Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Od kazdeho clena rodiny 1?takze kolem 5-7 darku, jak kdy, ale oslava je doma, to davame my - maminka, tata a segra, pak se jede k dedovi a tam dostava od dedy a babi, nechci jim davat hromady darku, pak nevi s cim si hrat a nevazi si toho..
@Mišela1 Já to přece neporovnávám, já říkám, že ty hračky nekupuju z toho důvodu, abych se mohla před hosty vychloubat, ale proto že už taková prostě jsem at se to týká hraček nebo čistících prostředků.
@Anonymní píše:
Kde je psáno, že na výlety nejezdíme? Nebo že nechodíme ven? Doma mi s úklidme pomáhají, pravidelně spolu i pečeme, ale jsou chvíle, kdy potřebuju klid ( třeba kojení a tyto hračky mi to umožnují). Nebo si to vezmou do kuchyně a já vařim, oni si s tím hrají a já je mám pod kontrolou, můžu vařit a můžu si s nima povídat. Jenom proto, že ty nechápeš mojí výchovu, kterou mimochodemani neznáš,, neznamená, že je špatná
hele neres to. nekteri lidi nepochopi, ze jde koupit 15 darku a pritom se jeste diteti venovat a neco z nej vychovat.
jak uz jsem psala, ja jsem vzdycky mela darku hromadu, tak jak u tebe, hracky jsem dostavala jenom pri prilezotostech jako vanoce, narozeniny, svatek, konec skoly, den deti. v hrackarstvi bych se jenom tak nevyrvala nic, ale v podstate jsem dostala vsechno, co jsem si prala, kdyz slo o dlouhodoby a hlubsi zajem (i toho psa jsem po 5 letech ukecala).
a vyrostl ze me normalni clovek, ktery si vazi veci a nikdy jsem rozmazlena nebyla.
moje vzpominka na vanoce, jak mam haldu darku a pak kazdy den s nasima zkousime neco noveho a hrajem nove hry, to je pro me poklad. nerikam, ze to bez 25 darku nejde, ale taky vim, ze to jde i s nima ![]()
@Anonymní píše:
@Mišela1 Já to přece neporovnávám, já říkám, že ty hračky nekupuju z toho důvodu, abych se mohla před hosty vychloubat, ale proto že už taková prostě jsem at se to týká hraček nebo čistících prostředků.
Já si vůbec nemyslím, že se chceš vychloubat. Jenom je dle mně rozdíl nakupovat potraviny, čistící prostředky a hračky. Protože právě u hraček platí čím méně tím lépe, nebo spíš nakupovat s rozumem.
K prvním narozeninám syn dostal 20 dárků a nevidím na tom nic špatného ![]()
@Anonymní píše:
@zuzkasaf Není to tak, že bych se chtěla pochlubit, o tom to vůbec není. Jen mám prostě potřebu mít všeho moc a hlavně mít na výběr od přípravků na uklízení, přes jídlo až právě k těm dárkům. Věděla jsem, že 15 dárků je dost, proto jsem chtěla vědět kolik dávají ostatní. Ale 3 dárky mi přijdou zase málo. Nevim co bych měla vybrat. Já zase nedávám hračky přes rok jen tak. Teda k velikonocům, k svátku, kde dni dětí jo ale vždy jen jeden. Pro mě je základ jak vánoc, tak narozenin, knížka, společenská hra, něco na kreativní tvoření a něco co zabije nudu, když je venku fuj. K vánocům dostalo každé dítko přes 30 dárků, je fakt, že první dva dny byl doma čurbes, než se jim ustálilo místo, ale jak někdo píše, že si hraček pak děti neváží, to se nás nekonalo. Ví, že se k hračkám musí chovat slušně a uklízet si je.Jak někdo psal, že nekouká na kvantitu, ale kvalitu, myslím, že při pohledu na hračky uvidí jak kvalitu, tak i kvantitu.
Nechci se tu obhajovat nebo tak, prostě mě zajímá kolik dárků dostávají vaše děti a já si to dle sebe nějak upravim, abych zase nebyla za blázna
To jsem psala já, že dávám přes rok jen tak, jenže já tomu neříkám dárky, podle mě jsou to potřeby pro děti. Já si koupím knížku, míčky na tenis, prostě věci, kterými trávím volný čas a dětem zas koupím modelínu, puzzle, pro nás všechny společenskou hru, to nejsou dárky. Takové věci se přece kupují, když jsou potřeba, ne podle data narozenin a svátků. ![]()
Na druhou stranu pochybuju, že by tím zakladatelka nahrazovala výchovu. Jak to víte? ![]()
To, že má dostatek financí a zálibu v nakupování hraček a jiných věcí, nevypovídá nic o tom, jakým způsobem jako rodina žijí a jak vychovává děti. ![]()
Majda má narozky a za dva měsíce vánoce, tak to by všechny věci dostala jen takhle a zbytek roku „sušila“
, tak prostě to dávkuju rovnoměrně celý rok. (samo na ty narozky a vánoce je toho více). Vždycky se najde nějaká příležitost ![]()
@Drovers S tou modelínou je to tak, že jí měli a nedali jí do těch plechovek, ale jen do bedny, takže všechna ztvrdla, takže jsem řekla že jí dostane k narozeninám. Jak jsem psala, učim je, aby si věcí vážili a nehodlám hned běžet do hračkářství a koupit jim novou. Jinak mají tu kuličkovou, ale s tou se nedá dělat v těch výrobnících. Vodovky, čtvrtky, pastelky, lepidlo, barevný papíry atd. dostávají v průběhu roku podle toho jak dochází. I když je fakt, že jeden čas byli bez čtvrtek, protože tam namalovali třeba jen čárku a brali si další. Byli bez nich a asi si to uvědomili a už malujou normálně.
@Mišela1 Já si rozmyslim než něco koupim. Většinou nakupuju přes internet, takže i čtu názory kupujicích atd. S těma hrama je to tak, že jediný kdo je s nima hraje jsem já. Mají zatím asi šest her, všechny jsou to takové ty rychlovky co trvají 15 min. a při špatném počasí, což bylo skoro pořád ( jsou i často nemocní) se stává, že každou hru hrajem min. 5-6 do týdne. A obdivuju všechny maminy co to vydrží, ale mě to stojí hodně úsilí aby dcera nebo syn neměli dojem, že to s nima hrát nechci. Takže vlastně ty hry dostane z mého sobectví, výhoda je ta, že budeme mít čtvrté dítko a ty hry a ostatní hračky se využijou.
@Anonymní píše:
@Drovers S tou modelínou je to tak, že jí měli a nedali jí do těch plechovek, ale jen do bedny, takže všechna ztvrdla, takže jsem řekla že jí dostane k narozeninám. Jak jsem psala, učim je, aby si věcí vážili a nehodlám hned běžet do hračkářství a koupit jim novou. Jinak mají tu kuličkovou, ale s tou se nedá dělat v těch výrobnících. Vodovky, čtvrtky, pastelky, lepidlo, barevný papíry atd. dostávají v průběhu roku podle toho jak dochází. I když je fakt, že jeden čas byli bez čtvrtek, protože tam namalovali třeba jen čárku a brali si další. Byli bez nich a asi si to uvědomili a už malujou normálně.
@Ali-Ali Také si myslím, že je to o postavení rodičů, jak vedou děti k tomu, aby si hraček vážily. Když jsem je vzala do hračkářství, že půjdeme koupit dvě podložky pod lego, tak jsme také jen s dvěma podložkama odešli, jistě zkoušeli, že chtějí tamto a tamto (také bych to při nakupování bot zkoušela), ale žádná scéna se nekonala a musím říct, že už jsem několik scén viděla a popravdě mi těch mamin bylo líto. Chichi, co se týče vánoc a tou haldou dárků, je to kouzelný do chvíle než jsem zjistila, že trvá skoro tři hodiny než je všechno vybalený ![]()
@Drovers Ono to z těch příspěvků asi vyznělo jinak, ale to jsou věci co se kupují normálně, určitě bych jí nezabalila k narozeninám omalovánky. I když na druhou stranu kdyby je dostali od návštěvi místo čokolády, byla bych vděčnější ![]()
@Anonymní píše:
@Drovers Ono to z těch příspěvků asi vyznělo jinak, ale to jsou věci co se kupují normálně, určitě bych jí nezabalila k narozeninám omalovánky. I když na druhou stranu kdyby je dostali od návštěvi místo čokolády, byla bych vděčnější
Já to tak ani nemyslela. ![]()