Jaká je práce soudní zapisovatelky?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Jaká je práce soudní zapisovatelky?
Je tu někdo, kdo má zkušenosti s touto pracovní pozicí? Uvažuji, zda se ucházet. Platově je to nic moc oproti soukromé sféře (teď pracuji na obchodním úseku výrobní firmy). Tak mě zajímá hlavně náplň. Případně zkušenosti s očr. Dcerka bývá často nemocná. Děkuji moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@dendishek píše: Více
Jakou má souvislost práce soudní zapisovatelky s tím, že dcerka bývá hodně nemocná?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, mizerně placené a dost záleží na soudci, ke kterému je zapisovatelka přidělena. Někdo je v pohodě, je s ním domluva a je spokojen s provedenou prací, jinde je to horší. OČR - jsi klasický zaměstnanec, OČR čerpáš dle potvrzení od lékaře
. Pokud je přijata na nějakou pozici matka s menšími dětmi, holt s tím zaměstnavatel musí počítat. Nikdo není 100% zdravý a připravený k práci.
- Citovat
- Upravit
Ahoj, prace platove nic moc, ale par vyhod ma - vetsinou se na teto pozici nepropouští, holky se u nas bezne zaskakuji, pokud nektera nemuze (jednani se protahne a je potreba vyzvednout ditko ze skolky). OCR maji holky casto a bezne a pocita se s tim, nikdo to nekomentuje. Obvas bylo i ditko v kacelari.
Zalezi na jak velky soud chces jit a taky na tvem soudci, jak si sednete.
- Citovat
- Upravit
Záleží na soudcích, já zažila na trestu i takové kteří vzteky házeli svazky klíčů a divili se tomu že rodiče si mohou dovolit jezdit na dovolenou, když oni páni soudci na to nemají dost financí. ale na jiném oddělení byli příjemnější a lidštější.
- Citovat
- Upravit
Málo peněz, dost práce, ale není těžká + volné víkendy a žádné přesčasy ani směny, nikdo necekne ohledně očr ani nemocenské, takže s malým dítětem, pokud finančně doma nestrádáte, je to celkem ok… co tam mám známé, tak tam jsou spoustu let i za ty peníze…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75 píše: Více
volné víkendy? nemá náhodou zapisovatelka službu se svým soudcem? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@dendishek peněz málo a to ostatní je strašně závislé od soudce, pro kterého budeš pracovat, tak od kolektivu ( s očr). Práce samo jako taková se dá zvládat, jsi v teple a úřední hodiny jsou od do, ale viz. výše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah to jsem za 30let viděla snad dvakrát
malý okres, málo vazebních řízení, když to jde ve lhůtě, tak to stejně udělají v pondělí dopo… možná ve větších městech je to horší… a u občana to nehrozí vůbec, nepíše, zda jde na trest nebo kam…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucy75
U nás na Krajském soudě jsou přesčasy zcela běžné.
Záleží kde by se zakladatelka hlásila, ale i o víkendech tady musí být po ruce soudcům ![]()
Je to docela náročná práce a za málo peněz.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
no, tak oni to taky nedělají policisté, ale státní zástupci + soudci+zapisovatelky, takže nic ve zlém, ale o tom množství asi moc odpovídající představu nemáš. Právě na těch malých okresech je problém, že se střídají po pár týdnech, takže ta šance je daleko větší. Navíc přeci pokud máš službu, tak musíš být na telefonu a nesmíš nikam odjet, a to ikdyž nic nakonec není. Takže o zcela volných víkendech bych automaticky opravdu nepsala…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
a víš, že někde drží služby v trestu i civilní soudci?
v civilu nejsem úplně kovaná, ale i tam jsou různá předběžka na které musí soud reagovat do 24hodnin, ne? a tam je to víkend, nevíkend…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Keyllah jasný, neříkám, že se to neděje… různé druhy dosahů samozřejmě v různých institucích existují, ale to už se musí zeptat přímo u toho konkrétního místa… znám blíž spíš holky, co dělají vyloženě administrativní agendu a těch se to netýká… Mně třeba osobně dosahy nevadí-naopak, jsou placené a hodně často se vůbec nevyjede… ale jo-musíš být 24hod. na telefonu a v místě, to ano…
obecně si ale fakt myslím, že soudní zapisovatelka je pro ženu s malým dítětem ok práce - pokud má partnera se slušným příjmem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji všem za vyjádření.
Momentálně je otevřená tato pozice v Opavě.
Je tam test z českého jazyka a z rychlosti psaní. Poté až osobní pohovory.
A uměl by mi někdo popsat běžný pracovní den? Neumím si zatím moc představit, co je vše náplní této práce. Znamená to, že se sedí u každého soudního procesu a zapisuje se, co kdo řekne…? ![]()
Ty víkendové služby mě trochu děsí. To by u nás asi neprošlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky uz hodne napsaly. Obecne zapisovatelka - byva prirazena na nejake oddeleni (civil/trest/exe/opatro) a k nejakemu soudci. Tomu soudci v te agende spravuje spisy, tridi postu ktera do nich dojde, zaklada podani, hlida lhuty, predklada soudci spisy ke kontrole. Pak pripravuje protokol k jednani a rozesila listiny, ktere soudce pripravuje. Chodi s nim na soudni jedani, zalezi jak casto soudce chodi do jednacky - ale je to cca v prumeru 2 dny v tydnu. Na jednani zapisuje, to co soudce protokoluje (v trestu to je trochu jinak), nechava na jednani podepisovat listiny. Vyrizuje telefonaty do spisu sveho soudce, dela vypisy z registru a zaklada do spisu. Jako prace je to docela narocna, ale kdyz si to sedne, tak pohodova. Hodne zalezi na tom, na jakem oddeleni bys pracovala (vcetne tech sluzeb o vikendu - u nas jsou napr na trestu povinne a civilni zapisovatelky je maji, pokud chteji). Normalni soudce si snazi kvalitni zapisovatelku hyckat ![]()
- Citovat
- Upravit