Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
máme 10m holčinu a docela je problém s obědy.. Ráda by jen sladké ovoce či kaše s ovocem… Zelinu nechce… resp. občas něco, někdy víc, někdy míň, ale každá lžička je docela boj… Kdežto kaše, to jí přeochotně.. Tak mne napadlo, že se nechám inspirovat, co těm vašim mrňouskům chutná, abych to zkusila taky.. Jinak tím, že máme hypoalergenní jídelníček, dost složek zatím nemůžem, ale od roku jo, to je za chvíli, tak to brzy zkusíme i s těmi „zakázanými složkami“..
Tak písněte.. oblíbené polívky či „hlavní jídla“
Díky moc,
Eva
Ahoj,
moje 10měs holčička má moc ráda brokolici, kukuřici, miluje Lučinu a pažitku.
Základ dělám vždy mrkev a k tomu různou jinou zeleninu, a pokud tam je něco z výše uvedeného (nejlépe všechno
), úspěch je zaručený ![]()
ahoj,
Radka
Ahoj,
moje 10měsíční holčička je jedlík, tak tento problém nemusím řešit
. ale zkus malou mladou baby karotku, ta je sladká. Mražená od Bonduelle prý splňuje i dusičnanové normy.Podusit na páře do měkka a dát do ručičky. jídlo, které si malá může vzít sama má mejvětší úspěch, tak ji tak dávám i brambory. Jinak je velmi sladká i Hipp mrkvička.
Gabra
My si moc rady pochutnavame na lusteninach-uvarim prakticky vsechno, postupne pridavam fazole, hrach, cocku, mungo, jahly, krupky, oves.vlocky, pohanku,…a do toho nakonec necham povarit trochu zeleniny a je to moc velka mnamka. Jo- a tatinkovi pak zbytek naredim vodou a podavam jako polevku ![]()
Ahoj holky,
my naštěstí takové problémy nemáme , náš malý baští skoro vše. I když je vidět ,že některé věci mu vyloženě chutnají. Tak tedy :nejvíc u nás vede vařená bulva fenyklu (má výbornou aromatickou chut i vůni,vhodný pro alergiky) , nejlepší kombinace je s kuřecím masem , baby karotka s různou zeleninou nám taky výborně jede , jeden čas byli oblíbené jáhly , tedka je to pohanka se zeleninou (i mě příjde chutově lepší) a neslaným sýrem. Z přesnídávek bílý jogurt mírně ochucený ovocnou přesnídávkou nebo mraženými borůvkami.
Na druhou stranu asi nejhůř na tom jsou bezvaječné těstoviny.
Lenka a David (10 M)
Můj manžel přišel právě kvůli podobému problému s trikem. Na počátku oběda dával synovi tak 3-4 lžičky přesnídávku, pak na 1 lžičku malinko zeleninky a hodně přesnídávky, pak postupně poměr zeleninky na lžičce zvyšoval, k závěru dal plnou lžičku zeleninky a jen to jakoby ponořil do přesnídávky a pak už se dojídala jen zeleninka. Dělala to takto asi 14 dní a kupodivu to fungovalo. Na každé jídlo si připravil do misky oboje a kombinoval to. Teď už syn (11 měsíců) baští bez problémů, ale když mu to někdy nesedne, tak se k tomuto triku rádi vracíme
A.
Ahoj,
malá by právě baštila jen tu karotku - jak tam dám trochu brokolice či jahel, tak už sní tak 1 či pár lžiček a ofrňuje a odmítne to.. přitom z láhve vypije vše - ať je to směs vícedruhů zeleniny včetně fenyklu, pohanky i jahel, masa, dokonce zvládá směs i bez mrkve…
Ale přes lžičku to odmítá.. Vybíravka jedna.. Jako kdyby měla v hlavě nastaveno, že přes lžičku se baští jen sladké dobrůtky…
Tak snad to brzy přejde… buď budu dál, když odmítne, dávat lahev (s odstupem tak půl hodky, aby tu misku hned neodmítla).. nebo zkusím doslazovat zeleninu Glukopurem a pak mírnit.. zkusím i ten trik s přesnídávkou ![]()
Každá lžička je úspěch, tak snad se brzy rozjíme tak, abych se nebála dopředu, jak to dnes zase dopadne ![]()
Další rady a tipy uvítám, díky
E.
Ahoj, u nás taky, když malá nejí, funguje střídat s přesnídávkou, nebo ovocem. Ale byla jsem poučena, že je to nezdravé - že to ovoce kvasí v bříšku a není to moc dobré kombinovat s masem a zeleninou. Tak si to přeberte.. malá to zvládá, žaludečními problémy netrpí..
Bude jí 9m, dopol. většinou jen kojím, v poledne klasika mix zelenina (mrkev, brokolice, květák, zelené fazolky, prostě to, co se dává do mražených směsí) + kuře/králík. Odpoledne bílý jogurtík s rozmix. banánem, jalbkem. Občas přesnídávka (úspěch má jablko + borůvky/švestky) a hitem je broskev s jablkem a sušenkami od Sunárku
Ahoj,
u nás Radkovi (10,5m) veľmi chutí cuketa a špargľa (chřest), po uvarení majú sladkú chuť, dávam mu to so zemiakmi a mrkvou. Keď zo začiatku nechcel príkrmy papať, miešala som mu to trošku s Nutrilonom, aby to malo mliečnu príchuť.
Gabika
Našemu 11m jede všechno, absolutně zbožňuje květák, nejradši se žloutkem a bramborem.
U nás nejvíc fungujou jídla s barvou do červena. Jakmile je jídlo zelené, prcek odmítá jíst. Vyřešila jsem to neprůhlednou miskou do které nevidí a občas sní i to jídlo co není červené.
Jinak velký úspěch máme s kuskusem na všemožné způsoby. S květákem, mrkví, různou zeleninou a masem, nebo jakoukoliv omáčkou.
A když doma nic není a nechce se do obchodu, tak to ošidím
, jen kuskus s přesnídávkou (není to zas tak často) . To má snad největší úspěch.
Masi