Jakou školku vybrat?

Anonymní
19.3.23 23:22

Jakou školku vybrat?

Ahoj, prosim nechat anonym, děkuji. Synovi bude 5 a čekají ho 2 roky ve státní školce. 2 roky chodi (nemoci, takže spíš nechodí) do soukromé školky, kde jsou 2 ucitelky, 15 děti a nic není problém. Jenže je tam nejstarší a nechávat ho tam nechci. Chci, at je připravený na větší kolektiv vrstevníků a víc samostatný nebo jak to říct. Ať pak není v první třídě jak hozeny do vody. Na výběr je školka celkem 50 děti, 2 třídy, ale věkově smíšené, prý rozdělené rovnoměrně věkově, takže třeba 5 pětiletých a starších tam bude. Druhá školka celkem 100 děti ( větší nemocnost?), rozdělené dle věku, bude kolektiv 20 děti 5+. Personál, vybavení, vzdálenost totožné, novější je ta menší školka. Kamarády, známý tu neznáme nikoho. Já bych pocitově volila tu menší, mají také spoustu aktivit, ale prý nejezdí na tolik výletů a procházek jako větší školka, což je u mě plus. Nerada nechávám syna někam jezdit autobusem nebo chodit k rybniku se skolkou. Jenže on potřebuje táhnout, vrstevníky a otrkat se, poznat kamarády. Nebo na ty kamarády bude lepší ta menší, ze tam budou malá skupinka starších? Co byste zvolili na našem místě? Kde bude mít lepší přípravu ( sociální) na školu?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7228
19.3.23 23:28

Za mě určitě věkově stejné třídy je vzhledem k předškolní přípravě opravdu lepší ;) a píšeš, že jich bude ve třídě 20 a v té menší 25, takže za mě větší MŠ s menším počtem dětí, které jsou podobně staré, nemusí se brát ohled na mrňata, můžou na různé akce mimo školku a to úměrně jejich věku ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22593
19.3.23 23:32

A ktera skolka je spadova? Respektive s kterymi detmi pak pujde do prvni tridy? Vidim vyhodu, kdyz s detmi, co chodil do skolky, chodi i do skoly. Ta nemocnost, tak to bude podobne, jestli 2 tridy a 50 deti a nebo 4tridy a 100 deti. Obvykle se vzdy slucuji 2 tridy(rano, odpoledne, prazdniny atd. S vice detmi se potka tak na zahrade, kde se nemoce moc nepredaji. Na predskolni rok se obecne doporucuje spis skolka vekove homogenni, kde ve tride jsou jen predskolaci a vse je na to zamerene. Zalezi ale samozrejmne na konkretnich ucitelkach, jak se s vekove ruznorodou tridou poperou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.23 23:38
@Oriseka píše:
A ktera skolka je spadova? Respektive s kterymi detmi pak pujde do prvni tridy? Vidim vyhodu, kdyz s detmi, co chodil do skolky, chodi i do skoly. Ta nemocnost, tak to bude podobne, jestli 2 tridy a 50 deti a nebo 4tridy a 100 deti. Obvykle se vzdy slucuji 2 tridy(rano, odpoledne, prazdniny atd. S vice detmi se potka tak na zahrade, kde se nemoce moc nepredaji. Na predskolni rok se obecne doporucuje spis skolka vekove homogenni, kde ve tride jsou jen predskolaci a vse je na to zamerene. Zalezi ale samozrejmne na konkretnich ucitelkach, jak se s vekove ruznorodou tridou poperou.

Spádové jsou obě, jsou vedle sebe dokonce 250 metrů a mezi nima my a škola :mrgreen: jako mám strach, že syn je takový dětský zas je to ještě půl roku. A nezapne si sám bundu například :oops:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.3.23 23:39

Tak pokud jde navazivani kamarádství tak by byla vhodnější škola a děti se kterými pak bude v 1 třídě. Asi by se mi nelíbilo navazovat nové vztahy a jít někam kde nikoho neznám a mít všechno o začátku. To by pak nemuselo dělat dobrotu při učení. Logicky, čím míň děti tím víc času. :nevim: u nemoci nikdo nic dopředu nezaručí.

• Citovat
  • Upravit
22593
19.3.23 23:48
@Anonymní píše:
Spádové jsou obě, jsou vedle sebe dokonce 250 metrů a mezi nima my a škola :mrgreen: jako mám strach, že syn je takový dětský zas je to ještě půl roku. A nezapne si sám bundu například :oops:

A 5 mu bude teda az na podzim, kdyz ma jeste 2 roky skolky? Jestli ano, tak nebude predskolak a bude v mladsi tride, takze tam se jeste pocita s pomoci pri oblekani a ten zip mu zapnou, ale nejspis to do zari stejne zvladnete nacvicit. Sla bych do te vetsi vekove vyrovnane skolky, tam bude vic deti, co s nim pak bude chodit do 1.tridy. jinak mate vse fajn blizko :palec:. Poptej se sousedu, na hristi-ziskej reference od lidi, co tam dite maji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.23 23:55
@Oriseka píše:
A 5 mu bude teda az na podzim, kdyz ma jeste 2 roky skolky? Jestli ano, tak nebude predskolak a bude v mladsi tride, takze tam se jeste pocita s pomoci pri oblekani a ten zip mu zapnou, ale nejspis to do zari stejne zvladnete nacvicit. Sla bych do te vetsi vekove vyrovnane skolky, tam bude vic deti, co s nim pak bude chodit do 1.tridy. jinak mate vse fajn blizko :palec:. Poptej se sousedu, na hristi-ziskej reference od lidi, co tam dite maji.

Psala jsem ředitelce a prý by byl zařazen v nejstarší třídě, mají tam rozptyl cca 2 roky, ale psala, že s 3-4 letymi nebude určitě. Zip si umí spojit, ale nějak mu nejde táhnout nahoru, ale to myslím, že treninkem je otázka dni/ týdnu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.3.23 23:58
@Oriseka píše:
A 5 mu bude teda az na podzim, kdyz ma jeste 2 roky skolky? Jestli ano, tak nebude predskolak a bude v mladsi tride, takze tam se jeste pocita s pomoci pri oblekani a ten zip mu zapnou, ale nejspis to do zari stejne zvladnete nacvicit. Sla bych do te vetsi vekove vyrovnane skolky, tam bude vic deti, co s nim pak bude chodit do 1.tridy. jinak mate vse fajn blizko :palec:. Poptej se sousedu, na hristi-ziskej reference od lidi, co tam dite maji.

Jinak to beru i opačné, pokud bude mimoň nebo se třeba pocura, tak si to bude pamatovat trictvrte první třídy a v té menší se to ztratí plus to budou vědět pak 3 děti ve škole…

• Citovat
  • Upravit
34322
20.3.23 00:08

Neprijde mi uplne rozumne zocelovat dite tim, ze ho hodim do vody a plav. Ony ty mene samostatne deti casto potrebuji vice podporit a dodat sebevedomi, nez je mrsknout do tlupy a nechat je protlouct.
Jestli by ta soukroma (pokud je dobra) nebyla lepsi.

Jinak bych se ridila ucitelkami, ktere jsou pohodove, schopne, spolupracujici. To se doslechnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45717
20.3.23 00:35

@Lucie_Sx Aby byl dalsi dva roky mezi 3-4 letyma? To snad ne, to mu nic neda. Pak pujde mezi stejne stare deti do skoly a co, bude se dost divit minimalne. :D

Sla bych asi do te vetsi skolky, at tam ma na vyber vice kamaradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18683
20.3.23 06:40
@Anonymní píše:
Ahoj, prosim nechat anonym, děkuji. Synovi bude 5 a čekají ho 2 roky ve státní školce. 2 roky chodi (nemoci, takže spíš nechodí) do soukromé školky, kde jsou 2 ucitelky, 15 děti a nic není problém. Jenže je tam nejstarší a nechávat ho tam nechci. Chci, at je připravený na větší kolektiv vrstevníků a víc samostatný nebo jak to říct. Ať pak není v první třídě jak hozeny do vody. Na výběr je školka celkem 50 děti, 2 třídy, ale věkově smíšené, prý rozdělené rovnoměrně věkově, takže třeba 5 pětiletých a starších tam bude. Druhá školka celkem 100 děti ( větší nemocnost?), rozdělené dle věku, bude kolektiv 20 děti 5+. Personál, vybavení, vzdálenost totožné, novější je ta menší školka. Kamarády, známý tu neznáme nikoho. Já bych pocitově volila tu menší, mají také spoustu aktivit, ale prý nejezdí na tolik výletů a procházek jako větší školka, což je u mě plus. Nerada nechávám syna někam jezdit autobusem nebo chodit k rybniku se skolkou. Jenže on potřebuje táhnout, vrstevníky a otrkat se, poznat kamarády. Nebo na ty kamarády bude lepší ta menší, ze tam budou malá skupinka starších? Co byste zvolili na našem místě? Kde bude mít lepší přípravu ( sociální) na školu?

Kdy bude mít 5? Když reknes Ze bude, tak předpokládám v rámci par měsíců. Takže by mu měl chybět poslední rok tak proč píšeš dva? :think: pokud by měl pět až na podzim tak bych ho dala do smíšené a pokud má byt predskolak tak mezi stejne staré. Tyhle izolované neotrkane děti jsou skvělým terčem šikany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
20.3.23 06:41

Mám zkušenost s obojím a lepší je ta věkové stejná školka. Starší syn chodil do malé skolky, 2 třídy (jedna 3-4 roky, druhá 5-6 let), první rok dobry, to byl v te malé třídě, ale pak ho přesunuli nahoru mezi starší, zaprve půlka kamaradu zůstala v menší třídě, protože byli mladší a zadruhe přišel mezi předškoláky v necelých 5 letech, někteří tam byli i s odkladem a tam už byl problem, syn byl hodně drobný a děti si na nej dost dovolovaly. Neustále chodil potluceny, protože ho někdo strkal, neustále sem něco řešila s učitelkou, jednou sem pro nej šla a cekala pod schody a když šel dolu sem viděla, jak ho o hlavu větší holcicka strcila za schodu :roll: Mladší syn chodí do školky, co má 4 třídy rozdělené podle věku a tam je teda spokojenost větší, všechny aktivity jsou přizpůsobené věku těch děti, všechny děti jsou na stejne úrovni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
20.3.23 06:50

Řekla bych, že věkově smíšení třídy mají plusy spíše pro ty mladší. Určitě ne pro předškoláky. Tam bych volila věkově rozdělené třídy. Zvlášt když v jedné třídě je 25 dětí.

• Citovat
  • Upravit
ludmilaadamkova
20.3.23 06:53
@Anonymní píše:
Psala jsem ředitelce a prý by byl zařazen v nejstarší třídě, mají tam rozptyl cca 2 roky, ale psala, že s 3-4 letymi nebude určitě. Zip si umí spojit, ale nějak mu nejde táhnout nahoru, ale to myslím, že treninkem je otázka dni/ týdnu.

Hlavně v této době je to obrobský rozdíl… 3 leté dítě je jinde než 4 leté a to zase jinde než 5 leté.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.3.23 07:47
@Kriss Tina píše:
Mám zkušenost s obojím a lepší je ta věkové stejná školka. Starší syn chodil do malé skolky, 2 třídy (jedna 3-4 roky, druhá 5-6 let), první rok dobry, to byl v te malé třídě, ale pak ho přesunuli nahoru mezi starší, zaprve půlka kamaradu zůstala v menší třídě, protože byli mladší a zadruhe přišel mezi předškoláky v necelých 5 letech, někteří tam byli i s odkladem a tam už byl problem, syn byl hodně drobný a děti si na nej dost dovolovaly. Neustále chodil potluceny, protože ho někdo strkal, neustále sem něco řešila s učitelkou, jednou sem pro nej šla a cekala pod schody a když šel dolu sem viděla, jak ho o hlavu větší holcicka strcila za schodu :roll: Mladší syn chodí do školky, co má 4 třídy rozdělené podle věku a tam je teda spokojenost větší, všechny aktivity jsou přizpůsobené věku těch děti, všechny děti jsou na stejne úrovni.

Tady je to také 3-4 a 5-6 a nebo ta menší jednotridka prostě 3-6 let. Toho co píšeš se pak bojím ve škole a přece jen si myslím, že řešit šikanu ve školce je snazší než v první třídě. Každopádně jsem ještě psala 2 maminkám právě i ohledně šikany a prý tady s tím problém není ve školce. Syn je hubený, ale má 110 cm, když jsme v herně, klidně se ožene po větším, takže fyzické šikany se až zas tak nebojím, ale to co píšeš je tedy šílené.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML