Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Za mě určitě věkově stejné třídy je vzhledem k předškolní přípravě opravdu lepší
a píšeš, že jich bude ve třídě 20 a v té menší 25, takže za mě větší MŠ s menším počtem dětí, které jsou podobně staré, nemusí se brát ohled na mrňata, můžou na různé akce mimo školku a to úměrně jejich věku ![]()
A ktera skolka je spadova? Respektive s kterymi detmi pak pujde do prvni tridy? Vidim vyhodu, kdyz s detmi, co chodil do skolky, chodi i do skoly. Ta nemocnost, tak to bude podobne, jestli 2 tridy a 50 deti a nebo 4tridy a 100 deti. Obvykle se vzdy slucuji 2 tridy(rano, odpoledne, prazdniny atd. S vice detmi se potka tak na zahrade, kde se nemoce moc nepredaji. Na predskolni rok se obecne doporucuje spis skolka vekove homogenni, kde ve tride jsou jen predskolaci a vse je na to zamerene. Zalezi ale samozrejmne na konkretnich ucitelkach, jak se s vekove ruznorodou tridou poperou.
@Oriseka píše:
A ktera skolka je spadova? Respektive s kterymi detmi pak pujde do prvni tridy? Vidim vyhodu, kdyz s detmi, co chodil do skolky, chodi i do skoly. Ta nemocnost, tak to bude podobne, jestli 2 tridy a 50 deti a nebo 4tridy a 100 deti. Obvykle se vzdy slucuji 2 tridy(rano, odpoledne, prazdniny atd. S vice detmi se potka tak na zahrade, kde se nemoce moc nepredaji. Na predskolni rok se obecne doporucuje spis skolka vekove homogenni, kde ve tride jsou jen predskolaci a vse je na to zamerene. Zalezi ale samozrejmne na konkretnich ucitelkach, jak se s vekove ruznorodou tridou poperou.
Spádové jsou obě, jsou vedle sebe dokonce 250 metrů a mezi nima my a škola
jako mám strach, že syn je takový dětský zas je to ještě půl roku. A nezapne si sám bundu například ![]()
Tak pokud jde navazivani kamarádství tak by byla vhodnější škola a děti se kterými pak bude v 1 třídě. Asi by se mi nelíbilo navazovat nové vztahy a jít někam kde nikoho neznám a mít všechno o začátku. To by pak nemuselo dělat dobrotu při učení. Logicky, čím míň děti tím víc času.
u nemoci nikdo nic dopředu nezaručí.
@Anonymní píše:
Spádové jsou obě, jsou vedle sebe dokonce 250 metrů a mezi nima my a školajako mám strach, že syn je takový dětský zas je to ještě půl roku. A nezapne si sám bundu například
A 5 mu bude teda az na podzim, kdyz ma jeste 2 roky skolky? Jestli ano, tak nebude predskolak a bude v mladsi tride, takze tam se jeste pocita s pomoci pri oblekani a ten zip mu zapnou, ale nejspis to do zari stejne zvladnete nacvicit. Sla bych do te vetsi vekove vyrovnane skolky, tam bude vic deti, co s nim pak bude chodit do 1.tridy. jinak mate vse fajn blizko
. Poptej se sousedu, na hristi-ziskej reference od lidi, co tam dite maji.
@Oriseka píše:
A 5 mu bude teda az na podzim, kdyz ma jeste 2 roky skolky? Jestli ano, tak nebude predskolak a bude v mladsi tride, takze tam se jeste pocita s pomoci pri oblekani a ten zip mu zapnou, ale nejspis to do zari stejne zvladnete nacvicit. Sla bych do te vetsi vekove vyrovnane skolky, tam bude vic deti, co s nim pak bude chodit do 1.tridy. jinak mate vse fajn blizko. Poptej se sousedu, na hristi-ziskej reference od lidi, co tam dite maji.
Psala jsem ředitelce a prý by byl zařazen v nejstarší třídě, mají tam rozptyl cca 2 roky, ale psala, že s 3-4 letymi nebude určitě. Zip si umí spojit, ale nějak mu nejde táhnout nahoru, ale to myslím, že treninkem je otázka dni/ týdnu.
@Oriseka píše:
A 5 mu bude teda az na podzim, kdyz ma jeste 2 roky skolky? Jestli ano, tak nebude predskolak a bude v mladsi tride, takze tam se jeste pocita s pomoci pri oblekani a ten zip mu zapnou, ale nejspis to do zari stejne zvladnete nacvicit. Sla bych do te vetsi vekove vyrovnane skolky, tam bude vic deti, co s nim pak bude chodit do 1.tridy. jinak mate vse fajn blizko. Poptej se sousedu, na hristi-ziskej reference od lidi, co tam dite maji.
Jinak to beru i opačné, pokud bude mimoň nebo se třeba pocura, tak si to bude pamatovat trictvrte první třídy a v té menší se to ztratí plus to budou vědět pak 3 děti ve škole…
Neprijde mi uplne rozumne zocelovat dite tim, ze ho hodim do vody a plav. Ony ty mene samostatne deti casto potrebuji vice podporit a dodat sebevedomi, nez je mrsknout do tlupy a nechat je protlouct.
Jestli by ta soukroma (pokud je dobra) nebyla lepsi.
Jinak bych se ridila ucitelkami, ktere jsou pohodove, schopne, spolupracujici. To se doslechnes.
@Lucie_Sx Aby byl dalsi dva roky mezi 3-4 letyma? To snad ne, to mu nic neda. Pak pujde mezi stejne stare deti do skoly a co, bude se dost divit minimalne. ![]()
Sla bych asi do te vetsi skolky, at tam ma na vyber vice kamaradu.
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim nechat anonym, děkuji. Synovi bude 5 a čekají ho 2 roky ve státní školce. 2 roky chodi (nemoci, takže spíš nechodí) do soukromé školky, kde jsou 2 ucitelky, 15 děti a nic není problém. Jenže je tam nejstarší a nechávat ho tam nechci. Chci, at je připravený na větší kolektiv vrstevníků a víc samostatný nebo jak to říct. Ať pak není v první třídě jak hozeny do vody. Na výběr je školka celkem 50 děti, 2 třídy, ale věkově smíšené, prý rozdělené rovnoměrně věkově, takže třeba 5 pětiletých a starších tam bude. Druhá školka celkem 100 děti ( větší nemocnost?), rozdělené dle věku, bude kolektiv 20 děti 5+. Personál, vybavení, vzdálenost totožné, novější je ta menší školka. Kamarády, známý tu neznáme nikoho. Já bych pocitově volila tu menší, mají také spoustu aktivit, ale prý nejezdí na tolik výletů a procházek jako větší školka, což je u mě plus. Nerada nechávám syna někam jezdit autobusem nebo chodit k rybniku se skolkou. Jenže on potřebuje táhnout, vrstevníky a otrkat se, poznat kamarády. Nebo na ty kamarády bude lepší ta menší, ze tam budou malá skupinka starších? Co byste zvolili na našem místě? Kde bude mít lepší přípravu ( sociální) na školu?
Kdy bude mít 5? Když reknes Ze bude, tak předpokládám v rámci par měsíců. Takže by mu měl chybět poslední rok tak proč píšeš dva?
pokud by měl pět až na podzim tak bych ho dala do smíšené a pokud má byt predskolak tak mezi stejne staré. Tyhle izolované neotrkane děti jsou skvělým terčem šikany.
Mám zkušenost s obojím a lepší je ta věkové stejná školka. Starší syn chodil do malé skolky, 2 třídy (jedna 3-4 roky, druhá 5-6 let), první rok dobry, to byl v te malé třídě, ale pak ho přesunuli nahoru mezi starší, zaprve půlka kamaradu zůstala v menší třídě, protože byli mladší a zadruhe přišel mezi předškoláky v necelých 5 letech, někteří tam byli i s odkladem a tam už byl problem, syn byl hodně drobný a děti si na nej dost dovolovaly. Neustále chodil potluceny, protože ho někdo strkal, neustále sem něco řešila s učitelkou, jednou sem pro nej šla a cekala pod schody a když šel dolu sem viděla, jak ho o hlavu větší holcicka strcila za schodu
Mladší syn chodí do školky, co má 4 třídy rozdělené podle věku a tam je teda spokojenost větší, všechny aktivity jsou přizpůsobené věku těch děti, všechny děti jsou na stejne úrovni.
Řekla bych, že věkově smíšení třídy mají plusy spíše pro ty mladší. Určitě ne pro předškoláky. Tam bych volila věkově rozdělené třídy. Zvlášt když v jedné třídě je 25 dětí.
@Anonymní píše:
Psala jsem ředitelce a prý by byl zařazen v nejstarší třídě, mají tam rozptyl cca 2 roky, ale psala, že s 3-4 letymi nebude určitě. Zip si umí spojit, ale nějak mu nejde táhnout nahoru, ale to myslím, že treninkem je otázka dni/ týdnu.
Hlavně v této době je to obrobský rozdíl… 3 leté dítě je jinde než 4 leté a to zase jinde než 5 leté.
@Kriss Tina píše:
Mám zkušenost s obojím a lepší je ta věkové stejná školka. Starší syn chodil do malé skolky, 2 třídy (jedna 3-4 roky, druhá 5-6 let), první rok dobry, to byl v te malé třídě, ale pak ho přesunuli nahoru mezi starší, zaprve půlka kamaradu zůstala v menší třídě, protože byli mladší a zadruhe přišel mezi předškoláky v necelých 5 letech, někteří tam byli i s odkladem a tam už byl problem, syn byl hodně drobný a děti si na nej dost dovolovaly. Neustále chodil potluceny, protože ho někdo strkal, neustále sem něco řešila s učitelkou, jednou sem pro nej šla a cekala pod schody a když šel dolu sem viděla, jak ho o hlavu větší holcicka strcila za schoduMladší syn chodí do školky, co má 4 třídy rozdělené podle věku a tam je teda spokojenost větší, všechny aktivity jsou přizpůsobené věku těch děti, všechny děti jsou na stejne úrovni.
Tady je to také 3-4 a 5-6 a nebo ta menší jednotridka prostě 3-6 let. Toho co píšeš se pak bojím ve škole a přece jen si myslím, že řešit šikanu ve školce je snazší než v první třídě. Každopádně jsem ještě psala 2 maminkám právě i ohledně šikany a prý tady s tím problém není ve školce. Syn je hubený, ale má 110 cm, když jsme v herně, klidně se ožene po větším, takže fyzické šikany se až zas tak nebojím, ale to co píšeš je tedy šílené.
Ahoj, prosim nechat anonym, děkuji. Synovi bude 5 a čekají ho 2 roky ve státní školce. 2 roky chodi (nemoci, takže spíš nechodí) do soukromé školky, kde jsou 2 ucitelky, 15 děti a nic není problém. Jenže je tam nejstarší a nechávat ho tam nechci. Chci, at je připravený na větší kolektiv vrstevníků a víc samostatný nebo jak to říct. Ať pak není v první třídě jak hozeny do vody. Na výběr je školka celkem 50 děti, 2 třídy, ale věkově smíšené, prý rozdělené rovnoměrně věkově, takže třeba 5 pětiletých a starších tam bude. Druhá školka celkem 100 děti ( větší nemocnost?), rozdělené dle věku, bude kolektiv 20 děti 5+. Personál, vybavení, vzdálenost totožné, novější je ta menší školka. Kamarády, známý tu neznáme nikoho. Já bych pocitově volila tu menší, mají také spoustu aktivit, ale prý nejezdí na tolik výletů a procházek jako větší školka, což je u mě plus. Nerada nechávám syna někam jezdit autobusem nebo chodit k rybniku se skolkou. Jenže on potřebuje táhnout, vrstevníky a otrkat se, poznat kamarády. Nebo na ty kamarády bude lepší ta menší, ze tam budou malá skupinka starších? Co byste zvolili na našem místě? Kde bude mít lepší přípravu ( sociální) na školu?