Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Mně v průběhu diskuze došlo, že hlavní problém je asi v tom, že syn si neumí hrát. On pořád čeká, co jako bude za program. I s těmi kamarády. Pokud oni nejsou nějací nápadití, tak minutu skacou na trampolíně, 2 minuty prehrabuji lego a pak už se znuděně plouží po obýváku a vyžadují elektroniku. Semtam jim samozřejmě nachystám nějakou ukolovou hru nebo společně jdeme na výlet, ale takové to zabavení s kamarádem vlastně neznám.
No a kdyz jim tu elektroniku nedas, tak delaji co?
@unuděná píše:
Takze jsi vyrizena z deti a misto, aby sis to ulehcila a aspon starsiho na prazdniny vylifrovala nekam, kde se bude bavit a bude mit rozumny program a ty si trochu odpocines, tak ocekavas, ze bude starsi rozumny a zabavu si najde sam. Ja vlastne nejak nechapu, co bys tu chtela poradit.
To je zase typická emiminí diskuze. Napíše si o radu, ale vlastně už vše dělá a nic nejde.
@Fiveone píše:
Neléčím a čekají je jen babičky, dědové, výlety a Berounka.Jen prostě vím, jaké umí být děti. V předchozí škole byl syn šikanován už v první třídě a to jen kvůli brýlím a tomu, že přišel do školy v červené bundě(ale klučičí). Děti ve školách hledají občas jakýkoliv rozdíl.
Každýmu může být u zadele, kde a proč rodina tráví dovolenou. My třeba letos klasickou dovolenou ani mít nebudeme…syn to pochopil, pojedeme k prarodičům, jelikož je táta po náročné operaci a spíš než výlety a odpočinek nas čeká práce a výpomoc…
Já fakt umírám z toho rovnítka, musím s davem letní dovolena u moře, milion výletu a aktivit během roku a lyžování v zimě, stylové oblečení a in ve všech směrech..proboha, žiju si život, jaký mi vyhovuje…
A k té šikaně, mé dítě je nestandardní v mnoha směrech, nikdy nepluje s davem, červené oblečení včetně bundy nosí pořád…je to opět o tom nastavení v hlavě. Pokud dá najevo, že je mu ten názor u zadele, tak ho nebudou šikanovat ani se posmívat…ve třídě jsou u nás děcka z různých sociálních skupin, nikdo se nikomu za nic nesmeje, bohudík normální rodiče chápající diversity společnosti…
Ty se do této role obětí stavíš sama a svého syna táhneš s sebou…
@Anonymní píše:
Tak to tipujes špatně. Mladší je klasické batole, které neustále padá, spí tak 20 minut za den a celou procházku se ti vzpouzí v náručí, protože nechce být ani v kočárku ani nikde jinde. Takže jít s nimi kamkoliv, do toho ještě slušně konverzovat s kámoškou, aby se starší syn nenudil, je pro mě takové malé peklíčko. Ale jinak si nestezuju. Jsem přece na mateřské a to si přece nemám na co stěžovat.
Zakladatelko, máš nějaký čas pro sebe? Po tomto příspěvku mám pocit, že jsi dost vyčerpaná a vlastně obě děti tě jen rozčilují. Zkus o sebe trochu lépe pečovat, určitě se to odrazí i na dětech. ![]()
@Anonymní píše:
Mně v průběhu diskuze došlo, že hlavní problém je asi v tom, že syn si neumí hrát. On pořád čeká, co jako bude za program. I s těmi kamarády. Pokud oni nejsou nějací nápadití, tak minutu skacou na trampolíně, 2 minuty prehrabuji lego a pak už se znuděně plouží po obýváku a vyžadují elektroniku. Semtam jim samozřejmě nachystám nějakou ukolovou hru nebo společně jdeme na výlet, ale takové to zabavení s kamarádem vlastně neznám.
Tak problém jsi odhalila sama… Vyžadují elektroniku…u nás PC, tablet ani telefon není. Víš co je výsledkem? Neuvěřitelně kreativní dítě… Takže návštěvy k nám chodí rady, protože sice pak bordel v bytě, ale u kartiček s Pokémona, u Lega a jiných her typu schovka, střílečka dokážou vydržet dlouho. Pravidelně se ptají, jestli máme doma nějakou krabici, že si zase něco vyrobí…Já jim tak max nabidnu jídlo a pití, ale do aktivit jim nekecám a nic jim neorganizuju…
A nedělala jsem to nikdy, ani když byl syn mladší, tady máte pokojík a je to na vás…bydlíme v bytě. Mít zahradu, tak by těch nápadů bylo o to víc…
@Hibou píše:
Zakladatelko, máš nějaký čas pro sebe? Po tomto příspěvku mám pocit, že jsi dost vyčerpaná a vlastně obě děti tě jen rozčilují. Zkus o sebe trochu lépe pečovat, určitě se to odrazí i na dětech.
Nemám, ano, rozčilují, bohužel no, do babyboxu je nacpat nepůjdu. ![]()
@Cuddy třeba proto ze je vše o prázdninách 2× dražší hlavně more a hory na dovolenou nepočítám stan v kempu i když ten taky
Syn byl spokojený doma a u babičky kde jsme byli s nim ale bydlím v domě se zahradou tam se zabaví a když ne pomáhá mi na zahradě a se zvířaty
@unuděná píše:
Musim rict, ze o svem synovi pises opravdu osklive, takhle to pusobi, jako bys chtela, aby ti proste dal pokoj a nemusela jsi na nej vynakladat zadne usili, natoz penize. Tipuju, ze mladsi dite je temer bezudrzbova holcicka
možná s novým tatínkem ![]()
@Anonymní píše:
Nemám, ano, rozčilují, bohužel no, do babyboxu je nacpat nepůjdu.
A vysvetlis nam, co je za problem kluka poslat na vic taboru? To mas jako docasny babybox
naberes sily, jedno dite=zadny dite a bude hned lip. Nechapu ten masochismus.
Nevim, my bydlime v Praze, je tu vse dost drahe, ale kdyz nezaspim zapisy na tabory (leden), tak se da sehnat dotovany primestak od DDM za litr az dva podle zamereni. A za to by mi teda klid doma a zabavene dite rozhodne stalo, pokud nemam hlidaci babicky.
@Anonymní píše:
Cože? Chystat dítěti s kamarádem ukolovou hru? No tak to by mě vůbec nenapadlo dělat, to ať si hosanci najdou zábavu sami.
Nebavila by ho nějaká únikovka? Dalo by se i vymyslet svou.Byl by zabaven a jeste3 by to musel řešit samostatně.
@Anonymní píše:
Nemám, ano, rozčilují, bohužel no, do babyboxu je nacpat nepůjdu.
Ale tohle je prostě otázka priorit.
Máš dvě děti asi poměrně dost od sebe.
Takže sice nemusíš řešit „kam s ním“ protože nemáš pracovní povinnosti a limitovanou dovolenou, ale děti si ti vzhledem k věkovému rozdílu samy nezabaví. A očekávat, že si to starší sedmileté poradí celé dva měsíce samo je prostě mimo mísu.
Takže buď budeš klukovi intenzivně vymýšlet program/věnovat se mu ( i s tím batoletem na hrbu), nebo mu ten program zaplatíš (a vymýšlet a věnovat se budou jiní v rámci nějakého tábora, ale holt to bude něco stát), nebo mu seženeš nějaké kumpány (i za cenu toho, že oplátky se nepečou, budeš se muset hecnut/„doprošovat“ před jinými rodiči a koordinovat nebo budeš mít doma část prázdnin cizí děti).
Nebo na to hodíš bobana, budeš čekat, že má ty dva měsíce nějak přežít sám za tvého občasného skromného přispění, ale pak se musíš smířit s tím, že na 99,9% bude doma značnou část času prudit. ![]()
Příspěvek upraven 27.06.23 v 14:39