Jaký máte cholesterol?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6255
26.11.24 15:37
@Anonymní píše: Více

to je dobre, ze beries lieky. radim dost si to strazit aj ineho odborneho lekara, ako len u praktickeho.
infarkt totiz moze prist aj v mladom veku, ak mas hladinu chol. geneticky vysoku. to nestrasim. ale je lepsie predchadzat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4108
26.11.24 15:41
@Ernais píše: Více

U nás také tak. Berete v rodině léky, jsi ty odhodlana je také brát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.24 15:44

@Hibou u nás to nikdo nemá..tj léky nebere..mně je dr. také zatím nedal..
zaklad.

• Citovat
  • Upravit
Alinois
26.11.24 15:48

Máma má leky, táta má leky (ten je po mrtvici) mně při posledním testu obvodni taky řekla, že mám vyšší. Beru leky, který mi ho zvyšují, k tomu stres z mojí nemoci. Suma sumárum čekám kdy mi ty léky nasadí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.11.24 15:54

@Alinois a kolik máš?

• Citovat
  • Upravit
21649
26.11.24 15:59

Já mám podobné parametry jako zakladatelka, cholesterol celkový 6,8. Také mám dietu a uvidí se. Omezila jsem sýry a živočišné tuky, stejně tak sladké. Dnes jsem teda hřešila, ale to prostě nešlo jinak. No a uvidíme na kontrole v dubnu, jak to bude vypadat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
26.11.24 16:13
@Hibou píše: Více

Ano, v rodine leky uzivaji, ja zatim nemusim, ale jsem s nimi do budoucna smirena. Zas na druhou stranu mame i pres ten cholesterol u zen velmi vysoky vek doziti, tak snad se to bude tykat i me :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alinois
26.11.24 16:17

Nevím přesně, ale myslim že říkala 6. Já teda den před odběrem jedla blbě takže to může být i tim. Uvidím, co mi řekne při další kontrole, ale myslim, že to bude stejný.

• Citovat
  • Upravit
zuzanka320
26.11.24 17:22

A nedopřávala sis taky ty sýry večer/den před odběrem..??

Jinak bych se zamyslela nad životosprávou a zařadila nějaký pohyb :)

• Citovat
  • Upravit
32921
26.11.24 17:31
@Ernais píše: Více

My taky. Přitom moje mamka jedla 40 let jako děti v MŠ, obecně fakt dobře, hýbe se celý život, i teď v 75 cvičí. Mně řekli, že od 40 se to už hlídá a řeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.24 18:05

@zuzanka320 myslím, že ne…ale jogurty ano…a asi 3 kafe s hodně mléčné pěny…já nevím, jak moc má vliv to, co jím den před odběrem…u glykémie je mi to jasný..ale nevím, jak moc reaguje cholesterol…jestli nějak výrazně může v řádu dnů fluktuovat…

• Citovat
  • Upravit
zuzanka320
26.11.24 18:32

Tak pokud nemáš standardně vyváženou a nějak “zdravou” stravu, tak den před moc neovlivní.

Jen vím, že tohle řešil příbuzný. Den před odběrem měl doslova syrové hody a pak měl příšerné hodnoty. Na kontrolním odběru po 3 měsících vše v pořádku.

Každopádně si asi víc hlídej stravu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
26.11.24 18:41

@Mkmkz Mám lipidovou poradnu. Praktika vůbec nenavštěvuju, tomu je všechno jedno. Vesměs sedává s respirátorem 3 m od pacientů i když mají jen kožní onemocnění. :-)

• Citovat
  • Upravit
797
26.11.24 20:44

Tak já jsem teda opačná anomálie :oops: celkový cholesterol 2,8, z toho HDL 2,1. Je mi přes 40, diety nedržím, stravuji se ale celkově zdravě, jsem štíhlá, sport prakticky denně (do práce na kole, posiluji 3-4týdně, 1týdně další sport). Genetika v tom hraje určitě značnou roli, většina rodinných příslušníků umírá až po 90+.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3458
27.11.24 17:26

Cholesterol (teda hlavne sumarny) je iba cislo! Pokial nevies rozlozenie tak nevies ci si nejakymi dietami, liekmi atd budes situaciu zlepsovat alebo zhorsovat.

Obecne cholesterol je iba cislo ako vyska. Ked priemer populacie je 170 a ja mam 180 tak mi tiez nikto nebude odrezavat 10cm z noh. Dolezite je aby bol cholesterol v case stabilny a nemenil sa prudko.

Dalej NIEJE pravda ze tucne ma viac cholesterolu ako netucne maso. Dovodom su chybne tabulky ktore lekary davaju pacientom a zakoreny mytus ze cim vic tuku jedlo obsahuje tym ma vyssi colesterol.

Dalej je tu obrovska nepresnost merania pretoze ti vacsinou povedia ‚pridite nalacno‘ co znemena nejakych 8-10h bez jedla, lenze metabolity bielkovin ovplyvnuju vysledok merania cholesterolu na najblizsich 24-48 hodin. Takze ked si dam na veceru slaninu s chlebom tak mi nameraju rano nieco cez sedem a ked si na veceru tam harmancekovy caj a horalku tak mi rano nameranu 6.5 (prakticky vyskusane - obed v praci bol cca rovnaky).
Nehovoriac o tom ze dalsi faktor merania je stres, pretoze stres tiez ovplyvnuje nameranu hodnotu cholesterolu.

Ak chcete nejako hybat cholesterolom, tak ako prvy krok je potrebne zistit rozpad na jednotlive typy. Nasledne zistit obsah v roznych potravinach a az potom riesit pripadne zmeny. Pripadne este sa da urobit vysetrenie skutocneho usadenia cholesterolu v okoli srdca co je asi najdolezitejsi ukazatel. Akurat sa tam vstrekuje radioaktivna latka (ak si dobre pamatam) takze sa to nedoporucuje robit moc casto, ale je to jedina metoda ktora poskytuje 100% spravne vysledky.
Najskor si o tom nieco nastudujte, naucte sa pocitat a az potom sa pustajte do nejakych zmien.

Samozrejme sport v rozumnej miere je len dobry pre organizmus a rozhodne by som sa snazil nieco robit.

Par prikladov:
100kcal peceneho kuracieho stehna je 7.5 CSI
100kcal pecenej husy je 5.1 CSI

Kuracie prsia bez koze dusene (co fakt nieje ziadna lahodka): 0.4g/1000kcal
Pecena kacica: 0.3g/1000kcal

Pisal som o tom viac krat, napriklad tu a aj tu .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí