Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@kalie píše:
No tak je to svym zpusobem tyrani zvirat, samozrejme. Tohle neni jejich prirozene prostredi, jeste ba ne cumi tuny lidi. To je jako kdyby byl clovek ve vezeni v cele 3×3 metry celej zivot. U nas se timto tresta, ze. Spis by se lifi meli snazit udrzovat zviratum prirozene prostredi. Zivot v Kleci priste neni zivot, ake prezivani. To, ze by nektere druhy bez zoo neprezily, he vinou cloveka. Tento zpudob „napravy“ je bohuzel dost absurdni
Takže nejis maso, nezabíjis pavouky a myši atd?
Doporučuju přečíst knížky od Geralda Durrella, je to člověk, co se celý život věnoval záchraně zvířat. Mimo to, že se pobavíš laskavým a vyjímečným humorem, tak pochopíš, jak jsou zoo důležité. Ono to primárně neslouží jen jako zabití volnýho času pro lidi, v první řadě se tam rozmnožují zvířata, která by už dávno neexistovala a hlavně to ta zvířata ukazuje lidem v reálu, pak možná pochopí, jak důležitý he přírodu chránit, protože je spíš dojme medvídek, kterýho vidí naživo než strohá zpráva v novinách, že je další druh na pokrají vyhynutí.
Já třeba měla v dětství trauma ze Dvora Králové nad Labem, protože všechna zvířata měli právě na tom holém betonu. V dospělosti je to jediné Zoo, kterému se vyhýbám. Místní safari si lidi chválí, ale já tam nemůžu, mám k tomu zoo vyloženě odpor.
a třeba Liberec má taky ještě dost mezer, konkrétně ta spodní část Zoo (výběhy pro tygry, atd.), ale chápu, že jsou limitováni omezeným prostorem.
@arinecka píše:
V které ZOO si byla? V žádné jsem neviděla minimální prostor, zvířata jen na betonu, bez výběhu
Poměrně otřesné podmínky jsem viděla v zooparku Dvorec u Borovan. A to jsem člověk, který obor vystudoval, a dříve se v něm i pohyboval.
Že ZOO úplně odvazana nejsem, zvířata mají být ve svém přirozeném prostředí. Ale díky lidem se jejich území neustále zmenšuje, oni vymírají, samozřejmě by bylo fajn se zaměřit především na tady to, a neplacat se po rameni jak jsme úžasní že se narodilo další ohrožené mládě v zajetí. Měli by jsme se zaměřit na to aby se mládě mohlo narodit v jeho přirozeném prostředí a pak se placat po rameni jak jsme úžasní
@Mrs. S
Tak třeba teď se objevilo víc vlků v. lesich a hned blázni zemědělci a chtějí dotace z daní nebo smrt vlků.. vysvětlí jim to.
@BukvickaMalicka ne, mysi ani pavouky nezabijim
, ty jo? A maso cas od casu snim, to s tim prece vubec nesouvisi. Clovek se uz hodne dlouho
zivi jako lovec a sberac. To se zoo nema nic spolecnyho. Tady jde o to, ze clovek na ukor jinych tvoru nici jejich prirozene prostredi a tim jsou nektere druhy na pokraji vyhynuti. Ty si treba myslis, ze napr. tygr, ktery je zvire samotar a ve volne prirode ma rajon cca 500 hektaru, si spokojene zije na placku 20× 10 metru a navic na nej denne cumi hordy lidi, nemuze realizovat svou prirozenou potrebu livit atd.?
Edit: Nějak se mi sekla stránka, asi tu bude můj komentář vícekrát.
@kalie píše:
@BukvickaMalicka ne, mysi ani pavouky nezabijim, ty jo? A maso cas od casu snim, to s tim prece vubec nesouvisi. Clovek se uz hodne dlouho
zivi jako lovec a sberac. To se zoo nema nic spolecnyho. Tady jde o to, ze clovek na ukor jinych tvoru nici jejich prirozene prostredi a tim jsou nektere druhy na pokraji vyhynuti. Ty si treba myslis, ze napr. tygr, ktery je zvire samotar a ve volne prirode ma rajon cca 500 hektaru, si spokojene zije na placku 20× 10 metru a navic na nej denne cumi hordy lidi, nemuze realizovat svou prirozenou potrebu livit atd.?
A ty si myslíš, že tomu tygrovi bude líp v té volné přírodě, kde se ho budou snažit ulovit? Kde mu jeho prostředí budou narušovat silnice, auta, lidi? Ono to chce najít kompromis a v té zoo jim nemusí být špatně.
Mě spíš vadí ted ty módní safari zoo. Lidí mezi zvířaty jezdi auty. z okýnka na ně kolikrát ječí, o bordelu co kolikrát klidně vyhazí oknem radši člověk ani nemluví
A, že kdejaký de*il si i občas zatroubí.. ![]()
@lucenka jo, myslim, ze jo. Tot odpoved na tvou otazku. Tobe ny bylo lip byt zavrena na dozivoti, protoze venku te treba muze seazit auto? Potreba svobody je vlastni kazdymu zivymu tvorovi. Zoo jsou znouzectnost. Lepsi nad tim moc nepremyslet, protoze by clovek musel byt v hluboke depresi. Je to nasledek jedne zcela zjevne priciny, bohuzel.
@kalie píše:
@BukvickaMalicka ne, mysi ani pavouky nezabijim, ty jo? A maso cas od casu snim, to s tim prece vubec nesouvisi. Clovek se uz hodne dlouho
Já myši nemam rad… pavouky taky.
Chceš chránit zvířata, tak je ani nejez. Bereš jako přirozené že člověk ji maso? ok. Je přirozené že člověk expanduje a to musí být na úkor někoho dalšího…
Tak místo likvidace zoo jdi zabíjet pytláky, co vyváží treba do Číny…
Máš hezkou naivní představu k tom jak by to mělo být. Ale ne jak to vyřešit. A obvinujes špatne místo. Zoo za to nemůže, ta je jen důsledek. Res příčinu.
@lucenka píše:
A ty si myslíš, že tomu tygrovi bude líp v té volné přírodě, kde se ho budou snažit ulovit? Kde mu jeho prostředí budou narušovat silnice, auta, lidi? Ono to chce najít kompromis a v té zoo jim nemusí být špatně.
No treba na ruske sibiri nebo v indicke dzungli je hromada silnic, aut, i lidi
![]()
Zoo miluju. Už jsem byla asi ve dvaceti. Jediné smutné mi to přišlo v Brně.
Všechno má dvě stránky, zas ale hodně zvířat už ani nemá moc kde žít, prostředí se změnilo, číhá na ně spousta nástrah (kvůli lidem).
Fakt je, že v zoo se zvířata dožívají mnohem vyššího věku než v přírodě. Taky se teď hodně jede ten enrichment, takže i ta zvířata vypadají spokojeněji. I se staví výběhy, kde se mohou schovat před zraky lidí… Prostě mi přijde, že se to zlepšuje. ![]()