Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@BukvickaMalicka vsak to rikam, resit pricinu. Ja ji sama nevyresim. Jak rikam, je to znouzectnost. A ne, naivni fakt nejsem. jen nazyvam veci pravymi jmeny. Nebudu tady tvrdit, jak jsou zoo uzasna vec, pritoze proste nejsou. Je to proste snaha resit neresitelne.
@lucenka rika ti neco pojem svoboda? Nebo je to pro tebe slovo zapovezene? Optikou svobody musis uvazovat…
@Anonymní píše:
Dobrý den. Včera jsem navštívila ZOO a nemám z toho vůbec dobrý vnitřní pocit. Nelíbí se mi, že jsou zvířata v kleci, na betonové podlaze, s minimem výběhu.. nemohou projevovat své přirozené chování, jen celodenní nuda a expozice pro lidi. Nějak mě to dojalo, a to nejsem žádný tvrdošijný ochránce zvířat. Jaký na to máte názor vy?
Pro zvířata žijící tam celý život je to přirozené prostředí. Jsou se svou matkou, pak asi samce přemístí do jiné zoo. Úplně na betoně jsem zvířata neviděla, ale jsou zoo lepší a horší. Nesnáším minizoo v Doksích. A cirkusy bojkotuju. Aby zvířata ještě v dnešní době musela panáčkovat pro pobavení lidí a musela žít v maringotce a jet od města k městu, to podporovat nebudu.
@lucenka a vis, ze je mozna lepsi zemrit v prirode, tam, kde zijes prirozene, jak je ti vladtni, nez v kleci? Takze mozna by to vedlo k nejakym komplexnejsim resenim, nez k resenim naprosto popirajicim prirozenost zvirat…obe situace jdou hrozne, ale kdyz vidim to utrpeni zvurat v klecich, tak si rikam, ze to vyhynuti v prirode konkretnim jedincum prinese vic „stesti“ nez pomake zivoreni a umirani v klecich ve vlastnich vykalech.
@kalie píše:
@lucenka a vis, ze je mozna lepsi zemrit v prirode, tam, kde zijes prirozene, jak je ti vladtni, nez v kleci? Takze mozna by to vedlo k nejakym komplexnejsim resenim, nez k resenim naprosto popirajicim prirozenost zvirat…obe situace jdou hrozne, ale kdyz vidim to utrpeni zvurat v klecich, tak si rikam, ze to vyhynuti v prirode konkretnim jedincum prinese vic „stesti“ nez pomake zivoreni a umirani v klecich ve vlastnich vykalech.
Jenže dost zvířat z těch zoo putuje zpět do přírody a tím se zvyšuje šance, že daný druh nevyhyne. Ale toho sis nejspíš nevšimla. A v Evropě už je snad většina zoo na dobré úrovni, kde nejsou v mini klecích a vlastních výkalech.
@lucenka vsimla jsem si toho, samozrejme, a je to to nejlepsi, co muzou delat. Otazka je, hakou sanci na preziti maji titi jedinci, ale bez debat, je to dobre reseni. Ve vykalech samozrejme jsou, kazda klec fakt nema svyho souktomyho uklizece, kterej tam po kazde defekaci kazdyho zvirete uklidi.
@kalie píše:
@lucenka vsimla jsem si toho, samozrejme, a je to to nejlepsi, co muzou delat. Otazka je, hakou sanci na preziti maji titi jedinci, ale bez debat, je to dobre reseni. Ve vykalech samozrejme jsou, kazda klec fakt nema svyho souktomyho uklizece, kterej tam po kazde defekaci kazdyho zvirete uklidi.
A ty si myslíš, že v přírodě ty výkaly ihned jako mávnutím kouzelného proutku zmizí?
a přesto v tom ta zvířata žijí.
@lucenka
, trosku jiny podlozi, ne? Chces srovnavat absorpcni schopnosti betonu a zeminy? A ne, zvirata se neradi dobrovolne valej ve vlastnich vykalech, do svych brlohuu si nekali.
Zoo mi nevadí, hlavně proto, že si nemyslím, že by všechna zvířata měla přírodu, kde by jim bylo líp.
@Anonymní píše:
Dobrý den. Včera jsem navštívila ZOO a nemám z toho vůbec dobrý vnitřní pocit. Nelíbí se mi, že jsou zvířata v kleci, na betonové podlaze, s minimem výběhu.. nemohou projevovat své přirozené chování, jen celodenní nuda a expozice pro lidi. Nějak mě to dojalo, a to nejsem žádný tvrdošijný ochránce zvířat. Jaký na to máte názor vy?
Nebýt zoo spousta živočichů už by nebyla, jasne podmínky asi nejsou vždy úplně ideální, ale víc než zoo mi vaší třeba Číňani kteří zabíjejí tygry kvůli tygři masti atd..
Někteří lidé v ZOO vidí jen ta zvířata ve výbězích a pokud možno zblízka. To ale není moderní ZOO v našem století.
Dnes se staví expozice komplexně, co nejblíž přírodním podmínkám. Jako každý provoz je ovšem ZOO limitována financemi a potažmo pozemky.
To co lidé nevidí je " vzadu" a možná důležitější. Je tu provozní zázemí, které si ani v nejmenším nezadá menšímu městu, máte tu energetickou síť, vytápění, rozvod vody i vodní toky. Odpadní hospodářství a to jak pro vodní, tak pro pevný odpad. Dál zásobování od sena přes pomeranče, saláty, cvrčky, ryby, myši až po slušně velké řeznictví.
To všechno se denně, bez ohledu na to, jestli jsou Vánoce, nebo pátek musí ke zvířatům dostat a pak zase výběhy uklidit, než přijdou návštěvníci. A pokud vidíte betonový kout, není to samoúčelné, ale třeba místo, které opravdu lze slušně uklidit - nevím, jestli si třeba někdo vůbec vzpomene třeba na starý, dnes neexistující, šelminec, nebo opičinec v pražské ZOO, kam lidi vstupovali se zacpanými nosy. ![]()
Ale tohle je jen to, co je zase vidět. Je tu také veterinární klinika. A co není vidět, jsou rozsáhlé výzkumné projekty, pro které zoologické zahrady fungují jako základny.
Základny z nichž lidé, co mají zoologii jako životní poslání vyrazí někam na Borneo, Afriky, nebo do Vnitřního Mongolska s Převaláky. ![]()
Peníze, které se do ZOO dostanou, nejsou peníze, které živí cirkus, ale peníze věnované na naší budoucnost. ![]()
Jsem hrdý na to, že je ZOO Praha řazená pravidelně do první desítky pelotonu světových zahrad. ![]()
Příspěvek upraven 12.09.20 v 12:00
@kalie píše:
@lucenka, trosku jiny podlozi, ne? Chces srovnavat absorpcni schopnosti betonu a zeminy? A ne, zvirata se neradi dobrovolne valej ve vlastnich vykalech, do svych brlohuu si nekali.
Chceš mi říct, že třeba netopýr letí vykonat potřebu mimo jeskyni?
a tedy v ČR už těch klecí, kde je jen beton, je minimum a pravidelně jim ty klece čistí.
Ty si fakt myslíš, že v té Indii se mají ta zvířata dobře, že se je tam nikdo nesnaží lovit, nenarušuje jim jejich prostředí?