Jak zvysit porozumeni ditete

2860
30.12.23 20:08

Jak zvysit porozumeni ditete

Ahoj, nemate tip na nejake materialy, webove stranky? Maly ma necele dva roky a subjektivně mi prijde, ze malo rozumi, co mu rikame. Rika jednotliva slova, ale to vim, ze je jeste cas. Ale to porozumeni. Asi rozumi tomu jdme spat, jist, caky caky. Haci, i sedni si. Proste zakladni povely. Ale vic si nemyslim, na podej mi auto mi ho nekdy poda, nekdy ne. Obecne je takovy roztekany, knizky ho vubec nebavi, zaujmout ho nejakou aktivitou, kde si neco ukazujeme, je problem. Snazim se na nej hodne mluvit, ale sama se do toho nutim, nejsem v tomto ukecany clovek. Kazdopadne bych nerekla, ze to zvysuje jeho dorozumivaci schopnosti. Starsi sourozence nema. Chtela bych ho dat do adaptacniho kurzu a trosku se obavám, zda to zvladne. A rovnou priznam, ze denne je hodinu az dve po desetiminutovych intervalech u pohadek nebo detskych her. Hrozne malo spi a udelat s nim nektere veci je nemozne. Snazim se to snizit na minimum, ale na rovinu to odbourat nedokazu. A myslim, ze na pohadky kouka vetsina deti, tak snad to nema na to porozumeni takovy vliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
77319
30.12.23 20:11
@Janee19 píše:
Ahoj, nemate tip na nejake materialy, webove stranky? Maly ma necele dva roky a subjektivně mi prijde, ze malo rozumi, co mu rikame. Rika jednotliva slova, ale to vim, ze je jeste cas. Ale to porozumeni. Asi rozumi tomu jdme spat, jist, caky caky. Haci, i sedni si. Proste zakladni povely. Ale vic si nemyslim, na podej mi auto mi ho nekdy poda, nekdy ne. Obecne je takovy roztekany, knizky ho vubec nebavi, zaujmout ho nejakou aktivitou, kde si neco ukazujeme, je problem. Snazim se na nej hodne mluvit, ale sama se do toho nutim, nejsem v tomto ukecany clovek. Kazdopadne bych nerekla, ze to zvysuje jeho dorozumivaci schopnosti. Starsi sourozence nema. Chtela bych ho dat do adaptacniho kurzu a trosku se obavám, zda to zvladne. A rovnou priznam, ze denne je hodinu az dve po desetiminutovych intervalech u pohadek nebo detskych her. Hrozne malo spi a udelat s nim nektere veci je nemozne. Snazim se to snizit na minimum, ale na rovinu to odbourat nedokazu. A myslim, ze na pohadky kouka vetsina deti, tak snad to nema na to porozumeni takovy vliv.

s dvouletým mluvíš stylem cáky cáky, hačí a tak?
mhm, dost divné
na 18měsíční prohlídce test na autismus dopadl jak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2860
30.12.23 20:38
@stinga píše:
s dvouletým mluvíš stylem cáky cáky, hačí a tak?
mhm, dost divné
na 18měsíční prohlídce test na autismus dopadl jak?

Jo, nekdy reknu sedni si, nekdy haci. Asi to bude jedna z chyb..? Na test se doktorka podivala a nic k nemu nerekla, tak asi dobry :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9092
30.12.23 20:54
@Janee19 píše:
A rovnou priznam, ze denne je hodinu az dve po desetiminutovych intervalech u pohadek nebo detskych her. Hrozne malo spi a udelat s nim nektere veci je nemozne. Snazim se to snizit na minimum, ale na rovinu to odbourat nedokazu. A myslim, ze na pohadky kouka vetsina deti, tak snad to nema na to porozumeni takovy vliv.

Co jsou dětské hry? Jako na tabletu nebo mobilu nebo myslíš deskové hry? Jestli deskové hry, tak fajn jsou třeba od Djeca z kolekce Little a nic špatného mi na tom nepřijde, hezky se na tom dají učit třeba barvy. Takže asi spíš myslíš nějakou kravinu v mobilu. Nevím, dvě hodiny denně už mi přijde dost. Pusť mu radši na tu druhou hodinu písničky pro děti (Dádu, Míšu Růžičkovou, Štístko a poupěnka, holka modrooká nebo jinou klasiku) můžeš si to zpívat taky, nebo u toho tancovat. Dá mu to určitě víc než pasivní koukání na obrazovku. Nebo jestli od něj chceš mít klid, tak mu vysyp Lego duplo a nech ho s tím hrát, nebo mu strč do ruky domácí modelinu (je to hnusný, jíst to nebude) - u toho si neublíží a ty budeš mít chvíli klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
30.12.23 21:20

No asi bych trochu upravila slovník a vynechala cáky apod.. A pak si spolu prohlížet knížky, vkládačky apod., třeba oblíbená aktivita syna ve dvou letech byla, že se vzal koš na prádlo a do toho jsem dávala věci a říkala co to je a jakou to má barvu a časem stačilo jen ukázat nějakou věc. Naopak co se týče slovníku, tak bych slova přidávala např. bych při koupání dala dítěti houbu třeba a ať si zkusí samo umýt bříško, ruce, nohy(takové základní části těla, které pozná i malé dítě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2860
30.12.23 21:23
@Serpentini píše:
Co jsou dětské hry? Jako na tabletu nebo mobilu nebo myslíš deskové hry? Jestli deskové hry, tak fajn jsou třeba od Djeca z kolekce Little a nic špatného mi na tom nepřijde, hezky se na tom dají učit třeba barvy. Takže asi spíš myslíš nějakou kravinu v mobilu. Nevím, dvě hodiny denně už mi přijde dost. Pusť mu radši na tu druhou hodinu písničky pro děti (Dádu, Míšu Růžičkovou, Štístko a poupěnka, holka modrooká nebo jinou klasiku) můžeš si to zpívat taky, nebo u toho tancovat. Dá mu to určitě víc než pasivní koukání na obrazovku. Nebo jestli od něj chceš mít klid, tak mu vysyp Lego duplo a nech ho s tím hrát, nebo mu strč do ruky domácí modelinu (je to hnusný, jíst to nebude) - u toho si neublíží a ty budeš mít chvíli klidu.

Hry na tabletu. Ruzne vkladacky, spojovani zviratek, logicke hry. Musim rict, ze je na to dost sikovny a i v realite spoustu veci umi, asi i diky tomu. Zvlast pak jemna motorika. Pak tam ma i kanaly s pisnickama a Binga a Pepu. Sam si to prepina. Rada bych to vice omezila, ale s Legem atd si hraje sam strasne kratce a s modelinou aj. vecma udela strasne neporadku, takze pak to hodinu uklizim a stejne na nej nemam cas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2860
30.12.23 21:27
@Fiveone píše:
No asi bych trochu upravila slovník a vynechala cáky apod.. A pak si spolu prohlížet knížky, vkládačky apod., třeba oblíbená aktivita syna ve dvou letech byla, že se vzal koš na prádlo a do toho jsem dávala věci a říkala co to je a jakou to má barvu a časem stačilo jen ukázat nějakou věc. Naopak co se týče slovníku, tak bych slova přidávala např. bych při koupání dala dítěti houbu třeba a ať si zkusí samo umýt bříško, ruce, nohy(takové základní části těla, které pozná i malé dítě).

Knizky ho bohuzel nebavi, vkladacky ano, pres ty se ucime slovicka, coz docela jde. Ale kdyz reknu, podej mi jablicko, tak mi ho nepoda. Ale vi, ze to je jablko, pojmenuje to, spis to tedy po mne zopakuje. Dej auto na stul taky neda. Ten kos je dibry napad. Moc dlouho nechce spolupracovat, ale alespon chvili denne to zkusim.
Jinak kdyz treba rekni zvedni ruce u svlikani tricka, tak to udela. Kdyz mu triko nesvlekam, tak to spis neudela. Nebo kde mas ruce, ze by je ukazal, to asi taky ne. Musím vyzkouset…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
30.12.23 21:32
@Janee19 píše:
Ahoj, nemate tip na nejake materialy, webove stranky? Maly ma necele dva roky a subjektivně mi prijde, ze malo rozumi, co mu rikame. Rika jednotliva slova, ale to vim, ze je jeste cas. Ale to porozumeni. Asi rozumi tomu jdme spat, jist, caky caky. Haci, i sedni si. Proste zakladni povely. Ale vic si nemyslim, na podej mi auto mi ho nekdy poda, nekdy ne. Obecne je takovy roztekany, knizky ho vubec nebavi, zaujmout ho nejakou aktivitou, kde si neco ukazujeme, je problem. Snazim se na nej hodne mluvit, ale sama se do toho nutim, nejsem v tomto ukecany clovek. Kazdopadne bych nerekla, ze to zvysuje jeho dorozumivaci schopnosti. Starsi sourozence nema. Chtela bych ho dat do adaptacniho kurzu a trosku se obavám, zda to zvladne. A rovnou priznam, ze denne je hodinu az dve po desetiminutovych intervalech u pohadek nebo detskych her. Hrozne malo spi a udelat s nim nektere veci je nemozne. Snazim se to snizit na minimum, ale na rovinu to odbourat nedokazu. A myslim, ze na pohadky kouka vetsina deti, tak snad to nema na to porozumeni takovy vliv.

Typickým projevem dětí, které koukají moc na pohádky (a to u vás moc opravdu je) je nesoustředěnost (která se dokonce nemusí projevit hned, ale klidně až po několika letech). Dál je to např. neschopnost dítěte zaujmout se „obyčejnou“ věcí, protože potřebují víc dopaminu, aby se nakoply a vyvinuly úsilí. Jelikož u těch pohádek a her se jim toho dopaminu vyplavuje hodně a oni pak potřebují tuto dávku. Taky děti bývají po koukání často neklidné a chvíli trvá, než se vrátí do normálu, jsou jakoby excitované, zahlcené.
A jako bonus - vzniká na tom (právě kvůli tomu dopaminu) závislost.
Děti do 2 let by neměly koukat vůbec, protože vnímají posun v obraze a zvuku. A rozhazuje jim to celkové vnímání.

Zajímavé je tvoje obhajování argumentem, že na pohádky kouká většina dětí. Takže když to dělá většina, tak je to tím pádem v pořádku? Co zapojit vlastní rozum a dohledat si k tomu tématu nějaké informace?

• Citovat
  • Upravit
4615
30.12.23 21:35
@Janee19 píše:
Knizky ho bohuzel nebavi, vkladacky ano, pres ty se ucime slovicka, coz docela jde. Ale kdyz reknu, podej mi jablicko, tak mi ho nepoda. Ale vi, ze to je jablko, pojmenuje to, spis to tedy po mne zopakuje. Dej auto na stul taky neda. Ten kos je dibry napad. Moc dlouho nechce spolupracovat, ale alespon chvili denne to zkusim.
Jinak kdyz treba rekni zvedni ruce u svlikani tricka, tak to udela. Kdyz mu triko nesvlekam, tak to spis neudela. Nebo kde mas ruce, ze by je ukazal, to asi taky ne. Musím vyzkouset…

Jen napad - z popisu mi prijde, ze mu porad neco prikazujes (i sama jsi to oznacila v uvodnim prispevku za povely), nemuze byt problem v tom? Ze se mu proste nechce plnit povely a prikazy? Bavis se s nim i normalne - jako chces ke svacine jablko nebo banan? S jakou hrackou si ted pohrajeme? Namalujeme spis zajice nebo prase? Apod, proste bezna konverzace, ne jen povely. Treba je to blbost, ale napdlo me to pri cteni tvych prispevku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9092
30.12.23 21:41
@Janee19 píše:

Bodejť by ho bavily knížky, když stráví hodinu denně hraním blbin na tabletu :nevim: Hry na něco praktikujete? Myslím hraní s kuchyňkou na kuchaře a restauraci, s hasičskou taškou na hasiče a zachraňování plyšáků, s lékařskou sadou na doktory. My hodně hráli i na prodavače (prodávat se dá cokoliv od oblečení po obsah ledničky), policajty, popeláře (třídili jsme odpadky a vyváželi popelnice) a pošťáky. Zaprvé to děti hodně baví, zadruhé mi přijde že tam se ta slovní zásoba rozšiřuje přirozeně sama a dítě má pak i větší motivaci ty slova a spojení opakovat, když je to součástí hry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9092
30.12.23 21:44

Jinak z materiálů mě napadá třeba Mluv se mnou, knížky od Ester Staré jsou pro větší, ale třeba by se taky dalo něco použít, hezké materiály má i Ateliér v lese. Jenže když ho nebaví knížky, tak se obávám, že ho to nezaujme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
30.12.23 21:50

Zruš tu televizi a obrazovky! Do dvou let by podle všech doporučení nemělo být dítě u obrazovek vůbec. Viditelně to ovlivňuje mozek - a to nejsou domněnky ale snímcích mozku dokázáné změny, právě v oblasti komunikace, motoriky atd.
Fakt nechápu, na co tak malému dítěti musíš nutně strkat tablet a televizi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.12.23 21:55
@Janee19 píše:

Když ne knížky co nálepky? Ty, tady frčí.
Počítání schodů, vytírání, utírání prachu. Pastelky do vody :nevim: malování vodou?
Ty dvě hodiny můžete být někde mimo domov. Zase taková sněhová zima není aby se nedalo někde houpat nebo sklouznout :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2860
30.12.23 22:21
@pet p píše:
Typickým projevem dětí, které koukají moc na pohádky (a to u vás moc opravdu je) je nesoustředěnost (která se dokonce nemusí projevit hned, ale klidně až po několika letech). Dál je to např. neschopnost dítěte zaujmout se „obyčejnou“ věcí, protože potřebují víc dopaminu, aby se nakoply a vyvinuly úsilí. Jelikož u těch pohádek a her se jim toho dopaminu vyplavuje hodně a oni pak potřebují tuto dávku. Taky děti bývají po koukání často neklidné a chvíli trvá, než se vrátí do normálu, jsou jakoby excitované, zahlcené.
A jako bonus - vzniká na tom (právě kvůli tomu dopaminu) závislost.
Děti do 2 let by neměly koukat vůbec, protože vnímají posun v obraze a zvuku. A rozhazuje jim to celkové vnímání.Zajímavé je tvoje obhajování argumentem, že na pohádky kouká většina dětí. Takže když to dělá většina, tak je to tím pádem v pořádku? Co zapojit vlastní rozum a dohledat si k tomu tématu nějaké informace?

Neobhajuji se, ze koukaji i jine deti, spis jsem chtela dokreslit, jak vypada nas den. Bohuzel potrebuji pres den nejaky cas, kdy se mu nevenuji. A nestaci mi tri minuty, kdy se zabavi sam. Rada bych to odbourala, to mi ver. Avsak pisu to, jak to je. Taky bych si tu mohla vymyslet a psat anonymne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2860
30.12.23 22:23
@Luminance píše:
Jen napad - z popisu mi prijde, ze mu porad neco prikazujes (i sama jsi to oznacila v uvodnim prispevku za povely), nemuze byt problem v tom? Ze se mu proste nechce plnit povely a prikazy? Bavis se s nim i normalne - jako chces ke svacine jablko nebo banan? S jakou hrackou si ted pohrajeme? Namalujeme spis zajice nebo prase? Apod, proste bezna konverzace, ne jen povely. Treba je to blbost, ale napdlo me to pri cteni tvych prispevku ;)

Asi jen nerozkazuji, to spis abych popsala, jak rozumi, nebo ne. Jinak samozrejme povidam, ale nejsem si jista, nakolik vnima, nebo ne. Dat na vyber zkusim ;) On je takovy mouchy snezte si me, je mu dost vse jedno, tak jsem zvedava jak bude reagovat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí