je to výhodnější? Pokud ho prodají za pár let, je tu taky dost velké riziko toho, že na tom prodělají. Na tenhle otoč nákup absolutně není vhodná doba, navíc jsou teď ve městech menší byty ty nejdražší. A s jejich příjmem to opravdu není drahé, vedle v Praze by potřebovali víc než dvojnásobnou částku. Tady si můžou dovolit naprosto luxusní mimořádné splátky a budou to mít brzo z krku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.19 16:52

Já ti naprosto rozumím. Žijeme v Praze, čistý nájem 20.000,– + služby. internet a podobný. Žádný luxus v centru, pochopitelně. Chci tady už vydržet, už se chci stěhovat jen jednou, naposledy (alespoň na opravdu dlouhou dobu, nikdy neříkej nikdy). Ano, máme velmi slušný příjem, ale ten je jen chvilku, takže našetřeno něco je, ale prostě na hypošku, rezervu a daň je to zatím málo. K Praze jsme vázaní manželovým povoláním. Taky z toho mám občas depku, je nám 30, ještě nemáme děti a nejvíc mě vždycky „nadchne“, když tu někdo v diskuzi nadhodí, že kdo nemá hypo, neměl by o dítěti ani uvažovat. Jenže ono už to není tak jednoduché, jako dřív. Důležité je, že k tomu směřujete, máte cíl a děláte pro něj maximum. Mně zas máma říká, že nechápe, co řešíme, že děti se dají vychovat leckde. :nevim: A k těm co čučí na ty vysoké platy: ono je to taky něčím vykoupeno, zadarmo to (alespoň u nás) fakt není.

• Citovat
  • Upravit
32028
2.4.19 16:53
@nozu píše:
A to já bych je pěkně odpálkovala, že kdybych jim finančně nepomáhala, tak bych to svoje bydlení už měla taky. Tohle mě neskutečně štve, takové vyzdvihování vlastního bydlení. Ono se taky velmi brzy může ukázat, že všichni ti, kteří si nabrali levné hypotéky na své vysněné domečky (a vytahují se, jak mají svoje bydlení) a nastavili si splátky na dřeň, budou s velkou ztrátou prodávat, protože přijde krize a nebudou mít na splátky. A houby svoje bydlení. Dokud není byt splacený, je vždy riziko, že ho schlamstne banka.
Naopak k tomu přistupuješ velmi rozumně - je potřeba mít peníze na vlastní spoluúčast, další výdaje spojené s koupí a vybavením a rezervu pro případ výpadku příjmů. Kdo toto kritizuje, je velmi omezený.
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.19 16:58

@Nimie děkuji za podporu :kytka:

Chceme právě i další dítko, možná dvě, a kolotoč kolem stěhování do svého mi stačí jednou :think: ne stěhovat se s každým dalším znovu :)

Jinak to byl náhodní inzerát z realitního portálu, neříkám, že bych ho vzala. Byli tam i za 6, ne nutně luxusní, ale zjevně po rekonstrukci.

• Citovat
  • Upravit
842
2.4.19 16:59
@Nimie píše:
A kde bereš jistotu, že je to výhodnější? Pokud ho prodají za pár let, je tu taky dost velké riziko toho, že na tom prodělají. Na tenhle otoč nákup absolutně není vhodná doba, navíc jsou teď ve městech menší byty ty nejdražší. A s jejich příjmem to opravdu není drahé, vedle v Praze by potřebovali víc než dvojnásobnou částku. Tady si můžou dovolit naprosto luxusní mimořádné splátky a budou to mít brzo z krku.

No píše že furt podporují rodinu 50 000 Kc mesicne. Tak to fakt asi na ten 4,5m tak skoro nenaspori :nevim: Takže když to jinak nejde, zkusit něco menšího, levnejšího na co ted má a zbavila by se 17500 Kc mesicne najmu cizim lidem, naopak by to dala do sveho. Jako reálně kalkulovat s cenou do budoucna nejde. Sama jsem kupovala byt v praze 2+1 70 m2 vc. garaze za 2 800 000 Kc pred par lety, a hned dalsi etapa co se dokoncovala za pul roku po nem jiz byla za stejné od 3 500 000 Kc. Kdybych si taky řikala, že počkám a našetřím na větší, tak bych dnes neměla ani na ten 2+1 8o Takhel mám aspon tehle, a časem když budu chtít větší tak ho prodám a bude to dobrý základ. A taky to byla čtvrt kde mi to všichni vymlouvali a ejhle, ted je tam postaveno nové luxusní sídliště a ta oblast se bude jen a jen zdražovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.19 17:00
@Anonymní píše:
Já ti naprosto rozumím. Žijeme v Praze, čistý nájem 20.000,– + služby. internet a podobný. Žádný luxus v centru, pochopitelně. Chci tady už vydržet, už se chci stěhovat jen jednou, naposledy (alespoň na opravdu dlouhou dobu, nikdy neříkej nikdy). Ano, máme velmi slušný příjem, ale ten je jen chvilku, takže našetřeno něco je, ale prostě na hypošku, rezervu a daň je to zatím málo. K Praze jsme vázaní manželovým povoláním. Taky z toho mám občas depku, je nám 30, ještě nemáme děti a nejvíc mě vždycky „nadchne“, když tu někdo v diskuzi nadhodí, že kdo nemá hypo, neměl by o dítěti ani uvažovat. Jenže ono už to není tak jednoduché, jako dřív. Důležité je, že k tomu směřujete, máte cíl a děláte pro něj maximum. Mně zas máma říká, že nechápe, co řešíme, že děti se dají vychovat leckde. :nevim: A k těm co čučí na ty vysoké platy: ono je to taky něčím vykoupeno, zadarmo to (alespoň u nás) fakt není.

:hug: :srdce:
Takhle nějak to cítím.

• Citovat
  • Upravit
302
2.4.19 17:01

Mam prijem cca 25k cisteho, manzel kolem 70-100, ale kazdy financujeme svou hypoteku.

Ja 2,8mil + pojistku na sebe a dceru 2k, sporeni 5k. Zbyva mi mesicne 10-12k na jidlo, drogerii. Vetsinou je zahrnuto obleceni pro dceru a nejaka ta kavarna atd…a jeste mi nekdy zbyde- vetsinou.

Ono to je asi hodne o zivotnim stylu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12983
2.4.19 17:07

Znamená to, že pokud chete ještě děti, tak tvůj příjem asi půjde dost dolů.
Není to jednoduché pořídit si byt v Brně, s vašimi příjmy by to neměl být problém, ale pokud nemáte žádnou jistinu, tak je to velmi nevýhodné jít do toho teď.
Když jsme nedávno s kolegou počítali, kolik našetřeno potřebuje na koupi 3+1 v paneláku v bežném stavu, tak jsme napočítali minimálně 1 milion korun(jistina,daň z nabytí, platba realitce) a to si našetříte i s vašimi příjmy za dost dlouhou dobu.
V každém případě bych se vrhla na šetření a rodině již nepomáhala, s vašimi příjmy je fakt zbytečnost dávat peníze do pronájmu.
Na blbé řeči bych řekla, že nebýt té pomoci, tak již ve vlastním bydlíte, tak ať se stydí oni a nevrtají do vás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32028
2.4.19 17:09
@Anonymní píše:
Ahoj všichni, prosím vás, jak zvládáte finance a tlak na vlastní bydlení? Mám solidní práci, jedno dítě a sice hezký nájem, ale budím se s úzkostí že je to málo…

Bydlíme v Brně v nájmu, 17500
měsíčně. Vím, že by to možná šlo malinko levněji ale nestojí mi to za to, hledat každý rok nové bydlení, protože pan majitel se rozmyslel a chce si tam nastěhovat… (maminku, dceru, milenku, sebe). Neberte to prosím jako stížnost na majitele bytů, to nene… Jen ze mě teď všechno letí, jak si pripadám bezmocně.

Já těsně po RD, příjem 75 tis. hrubého, manžel 32 tis. hrubého. Našetřeno skoro nic (pomáhali jsme rodině z bryndy, prosím nerýpat, neprofláknu 50 tisíc na hadrech).

Z každé strany poslouchám jak je blbost platit na cizí, a mám si to zařídit čím dřív. Naši si brali hypo když jim bylo skoro 40, mě 15. To prodali 1+1 v osobním vlastnictví, a stejně tu hypo budou mít do důchodu. Tak si maminka myslí, že by byla pro mě životní chyba čekat tak dlouho.

Jenže mě je 28 a nejspíš budu muset mít cca 3 mega v ruce, aby mi tu hypotéku někdo dal, a jsem v depresi z toho, že se do vlastního dostanu možná za 10 let.

Vystřídala jsem v Brně už 6 bytů, teď 2,5 roku si držíme tohle místo a chci zůstat jak dlouho to půjde. Jenže, jak to není naše, mám trochu blok, že to stejně není domov… Navíc, ten, kdo má byt, ho může v tíživé situaci prodat, to já nemůžu…

Furt slyším jak to pro nás musí být hračka, když už jsem ta manažerka… :roll: Já už nevím, jak naším říct, že 100% hypotéky prostě nejsou :nevim: Ale jejich poznámky mě žerou děsně :cert:

Jak se vymanit z těch úzkostí, že jsem neschopná se zajistit? Já už fakt nemám klidné spaní :think:

Z pochopitelných důvodu prosím anonym.

Ale jinak hypo máme sice od dřív než vy, ale o dost větší. Bez rezerv nebo dalšího zajištění bych do toho taky nešla. U takové jako byste měli vy by mi asi stačilo mít jen částečné krytí a možnost část rezervy našetřit v blízké době, z takového platu by to neměl být problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.4.19 17:09

@katintheBOx63 podpora rodiny byla jednorázová, padla na ni naše rezerva. Díky ní už se rodina „vyhrabe“ z průšvihu sama.

Není to tak, že bych nešetřila vůbec :roll:

Ale jak píšeš, že tys kupovala menší byt, nechci tohle řešit pokaždé, když budu těhotná, chci se stěhovat jednou a hotovo.

@boltova já třeba vůbec nemám pocit, že bych to nezvládla splácet když už ji dostanu ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max