Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
chci se zeptat, jak zvládaly vaše (introvertní) děti přechod ze školky do školy, když s nimi do první třídy nenastupoval žádný kamarád/kamarádka ze školky. Dcera chodí do školky mimo naše sídliště a chceme, aby do školy už chodila tady, protože časem bude chodit sama, má tu nás, naproti školy taťku s přítelkyní i babičku s dědou. Syn pak bude nastupovat do školky naproti škole, tak abych nemusela lítat po celém městě, když je budu vyzvedávat.
Jenže z té školky není žádné dítě tady od nás, takže budou rozházení různě po školách, ale tady nikdo z nich. Dcera je dost introvertní co se týče navazování přátelství, dost jí trvá než se otrká a odváží vůbec s někým promluvit, nebo mu dokonce třeba odpovědět na pozdrav
Přesto, nebo právě proto, jsou pro ni kamarádi hodně důležití. Když nejsou ve školce ti, které má ráda, raději si celý den hraje sama a s nikým nemluví. A bývá smutná, že si nemohla povídat s kamarády.
Tak se bojím, že ve škole se sejdou z 99% děti, které se už znají ze školky a protože dceři tak trvá navázat kontakt, bude smutná, než si nějaké kamarády najde. Jestli vůbec..
Do jiné školky ji přeřazovat na ten poslední rok nechci, je v té stávající šťastná a i já jsem hodně spokojená. Nemá ráda změny a celkově mi to nepřijde jako dobrý nápad.
Nebo myslíte, že bych měla dát holku do školy někam poblíž školky s nějakou kamarádkou a syna do té samé školky jako teď chodí dcera? Mám to od domu 3,5km, školka a škola by nebyly vedle sebe, ale nejbližší je určitě další 2km minimálně. Tu školu a školku na sídlišti mám 5min chůze od domu. Tak to je asi taky blbost že? ![]()
No prostě, kdybyste měly zkušenosti, nebo nějaké rady, nápady, jak to pořešit, budu ráda ![]()
@PetiteFillette já kvůli tomuhle vozím kluka 8 km do školy.. protože tam byla jediná školka, kde mi ho v půlce roku vzali a má tam kámoše.. nechtěla jsem, aby byl sám a cítil se sám, takže třeba já v tomhle nasazuju vlastní čas a finance a vozím (velkou zš máme cca 50 m od domu). Za sebe jsem volila cestu nejmenšího zla - znal děcka, předem znal učitelky, byl spokojený. A musím říct, že první třída super, pořád má samé, je tam rád, nejsou problémy. Navíc jich je ve třídě jen 17, tady v té zš bylo v první třídě 32 děti.. ![]()
Já bych jí dala do školy poblíž bydliště, asi to bude znít drsně ale to je život, nebude to lehké, a le to ani přechod ze školky do školy by sám o sobě nebyl. Ale kamarády si určitě najde i když jí to třeba bude trvat déle. A střední školu taky nebudete vybírat podle kamarádů. Třeba jí to naopak pomůže a pozná někohoh nového s kým si bude dobře rozumět. a budou moci chodit třeba odpoledne ven. Když by dojížděla zase by si řešila, že má kamarády 3,5 km daleko a odpoledne nemá ským trávit.
@martina.se No ona by učitelky neznala, ta školka „nepatří“ k žádné škole a navíc není ani žádná přímo poblíž, takže ty děcka budou stejně rozházené minimálně ve 3 nebo 4 školách.
Ja bych to tolik neresila. Ja sama jsem pred vic jak 30ti lety sla do 1. tridy, kde jsem nikoho neznala, driv se to tak nebralo. Tech deti tam bude vic. Je to skola, posune ji to nekam dal, a bude to tak cely zivot…neprijemny je to vzdycky, kdyz jsi introvert, at je ti 6 nebo 20
My se pred rokem prestehovali do zahranici, kluk na podzim nastoupil do novy skoly (do 3.tridy), je introvert…nejenze nikoho neznal, ani neumel jazyk. Trvalo to tak dva tri mesice, nez se to srovnalo. Kamarady si nasel a to byl daleko rozjetejsi vlak, nez prvni trida ![]()
Takze ja bych motivovala, mluvila o tom jen v dobrym, zadny pochyby bych najevo nedala, to se mi uz mockrat vyplatilo. Nebudou mit ve skole nejakou seznamovacku pred prazdninama?
Hmmm. A už víš o nějakém dítěti, co tam půjde? Mohla by ses spřátelit s jeho maminkou.
Dala bych do skoly pobliz. Je to velka zmena, ale trvala. Predstav si vozeni ditete dal, kdyz treba druhe bude nemocne, nebo budes nemocna ty. Neni nad to vybehnout a vyzvednout dite v podstate pred barakem. Tva dcerka si jiste nove kamarady najde, i kdyz ji to treba bude trvat dele. Pokud je skola/skolka u vas dobra, tak bych dala tam.
Ja se strasne bala, protoze muj syn mel ve skolce kamarada „na zivot a na smrt“, ale kamarad je o mesic mladsi, tak zustal ve skolce, muj kluk sel do skoly. Jako vidaji se doted, ale ten prechod byl uplne bez problemu. Syn si hned prvni den skoly nasel kamarada snad jeste lepsiho, doslova hned jak se uvideli, tak si padli do oka a ve skole spolu travi veskery cas. Oni to casto rodice vidi, hur, nez to nakonec je.
Nejlip znas sve dite samozrejme ty, ale u nas to bylo nakonec v pohode.
@PetiteFillette - to by pak měla dvojí změnu. Nejdřív předškolní a pak zase školu. A třeba by si tam sedla s někým, kdo by zrovna šel zase na jinou školu. Já bych jí nechala v současné školce a pak dala do nové školy.
A presne, i kvuli kamaradum z mista bydliste. Neni nic blbejsiho, nez je mit nekde z ruky, to ma nejstarsi bohuzel ted
Takze ja bych v tom videla spis ty klady ![]()
Nechala bych to být tebou tak jak to je a do školy bych jí dala blízko domova. Tím že si vystačí celý den sama, když nemá ve školce kamarády, které má ráda ukazuje, že to určitě zvládne. Uvidíš, že si brzy ve škole zvykne na nové děti a brzo bude mít nové kamarády. Jsem také introvert a do školy jsem šla jako jediná, co nikoho neznala. Ostatní děti se všechny znaly ze dvou školek poblíž. Pamatuju si, že jsem z toho zas až tak špatná nebyla. Napadlo mě, jestli nemáte boblíž nějaké hřiště, kam si chodí hrát děti co budou chodit s ní do školy. A nebo jí dát v místě bydliště na nějaký kroužek se stejně starými dětmi, kde je možnost, že budou chodit do stejné školy. Ve školce bych jí určitě nechala, když se jí tam líbí.
@Liz píše:
Nechala bych to být tebou tak jak to je a do školy bych jí dala blízko domova. Tím že si vystačí celý den sama, když nemá ve školce kamarády, které má ráda ukazuje, že to určitě zvládne. Uvidíš, že si brzy ve škole zvykne na nové děti a brzo bude mít nové kamarády. Jsem také introvert a do školy jsem šla jako jediná, co nikoho neznala. Ostatní děti se všechny znaly ze dvou školek poblíž. Pamatuju si, že jsem z toho zas až tak špatná nebyla. Napadlo mě, jestli nemáte boblíž nějaké hřiště, kam si chodí hrát děti co budou chodit s ní do školy. A nebo jí dát v místě bydliště na nějaký kroužek se stejně starými dětmi, kde je možnost, že budou chodit do stejné školy. Ve školce bych jí určitě nechala, když se jí tam líbí.
Jj, tohle určitě od září plánuju. Strašně chce tancovat, ale letos to nevyšlo, tak bude chodit aspoň teď (i když teda je strašná gramla
).
@PetiteFillette píše:
Jj, tohle určitě od září plánuju. Strašně chce tancovat, ale letos to nevyšlo, tak bude chodit aspoň teď (i když teda je strašná gramla).
@asha Taky by chtěla na balet podle vzoru kamarádky ze školky, ale to jí neprojde
Nejen že to není tady na sídlišti, ale nejsou na to ani kačky (které by byly vyhozené, ptž ona je fakt neskutečně nešikovná, nezvládne ani koloběžku) ![]()
@PetiteFillette Oni to maji nastesti ve skole. A v ramci zacleneni se a posilovani znalosti jazyka pretrpim i balet ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.