Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Fiveone píše:
Tak nemyslím divokou řeku, ale mírné peřeje jsou třeba i na Berounce. Stačí projít kilometráž a najít vhodný úsek. A jo, moc vody třeba loni nebylo, občas se dřelo, ale zažili jsme i ty slabé peřeje.
@unuděná Na Berounce jsem tedy pereje take nenasla, ale prave proto idealni pro male deti. Dali jsme ji ted s 2,5 letym a starsi deti si ji take uzili. Bezpecna rodinna reka.
@Cuddy píše:
@unuděná Na Berounce jsem tedy pereje take nenasla, ale prave proto idealni pro male deti. Dali jsme ji ted s 2,5 letym a starsi deti si ji take uzili. Bezpecna rodinna reka.
No to netvrdím, mě právě zarazily ty peřeje v létě. Je pár řek, kde jsou pěkné peřeje a sjízdné jezy (Otava, horní Jizera, Vltava samozřejmě), ale ty nemívají v létě vodu nebo je na nich hlava na hlavě a bezpečná rodinná řeka u mě nezahrnuje mraky ožralé omladiny na raftech
My už letos byli s dětmi na vodě 3×, jen pro představu ![]()
Takze u nas, jedna prvnacka, jeden skolkac. Prvnich par dni prazdnin je planovany voraz doma, odpocinek, nicnedelani, uklid, nakup, zmrzka, baleni atd. Pak 3 dny u babicky. Pak den a pul voraz a baleni a dovolena u more na 10 dni. Po navratu asi 3 dny doma baleni a voraz, pak na 4 dny s babi na chalupu. Pak k nam na 3 dny prijedou netere, pak si je vymenou na 3 dny bere svagr. Tyden voraz, zmrzka, hriste, bazen, kone atd. Pak 5 dni v prirode na larpu. Pak mladsi tyden skolka, starsi u dedy. Tyden voraz, uklid, prebirani obleceni, chystani pokojicku, tyden u babicky a je tu zas skolni rok. Uf, nejak to utece.
@unuděná to jo, my jeli nejak omylem Vltavu pred par lety a tedy to byl sok. Za mych studentskych let tak moc lodi nebylo, ted ty fronty na jezech. Ne ne, tam uz ne. Vltava je super v jarnich mesicich, to umi byt i „drava“ reka, ale pro ty deti ta Berounka neni spatna. Sice stojata, spinava reka, ale proc ne.
A co je špatného na tom ze dite bude doma?
V mem okolí co vidím tak jedou max jeden tábor, dovca, zoo a to je vše. Třeba moje známá ma kluka 8 let. Sourozence ma už dospělé, a jsou téměř celé léto doma. Na tábor ho nedá protože se o něj boji. Jedou za léto 1× akce s tanky, 1× zoo, 2× přehrada odpoledne, 1× zábavný park. Zbytek bazén doma, les, kolo. A to bydli na samotě, vesměs k nim jezdíme jen my s malými dětmi, a občas se tam objeví jeden kamarád ze školy.
Já to pořád nechápu, proč se dětem pořád musí vymýšlet program?
Nám jako dětem ho nikdo nevymýšlel, měli jsme týden dovolenou s rodiči a max. týden někde u babičky. Zbytek doma, zabav se sám.
Když jsme prudili, máma nám dala práci a neexistovalo, že bychom ji neudělali.
Od první třídy jsme byli samotné doma, máma nachystala oběd a my si ho ohřáli a to ještě nebyla mikrovlnka.
Dělám to taky tak a nemůžu si stěžovat, děcka taky nevypadají, že by byly nespokojené. Mají teda ještě nějaké příměstské tábory, ale dopravují se tam samostatně busem, takže bez starostí, svačinu si taky chystají, věci nabalí.
V podstatě jsou od první třídy samostatní.
Kde se vzal názor, že děti si prázdniny uzijou jen když jim rodiče vymýšlejí program, zaplatí x táborů a jedou na dovolenou?
Ano jsem krkavčí macecha, ale ta pohoda a klid…
@Tajemnadama píše:
A co je špatného na tom ze dite bude doma?V mem okolí co vidím tak jedou max jeden tábor, dovca, zoo a to je vše. Třeba moje známá ma kluka 8 let. Sourozence ma už dospělé, a jsou téměř celé léto doma. Na tábor ho nedá protože se o něj boji. Jedou za léto 1× akce s tanky, 1× zoo, 2× přehrada odpoledne, 1× zábavný park. Zbytek bazén doma, les, kolo. A to bydli na samotě, vesměs k nim jezdíme jen my s malými dětmi, a občas se tam objeví jeden kamarád ze školy.
To je, ale trochu rozdíl oproti dítěti které bude doma v bytě kde nema bazén ani les. Pokud jsou vsichni spokojeni, tak proč ne, ale zakladatelka píše, ze dite se nudí.
Asi jsem divná, ale moje dítě žádné tábory nemá a ani nejedeme na dovolenou. Uvažovali jsme o jednom v návaznosti na kroužek, chtěli přes 7000 tisíc za týden a to jsme se shodli s mužem fakt nedáme, stačí přes rok x tisíc za kroužky. Dovolená v létě nás zase pro změnu neláká, horko a všude mraky lidí. My se budeme popelit na dece na zahradě u bazénu a užívat si nic nedělání, zajedeme navštívit babičky, u jedné možná pár dnů bude, druhá pracuje a v létě nedostane moc dovolené, přednost mají rodiny s dětmi a tu co dostane chce strávit odpočíváním, pár krát vyjedeme na výlet, k vodě, když teda dcera bude chtít, ona se na to popelení na zahradě těší, vytáhneme stan, tam si natahá hračky a budeme odpočívat, přes rok toho má dost. Letos jsem na rodičáku, ale za rok budu taky doma, už jsem si v práci domluvila smlouvu do konce června, nastupuji v září. Muž je na vedoucí pozici a nemůže si vzít moc dovolené po sobě, letos zatím první týden v červenci, který stráví pracováním na domě a možná pár dnů v srpnu, ale na to nesázím. Jinak si dcera plně vystačí s mladším bráškou, jsou sehraná dvojka, nikoho k sobě nepotřebují…
@Alušáček píše:
To je, ale trochu rozdíl oproti dítěti které bude doma v bytě kde nema bazén ani les. Pokud jsou vsichni spokojeni, tak proč ne, ale zakladatelka píše, ze dite se nudí.
Jenze jsou děti kterým se nezavdecis ničím. Jedno takový vecne nespokojený mám doma. ![]()
@Bylinka36 píše:
Asi jsem divná, ale moje dítě žádné tábory nemá a ani nejedeme na dovolenou. Uvažovali jsme o jednom v návaznosti na kroužek, chtěli přes 7000 tisíc za týden a to jsme se shodli s mužem fakt nedáme, stačí přes rok x tisíc za kroužky. Dovolená v létě nás zase pro změnu neláká, horko a všude mraky lidí. My se budeme popelit na dece na zahradě u bazénu a užívat si nic nedělání, zajedeme navštívit babičky, u jedné možná pár dnů bude, druhá pracuje a v létě nedostane moc dovolené, přednost mají rodiny s dětmi a tu co dostane chce strávit odpočíváním, pár krát vyjedeme na výlet, k vodě, když teda dcera bude chtít, ona se na to popelení na zahradě těší, vytáhneme stan, tam si natahá hračky a budeme odpočívat, přes rok toho má dost. Letos jsem na rodičáku, ale za rok budu taky doma, už jsem si v práci domluvila smlouvu do konce června, nastupuji v září. Muž je na vedoucí pozici a nemůže si vzít moc dovolené po sobě, letos zatím první týden v červenci, který stráví pracováním na domě a možná pár dnů v srpnu, ale na to nesázím. Jinak si dcera plně vystačí s mladším bráškou, jsou sehraná dvojka, nikoho k sobě nepotřebují…
No jo, ale pak půjde dítě do školy a první otázka učitelky bude, kde byli o prázdninách. Anička řekne, že byla u moře, Bára na táboře, Cyril u tety na Slovensku, Davídek bude vyprávět o výletě Babylonu v Liberci, Eliška o chalupě, sbírání borůvek, koupání v rybníku a dítě, které nebylo nikde(ani na extra výletě) je hned vyloučené už na začátku roku. Já sama jsem ten první týden v září neměla ráda. Probíralo se to všude, ve výtvarce, povídali jsme si o tom atd..Všichni malovali moře a já sebe u tátovo domu.
@Tajemnadama píše:
A co je špatného na tom ze dite bude doma?V mem okolí co vidím tak jedou max jeden tábor, dovca, zoo a to je vše. Třeba moje známá ma kluka 8 let. Sourozence ma už dospělé, a jsou téměř celé léto doma. Na tábor ho nedá protože se o něj boji. Jedou za léto 1× akce s tanky, 1× zoo, 2× přehrada odpoledne, 1× zábavný park. Zbytek bazén doma, les, kolo. A to bydli na samotě, vesměs k nim jezdíme jen my s malými dětmi, a občas se tam objeví jeden kamarád ze školy.
Tak zakladatelka s tím evidentně problém má, že doma vysí. rá, tak je asi na místě ho zabavit tak, aby bylo spokojené. Ano, jsou děti co klidně stráví prázdniny na zahradě pod stromem s knížkou a budou mega spokojené, ale tenhle klučík to asi nebude ![]()
@Tajemnadama píše:
Jenze jsou děti kterým se nezavdecis ničím. Jedno takový vecne nespokojený mám doma.
Tím spis bych ho vyšoupla na nějaký tábor. Zakladatelka píše týden příměstský tábor, to je podle mě pro nudici dítě málo. Pokud nikam nejedou a nejsou babičky, tak bych zamluvila ještě další tábor. U nás třeba příměstské od DDM nejsou drahé a každý den mají výlet, jezdí i do techmanie, majaland apod. Nebo 14dnu pobytovy tábor, pokud to dítě zvládne. Jinak samozřejmě ať si klidně i nudí a zabavi sam, snažila bych se to nějak prostřídat.
@Alušáček píše:
Tím spis bych ho vyšoupla na nějaký tábor. Zakladatelka píše týden příměstský tábor, to je podle mě pro nudici dítě málo. Pokud nikam nejedou a nejsou babičky, tak bych zamluvila ještě další tábor. U nás třeba příměstské od DDM nejsou drahé a každý den mají výlet, jezdí i do techmanie, majaland apod. Nebo 14dnu pobytovy tábor, pokud to dítě zvládne. Jinak samozřejmě ať si klidně i nudí a zabavi sam, snažila bych se to nějak prostřídat.
Přesně tak. Ve škole/družině asi fungoval a minimálně ona si odpočine. Aspoň dva příměšťáky bych volila a pokud zvládne, klidně i týdenní pobyťák. Mohli se domluvit s kamarády odvedle, ale na to už je teď asi kapánek pozdě.
No to dělá většina jeho kamarádů právě. Takže ani neznám, že by tu měl kamarády a strávili spolu hezké odpoledne. My třeba hodně hrajeme deskovky, oni evidentně znají max pexeso. Lego a pokemony během 2 minut rozhážou po celém domě, venku moc…doplň si libovolné počasí a „teto můžem si půjčit mobil?“
Dokážu si představit, že takhle prudí i syn, protože on prostě prudí celoživotně. Já ho v tom nepodporuji, ale nedokážu ho to odnaucit.