Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kocourGarfield píše:
@unuděná nenajdeš jednoho kamaráda co je doma?
Ve městě nežiju. Na vesnici i dnes jsou děti v létě doma ( myslím ty které už věkově být mohou ).
Ne, u nas treba ne. Respektive, syn ma jednoho nejlepsiho kamarada, ten je cele prazdniny na taborech a u babicek. Dcera je vetsi extrovert ale i tak se tu s kamaradkami miji
Praha. Mam pod okny hriste a v lete zeje prazdnotou, i kdyz tam maji k dispozici i vodu a tak. Vsichni jdou minimalne k prehrade, ale spis jsou rozdistribuovani na tech taborech, s rodici na dovce, u babicek atd. My mame k dispozici barak s bazenem a deti se tam spolu zabavi tak dve, tri odpoledne, pak uz se taky nudi
plus tam musim dozorovat, ani 8 lete dite nenecham v bazene bez dozoru, takze pro me zadna uleva, ze bych si jako sla po svem a mohla je nechat byt.
Zakladatelko, chápu, že tě dítě nejspíš přivádí k zoufalství, ale působíš tu v diskuzi dost ukňouraně a negativně. Tak bych se zamyslela, jestli chlapeček něco trochu nezdědil. Na dětech nás nejvíc rozčilují vlastní ne úplně dobré vlastnosti.
Ty prázdniny ještě ani nezačaly, a ty už jsi z toho v koncích. Za této situace podle mě JE špatně jezdit na dovolenou mimo prázdniny. 8 nebo 9 týdnů volna v kuse je bez programu podle mě fakt hodně. A jak někdo psal, že ho dovolená v létě neláká, že je všude horko a moc lidí - není přece nutné jezdit na jih, je spoustu destinací, kde v létě horko není. A ani ty davy. Navíc, když jsi na mateřské, nemůžeš jet na dovolenou sama s dětmi? Nemusí to být přece nic drahého, prostě jen změnit prostředí.
@samantafox píše:
Takže ty si tímto velkolepým programem léčíš nějaké komplexy z dětství. To je velice špatně. Naopak, dítě by se v součinnosti s rodiči mělo naučit, že jeho hodnota se neodvíjí od dovolených, zážitků a věci, které má. To je podle mě jeden z velkých úkolů rodičovství. Vždycky totiž bude někdo, kdo byl na delší/dražší/exotičtější dovolené nebo kdo je hezčí a má novější mobil. Život by měl být jenom přiměřená soutěž, a hlavně soutěž sám se sebou, překonávat sám sebe, ne ostatní.
Neléčím a čekají je jen babičky, dědové, výlety a Berounka.Jen prostě vím, jaké umí být děti. V předchozí škole byl syn šikanován už v první třídě a to jen kvůli brýlím a tomu, že přišel do školy v červené bundě(ale klučičí). Děti ve školách hledají občas jakýkoliv rozdíl.
@unuděná píše:
Tak zakladatelka s tím evidentně problém má, že doma vysí. rá, tak je asi na místě ho zabavit tak, aby bylo spokojené. Ano, jsou děti co klidně stráví prázdniny na zahradě pod stromem s knížkou a budou mega spokojené, ale tenhle klučík to asi nebude
Asi tak. Někoho neláká cestovat, výletit, kutit. A někdo to bytostně potřebuje.
Já trávila celé léto s babičkou a dědou na chatě. A ač jsem je i to místo milovala, po měsíci jsem už měla čtení, borůvek, a sem tam koupaliště vcelku plné zuby a byly roky, kdy jsem se na prázdniny těšila jen proto, že nebyla škola. Ale dva měsíce na jednom místě s knihou a vyžitím leda v podobě výletu na větší nákup do krajského města pro mě teda žádný velký vodvaz nebyly.
@Svistice píše:
Asi tak. Někoho neláká cestovat, výletit, kutit. A někdo to bytostně potřebuje.
Já trávila celé léto s babičkou a dědou na chatě. A ač jsem je i to místo milovala, po měsíci jsem už měla čtení, borůvek, a sem tam koupaliště vcelku plné zuby a byly roky, kdy jsem se na prázdniny těšila jen proto, že nebyla škola. Ale dva měsíce na jednom místě s knihou a vyžitím leda v podobě výletu na větší nákup do krajského města pro mě teda žádný velký vodvaz nebyly.
Ja travila jako dite vzdy pul prazdnin u znamych na Morave, kde maji rekreacni areal s bazenem. Kdyz se stalo, ze tam zrovna nebyly zadne deti, jen ma o 8 let mladsi sestra, tak jsem se v tomto veku vazne desne nudila. Naopak jak jsem mela kamosku, tak jsme travily klidne 14 dni v kuse v bazene a nepotrebovaly jsme animovat, pouze lehce dozorovat;)
@Hibou píše:
Zakladatelko, chápu, že tě dítě nejspíš přivádí k zoufalství, ale působíš tu v diskuzi dost ukňouraně a negativně. Tak bych se zamyslela, jestli chlapeček něco trochu nezdědil. Na dětech nás nejvíc rozčilují vlastní ne úplně dobré vlastnosti.Ty prázdniny ještě ani nezačaly, a ty už jsi z toho v koncích. Za této situace podle mě JE špatně jezdit na dovolenou mimo prázdniny. 8 nebo 9 týdnů volna v kuse je bez programu podle mě fakt hodně. A jak někdo psal, že ho dovolená v létě neláká, že je všude horko a moc lidí - není přece nutné jezdit na jih, je spoustu destinací, kde v létě horko není. A ani ty davy. Navíc, když jsi na mateřské, nemůžeš jet na dovolenou sama s dětmi? Nemusí to být přece nic drahého, prostě jen změnit prostředí.
Chlapeček hlavně zdědil kombinaci babičky a dědy - potřebuje neustále zábavu a pozornost, ale nic mu není dost dobré. Takže krapet na palici. Pak něco s takovým dítětem dělejte.
Jistěže můžu jet na dovolenou sama s dětmi, ale na to jsem se neptala. ![]()
@Anonymní píše:
Chlapeček hlavně zdědil kombinaci babičky a dědy - potřebuje neustále zábavu a pozornost, ale nic mu není dost dobré. Takže krapet na palici. Pak něco s takovým dítětem dělejte.Jistěže můžu jet na dovolenou sama s dětmi, ale na to jsem se neptala.
Mám velmi společenské děti. Tudíž vím, že prostě děti potřebují děti. Takže jim holt platím ty tábory (byla by za to rodinná týdenní dovolená v tuzemsku), protože přes léto tu chcíp pes a pokud by neměli společnost, tak bych byla po pár dnech na provaz.
Na chatě když dorazí vnouče od sousedů, tak děti okamžitě pakujeme za ním nebo kloučka zveme k nám.
Cítím harantum nesdělují heslo k WiFi a naše děti mají limity, takze jim nic jiného, než zabavit se spolu nezbývá. A umí si vcelku poradit, někdy to teda konci bahenní jámou v trávníku nebo orvanymi kytkami, protože je treba nakrmit dinosaura, ale neprudi s tím, že se nudí.
@Anonymní píše:
Chlapeček hlavně zdědil kombinaci babičky a dědy - potřebuje neustále zábavu a pozornost, ale nic mu není dost dobré. Takže krapet na palici. Pak něco s takovým dítětem dělejte.Jistěže můžu jet na dovolenou sama s dětmi, ale na to jsem se neptala.
V tom případě je ale zaplacení za to, aby mu pozornost a zábavu věnoval alespoň část prázdnin někdo cizí, přece vhodné řešení ![]()
Právě zatím plánujeme hlavní dovolenou na léto, protože to potřebuji vykrýt aby nebyla pak doma sama a nemusela řešit hlídání… až bude straší asi taky pojedu raději v červnu na dovolenou. Noo jinak bude s tchýní asi dva týdny dokupy, pak týden s mým otcem a jeho ženou, pak příměstský tábor, a já mám ty dva týdny dovolené v srpnu s manželem. Plus asi vezmu ještě týden v červenci… a ještě vlastně dva týdny bude s dcerou u manžela, ta taky dojede. Ale tak jak čtu že jsi doma na mateřské tak no problem, nee? Až budeš v práci to bude starost teprvé…za mě když mám ještě malé děti tak raději dovoleno plánuji na léto kdy není škola… hned je týden zábavy na víc
@Anonymní píše:
Pochopila jsem to tak, že chceš vědět, jak zabavit o prázdninách dítě. Jet na dovolenou by byla možnost, jsi na mateřské, času máš spoustu. Ale ty jsi asi spíš chtěla vědět, jak to udělat, abys dítě bavit nemusela, že?
@Fiveone píše:
Neléčím a čekají je jen babičky, dědové, výlety a Berounka.Jen prostě vím, jaké umí být děti. V předchozí škole byl syn šikanován už v první třídě a to jen kvůli brýlím a tomu, že přišel do školy v červené bundě(ale klučičí). Děti ve školách hledají občas jakýkoliv rozdíl.
No asi si měla pořídit model, co stráví celé léto u knížky a bude spokojený. Jinak jako fakt nevím. Sedmiletých děti, co si vydrží hrát samy celé dny v létě asi mnoho nebude. ![]()
Jako nemusel by negovat matčiny snahy o program, ale prostě sedmileté dítě jen samo se sebou bez asistence další osoby prostě funguje jen velmi velmi omezene.
@Anonymní píše:
Musim rict, ze o svem synovi pises opravdu osklive, takhle to pusobi, jako bys chtela, aby ti proste dal pokoj a nemusela jsi na nej vynakladat zadne usili, natoz penize. Tipuju, ze mladsi dite je temer bezudrzbova holcicka ![]()
@Anonymní píše:
Málokteré 7lete dítě se zabavi samo na cely den. Většinou jsou děti společenské a nejlépe se zabavi s kamarády, to pak ani nemusi byt speciální program. když je s kým si hrat.
@unuděná píše:
Musim rict, ze o svem synovi pises opravdu osklive, takhle to pusobi, jako bys chtela, aby ti proste dal pokoj a nemusela jsi na nej vynakladat zadne usili, natoz penize. Tipuju, ze mladsi dite je temer bezudrzbova holcicka
Tak to tipujes špatně. Mladší je klasické batole, které neustále padá, spí tak 20 minut za den a celou procházku se ti vzpouzí v náručí, protože nechce být ani v kočárku ani nikde jinde. Takže jít s nimi kamkoliv, do toho ještě slušně konverzovat s kámoškou, aby se starší syn nenudil, je pro mě takové malé peklíčko. Ale jinak si nestezuju. Jsem přece na mateřské a to si přece nemám na co stěžovat. ![]()
@Anonymní píše:
Tak to tipujes špatně. Mladší je klasické batole, které neustále padá, spí tak 20 minut za den a celou procházku se ti vzpouzí v náručí, protože nechce být ani v kočárku ani nikde jinde. Takže jít s nimi kamkoliv, do toho ještě slušně konverzovat s kámoškou, aby se starší syn nenudil, je pro mě takové malé peklíčko. Ale jinak si nestezuju. Jsem přece na mateřské a to si přece nemám na co stěžovat.
Takze jsi vyrizena z deti a misto, aby sis to ulehcila a aspon starsiho na prazdniny vylifrovala nekam, kde se bude bavit a bude mit rozumny program a ty si trochu odpocines, tak ocekavas, ze bude starsi rozumny a zabavu si najde sam. Ja vlastne nejak nechapu, co bys tu chtela poradit.