Jaký obor studují nebo chtějí studovat vaše děti na VŠ?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Fl.49 píše:
Většinou na ty nic neříkající obory, které zní jakoby měla následovat kariéra chodí studenti, které by se na lepší a kvalitní vysokou nedistali, většina těchto oborů je na soukromých školách a žádná zažívá budoucnost pak moc nečeká, spíš je to o tom si udělat nějaký titul.Samozřejmě záleží jak je dítě nadané a na předpokladech, neteř má kvalitní geny, babička zubařka, děda systémový inženýr, otec software inženýr a mamka práva na Karlovce, takže dítě od mala hrozně nadané, převyšovalo vrstevníky o x let, od základky až po gymlp samé, teďka teda bude maturovat ale může jít defakto kam bude chtít. Podle mě mají dneska technické obory a zdravotní obory největší budoucnost, zároveň je nejtěžší se tam dostat a holt to tak člověk musí brát, každopádně nejlepší by bylo nechat rozhodnutí na dítěti, né každá vysoká ti něco zajistí a je zbytečné do toho děcko tlačit, když to rodič sám nedokázal.
@Fl.49 píše:
Většinou na ty nic neříkající obory, které zní jakoby měla následovat kariéra chodí studenti, které by se na lepší a kvalitní vysokou nedistali, většina těchto oborů je na soukromých školách a žádná zažívá budoucnost pak moc nečeká, spíš je to o tom si udělat nějaký titul.Samozřejmě záleží jak je dítě nadané a na předpokladech, neteř má kvalitní geny, babička zubařka, děda systémový inženýr, otec software inženýr a mamka práva na Karlovce, takže dítě od mala hrozně nadané, převyšovalo vrstevníky o x let, od základky až po gymlp samé, teďka teda bude maturovat ale může jít defakto kam bude chtít. Podle mě mají dneska technické obory a zdravotní obory největší budoucnost, zároveň je nejtěžší se tam dostat a holt to tak člověk musí brát, každopádně nejlepší by bylo nechat rozhodnutí na dítěti, né každá vysoká ti něco zajistí a je zbytečné do toho děcko tlačit, když to rodič sám nedokázal.
Na technické školy je právě nejlehčí se dostat, často se tam chodí bez přijímaček, protože tolik zájemců tam zase není. Synovec šel bez přijímaček na architekturu a s ním asi 400 dalších z ročníku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anais Brno píše:
Představ si, catering, pár let provozovali restauraci na letišti a pak na Staromaku..easy job, to je co ti říkám, že vzdělání neni vždy vše…
Myslím, že si rozhodně byl schopný vydělat víc než si kdokoli z nás umí představit.
Teď provozují soukromé fitko…no aby se úplně nebudil, má scestovany celý svět, stihli to před 11 zářím a děti jsou tak zajištěné, že kdyby nemusely, tak do práce chodit nemusí…
Tak to ale není číšník…myslela jsem, že si tak vydělal prací číšníka. Mít restauraci vůbec není easy job.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Špatně jsem se na mobilu ve vlaku vyjádřil, myslel jsem ten obor dostudovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můj synovec v Anglii třeba studoval v Liverpoolu nějaká enviromentální studia. Teď tam pracuje někde v ZOO. On chtěl vždy dělat se zvířaty. Tak si to splnil. Od malá o tom mluvil, že bude pracovat u zvířat. Asi se špatně neživí. Musel si s přítelkyní našetřit 20% na hypotéku na byt. To dva roky žili u jeho rodičů. Loni si byt koupili.
Druhý synovec bude kuchař a má nějakou kapelu. Teď bydlí on s přítelkyní u rodičů a šetří na ten základ na byt. Ať to nedávají někomu do nájmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
Tak to ale není číšník…myslela jsem, že si tak vydělal prací číšníka. Mít restauraci vůbec není easy job.
Jo provozovat znamená tam i pracovat…
Jo a má hotový jen učňák ![]()
Pokud tu restauraci necháš jen tak, tak to to zaměstnanci rozkradou.
Brácha je přesně to dítě štěstěny, být v pravou chvíli na správném místě a mít ty koule se pustit t do toho rizika.
Když ve 20 ti odcházel do Prahy a bydlel na ubytovně, tak opravdu netušil, že za 25 let už z něj bude spokojený rentiér…
- Citovat
- Upravit
@Josefuna Dcera teď dostudovala vysokou ekonomickou, finance. Uplatnění má dobre, pracovala už při skole.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Alušáček píše:
@Josefuna Dcera teď dostudovala vysokou ekonomickou, finance. Uplatnění má dobre, pracovala už při skole.
Já právě u ekonomie už váhám, od známé musel syn začínat v centru zákaznických služeb, sice tam dělal vedoucího, ale přímo něco v oboru ekonomie nenašel.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
Já právě u ekonomie už váhám, od známé musel syn začínat v centru zákaznických služeb, sice tam dělal vedoucího, ale přímo něco v oboru ekonomie nenašel.
Asi záleží kdy žije, v jakem městě. Dcera začala pracovat u Big4 už při magisterském studují a vyplatilo se ji to, ale zůstává kvůli práci v Praze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
U nas je to jeste daleko, ale doporucuji treba synovi, at si to poradne zjisti…treba rozhodne ne vsichni absolventi IT jsou sklepni programatori, co vychazeji na denni svetlo jednou rocne
Atd. Takze pokud budou o nejaky obor mit zajem, tak poradne hledat informace a pak se rozhodnout ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
Obor „ekonomie“ je strasne siroky
Nevim, jak ktera skola, ja mam VSE a ma to 6 fakult a kazda nekolik oboru, jako absolventi delame fakt ledacos ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@beruska9 píše:
U nas je to jeste daleko, ale doporucuji treba synovi, at si to poradne zjisti…treba rozhodne ne vsichni absolventi IT jsou sklepni programatori, co vychazeji na denni svetlo jednou rocneAtd. Takze pokud budou o nejaky obor mit zajem, tak poradne hledat informace a pak se rozhodnout
Ja delam v IT (ne programatora) a vzdy me pobavi predstavy lidi z jinych oboru ohledne lidi v IT. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Murasaki píše:
Ja delam v IT (ne programatora) a vzdy me pobavi predstavy lidi z jinych oboru ohledne lidi v IT.
Tak náplň práce opravdu spočívá v tom, že cely den koukáš do počítače na 200strankový kód. To opravdu není pro každého
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@beruska9 píše:
U nas je to jeste daleko, ale doporucuji treba synovi, at si to poradne zjisti…treba rozhodne ne vsichni absolventi IT jsou sklepni programatori, co vychazeji na denni svetlo jednou rocneAtd. Takze pokud budou o nejaky obor mit zajem, tak poradne hledat informace a pak se rozhodnout
Však absolvent IT nemusí být vždy programátor. Jde mi o to, že průměrný absolvent IT se uplatní asi lépe než průměrný absolvent ekonomie nebo těch humanitních oborů typu filozofie, politologie apod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@someargue píše:
Tak náplň práce opravdu spočívá v tom, že cely den koukáš do počítače na 200strankový kód. To opravdu není pro každého
To je ironicky prispevek? Protoze neznam programatora (a ze jich mam v praci kolem sebe desitky), ktery by cel den koukal do pocitace na 200 strankovy kod.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Josefuna píše:
Však absolvent IT nemusí být vždy programátor. Jde mi o to, že průměrný absolvent IT se uplatní asi lépe než průměrný absolvent ekonomie nebo těch humanitních oborů typu filozofie, politologie apod.
No vzdyt presne to rikam
V uvodnim prispevku syn zakladatelky nechce do IT, ze je to pro introverty. Muj manzel je ajtak a komunikace u nej tvori tak 90% pracoviho casu ![]()
Edit: ty jsi zakladatelka
Tak synovi vysvetli, ze ajtak neni programator. Muz je absolvent te tve „ekonomie“
IT ma jako vedlejsi obor, ale pracuje v tom. Vede implementace it systemu ve firmach. Praveze to, ze rozumi „ekonomii“ a taky te technicke strance je velice dobra kombinace.
Příspěvek upraven 30.07.23 v 16:05
- načítám...
- Citovat
- Zmínit