Jaké máte prázdniny s prvňáky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5889
27.6.23 19:33
@Anonymní píše:
Syn měl povolenou hodinu denně na mobilu. Po tom, co nemluvil o ničem jiném, jsem přešla na obrazovky 2× týdně. Protože to není jen on, to si myslím, jsem ještě podchytila. Ale v té škole se asi nebaví o ničem jiném než o online světě. Fakt generace děcek úplně zblblá. :zed: Co myslíte, že většina těch dětí dělá u babiček…už dávno to není zavařování okurek a okopavani pole. Děcko zpruzelé, znuděné, ven ho nepustí, aby ho nemuseli někde nahanet s bandou kamarádů - samozřejmě, že je jednodušší ho posadit k televizi nebo k tabletu. Tak funguje většina jeho kamarádů s pracujícími rodiči. Pak chci, aby s námi sli kamarádi ven, nee, to by mohlo být nebezpečné - jen k nám. A když na ně vybafnu, ať si jdou hrát na zahradu, jsou chudáci úplně zoufalí, co by jako měli dělat a jak strašná je to nuda. To je prostě začarovaný kruh. :think: Úplně vidím, jak to ten kluk potřebuje - lítat s partou kluků, někde se sermovat klackama a vymýšlet hlouposti. Bez mámy za zadkem. A místo toho aby se dal průchod přirozenosti si všichni radši budeme platit desetitisíce za zábavní parky, aby se náhodou dětičkám něco nestalo, když je pustíme na ulici na kolech…Sepsala jsem si nápady na prázdniny, kam by se dalo jet. Jako mám jich na rozdávání, ale stejně v tom prostě není ten duch prázdnin. Protože současným dětem prostě už skákání do sena a zpívání u táboráku nikdy dobré nebude…je mi z toho úplně úzko. :think:

U nás se to taky výrazně omezilo. Telefon se zabavil a schoval s tím, že ho dostane třeba až v 10(má chytré hodinky). Mají něco na způsob playstationu, ale je to odpojené a zapojuje se to pouze výjimečně. Na televizi koukají omezeně. A zatím to měnit nehodlám. Skákání na balíky děti neznají(tady nejsou),ale znají lezení po stromech, zkouší i přístupné skály apod..U mé mámy je blízko slepé rameno řeky, o víkendu jsme byli v lese. Taky se jim snažím předat kus z mého dětství, učím je hry(cukr, káva apod.) a oni zároveň přináší nové, jako když Bing hrál tu hru na hádání toho co vidí apod..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
27.6.23 19:34
@Anonymní píše:
Syn měl povolenou hodinu denně na mobilu. Po tom, co nemluvil o ničem jiném, jsem přešla na obrazovky 2× týdně. Protože to není jen on, to si myslím, jsem ještě podchytila. Ale v té škole se asi nebaví o ničem jiném než o online světě. Fakt generace děcek úplně zblblá. :zed: Co myslíte, že většina těch dětí dělá u babiček…už dávno to není zavařování okurek a okopavani pole. Děcko zpruzelé, znuděné, ven ho nepustí, aby ho nemuseli někde nahanet s bandou kamarádů - samozřejmě, že je jednodušší ho posadit k televizi nebo k tabletu. Tak funguje většina jeho kamarádů s pracujícími rodiči. Pak chci, aby s námi sli kamarádi ven, nee, to by mohlo být nebezpečné - jen k nám. A když na ně vybafnu, ať si jdou hrát na zahradu, jsou chudáci úplně zoufalí, co by jako měli dělat a jak strašná je to nuda. To je prostě začarovaný kruh. :think: Úplně vidím, jak to ten kluk potřebuje - lítat s partou kluků, někde se sermovat klackama a vymýšlet hlouposti. Bez mámy za zadkem. A místo toho aby se dal průchod přirozenosti si všichni radši budeme platit desetitisíce za zábavní parky, aby se náhodou dětičkám něco nestalo, když je pustíme na ulici na kolech…Sepsala jsem si nápady na prázdniny, kam by se dalo jet. Jako mám jich na rozdávání, ale stejně v tom prostě není ten duch prázdnin. Protože současným dětem prostě už skákání do sena a zpívání u táboráku nikdy dobré nebude…je mi z toho úplně úzko. :think:

Moje děti baví třeba lézt u kamarádky na seník s jejich dětmi. Je fakt, že ani jedna nejsme hyperprotektivni. :) Nebo péct buřty a pak ohořelými klacky malovat na chodník.
Asi mám štěstí, že máme okolo sebe obdobně smyslejici sousedy, co děti rády vykopnout ven.
Nepoflakuji se bezprizorně, ale jsou třeba v okolí bytovky, kde na ně vidíme z okna, nebo u někoho na zahradě, občas na hřišti, ale zábavu si vymyslí. Ale prostě ta dečka musí být alespoň dvě. Sám se sebou si bude na urna komando hrát asi dost blbe. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
27.6.23 19:37

@Svistice Je to tak, asi je to klika mít kolem sebe podobně smýšlející rodiče. Mě naposledy hrozně mile překvapilo, když se na třídnické schůzce řešilo, zda nechat na ŠVP telefony doma a VŚICHNI rodiče vřele souhlasili. Já taky nejsem hyperprotektivní matka, skákání v seníku nebo kreslení uhlíky na silnici je ještě to mírnější, co klidně povolím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15297
27.6.23 19:41
@Anonymní píše:

Asi mas divné okolí. Mám dceru 8 let, neříkám ze mobil, tablet nevyužívá, ale venku na zahrade si holkama sousedů dokážou vyhrát cele odpoledne. Hrajou si na školu, na restauraci, na obchod, na superhrdinky co mají různé schopnosti. Loni ještě vozily panely v kočárku, projet na kole se tady kousek kde nejezdi auta taky muzou, nebo jsou v bazénu, na trampolíně. U babičky zalejva zahradu, vaří, pečou spolu, chodí do lesa atd. U druhé babičky, výlety, zoo, koupaliště, kino, mekac, návštěvy. Když se nudí, tak si kreslí, nebo děla náramky z gumicek. Zas takova tragédie co ty píšeš to opravdu není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
27.6.23 19:57

Naše děcka mají skoro každý den po škole nějakou aktivitu, je to hodina až dvě. Nejsou to jen kroužky, ale třeba i aktivity při škole. Domu chodí kolem čtvrté, svačina, úkoly, pak můžou do sedmi ven.
V 7 je večeře, pak hygiena, chvíli telka když tam něco je a o půl deváté dou do pokoje.
Nemusí spát, můžou si číst nebo kecat, ale v 9 nejpozději zhasnuto.
Je mi úplně u pr… co si o tom kdo myslí, jestli je to brzo nebo ne. Teď o prázdninách to o hodinu posouváme.
Já prostě nebudu nechávat děcka do deseti lítat po baráku nebo čumět na bednu.
Mají každý rozectenou knížku, tak čtou, jak tam dělají rambajs, zhasinam hned.
Jsou to děcka, mají spát 9 až 10 hodin, je mi jedno co si tom myslí, jsou to děti, oni o chodu domácnosti nemůžou rozhodovat, ani o tom co potřebují pro zdravý vývoj a zdraví. Jinak to bude vypadat tak, jak se tady píše.

Brzo tady někdo napíše, že je to tím, že to nejsou moje vlastní děti. Možná trochu ano, nemám takovou potřebu jim ve všem vyhovět, ale beru to stejně jako když má někdo děti v pěstounské péči nebo adoptované. Styl výchovy a priority má každý nějaké a pokud styl výchovy a přístupu vyhovuje jejich biologickému rodiči, v našem případě otci, beru to, že je to naprosto v pořádku.

Jinak teda děcka mají stejné tendence k digitální demenci, jako všechny ostatní. Jakmile je možnost bez následků využít chvíli, jsou jasní.
Občas chodí k babičce s něčím pomáhat, jednu dobu chtěli chodit nějak často. Se mi to nezdálo, tak jsme s mužem zašli na kafe neohlasene a babi koupila děckam PlayStation :nevim: :lol:
Učinili jsme opatření a sjednali nápravu :lol:
Můžou k babi kdykoli, ale nejdřív pomůžou dědovi a pak můžou hrát, děda na to dohlíží, nemá pro televizní hry pochopení a digitální demenci taky nepodporuje.

Ony ty děti brzy pochopí, že když dodržují pravidla a povinnosti, život mají lepší, snazší a plynou pro ně z toho výhody.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
27.6.23 20:07
@Anonymní píše:

Ne vsude. U nas prvnacka a skolkac doma samozrejme na pohadky koukaj, ale prijedeme do staje a ve hodiny o nich nevim, seno, pisek, kocky, pak hvizdam, ze odjizdim a doufam, ze prijdou. V lete jedeme na 4 dny na larp v lese. Stejny scenar, rano to vypustim do kesa mezi lidi, obcas se behem dne dojdou ohlasit, ze maj hlad, jinak je s vecerem shanim, aby sli spat. A rozhodne nejsou zpruzeni, ze chtej pohadku, a naopak doma i u pohadky pak zebraj, ze chtej zpatky do lesa :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
27.6.23 20:07

Nám smrádě minulý týden přišlo oznámit, že ho už nebaví chodit do tenisu a to si ho vybral sám.
Otec mu říká ok a co budeš teda dělat? On že nic, že bude chodit domů hned po škole, tj. asi v 13.30.
Otec říká, tam super, to máš dvě a půl hodiny než přijde z tenisu brácha, tak to se stavíš v obchodě na nákup, pak zajdeš nakoupit babičce, vyneseš smetí, hodíš pračku a sebereš vyprané prádlo.
Synek koukal jako puk, on si myslel že bude sedět dvě a půl hodiny doma, nedělat nic a čumět na bednu, to určitě.
Nechceš kroužek? ok, ale nebudeš zevlit doma u bedny, ale dělat něco užitečného.
No tak chodí radši dál na tenis.
Ta televize by mu nic nedala, tenis mu něco dá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.6.23 20:13
@Big boss píše:
Nám smrádě minulý týden přišlo oznámit, že ho už nebaví chodit do tenisu a to si ho vybral sám.
Otec mu říká ok a co budeš teda dělat? On že nic, že bude chodit domů hned po škole, tj. asi v 13.30.
Otec říká, tam super, to máš dvě a půl hodiny než přijde z tenisu brácha, tak to se stavíš v obchodě na nákup, pak zajdeš nakoupit babičce, vyneseš smetí, hodíš pračku a sebereš vyprané prádlo.
Synek koukal jako puk, on si myslel že bude sedět dvě a půl hodiny doma, nedělat nic a čumět na bednu, to určitě.
Nechceš kroužek? ok, ale nebudeš zevlit doma u bedny, ale dělat něco užitečného.
No tak chodí radši dál na tenis.
Ta televize by mu nic nedala, tenis mu něco dá.

Joo, ten přístup se mi líbí. :lol:

• Citovat
  • Upravit
6834
27.6.23 20:23
@Big boss píše:
Naše děcka mají skoro každý den po škole nějakou aktivitu, je to hodina až dvě. Nejsou to jen kroužky, ale třeba i aktivity při škole. Domu chodí kolem čtvrté, svačina, úkoly, pak můžou do sedmi ven.
V 7 je večeře, pak hygiena, chvíli telka když tam něco je a o půl deváté dou do pokoje.
Nemusí spát, můžou si číst nebo kecat, ale v 9 nejpozději zhasnuto.
Je mi úplně u pr… co si o tom kdo myslí, jestli je to brzo nebo ne. Teď o prázdninách to o hodinu posouváme.
Já prostě nebudu nechávat děcka do deseti lítat po baráku nebo čumět na bednu.
Mají každý rozectenou knížku, tak čtou, jak tam dělají rambajs, zhasinam hned.
Jsou to děcka, mají spát 9 až 10 hodin, je mi jedno co si tom myslí, jsou to děti, oni o chodu domácnosti nemůžou rozhodovat, ani o tom co potřebují pro zdravý vývoj a zdraví. Jinak to bude vypadat tak, jak se tady píše.

Brzo tady někdo napíše, že je to tím, že to nejsou moje vlastní děti. Možná trochu ano, nemám takovou potřebu jim ve všem vyhovět, ale beru to stejně jako když má někdo děti v pěstounské péči nebo adoptované. Styl výchovy a priority má každý nějaké a pokud styl výchovy a přístupu vyhovuje jejich biologickému rodiči, v našem případě otci, beru to, že je to naprosto v pořádku.

Jinak teda děcka mají stejné tendence k digitální demenci, jako všechny ostatní. Jakmile je možnost bez následků využít chvíli, jsou jasní.
Občas chodí k babičce s něčím pomáhat, jednu dobu chtěli chodit nějak často. Se mi to nezdálo, tak jsme s mužem zašli na kafe neohlasene a babi koupila děckam PlayStation :nevim: :lol:
Učinili jsme opatření a sjednali nápravu :lol:
Můžou k babi kdykoli, ale nejdřív pomůžou dědovi a pak můžou hrát, děda na to dohlíží, nemá pro televizní hry pochopení a digitální demenci taky nepodporuje.

Ony ty děti brzy pochopí, že když dodržují pravidla a povinnosti, život mají lepší, snazší a plynou pro ně z toho výhody.

Já doma také modré světlo úplně zakazuji. Náš má tehdenci k závislosti na PlayStationu. Hodně jeho kamarádů na tom frčí, včetně příslušníků rodiny. Už se mi to přestalo líbit, jak se začal chovat. Nic ho nebavilo, pořád by jen byl doma. Já dělám na směny a manžel zase pracuje každý den hodně. Takže jsem to hodně omezila a když mám volno, tak má úplně smůlu. Přijal to vcelku dobře. Kroužek má jen jeden den v týdnu do šesti a už to je pro něj náročný. Docela jsme museli makat se školou a ještě budeme. Ale od září zase bude chodit do družiny. Tam má pohyb, hrají míčové hry, jsou hodně venku. Také by nejraději chodil po obědě, ale má smůlu. V okolí žádné dítě nemáme, s kým by si po škole prohrálo. A také jsem na spánek přísná. Chodí kolem osmé, o prázdniny v deset. Ale já mám problém spíš s manželem, že ten je takovej měkkej a dá si říct vždy na chvilku. Pak by ho nechal hrát klidně i celý den, vše mu povolí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
27.6.23 20:56

Zakladatelko, nevím, kde žiješ, ale u našich prvňáků online svět nejede. Nebo jo, ale nějak normálně, žádné, že se nebaví o ničem jiném. O přestávkách a v družině hrají kluci fotbal, téměř pořád. Holky ve třídě zůstávají víc, ale ven chodí také, hrají si na prolezacka různé hry. Zatím tedy nemám o spění světa obavy. A když tu mají děti kamarády, já jim dělám jídlo, ale tím má aktivita konci, zabaví se samy. Žádné hry nepripravuji. Pořád si hodně hrají s hračkami, zvlášť s novými, neokoukanymi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30975
27.6.23 21:00

@sakota tak to u nás nezebraji, že chtějí do lesa, ale vysvětlím jim, že pohádka trvá hod a půl, v určitou dobu jdeme spát a že přijdou o čas ke hrám. Pohádky mají zřídka, přes týden vůbec, pouze někdy o víkendu, takže jsou pro ně vzácné. Přesto vidím, jak přemýšlí, zda se koukat nebo si jít hrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
28.6.23 06:40

@Big boss Počkej a tobě někdy někdo vyčetl nebo se podivoval nad tím, že chodí vaše děti brzy spát? Nebo proč ten útočnej tón? U nás během školního roku chodí v půl 9 do postele i puberťák, nevidím na tom nic divného. Můžou si číst, povídat, ale už prostě v posteli. A je mi celkem jedno, že sousedovic Pepíček do 23 čumí na bednu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
28.6.23 07:35
@unuděná píše:
@Big boss Počkej a tobě někdy někdo vyčetl nebo se podivoval nad tím, že chodí vaše děti brzy spát? Nebo proč ten útočnej tón? U nás během školního roku chodí v půl 9 do postele i puberťák, nevidím na tom nic divného. Můžou si číst, povídat, ale už prostě v posteli. A je mi celkem jedno, že sousedovic Pepíček do 23 čumí na bednu :nevim:

No někdo tady v nějakém jiném tématu, taky tchýně, tu neřeším a maminka dětí v neposlední řadě (ano ta která se nestará), že je dáváme brzy spát, abychom měli on nich klid, ano přesně to je ten důvod :lol:
Máme jedno dítě s poruchou pozornosti atd. a mě prostě nepřipada ok, aby nepozorné dítě chodilo pozdě spát.
V okolí většinou taky koukají s otevřenou pusou, když děti musí v 7 domů, protože musí brzy spát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
28.6.23 07:41

@Big boss co mu dá tenis který ho nebaví? Proč si místo toho ve stejném rozsahu nemůže vybrat jiný sport / aktivitu?

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
28.6.23 07:43

@unuděná jo řešilo se to s dětmi, které prostě 10 hodin spánku nepotřebuji a nastavením ve 21.00 hodin neusnou. Nemohl pochopitu, že jiné děti/ rodiny to mohou mít jinak, vyhovuje jim to.

Mně je celkem jedno co dělají ostatní děti v okolí, ale taky mi nikdo nemusí rvat vlastní pravdu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi