Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mně vstávají vlasy hrůzu na hlavě, když čtu, jak ta učitelka působí na žáky. Takový člověk nemá ve školství co dělat! Fuj!
Nejen, že Tvého syna shazuje před celou třídou, ale ještě tímto způsobem učí žáky, aby šikanovali a ponižovali druhé. Dělá se mi zle z takového fungování někoho, kdo si říká učitel.
Promluvila bych si nejen s paní učitelkou, ale pokud by to nikam nevedlo, tak i s panem ředitelem. Docela by mě zajímalo, jak funguje zbytek pedagogického sboru.
Pokud se nic neposune k lepšímu, hledala bych nějakou vhodnější školu.
Aby na škole učil pedagog, který nemá kapku empatie a ještě tohle chování předkládá svým žákům, z toho je mi fakt smutno. Příjde mi, že děti si z ní berou příklad a podle toho se chovají i k Tvému synovi.
@NEITIRI a to nemluvim ani o tom kdyz chodil na obedy a odchazel a nepotdravil ji srozumitelne tak ho servala jestli neumi zdravit… tyden na to jsem ji potkala a sama na pozdrav neodpovedela.. Nemluvim o tom ze pred vanoci kdy deti resili jestlu si budou davat darky zeptal se deti kdo si s nim vymeni darky a zadny odezva tr. nijak nezasahla dlavne ze o tom vedeli dalsi ucitelky..
@Anonymní píše:
@NEITIRI a to nemluvim ani o tom kdyz chodil na obedy a odchazel a nepotdravil ji srozumitelne tak ho servala jestli neumi zdravit… tyden na to jsem ji potkala a sama na pozdrav neodpovedela.. Nemluvim o tom ze pred vanoci kdy deti resili jestlu si budou davat darky zeptal se deti kdo si s nim vymeni darky a zadny odezva tr. nijak nezasahla dlavne ze o tom vedeli dalsi ucitelky..
Bohužel vztahy ve třídě by měl řešit učitel, ale většina toho není schopná. Mají pocit, že učitelství je jen o tom, odvykládat látku a pak z ní vyzkoušet. A tohle navíc asi moc osvícená učitelka nebude, když dětí známkuje za zpěv. Jako jak by se v něm asi mohl syn zlepšit, pokud prostě zpívání od boha do vínku nedostal? Myslím tím, že zpívá třeba falešně.
Takže pokud opravdu musí chodit do této třídy, nemůžete zkusit jinou školu, tak bych hlavně zapracovala na sebevědomí syna. Aby se uměl prostě bránit. Sama říkáš, že to neumí, nemá asertivitu. Zkuste se pobavit o tom, co se ve škole stalo, jak se na to dá zareagovat třeba jinak. Problém je, že jako dospělí máme tendenci děti nabádat, že se mají jako chovat „slušně“ a hodně si toho nechat líbit…
Určitě bych se učitelky zeptala, co k otmu řekne ona. U tohohle je vždycky ten problém, když se do toho rodič vloží, jestli to nebude ještě horší. Může zakázat nějaké konkrétní jednání řekněme učitele, ale těžko zabrání tomu, aby se děti posmívaly a nebraly kluka mezi sebe. Taky jsem to jako dítě zažila. Byla jsem taková tichá a ušláplá, většina učitelů s tím neměla problém a naopak mě měli rádi že třeba nevyrušuju, učila jsem se dobře, takže jsem s nimi problém neměla. S dětmi ano, protože jsem byla tichá a bázlivá a všechno si nechala. Pak se na druhém stupni objevila jedna, do konce života na ni nezapomenu. Do té doby jsem přežívala školu s tím, že děti mi mohou být ukradené a většinu času zabírají hodiny, a tam jsem spíš já v převaze, protože učitele neštvu a známky super. Po škole jsem koníčky měla a na nich kamarády. Ta přišla s tím, že jsem podle ní často nepřítomná, tak se v tom bude šťourat, přestože nebyla třídní. Měli jsme tehdy nějaké rodinné problémy a je pravda, že máma prostě když jsem nebyla v pohodě, mi kolikrát tu omluvenku napsala na rodinné důvody, neviděla důvod proč ne a trápit mě, když jsem stejně nosila pořád jedničky. A milá paní učitelka mě každou její hodinu zvala před tabuli, ať vysvětlím, co přesně mi bylo naposledy, když jsem byla omluvena, celé třídě. Já samozřejmě jen brečela. Tak máma naběhla do školy, že tohle teda ne, třídní s ředitelem na ní šlápli a tohle přestalo, ale začalo něco jiného. Nenápadně se mi vysmívala za cokoli co jsem nevěděla a tak, vyvrcholilo to tím, že mi roztrhala sešit, což mi vadilo hodně, protože jsem tam měla ten předmět se zpracovaným učivem za dva roky a chtěla jsem si to do budoucna nechat. Spolužáci se samozřejmě velmi rádi přidali, když jsem ani tak nebyla zrovna populární. Udělala mi z druhého stupně úplné peklo. Dodnes nechápu proč, čím jsem jí tak vadila. Tak bych se to snažila řešit pokud možno co nejvíc po dobrém. Co se týče dětí, tak bych řešila, jestli by se těm slovním výpadům syn nezvládl ubránit sám, takové ty dětské kecy, že je něco hnusné a tak mi přijdou celkem běžné, zkouší tím, co si ke druhému mohou dovolit.
@Anonymní píše:
@NEITIRI je to jedina ucitelka diky bohu 🙈
já se obávám, že takových je plná škola téměř všude
Taky mi přijde, že je syn buď přecitlivělý nebo míň vyzrálý. Ty z toho pak uděláš aféru a on je za blbce.
@terien píše:
Taky mi přijde, že je syn buď přecitlivělý nebo míň vyzrálý. Ty z toho pak uděláš aféru a on je za blbce.
tobě se líbí toto chování učitelky a třídy? Jak bys reagovala ty, kdyby šlo o tvé dítě?
@DanielaD píše:
tobě se líbí toto chování učitelky a třídy? Jak bys reagovala ty, kdyby šlo o tvé dítě?
I kdyby byl, tak takové chování pedagoga do školství N E P A T Ř Í!
@Anonymní píše:
@Mariane.B detinske jako v cem?😱
@roba18 píše:
V čem konkrétně se syn chová dětinsky? Vždyť zsklatelka o synove chování moc nepíše. Že není agresivní není dětinskost, ale chování, které by v 11 letech mělo být běžné.
Jedenáctileté dítě je prakticky v pubertě, rozhodně se učitelky neptá, jestli má hezký výkres. Přijde mi to jak od prvňáka.
Zkusila bych poprosit o konzultaci ve škole. U nás se věčně dělají programy na začlenění děti, co nezapadly. Takže výchovný poradce. Pokud to není třídní, tak bych se spojila s ní.
@DanielaD @NEITIRI my známe vyjádření jen jedné strany.
Učitelka může být hrozná. Ale dítě může přehánět. Může být přecitlivělé a vypsychle od maminky.
Syn má ve třídě spolužáka, který vyměnil už všechny paralelní třídy v ročníku. Ve všech třídách jsou hrozné děti i hrozné učitelky. Ale chlapeček si to částečně dělá sám. Dětem věčně vyhrožuje, že to řekne doma a maminka už před školou kázala dětem, že se mají chovat hezky.
Znám to z druhého konce - šikana na základce několik let, podobná, slovní,… ono to může vypadat jako nic ale dlouhodobě to udělá v psychice pěknou paseku. Mamka chodila do školy pořád, za učitelem, za ředitelem, odmluva byla, naslibovali, jak se to bude řešit… ve třídě je kolik, dvacet dětí? I s učitelem v místnosti je to absolutně neuhlídatelné. Cesty na záchod, do šatny…pak se to už jen stupňovalo.
Zpětně z pozice dospělé - chybělo mi sebevědomí, umět se prosadit, stát si za svým. Vztah sama k sobě, který byl mizerný už od malička, ve škole to jen vrcholilo.
*Rozhodovat se znova, šla bych na jinou školu, i když by to problém neřešilo - někdy je snadnější začít znova a jinak, ale tohle mi tehdy nikdo nevysvětlil.
Mě přijde, že všechny strany jsou trošku víc jak by měly..
To, že si kluci mezi sebou říkají různé věci, je běžné.. Měl by se obrnit, třeba odpovědět, a co jsi ty.. a prostě nevracet se k tomu.. Hudební výchova, nevěřím, že zpíval sám, asi to mají takto blbě zavedené.. zpivání před celou třídou.. takže taky nevidím v tom něco extra, šikanu a pokud fakt zpíval nic moc, děti jsou upřímné..
někdy až moc.To bych zrušila, to je fakt stres pro každé dítě..I ta výtvarná výchova, kolik dětí se zeptá učitelky v 11 leteh na výkres.. taky mi to přijde, že je takový dětský..Taky podle popisu, bych řekla, že mluvíme o daleko mladším dítěti..
A to zdravení.. TO zase dramu nevidím, u nás ve škole napomíná školník děti.. pokud nepozdraví a nebo je neslyší.. Řekla bych, že učitelka se nechová jak by měla, ale na druhou stranu mě přijde, že ty to moc jakoby vidíš, dramaticky.
Každopádně si dobře rozmyslet, co učitelce říct.. ty jsi doma, on ve škole, taky jsem zažila, že pak učitelka si víc zasedne na dítě. Zase bych tam na ni nenaběhla.. některé věci mi nepřijdou až tak vyhrocené
Důležité jak jak se tam chová a jak se zeptá.. Pamatuji si třídní,, šašky, a různé, co se předváděli, a byli to slušní žáci, a doma tiší.. ![]()
Příspěvek upraven 20.01.22 v 16:34