Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Svistice píše:
Moje děti mají jiz několik let v podstate identické rozložení prázdnin. Dva týdny pobytový tábor, týden příměstak, týden se mnou, týden s tatínkem (povetsinou chalupa v kombinaci s esi. i či cyklo vylety), týden společná dovolená, týden jedna babička, pár dní druhá v kombinaci s nějakou kamarádkou či jinou příbuznou.
Ještě letos chtějí jet stanovat a to fakt netuším, kam to barvu. Možná nějaký víkend.Doma na mobilu fakt přes léto hnít nebudou, kamarádi jsou pryc.
My budeme mít víkendový raft. Jeden den v poledne vyzvedneme raft, pak po vodě do kempu a další den odpoledne vracíme raft v jiném kempu.
@Fiveone píše:
My budeme mít víkendový raft. Jeden den v poledne vyzvedneme raft, pak po vodě do kempu a další den odpoledne vracíme raft v jiném kempu.
No u nás je problém spíš ten čas. Víkendy budou hodně ve znamení přebalovani a přesunu odněkud někam.
@Kasandra159 píše:
Chudák, tak nudné prázdniny. Moje dítko i ve věku, kdy by mohlo být doma samo, mělo problém nacpat do prázdnin vše, o co mělo zájem. První volné prázdniny jsou až tyto, ale jen proto, že je bude mít jen měsíc a nedaří se mu dohodnout na akcích se spolužáky, ale i tak nebude jen doma.
No a co jsou to ty nenudné prázdniny teda? On na jakékoliv stanování, opékání, pobyt v přírodě protáčí oči a ptá se, kdy už to skončí. Jít s ním do přírody - tak taky pořád jen šílí z hmyzu, vadí mu horko, prudí celou výpravu. Procházet památky nebo atrakce budeme, ale zas s batoletem je to očistec. Sportovní přípravu přes prázdniny mít nebudou. Jet s ním někam na chatu bude to samé co doma - nuda, vyžadování nonstop programu.
Takže to není k tom, že bych seděla doma a nic s ním nedělala, ale ho nic nebaví. ![]()
@Svistice Koukám, že to máme zase skoro jako přes kopírák, a to i přesto, že máme děti ve věku, kdy už by nějaký ten týden doma samy „zvládly“. Ale nedělám si iluze, co by tu dělaly
Kamarádi všichni někde v trapu, spolu se spíš rozčilují než zabaví, venku krásně a oni by čuměli půl dne do displejů
Stany jsme už letos 2× zvládli a zakomponujeme i do rodinné dovolené, bez toho by nebylo léto ![]()
My mame druhaka a dvě mladší, prázdniny mame celkem nabité, syn má týden tábor, tak na 5 týdnů si ho rozeberou babicky, týden jedeme k moři a na zbytek mám vymyšlené výlety (k vodě, zoo, apod). Minimálně dvě menší děti budu mít většinu leta doma, takže stejně musím vymyslet nějaký program.
@Anonymní píše:
No a co jsou to ty nenudné prázdniny teda? On na jakékoliv stanování, opékání, pobyt v přírodě protáčí oči a ptá se, kdy už to skončí. Jít s ním do přírody - tak taky pořád jen šílí z hmyzu, vadí mu horko, prudí celou výpravu. Procházet památky nebo atrakce budeme, ale zas s batoletem je to očistec. Sportovní přípravu přes prázdniny mít nebudou. Jet s ním někam na chatu bude to samé co doma - nuda, vyžadování nonstop programu.Takže to není k tom, že bych seděla doma a nic s ním nedělala, ale ho nic nebaví.
A když se ho zeptáš, co by chtěl dělat, tak ti řekne?
Třeba má jen takové to znuděné období, syn ho kolem 8 let měl taky, až jsem si myslela, že na něj jde puberta
(to jsem ještě netušila, jak jsem byla bláhová, hehe). Ale neříkej, že ho nebaví opravdu NIC? Bazén? Kamarádi? Babička? ![]()
@Anonymní píše:
No a co jsou to ty nenudné prázdniny teda? On na jakékoliv stanování, opékání, pobyt v přírodě protáčí oči a ptá se, kdy už to skončí. Jít s ním do přírody - tak taky pořád jen šílí z hmyzu, vadí mu horko, prudí celou výpravu. Procházet památky nebo atrakce budeme, ale zas s batoletem je to očistec. Sportovní přípravu přes prázdniny mít nebudou. Jet s ním někam na chatu bude to samé co doma - nuda, vyžadování nonstop programu.Takže to není k tom, že bych seděla doma a nic s ním nedělala, ale ho nic nebaví.
Já bych mu nějaký tábor a příměšťák dle oblasti zájmu zaplatila, plus nějaký rodinný pobyt někde, alespoň prodloužený víkend. Prázdniny jen doma a jen s rodinou mi přijdou strašně málo a nezáživné. Když už nic jiného, bude dočasně prudit někoho cizího ![]()
@unuděná píše:
To myslíš vážně??
Ty bláho, chudák kluk. Nedělej z něj dospěláka, je to pořád ještě malé dítě. Dala bych ti typy, jak ho doma zabavit třeba než vyjedete na ten výlet nebo návštěvu, ale myslím, že o ně ani nestojíš. Chtěla bys radu, jak ze 7letého dítěte udělat dospělého a samostatného člověka
Tak já vím jak zabavit dítě, ale fakt mě nebaví dělat animátora nonstop. Od všech slyším „jedeme na dovolenou a to je tak vše“ a tak se ptám, co teda děti dělají těch zbylých 7 týdnů. ![]()
@Anonymní píše:
Tak já vím jak zabavit dítě, ale fakt mě nebaví dělat animátora nonstop. Od všech slyším „jedeme na dovolenou a to je tak vše“ a tak se ptám, co teda děti dělají těch zbylých 7 týdnů.
Tak pokud nechceš dělat animátora ty, budeš si ho muset zaplatit, to je jednoduché. Opravdu téměř žádné takhle malé dítě se nezabaví měsíce samo
A inspirace tu máš, myslím, víc než dost. Taky si ho může na týden vzít na dovču tatínek, to bude pro oba celkem osvěžující.
@Anonymní píše:
Pokud je chudák zvyklej být každé léto, nejen léto doma, tak se ani nedivím, že není zvyklej na to bývat mimo domov a vše se mu příčí.
@Anonymní píše:
Tak já vím jak zabavit dítě, ale fakt mě nebaví dělat animátora nonstop. Od všech slyším „jedeme na dovolenou a to je tak vše“ a tak se ptám, co teda děti dělají těch zbylých 7 týdnů.
My měli každý rok jasně daný týden v Sárváru a případnou další dovolenou, pokud se do dítka programu vešla, jsme řešili operativně
Dítko bylo týden u prarodičů a zbytek prázdnin byly tábory, příměšťáky a sportovní soustředění dle výběru dítěte, některé roky muselo něco oželet, aby mohlo vyzkoušet něco jiného, co chtělo.
@unuděná píše:
A když se ho zeptáš, co by chtěl dělat, tak ti řekne?
Třeba má jen takové to znuděné období, syn ho kolem 8 let měl taky, až jsem si myslela, že na něj jde puberta(to jsem ještě netušila, jak jsem byla bláhová, hehe). Ale neříkej, že ho nebaví opravdu NIC? Bazén? Kamarádi? Babička?
Sám chce na atrakce - lanový parky, aquapark atd. To mu samozřejmě plníme, ale nejde to obden, že jo. Ale on je achopný po prodlouženém víkendu někde takhle další den kňourat, jak nikam nejezdíme a nic ho nebaví. No a kamarádi, těch není nikdy dost a on se nudí už hodinu bez nich, tak to píšu v úvodu - je mi to trapné pořád někoho otravovat. ![]()
@Anonymní píše:
Sám chce na atrakce - lanový parky, aquapark atd. To mu samozřejmě plníme, ale nejde to obden, že jo. Ale on je achopný po prodlouženém víkendu někde takhle další den kňourat, jak nikam nejezdíme a nic ho nebaví. No a kamarádi, těch není nikdy dost a on se nudí už hodinu bez nich, tak to píšu v úvodu - je mi to trapné pořád někoho otravovat.
Nevím, odkud jste, ale u nás dítko bylo i na příměšťáku v lanovém centru.
@Anonymní píše:
Sám chce na atrakce - lanový parky, aquapark atd. To mu samozřejmě plníme, ale nejde to obden, že jo. Ale on je achopný po prodlouženém víkendu někde takhle další den kňourat, jak nikam nejezdíme a nic ho nebaví. No a kamarádi, těch není nikdy dost a on se nudí už hodinu bez nich, tak to píšu v úvodu - je mi to trapné pořád někoho otravovat.
Zaveď mu prázdninový deník - ať si pěkně každý den zapíše, co jste dělali, co se mu líbilo, nakreslí si obrázek. Aspoň nezapomene psát
A až bude kňourat, ať si jde zalistovat ![]()
@korn123 píše:
Pokud je chudák zvyklej být každé léto, nejen léto doma, tak se ani nedivím, že není zvyklej na to bývat mimo domov a vše se mu příčí.
A já někde píšu, že sedíme celé roky doma? Naopak, cestujeme myslím víc než většina známých, já bych i cestovala víc, ale poslouchat stále jen co není mladému pánovi dost dobré, mě od toho už za ty roky dost odradilo.