Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@MrsNorris píše:
Nic takového tam není ani naznačeno.
Dokonce ani nepíšu nic o „zachraňování zvířat“.Můj příspěvek říká, že některá zvířata nejdou se současným stavem světa dohromady. Drasticky jim snížit kvalitu života a strčit je do klece, abychom se mohli uklidňovat, že nevyhynula, je podle mě horší, než je nechat vyhynout (což není žádná katastrofická událost - 99,9% v minulosti žijících živočišných druhů vyhynulo) a uložit jen jejich DNA pro případ, že by se třeba situace za pár desítek let změnila.
A to se ani nebudu pouštět do rozebírání toho, že se takto v ZOO „zachraňují“ jen zvířata, která jsou divácky vděčná. Mezitím ta, na která by se rodinky koukat nechodily, v tichosti mizí z povrchu světa.
Jo tak, chápu. Já jsem taky často pro to, aby se některé věci nechaly spíše na přírodě, tady ne tak docela.
Psala jsi ale, že do zoo nechodíš, ty podmínky v moderních nejsou nikterak drastické, ani zvířata nežijí v klecích. Samozřejmě, že přirozeným podmínkám se nic nevyrovná, ale ty moderní zoo se opravdu snaží je co nejlépe simulovat. Před pár dny jsem třeba byla v Praze v tom novém Rákosově pavilonu papoušků - např. papoušek Learův byl už dokonce považovaný za vyhynulého, tyto dva, co v Praze jsou, zabavili pašerákům. Co s nimi měli udělat? Vypustit znovu do přírody, kde by je opět pytláci odchytili?
Divácky vděčná… zoologické zahrady se často podílejí na mnoha mezinárodních projektech zachraňující zvířata, není to jen o nějakých konkrétních kusech, které mohou „vystavovat“.
Nepřijde mi ok zoologické zahrady, kam od dětství nechodím, odsuzovat jen z premisy, že je to ZOO.
@MrsNorris píše:
V tomhle se nechám ráda poučit - jakou roli hrály ty české ZOO, které mají velká exotická zvířata, ve věci jejich reintrodukce do původních lokalit za posledních deset let?
https://www.zoopraha.cz/…e-jim-prezit
Reintrodukce orlosupa bradatého
Reintrodukce puštíka bělavého
Reintrodukce sovy pálené ve středních Čechách
Reintrodukce a monitoring sýčka obecného na území Prahy a ve Středních Čechách
doporučuji proklikat a počíst, takový laoš opravdu není nic extra divácky atraktivního, přesto se ZOO podílí na jeho záchraně
Příspěvek upraven 12.09.20 v 16:26
@lucenka píše:
Co třeba kůň Převalského? Pražská zoo vede jeho plemennou knihu, vrací je do přírody, kde byl vyhuben.
Ano, kůň převalského. K nám do přírody šli pak nějací draví ptáci a v minulosti snad i rys.
A pokud se zaměříme na ta zvířata, která jsou v ZOO omezena nejvíce - tedy velké exotické šelmy, sloni, apod? Protože já si nic nevybavuji (kdyžtak někdo doplňte), a přesto je to první argument většiny lidí, když jim řeknete, že ten lev za mřížemi vypadá poněkud nešťastně.
@MrsNorris píše:
Ano, kůň převalského. K nám do přírody šli pak nějací draví ptáci a v minulosti snad i rys.A pokud se zaměříme na ta zvířata, která jsou v ZOO omezena nejvíce - tedy velké exotické šelmy, sloni, apod? Protože já si nic nevybavuji (kdyžtak někdo doplňte), a přesto je to první argument většiny lidí, když jim řeknete, že ten lev za mřížemi vypadá poněkud nešťastně.
Vždyť šli… Ze Dvora Králové ti byli nosorožci.
A co bys dělala se zvířaty, která zabaví pašerákům, v nevyhovujících domácích chovech, po soudech? Utratila je? Není jim líp v nějaké zoo?
@lucenka píše:
A co bys dělala se zvířaty, která zabaví pašerákům, v nevyhovujících domácích chovech
Tohle je podle mě přesně ta situace, kdy má ZOO smysl. Nevím, jestli je v Evropě situace srovnatelná s tím, co jsem před pár týdny viděla v Tiger King
, ale umím si představit přeměnu zoologických zahrad na útulky.
Takže až přestanou zvířata množit a najedou naplno na jejich záchranu, koupím si po X letech lístek.
@MrsNorris píše:
Tohle je podle mě přesně ta situace, kdy má ZOO smysl. Nevím, jestli je v Evropě situace srovnatelná s tím, co jsem před pár týdny viděla v Tiger King![]()
Takže až přestanou zvířata množit a najedou naplno na jejich záchranu, koupím si po X letech lístek.
Tak na jednu stranu chceš, by žila zvířata přirozeně, ale když se v zoo přirozeně rozmnoží, tak je to špatně? A ty které množí pro záchranu cíleně? Vždyť to je většinou právě hlavní součástí té záchrany.
@vulpes píše:
To je vtipné, než jsem docetla sem, chtěla jsem ti odpovědět, ze jsi určitě byla v Brně 😁 a vidím, ze jsem se trefila.
Je to smutné, ale ta brněnská to je opravdu nejstrasnejsi u nás a mam z ni stejný pocit jsko ty.
Jdi se podívat komkoli jinam a získá na zlo lepší názor 👍
Vzhledem k tvemu nicku by bylo divny, kdyby se ti v zoo libilo ![]()
@Amalthea píše:
https://www.zoopraha.cz/…e-jim-prezit
- kopíruji z téže stránky
Reintrodukce orlosupa bradatého
Reintrodukce puštíka bělavého
Reintrodukce sovy pálené ve středních Čechách
Reintrodukce a monitoring sýčka obecného na území Prahy a ve Středních Čecháchdoporučuji proklikat a počíst, takový laoš opravdu není nic extra divácky atraktivního, přesto se ZOO podílí na jeho záchraně
Příspěvek upraven 12.09.20 v 16:26
Bezvadně sepsáno : naja ještě zde chybí název nějaké UK světové organizace. Jinak propad či absence dravců, v posledních letech cca 12 let je žalostná. Kde jsou ty slovutné organizace které dojí státní rozpočet. Nebydlím v Bunkru, takže to docela vidím čím dál horší, mám dojem že už je více organizací na jejich ochranu, než těch běžných zvířat.
@MrsNorris píše:
Ano, kůň převalského. K nám do přírody šli pak nějací draví ptáci a v minulosti snad i rys.A pokud se zaměříme na ta zvířata, která jsou v ZOO omezena nejvíce - tedy velké exotické šelmy, sloni, apod? Protože já si nic nevybavuji (kdyžtak někdo doplňte), a přesto je to první argument většiny lidí, když jim řeknete, že ten lev za mřížemi vypadá poněkud nešťastně.
Konkretně převalský v mongolsku skončil velmi špatně, mongol nebyl ochoten, zajistit ani slušné vozidlo k převozu. Vše je to velký kšeft. a o zoo nemluvě. Problém je komerce a hlavně konzumní systém který je v občanovi, řádně pěstován.
@MrsNorris píše:
Tohle je podle mě přesně ta situace, kdy má ZOO smysl. Nevím, jestli je v Evropě situace srovnatelná s tím, co jsem před pár týdny viděla v Tiger King![]()
Ale právě to, když se přirozeně rozmnoží, tak to je známka toho, že se jim daří. Hodně zvířat, když nemá vhodné podmínky tak se nemnoží. Vždyť je to právě přirozené a opravdu většina zoo je pro zvířata prospěšná. Některé druhy už by nebyly, nelíbí se mi akorát děčínská z těch v kterých jsem byl a pak většina tskovyvh6tech soukromých mini zoo, to je na způsob cirkusu, akorát, že se zvířata nestěhují z místa na místo. Cirkus je zlo, většina zoo je za mě v pohodě.
ZOO jako ZOO.. některé ZOO se mi líbí, jiné ne.. jiné bohužel na to nemají, aby postavili nové výběhy a jinde to zase trvá.. Stačí si uvědomit, jak ty ZOO jsou staré.. pokud chtějí něco začít stavět, opravovat, musí řešit i jiné věci jako je elektřina atd..
Co se týče samotných zvířat - jde o zachování druhu, kdyby nebylo zoo, bůhví kolik druhů by bylo vyhynulých. To, že se v ZOO utrácí i zdravá zvířata - chápu.. je jich moc, není to kam dát a hodně záleží na genovém fondu - nechcete mít přeci všude stejnou pokrevnou linii.. navíc tohle ani ZOO neovlivní, ale koordinátor chovu.
Mnohá zvířata se v zajetí přirozeně nemnoží prakticky vůbec. Shodou okolností jsem nedávno viděla proces inseminace nosorožce - lahůdka.
Pokud vím, tak lidé ze ZOO Dvůr Králové odebrali vajíčka samic nosorožce z Keni (celková narkóza zvířete), oplodnili je spermiemi už uhynulého samce a embrya plánují implantovat samicím jiného druhu nosorožce. Prostě skoro jako v divočině.
(Jinak když jsem si teď googlila podrobnosti, narazila jsem i na neslavný konec té údajné reindrodukce, kterou zmiňovala lucenka. Dvorská zoo poslala v roce 2009 čtveřici nosorožců do Afriky s nadějí, že se jim v přirozeném prostředí povede zplodit mláďata. Navzdory opakovanému páření však samice nikdy nezabřezly. link Takže taky nic.)
Ale nechci nikomu brát představu, že se tam ta zvířata zamilují a užívají si.
@MrsNorris píše:
@Matt 02Mnohá zvířata se v zajetí přirozeně nemnoží prakticky vůbec. Shodou okolností jsem nedávno viděla proces inseminace nosorožce - lahůdka.
Pokud vím, tak lidé ze ZOO Dvůr Králové odebrali vajíčka samic nosorožce z Keni (celková narkóza zvířete), oplodnili je spermiemi už uhynulého samce a embrya plánují implantovat samicím jiného druhu nosorožce. Prostě skoro jako v divočině.(Jinak když jsem si teď googlila podrobnosti, narazila jsem i na neslavný konec té údajné reindrodukce, kterou zmiňovala lucenka. Dvorská zoo poslala v roce 2009 čtveřici nosorožců do Afriky s nadějí, že se jim v přirozeném prostředí povede zplodit mláďata. Navzdory opakovanému páření však samice nikdy nezabřezly. link Takže taky nic.)
Ale nechci nikomu brát představu, že se tam ta zvířata zamilují a užívají si.
Takže je budeme kritizovat za to, že se pokusili něco udělat? ![]()