Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@zuzka28 Nevím, jaké jsou tvé finanční možnosti, já třeba kupuji zásadně nová auta, ale také je pravda, že dost najezdím (cca 60 tkm za rok).
RIO mi dává smysl právě jako nové auto. Pokud bych měl doporučit nějaké tři roky staré, pak by to byla Fabia minulé generace nebo Polo (které se po modernizaci stále prodává) s motorem 1,4 benzin (u Fabie ještě možná 1,6 benzin, ale o tolik líp to nejede a má to dražší pojistku). Zvlášť u té Fabie bude velký výběr aut (narozdíl od Ria) a servis bude levnější.
@Premek_Orac @j.a.n.i1 no práve to mi radily aj tí dva kámoši, že starši Fabii. uvidím, zítra dojede moje mamka a probereme to, napíšu potom, díky ![]()
@Kačkyss píše:
Všechno co bude novější než favorit.
Tak to nesouhlasím. Třeba rozdíl v bezpečnosti mezi Felicií a Fabií první generace je nebetyčný, přestože se na přelomu let 1999 a 2000 vyráběly současně a cenový rozdíl je dnes zanedbatelný.
@zuzka28 Hodně štěstí při výběru!
@zuzka28 Tak já bych třeba do Fabie nešla… všichni to chtěj a je to díky tomu zbytečně předražený a nic zrovna pohodlnýho. Ale já preferuju větší auta, než zrovna nákupní tašky. Optimální auto z mého pohledu je velké auto - kombík či raději MPV, cca 2 litrový motor udělaný na plyn a plná výbava ![]()
@Premek_Orac píše:
Tak to nesouhlasím. Třeba rozdíl v bezpečnosti mezi Felicií a Fabií první generace je nebetyčný, přestože se na přelomu let 1999 a 2000 vyráběly současně a cenový rozdíl je dnes zanedbatelný.
@zuzka28 Hodně štěstí při výběru!
Rozdíl v ceně náhradních dílů a pohodlí uvnitř auta taky, ale ve prospěch té Felicie ![]()
@j.a.n.i1 Pokud chce tazatelka RIO, tak Fabia je stejná třída. Nebudu ji přemlouvat na S Max nebo Mercedes S Klasse.
Rozdíl mezi díly na Felicii a Fabii není tak velký, jako je rozdíl v kvalitě, pohodlí a bezpečí aut.
Plyn se vyplatí jen s velkým kilometrovým nájezdem a omezuje možnosti parkování…
@j.a.n.i1 @Premek_Orac
ahojte takže verdikt rodičov nakonec taký, že mamka si stejne chcela kupit nové auto, to isté, čo má. Takže si kúpi a potom mi dá svojho 6r. Tourana. Ani neviem, či sa mám tešit, jako doteraz tomu autu nič nebolo, ale je v najlepšom veku a bojím sa, aby u neho nezačli odchádzať veci práve ked ho dostanem ja… je to vraj 1,9 a diesel
@zuzka28 Buď ráda. Víš po kom auto je, v jakém stavu je, že je servisované a že s tebou při koupi nikdo nevydrbe. Snad ti ho nikdo neukradne.
@Premek_Orac bola som rada aj celkom, ale doma to máme dost špatné - ja a otec, vztah. Takže mi dá mamka 9tis eur na KIA RIO, ale ne nové. Zoženem si do troch rokov po jednom majitelovi, pred kúpou si ho dám zdiagnostikovat. Doplatit na nové mi nemá kdo, od otca nechcem nic. Takže nemám na výber, ale verím, že kúpim dobre. Neponáhla mi to až tak, mám nato čas, takže sa neunáhlim…
@zuzka28 Chápu… A nezkusíš navštívit pár dealerů v okolí? Říct jim narovinu - mám 9tis. E a chci nové Rio? Bylo by asi s motorem 1,2 a bylo by třeba vyrobeno vloni, ale podle mého je lepší koupit takové, než dva, tři roky staré. Schválně to zkus.
A jak píšeš, určitě nespěchat, počkat si na auto, které bude o všech stránkách dobré.
PS: Ještě mě napadá - zkus se domluvit s dealerem, že koupí auto na showroom (mají na to větší slevy od výrobce), nikdo s ním nebude jezdit a ty ho za půl roku koupíš. Jen na poslendím autě jsem takhle ušetřil 20% z ceny. Ale dělají to jen pro sympatické lidi (to by mohl být tvůj případ) nebo pro známé (to byl případ můj
)
@Premek_Orac jé díky za rady, zkusím to. No lidem sympatická sem, tak snad to klapne
a ten motor 1,2 (chcem benziňáka) je asi ten slabší, ale ked nejazdím po kopcoch, tak to nevadí, že? a tušim je aj menšia spotreba. To showroom je co prosim Tě? Predpokladám, že vystavené na predajni… Ja by som ho práve chcela čím skôr, ne až za pul roka. To by som ešte vrážala do tej mojej Fábie a to sa mi fakt nechce, ja sa jej chcem čím skôr zbavit… Jeden kamoš mi ju bude vedet predat za sumu, ktorú chcem.
No práve som to všetko hovorila mamke a ona, nech si zoberem toho VW Tourana, ktorý má ona. A že budem mať 9tis eur v kapse. Tak ešte fakt porozmýšlam, obávam sa len toho, že ten Touran má nejaký mesiac už 7r a onedlho až sa začne kazit, ja nechcem míňat na opravy. Ešte sa rozhodnem. Ale berem to tak, že by to bolo vlastne od otca, bo bolo za jeho prachy. Takže to sú dva duvody, prečo ho nechcem…achjo milujem dilemy ![]()
@j.a.n.i1 píše:
@zuzka28 Tak já bych třeba do Fabie nešla… všichni to chtěj a je to díky tomu zbytečně předražený a nic zrovna pohodlnýho. Ale já preferuju větší auta, než zrovna nákupní tašky. Optimální auto z mého pohledu je velké auto - kombík či raději MPV, cca 2 litrový motor udělaný na plyn a plná výbava
Tak fabia alespoň první generace je ve své podstatě vcelku robustní a bezpečné auto. S jednoducým motorem pokud se bavíme o 1.4 MPI. Co se týká dalších vozů tak problém s tím LPG je v tom že ne každý motor snese LPG, pokud to není nějaký přímovstřik kde se musí chladit vstřikovač benzínem takže každý 3. vstřik paliva je benzín (úspora skoro nic moc) a nebo netvrzená sedla ventilů které LPG podpaluje, LPG má vyšší teplotu hoření než benzín.
Uvítám nějaké tipy, jaké auto hledat, podle následujících požadavků:
Určitě benzín, roční nájezd odhaduji do 5.000km, ojeté - rok výroby 2008 a novější, najeto max do 130 tisíc, cena max 130 tisíc, lepší méně…
Velikostně mi stačí menší, ale abychom se tam přeci jen naskládali 4 plus nějaká ta taška v kufru. Krátká Fabie se mi zdá už malinkatá. Prozatím, co jsem tak pochytila od okolí, tak určitě ne francouze… Dá se něco takového najít? Ještě udám, že se budu po 10 letech v podstatě znovu učit řídit, tudíž čím bude to auto menší na délku, tím asi lepší, ale možná je to jen můj pocit, že s tím lépe zaparkuji. ![]()
@Anonymní píše:
Uvítám nějaké tipy, jaké auto hledat, podle následujících požadavků:
Určitě benzín, roční nájezd odhaduji do 5.000km, ojeté - rok výroby 2008 a novější, najeto max do 130 tisíc, cena max 130 tisíc, lepší méně…Velikostně mi stačí menší, ale abychom se tam přeci jen naskládali 4 plus nějaká ta taška v kufru. Krátká Fabie se mi zdá už malinkatá. Prozatím, co jsem tak pochytila od okolí, tak určitě ne francouze… Dá se něco takového najít? Ještě udám, že se budu po 10 letech v podstatě znovu učit řídit, tudíž čím bude to auto menší na délku, tím asi lepší, ale možná je to jen můj pocit, že s tím lépe zaparkuji.
Takove auto neexistuje…
Ja nevim, octavie, fabie v kombi, fokus…