Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Hele a nechceš spíš raději začít někde učit zacházet se svou úzkostí a pak tedy i třeba zvládenš tu předporodní přípravu?
Protože jako videa na youtube o tom jak probíhá porod tě bez možnosti aby rozumná lektorka zasáhla tě budou stresovat mnohem víc, než rozumně dělaný kurz na živo.
Začni třeba tady
To bude instinktivní, já na kurzu u prvního dítěte byla, dýchat mě učili a jak doslo na porod, tak sem to stejně zapomněla a dýchala si tak, jak mi bylo příjemné.
Já měla ten stejnej přístup jako ty, na předporodním kurzu jsem nikdy nebyla a rodila jsem dvakrát. Zpětně bych na něj ale šla…já to chtěla vše zvládnout jen s mužem…ale ono je to hlavně ženská záležitost a nakonec mi byla větší oporou zkušená porodní asistentka, né že by tam chlap neměl bejt, ale jsou prostě věci s kterými neporadí, nepomůže, neprožije, neucítí…ten ženskej element je dobrej
a celkově mi u porodu pomohlo se mentálně nastavit, že todle je prostě příroda, že je to přirozený, že každou bolestí je člověk blíž svýmu štěstí, myslím že dobrej kurz by mohl psychiku správně naladit…
Co se týká dýchání, tak v průběhu porodu se dýchá dolu do břicha, to můžeš dělat i teď, když ti třeba tvrdne břicho, tak ono to pomáhá, musí se ti dole nafukovat břicho…na konci porodu, když už se tlačí a porodní asistentka musí třeba ještě natočit dítě, tak se dýchá jen krátce, jako pes
ale to oni ti řeknou, přijde to nějak tak samo…
Dýchat normálně, kdyžtak ti poradí
Já taky nikde nebyla, ani se na nic nedívala / nečetla. Stejně by mi to ve finále bylo k 💩 ![]()
Neboj se a těš se na miminko ![]()
@Tarinka dite rotuje při porodu samo a rozhodne ho nikdo nemá aktivně natáčet. A jako pes se taky nedejcha, stejně během tlaceni nedýcháš vůbec, protože v momentě tlaceni zadrzis dech, to jinak nejde, neco jako na velký, a mezi tím dychas normálně a nemyslíš na to vůbec.
Já jsem nikdy na ty pindy o speciálním dýchání při porodu nevěřila ![]()
U prvního porodu jsem si dýchala, jak jsem chtěla. U druhého porodu jsem byla napojená na monitor a najednou přišla PA a řekla, že při kontrakci miminko nemá kyslík, že špatně dýchám a spíš zadržuju dech, než abych mu tam ten kyslík posílala. Řekla mi, že mám při kontrakci dýchat rychle jako pes. Já jsem si v duchu pomyslela svoje, ale co bych pro miminko neudělala, že? Tak jsem to zkusila. A světe div se, ty kontrakce byly správným dýcháním tak o 1/3 méně bolestivé (byly to už ty nejhorší závěrečné kontrakce mezi 8-10 cm).
Ale podle mě se na tohle předem připravit nedá, nejlepší je, když tě nasměruje PA až v průběhu porodu ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem 31tt a už se pomalu blížím do finále. Rozhodla jsem se že nepujdu na predporodni kurz ( jsem velky stresar a když vím do čeho jdu tak stresuju víc než je zdravé ) 😀 ale zajímali by mě nějaké techniky dýchání při porodumáte třeba tip na nějaké youtube videa? Děkuji moc 😊
Porodní asistentka řekne aktuálně, jak dýchat a žádné stresy díky předporodním kurzům nepotřebuješ.
Ve zkratce bych poradila, bolestivé kontrakce zkus rozdýchat jako jakoukoliv jinou bolest, můžeš se kroutit, jak ti to bude příjemné, hlavně v tuto chvíli se nestahuj ani netlač do spodku, i když tě to ke konci otvírání možná bude nutit. To je lepší se zaměřit na rychlejší dýchání, než zatlačit a potrhat se. Naštěstí kontrakce zabolí na chvíli a potom je zase na chvilku klid, kdy se dodýchneš normálně a odpočineš si. Když to trvá jen pár hodin, dá se to v pohodě. Horší, když se některým ženám táhnou bolesti celý den, to už je určitě vyčerpání znát. Ale zvládla to každá, zvládneš to taky, i kdyby to nešlo podle plánu a muselo dojít na větší lékařské zásahy. ![]()
@Semtex píše:
@Tarinka dite rotuje při porodu samo a rozhodne ho nikdo nemá aktivně natáčet. A jako pes se taky nedejcha, stejně během tlaceni nedýcháš vůbec, protože v momentě tlaceni zadrzis dech, to jinak nejde, neco jako na velký, a mezi tím dychas normálně a nemyslíš na to vůbec.
Souhlasím, při tlačení se přece de facto nedýchá.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, jsem 31tt a už se pomalu blížím do finále. Rozhodla jsem se že nepujdu na predporodni kurz ( jsem velky stresar a když vím do čeho jdu tak stresuju víc než je zdravé ) 😀 ale zajímali by mě nějaké techniky dýchání při porodumáte třeba tip na nějaké youtube videa? Děkuji moc 😊
Neřeš.. instinkt ti hodně napoví, pa taky.. rozhodně bych do kurzu nešla a nesledovala ani videa
Ono při porodu ani nemáš moc cest, jak se jinak chovat. Tělo tě nutí samo. Pořád je to příroda.
@Thomassss @Semtex asi jsem to napsala blbě, myslela jsem v té poslední fázi, né přímo během tlačení, ale při čekání na kontrakci…prvorozenou dceru právě mezi těma posledníma tlačícíma kontrakcema PA ještě sundavala pupeční šňůru jinak by se asi uškrtila, právě jsem kvůli tomu musela dýchat jen tak povrchově a druhou si taky nějak natáčela, šla nakřivo a potrhala by mě, nakonec jsem ani šitá nebyla…
Nádech nosem, výdech pusou. Porodní asistentka ti kdyžtak řekne. U tlačeni se nadechces a nedychas.
Ahoj, neboj, ono to pak jde nejak samo, zensky telo vi
Podle me je zaklad najit prijemnou polohu (idealne ne v leze aby pomohla i gravitace), dychat jak to vyhovuje a snazit se byt uvolnena. Mysli na to, ze kazda ta bolest pak vede ke konci porodu a k miminku ![]()
Hodne sily a co nejvetsi klid ![]()
Ahoj holky, jsem 31tt a už se pomalu blížím do finále. Rozhodla jsem se že nepujdu na predporodni kurz ( jsem velky stresar a když vím do čeho jdu tak stresuju víc než je zdravé ) 😀 ale zajímali by mě nějaké techniky dýchání při porodu
máte třeba tip na nějaké youtube videa? Děkuji moc 😊