Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice píše:
No u nás je problém spíš ten čas. Víkendy budou hodně ve znamení přebalovani a přesunu odněkud někam.
tak to mám podobně
a jak to nesnášim, balit a vybalovat.
@lucynka25 píše:
tak to mám podobněa jak to nesnášim, balit a vybalovat.
Ještě ses nenaučila rychlopřebalení?
Já přes prázdniny jedu jednu tašku a vyměňuji akorát špinavé spodní prádlo a trička ![]()
Tak u nás. 3 týdny dovolená s námi, 3 týdny příměstské tábory/soustředění a zbylé 3 týdny doma, budeme se střídat v práci s mužem. Takže pojedeme na kolech na vzdálenější hřiště, zmrzlinu, pokud si SAMY domluví kamarády, tak také ok. Výlety o víkendech. Děti mají přes rok čas organizovaný kroužky, tak ať si užijí v létě zevlovani.
@Anonymní píše:
Tak já vím jak zabavit dítě, ale fakt mě nebaví dělat animátora nonstop. Od všech slyším „jedeme na dovolenou a to je tak vše“ a tak se ptám, co teda děti dělají těch zbylých 7 týdnů.
No tak mu sežeň někoho, kdo mu toho animátora udělá místo tebe - pobytový tábor, pokud už zvládne, případně příměstský (těch je v dnešní době hromada), může jet k prarodičům nebo k nějakým kamarádům (a ty si pak zase na oplátku můžeš vzít jejich dítě k vám)… možností je dost a dost. Jenomže to bys musela řešit dřív než týden před začátkem prázdnin ![]()
Naše děti přes prázdniny nebyly resp. nejsou doma bezprizorní ani jediný týden… příměstské tábory, dva týdny společná dovolená, soustředění v rámci celoročně provozované zájmové aktivity, prarodiče,… je to pro ně v podstatě programově nejvytíženější období v roce, do kterého se nevejde nic navíc
Vtip je ovšem v tom, že s jeho plánováním začínáme už v lednu… ![]()
Ještě se tedy zeptám, proč už jste na prázdninách byli, když máš pak problém zabavit dítě o prázdninách? Proč ho omlouvat v době, kdy má program a je o něj postaráno, když pak nevím co s ním v době, kdy program není?
@Anonymní píše:
A já někde píšu, že sedíme celé roky doma? Naopak, cestujeme myslím víc než většina známých, já bych i cestovala víc, ale poslouchat stále jen co není mladému pánovi dost dobré, mě od toho už za ty roky dost odradilo.
Tak zkus mrknout na příměstské tábory v okolí s tématikou, která by ho mohla zajímat. Takhle zaplníte jeden týden. Na klasický tábor už je pozdě, ale příměšťák by nějaké to volné místo mít mohl. Pak se domluvit s maminkami kamarádu, že jeden den vezmeš jednoho kamaráda se synem někam ty, další den třeba ona. A takhle to prostřídat. A klidně mu dovolit i ten mobil, pc či televizi, však na tom nemusí být celý den, aspoň se zabaví a nebude kňourat.
My letos nemáme nic moc. Kupuje se tepelné čerpadlo, takže na dovolenou už není. My máme trochu starší děti.
Oba mají týden tábor. Pak budeme na chalupě, starší jede týden k dědovi a týden s tetou na jejich chalupu. Pak bude týden s babičkou. Ke druhé babičce ani jeden nechce. První týden máme na návštěvě tetu s dětmi.
Budeme chodit a jezdit po výletech. Starší chce ještě nějaké výlety pod stan.
Mladší chce být doma. Nenutím ho, aby někam jel. On takový je. Ale nijak extra neotravuje.
Celé prázdniny jsem doma, jsem učitelka.
@Anonymní píše:
Tak já vím jak zabavit dítě, ale fakt mě nebaví dělat animátora nonstop. Od všech slyším „jedeme na dovolenou a to je tak vše“ a tak se ptám, co teda děti dělají těch zbylých 7 týdnů.
Většina rodičů školních dětí chodí do práce, takže pokud jsou hlídací prarodiče, tráví volno tam, jinak tábory, příměstský plus třeba týden nebo dva rodinná dovolená…
Mám devítiletého, půjde do čtvrté. Je šikovný, samostatný, ale samotného ho doma nenecháváme. Max na pár hodin, ale ne na celý den To on by se zabavil, obrazovku k tomu nepotřebuje, ale jednou mám dítě, tak po dobu, kdy o mě jako rodiče ještě stojí, tak si na něj ráda čas najdu…
První týden jedeme společně k babičce, pak 3 týdny příměstský ( inline, plavecký, sportovní), pak týden rodinná dovolená, týden se vystřídám já s manželem, program podle nálady a počasí, pak má dva týdny příměstský ( řemeslný a sportovní) a poslední týden zase střídačka já a manžel…
Popravdě být na mateřské, tak si ty prázdniny s ním uziju, výlety, koupák…podle nálady a počasí…
@Anonymní píše:
To jsem dělala i přes rok, že jsem si vyzvedla další kamarády z družiny a byli u nás a ejhle, jaksi to nikdo neoplácí. Vynucovat si to nebudu, ale popravdě dělat chůvu pěti děckám se mi už nechce.Díky za tipy, zkusím ještě něco pohledat. On tam samozřejmě strašně nechce, no ale co s ním.
Tak nemusí jich být pět. Stačí jeden kamarád. I ve dvou se lépe zabaví než každý sám.
Příspěvek upraven 26.06.23 v 15:01
Tak prázdniny ještě nezačaly pokud se nepletu ne? ![]()
Program: aquapark, koupaliště, procházky po lese (nějaká zajímavá stezka), výlet vlakem třeba na hrad/zříceninu/zámek, výlet vlakem do ZOO (nebo prostě celkově někam dojet vlakem), ZOO park, muzeum.
Snažila bych se každý den něco - resp. třeba 2-3× týdně něco na celý den (většinu dne) a další dny pak třeba nějakou procházku po okolí s cílem cesty (vyzvednout balík, zmrzlina, kavárna atd.) a zbytek ať si hraje. Plus se domluvit s rodiči jeho kamarádů na nějaké setkání (buď u Vás nebo u nich, případně nějaký společný výlet nebo se někde sejít - hřiště, park, les) - třeba 1× týdně nebo i častěji. Záleží na kamarádech kolik jich má a jak budou doma.
Dočítám, že je všechno problém pro něj. I tak bych se snažila mít nějaký program, jak píšu výše. Plus ať si píše prázdninový deník - tím si alespoň procvičí psaní ![]()
Příspěvek upraven 26.06.23 v 15:07
@Anonymní píše:
Většina rodičů chodí do práce, takže ať chci nebo nechci prázdniny dítěti naplánovat musím. Mám druhačku a doma samotnou ji 8h nechávat nebudu i když by to zvládla. Má dva příměstské tábory,5 dnů soustředění s tancovanim, dva týdny si podělí babičky. Tyden s manželem jedou s dalsmi otci a dětmi na par dnů pod stan. Týden se mnou, týden společný u moře. K tomu máme zahradu, bazén a kamarádky kolem které si často zve na návštěvu. Takže asi tak, děti v našem okolí to mají podobně.
Chodila bych ven, zvala bych mu kamarády. Syn byl na táboře už v první třídě. Babičky?
Letos máme prázdniny o 1 týden delší (na poslední týden školního roku vyhlásil ředitel volno kvůli rekonstrukci školy), takže dnes dostávali vysvědčení, odpoledne jdeme do bazénu a ve středu do Mirákula. Celkem nás čeká 10 týdnů prázdnin. Máme s manželem 2 týdny společné dovolené (z toho 1 týden u moře, zbytek bazén, národní muzeum, ZOO, atd) a já pak ještě týden sama. Obě děti (14 a 11 let) jedou na soustředění. Mladší má 1 týden pobytový tábor a 2 týdny příměšťák. Zbytek pokryje babička s dědou z mojí strany, z manželovi strany nejsou hlídací a už mají svůj věk. Starší jinak nic nemá, ale ten už je opravdu samostatná jednotka, ale ještě vloni byl taky na dvou příměšťákách, nemám ráda, když se děti jen poflakují doma, samozřejmě jim dávám také prostor pro nudu, ale jak se říká všeho moc škodí. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, zajímá mě, jak moc plníte dětem kolem 5-7 let prázdniny? My už jsme na dovolené byli, nic velkého nás nečeká. Bude mít týden příměstský tábor. Babičky si jej nejspíš nevezmou nebo max na odpoledne. Už teď z toho mám osypky, protože sotva otevře oči, už se nudí a prudí.Za kamarády chodíme, na výlety jezdíme tak 2× týdně, koupaliště, procházky. Ale co s ním, aby pořád nebyl tak otrávený? Problém je hlavně v tom, že ačkoliv máme zahradu s prolézačkami, on hned běží po sousedech a „zve“ se do bazénu nebo si k nim hrát - je mi to trapné. Vysvětlování, že nemůže každý den někde okounět, nezabírá. Když vezme kamarády k nám tak po 20 minutách chtějí na počítač a vymýšlejí kraviny. Tak já nevím. Nepamatuji si, že bych v dětství neustále od někoho vyžadovala program.
Za mě je blbost jezdit na dovolenou mimo prázdniny, když pak je problém dítě zabavit.
Zkus sehnat ještě nějaký tábor.
@Anonymní píše:
A já někde píšu, že sedíme celé roky doma? Naopak, cestujeme myslím víc než většina známých, já bych i cestovala víc, ale poslouchat stále jen co není mladému pánovi dost dobré, mě od toho už za ty roky dost odradilo.
Je to období a taky povaha. Mám jedno takové dvojče. Věčně se mu něco nelíbí, pořád nešťastný. Druhé dvojče pohodář, je spokojený i s výletem do OBI. Jak tady někdo píše, že máš mladýmu furt vymýšlet program, tak nemáš. Proč bys měla jezdit na výlety každý den? To není normální. Normální je, když se dítě i nudí. Pak si je alespoň něco podle sebe nuceno vymyslet. Možná bys ale udělala dobře, kdybys ho spárovala s nějakým chlapečkem v okolí. Pak by "vymýšleli' společně
. Zapomeň na své pocity, že nechceš obtěžovat, zastav se osobně u lidí v sousedstvi a normálně na rovinu jim popiš situaci. Někdo se třeba chytne, protože má podobný problém jako ty.
Příspěvek upraven 26.06.23 v 16:01