Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahojky holky chtela bych znat vas nazor.. mam skoro 11ti leteho syna bude to druhym rokem co jsme se prestehovali na do male obce kde syn navstevuje od 4. tr zakladni skolu od zacatku ma problem zapadnout do kolektivu deti ho proste neberou.. neni zly agresivni spis takovy trouba ze se neumi branit.. ale doma si pak rikam co ve skole a vse mi vyklopi s tim ze ja akorat vzdy vyletim jak cert z krabickyMame problem s tim ze deti ho hrozne shazuji pred vanoci vystrihovali vlocky a synovi se proste nedarilo a rekl mu spoluzak ze je negramot… pak byl chvilku klid s dnes se opet vratil ze skoly s tim ze meli Hv a musel zpivat pred celou tridou u tabule pak se pani ucitelka zeptala co by mu deti dali za znamku deti samosrejmi se mu smali a ze tak 3 pani ucitelka ho ohodnotila znamkou 2- pak meli tu stejnou i na VV kde meli kreslit zeptal se pani ucitelky jestli je to hezky a cela trida vybuch smichu a zakyne prohlasila te vetsi hnus nevidela.. pri znamkovani pani ucitelka synovi rekla ze mu v ocich vidi ze bude mit jeste velke problemy.. co tim chtela rict netusim takze jsem se rozhodla navstivit zitra rano pani ucitelku s hodit s ni rec… jaky na to mate vy nazor jak by jste postupovali??
a kdyz odchazeli ze skoly zak synovi rekl nezapomen si zase stezovat mamince pak se nediv ze nemas kamarady… Myslite ze delal chybu ze se mi nelibi chovani k synovi a snazim se to resit nebo to mam prehlizet?
no
problém mi přijde na obou stranách..
ty i syn jste úzkostní a on dost nejistý ![]()
učitelka se nechová profesionálně
spojení obého pak udělá fakt dost paseky s dětskou duší…
určitě bych to řešila, ale v klidu, pohodě, pracovala na synově sebevědomí, hodně ho podpořila v tom, aby si našel kamarády (aspoň jednoho), moc by to potřeboval..
naše třídní (ještě za socíku) v tomhle věku třeba dávala občas v třídnické hodině nějaký „úkol“.. pamatuju to dobře, že po takové hodině mě a jednu neoblíbenou žačku poslala společně (jako nás dvě) něco vyřídit (bylo to v areálu školy, ale nejméně na 15minut)…
až v dospělosti jsem si spojila, že ta holka napsala na ten lístek právě co by chtěla - s kým by se chtěla kamarádit - že se mnou
k našemu přátelství to samozřejmě logicky nevedlo, ale myslím, že na svou dobu to bylo velmi osvícené (navíc to teda byla soudružka jak poleno, ruštinářka), ale nebyla špatná a takové podobné techniky práce s kolektivem by měli prostě třídní učitelé používat a snažit se se vztahy ve třídě pracovat.. navrhni jí to ![]()
@Anonymní píše:
@Mariane.B detinske jako v cem?😱
on ma nejaky problem, ze je v 11ti letech ve 4 tride? nemuze ta sikana vyplyvat i z toho, ze je v necem jiny?
@Anonymní píše:
@NEITIRI a to nemluvim ani o tom kdyz chodil na obedy a odchazel a nepotdravil ji srozumitelne tak ho servala jestli neumi zdravit… tyden na to jsem ji potkala a sama na pozdrav neodpovedela.. Nemluvim o tom ze pred vanoci kdy deti resili jestlu si budou davat darky zeptal se deti kdo si s nim vymeni darky a zadny odezva tr. nijak nezasahla dlavne ze o tom vedeli dalsi ucitelky..
Já jako introvert zdravila nahlas, zato vždy s úsměvem, mně milé lidi. Ty ostatní jen ze slušnosti - ale dost potichu (inu, díte toxické matky bylo ostýchavé). Někteří to komentovali, že jsem je nezdravila.
Proč to píšu? Protože jsem to pochopila až jako dospělá.
@Lucy75 Pani ucitelka vi ze i kdyz syn ma problem s jednim jistym zakem tak i presto to kluky k sobe tahne jednou jsou kamaradi jednou se do meho syna strefuje..pani ucitelka kdyz jsme jim nee jednou rekkli at se nevyhledavaji a nevsimaji si jeden druheho i presto pak za nakou dobu kdyz byl klid je pani ucitelka zkusila spojit spolecnou domaci praci vymyslet sloh… a vypadalo to nasledovne spoluzak bombardoval meho syna at neco vymysli a ze mu to da jen opsat na to sem rekla synovi ze vubec ze je to spolecna prace tak at makaj oba dva tak spoluzak rekl ze si syna zablokuje a nebude se s nim bavit ![]()
@roba18 píše:
Na střední se třeba ptají na informatice, když se učí s grafickým programem. Jestli je to pěkné, jestli je to dobrý nápad. Prostě se děti/studenti ptají, když si nejsou jistí. Nic špatného na tom není. A jak se říká… Nejsou hloupé otázky, jsou jen hloupé odpovědi.
Taky se říká na blbou otázku blbá odpověď.
@Lucy75 píše:
no
problém mi přijde na obou stranách..
ty i syn jste úzkostní a on dost nejistý
učitelka se nechová profesionálněspojení obého pak udělá fakt dost paseky s dětskou duší…
naše třídní (ještě za socíku) v tomhle věku třeba dávala občas v třídnické hodině nějaký „úkol“.. pamatuju to dobře, že po takové hodině mě a jednu neoblíbenou žačku poslala společně (jako nás dvě) něco vyřídit (bylo to v areálu školy, ale nejméně na 15minut)…
určitě bych to řešila, ale v klidu, pohodě, pracovala na synově sebevědomí, hodně ho podpořila v tom, aby si našel kamarády (aspoň jednoho), moc by to potřeboval..
až v dospělosti jsem si spojila, že ta holka napsala na ten lístek právě co by chtěla - s kým by se chtěla kamarádit - že se mnouk našemu přátelství to samozřejmě logicky nevedlo, ale myslím, že na svou dobu to bylo velmi osvícené (navíc to teda byla soudružka jak poleno, ruštinářka), ale nebyla špatná a takové podobné techniky práce s kolektivem by měli prostě třídní učitelé používat a snažit se se vztahy ve třídě pracovat.. navrhni jí to
@Anonymní píše:… a napadlo te treba nekdy se do toho neplest? jak se deti dozvedely, ze ti syn doma vse rika?
@Lucy75 Pani ucitelka vi ze i kdyz syn ma problem s jednim jistym zakem tak i presto to kluky k sobe tahne jednou jsou kamaradi jednou se do meho syna strefuje..pani ucitelka kdyz jsme jim nee jednou rekkli at se nevyhledavaji a nevsimaji si jeden druheho i presto pak za nakou dobu kdyz byl klid je pani ucitelka zkusila spojit spolecnou domaci praci vymyslet sloh… a vypadalo to nasledovne spoluzak bombardoval meho syna at neco vymysli a ze mu to da jen opsat na to sem rekla synovi ze vubec ze je to spolecna prace tak at makaj oba dva tak spoluzak rekl ze si syna zablokuje a nebude se s nim bavit
@Russet píše:
Taky se říká na blbou otázku blbá odpověď.
No učitelé a lidé ve službách obecně by měli být na různé druhy otázek připraveni a umět na ně slušně reagovat. ![]()
Hele za sebe mužů říct, ze v takových případech z 80% za to muže učitelka, a z 20% dítě, respektive to jak to mate nastavené vy doma si on přenáší do školy.
Pokud mas možnost, jdete do jiné školy. V mem případě to pomohlo.
@markytka3 neplest se do toho takze jako mam prehlizet to jak se mu smejou?? jako sorry nevim zda mas deti a jaky mate spolu vztah ale me treba zajima co ve skole… a kdyz spolu mluvime rika mi vsechno.. a me jako matky se dotklo jak se k nemu chovaj a poznam ze ho to trapi a denni vymysleni boleni bricha jako vymluva taky nebude jentak ze?? takze sem sla do skoly zjistiti co se deje sama ucitelka na tridnich schuzkach rekla ze bohuzel deti syna mezi sebe neprijali do kolektivu
@Anonymní píše:
@markytka3 neplest se do toho takze jako mam prehlizet to jak se mu smejou?? jako sorry nevim zda mas deti a jaky mate spolu vztah ale me treba zajima co ve skole… a kdyz spolu mluvime rika mi vsechno.. a me jako matky se dotklo jak se k nemu chovaj a poznam ze ho to trapi a denni vymysleni boleni bricha jako vymluva taky nebude jentak ze?? takze sem sla do skoly zjistiti co se deje sama ucitelka na tridnich schuzkach rekla ze bohuzel deti syna mezi sebe neprijali do kolektivu
Před synem se nerozciluj, na učitelku přestaň tlačit. Chápu, je to těžké. Mě kolektiv také nepřijal v 5 třídě. Rodiče se přistěhovali do ČR, a já byla proste jiná - výchovou, postojem ke škole, poctivka, měla jsem dobre známky a záleželo mi na nich. Nakonec mě 2,5 roku sikanovala partička kluků a učitele tomu přihlíželi. Teď si uvedomuju, ze spolužáci z te party byly ze sociálně slabších rodin. Bohužel nikdo z nich to nikam nedotahl, půlka z nich je teď vězení. Ucitelkam chyběl profesionální přístup.
Každopádně, pamatuju si, jak jednoho kluka muj tatínek “chytl po krkem” venku
to:mrgreen:
to byla sranda, kterou jsem si pak vyžrala ve třídě.
Přestoupila jsem na jinou školu, kde učitele měli od žáků respekt, tam mi nikdo neublizoval.
@Kitokato zitra se chystam v klidu do skoly s tim ze co se delo a nejake vysvetleni z jakeho duvodu nechava ucitelka hodnotit meho syna spoluzaky..a pri vysmechu tridy ma zasahnout a neprihlizet tomu od toho tam je aby zasahla.. a nemit jeste blbe pripominky ze v jeho ocich vidi ze jeste bude mit problemy.. todle bych taky chtela vysvetlit jestli je naka vedma tak ve skole nema co delat a jde predvidat budoucnost a nebo se ji zeptam co vidi v mych occich ![]()
@Anonymní píše:
ne neplest se do rozhovoru se spoluzakem, to ze jsi sla za ucitelkou preci deti nevedely nebo jsi si doslapla i na ne? jak mohou deti vedet, ze ti chodi syn „zalovat“, to ze ucitelka rela na tridni schuzce, ze deti ho mezi sebe neprijaly, prece nevychazi z toho, co ti syn doma rika… s detma mame vztah vyborny, taky jsem resila jednoho klucinu, ale pres rodice, nikoliv pres skolu a dopadlo to na vybornou…