Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak se domluvte s rodiči těch kamarádů, že budou děcka putovat. Jeden den u vás, pak zas jinde. Já bych klidně o prázdninách dovolila i pár hodin na počítači, ne každý den, ale i to je pro děcka relax. Nebo se zeptej ostatních rodičů, jestli jim nevadí, že tam syn chodí. Třeba mají radost, že se jejich dítě s ním zabaví.
Nebo zkus ještě najít nějaký příměstský tábor na poslední chvíli, aby se nenudil a pak si naopak té „nudy“ doma vážil.
@ProfZav píše:
Tak se domluvte s rodiči těch kamarádů, že budou děcka putovat. Jeden den u vás, pak zas jinde. Já bych klidně o prázdninách dovolila i pár hodin na počítači, ne každý den, ale i to je pro děcka relax. Nebo se zeptej ostatních rodičů, jestli jim nevadí, že tam syn chodí. Třeba mají radost, že se jejich dítě s ním zabaví.
Nebo zkus ještě najít nějaký příměstský tábor na poslední chvíli, aby se nenudil a pak si naopak té „nudy“ doma vážil.
To jsem dělala i přes rok, že jsem si vyzvedla další kamarády z družiny a byli u nás a ejhle, jaksi to nikdo neoplácí. Vynucovat si to nebudu, ale popravdě dělat chůvu pěti děckám se mi už nechce.
Díky za tipy, zkusím ještě něco pohledat. On tam samozřejmě strašně nechce, no ale co s ním. ![]()
A ty a manžel nechodíte do práce, že můžete nechat prvňáka doma celé prázdniny? My to měli jasné, dovolená jen 5 týdnů, takže děti jsme v tomto věku už museli na prázdniny umisťovat všude možně. Příměšťák i normální tábor, jedna babička, druhá babička, týden se mnou, týden s manželem, 14 dní společná dovolená a už je tu zase září. Nedovedu si představit, že mi děti budou zevlovat doma, i kdyby na zahradě s bazénem.
@unuděná píše:
A ty a manžel nechodíte do práce, že můžete nechat prvňáka doma celé prázdniny? My to měli jasné, dovolená jen 5 týdnů, takže děti jsme v tomto věku už museli na prázdniny umisťovat všude možně. Příměšťák i normální tábor, jedna babička, druhá babička, týden se mnou, týden s manželem, 14 dní společná dovolená a už je tu zase září. Nedovedu si představit, že mi děti budou zevlovat doma, i kdyby na zahradě s bazénem.
Jsem na mateřské. Ale i představa, že jsem v práci a přijdu odpoledne. Už je dost velký na to, aby přežil doma a nějak kontruktivně se zabavil a ne abych platila 8 týdnu táborů. ![]()
@Anonymní píše:
Jsem na mateřské. Ale i představa, že jsem v práci a přijdu odpoledne. Už je dost velký na to, aby přežil doma a nějak kontruktivně se zabavil a ne abych platila 8 týdnu táborů.
A proč mu teda neuděláš nějaký zajímavější program, když jsi doma??
Jako nevím, ale dokud jsem byla s mladším dítětem na RD, jezdili jsme téměř denně někam k vodě nebo na výlety, když nebylo úplně vedro, na návštěvy ke kamarádkám, na chatu. Přece nemůžeš čekat od 7letého dítěte, že se ti 2 měsíce zabaví v prostředí, kde je celý rok denodenně a kde ještě k tomu máma na něj nemá čas, protože má mimino? ![]()
My to máme taky vždycky našlápnuté..3 týdny s námi na dovolené, 2× příměšták, 1× soustředění, babička a zbytek se splácá, manžel má krátký dlouhý týden, výlety, chata.. doma mi nezevlují, mám 9 a 6let dcery.
A trošku mi přijde, že se z něj snažíš dělat „dospělejšího“, než je, možná díky tomu mladšímu dítěti. Ale je to prcek. Prvňáček. Pokud nechceš, aby celé dny seděl u PC, prostě mu tu zábavu musíš pomoct vytvořit. Určitá míra nudy je určitě žádoucí, ale očekávat, že se zabaví 2 měsíce sám doma, je teda hodně přepálené.
@Anonymní píše:
Jsem na mateřské. Ale i představa, že jsem v práci a přijdu odpoledne. Už je dost velký na to, aby přežil doma a nějak kontruktivně se zabavil a ne abych platila 8 týdnu táborů.
Chudák, tak nudné prázdniny. Moje dítko i ve věku, kdy by mohlo být doma samo, mělo problém nacpat do prázdnin vše, o co mělo zájem. První volné prázdniny jsou až tyto, ale jen proto, že je bude mít jen měsíc a nedaří se mu dohodnout na akcích se spolužáky, ale i tak nebude jen doma.
@unuděná píše:
A proč mu teda neuděláš nějaký zajímavější program, když jsi doma??Jako nevím, ale dokud jsem byla s mladším dítětem na RD, jezdili jsme téměř denně někam k vodě nebo na výlety, když nebylo úplně vedro, na návštěvy ke kamarádkám, na chatu. Přece nemůžeš čekat od 7letého dítěte, že se ti 2 měsíce zabaví v prostředí, kde je celý rok denodenně a kde ještě k tomu máma na něj nemá čas, protože má mimino?
Však píšu, že chodíme na koupaliště, za kamarády a na výlety, co ještě, máme jet každý den do Legolandu?
Kamarádky a chaty nějak neprovozujeme, buď chodí do práce nebo mají mimina, co tam bude sedmiletý klacek dělat? ![]()
U nás je v plánu 2 týdny u dědy,2 týdny u babičky, víkendová dovolená a jinak doma, výlety apod..
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímá mě, jak moc plníte dětem kolem 5-7 let prázdniny? My už jsme na dovolené byli, nic velkého nás nečeká. Bude mít týden příměstský tábor. Babičky si jej nejspíš nevezmou nebo max na odpoledne. Už teď z toho mám osypky, protože sotva otevře oči, už se nudí a prudí.Za kamarády chodíme, na výlety jezdíme tak 2× týdně, koupaliště, procházky. Ale co s ním, aby pořád nebyl tak otrávený? Problém je hlavně v tom, že ačkoliv máme zahradu s prolézačkami, on hned běží po sousedech a „zve“ se do bazénu nebo si k nim hrát - je mi to trapné. Vysvětlování, že nemůže každý den někde okounět, nezabírá. Když vezme kamarády k nám tak po 20 minutách chtějí na počítač a vymýšlejí kraviny. Tak já nevím. Nepamatuji si, že bych v dětství neustále od někoho vyžadovala program.
Možná si to nepamatuješ, ale určitě si v první třídě nebyla samostatná jednotka, schopna se sama zabavit. Jo, my jsme jako děti lítaly po vsi a jo, většinou se otravovalo u někoho na zahradě. Je to jen o tom,, otevřít ústa ". Třeba si rodiče jeho kamarádů myslí, že vám to nevadí. Chápala bych, že to řešíš, když bys musela do práce, ale řešit to, když jsi na mateřské? Máš děti dvě, máš se o obě starat a to znamená, udělat jim program oběma, aby byly spokojené
Moje děti mají jiz několik let v podstate identické rozložení prázdnin. Dva týdny pobytový tábor, týden příměstak, týden se mnou, týden s tatínkem (povetsinou chalupa v kombinaci s esi. i či cyklo vylety), týden společná dovolená, týden jedna babička, pár dní druhá v kombinaci s nějakou kamarádkou či jinou příbuznou.
Ještě letos chtějí jet stanovat a to fakt netuším, kam to barvu. Možná nějaký víkend.
Doma na mobilu fakt přes léto hnít nebudou, kamarádi jsou pryc.
@Anonymní píše:
Však píšu, že chodíme na koupaliště, za kamarády a na výlety, co ještě, máme jet každý den do Legolandu?Kamarádky a chaty nějak neprovozujeme, buď chodí do práce nebo mají mimina, co tam bude sedmiletý klacek dělat?
To myslíš vážně?? ![]()
Ty bláho, chudák kluk. Nedělej z něj dospěláka, je to pořád ještě malé dítě. Dala bych ti typy, jak ho doma zabavit třeba než vyjedete na ten výlet nebo návštěvu, ale myslím, že o ně ani nestojíš. Chtěla bys radu, jak ze 7letého dítěte udělat dospělého a samostatného člověka ![]()
Tak ty seš teda hustá
Já vymýšlím program i 12leté, bude doma sama týden v červenci a necelý týden v srpnu - a ikdyž to hrozně chtěla, tak vím, že už třetí den bude unuděná. Proč nejedete spolu ještě na nějakou dovolenou - třeba bez manžela?
Měla jsem to podobně, když jsem byla na druhým rodičáku, tak dcera byla v 1. třídě a syn byl mimino, tak jsem dceři zaplatila 3× příměšťák, 1× dovolená na 14 dní a týden u babičky. Bylo mi jí hrozně líto, aby si prázdniny neužila a zbytek prázdnin jsme jezdili na výlety samy nebo s jinou maminkou na rodičáku ![]()
Ahoj, zajímá mě, jak moc plníte dětem kolem 5-7 let prázdniny? My už jsme na dovolené byli, nic velkého nás nečeká. Bude mít týden příměstský tábor. Babičky si jej nejspíš nevezmou nebo max na odpoledne. Už teď z toho mám osypky, protože sotva otevře oči, už se nudí a prudí.
Za kamarády chodíme, na výlety jezdíme tak 2× týdně, koupaliště, procházky. Ale co s ním, aby pořád nebyl tak otrávený? Problém je hlavně v tom, že ačkoliv máme zahradu s prolézačkami, on hned běží po sousedech a „zve“ se do bazénu nebo si k nim hrát - je mi to trapné. Vysvětlování, že nemůže každý den někde okounět, nezabírá. Když vezme kamarády k nám tak po 20 minutách chtějí na počítač a vymýšlejí kraviny. Tak já nevím. Nepamatuji si, že bych v dětství neustále od někoho vyžadovala program.