Jaký plat k osamostatnění
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jaký plat k osamostatnění
Dobrý den,
momentálně mě po čtyřech letech studia VŠ vyhodili, nezvládla jsem ani na popáté matiku. Mám jen gympl, takže nemám úplně žádnou odbornost k hledání zaměstnání, předpokládám, že skončím jako pokladní- nevadilo by mi to, dělala jsem ve zdravé výživě a bavilo mě to. Co jsem koukala v našem regionu, tak plat tak 16k čistého.
Jelikož mi to doma ale nesvědčí, ráda bych se osamostatnila, protože mi to tady psychicky moc nesvědčí. Usoudila jsem, že života s psychicky labilní matkou jsem si užila za těch 24 let dost.
Nemám však vůbec tušení, kolik je v dnešní drahé době třeba vydělávat, abych to nějak dala. Klidně půjdu i do spolubydlení. Myslela jsem, že takhle: nájem+energie 8k, jídlo 2k+nějaké stravenky (jídlo jsem si doposud kupovala sama, takže vím kolik projím), mobil 500, doprava 500, drogerka do 500. Ráda bych odkládala 3k měsíčně na poplatky za školu, které mě čekají. Kolik se tak průměrně platí pojistky? A co se ještě platí dál? Na kauci našetřeno mám a nemám úplně ve zvyku utrácet za zábavu- do kina 1× ročně, kavárna cca 1× za 2 měsíce, cvičím doma nebo venku, zadarmo. Oblečení moc nekupuju, nejsem ten typ, co by se v tom vyžíval.
Rodiče mě nechtějí s náklady seznámit. Prý na osamostatnění nemám, i kdybych měla práci na plný úvazek a ohledně stěhování mám jen silácké řeči. Je můj pohled na výdaje vůbec reálný? :/
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak hodně záleží na tom bydlení, co seženeš. Tam je ta částka opravdu dost rozdíl, zda bude spolubydlení za pár tisíc, nebo dáš třeba třičtvrtě platu za byt pro sebe. Zbytek tak nějak víš. Plus třeba peníze na výbavu do bytu, atd.
Může ti stačit těch třeba 16000kc, může ti být málo 20000kc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na spolubydleni v pohodě řekla bych. Ovšem na jídlo mi to přijde malo a na školu moc
pojistkami myslis co přesně? Co si uzavres, to platis ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja vs ukoncila a donedavna bych kvuli financim nezvladla bydlet sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak nevím odkud jsi a jak se tam pohybují nájmy. Pokud budeš sama, stačí ti garsonka, to zas tolik drahé není jako třeba 3+1. Zálohy na vodu, elektřinu atd taky jako sama nebudeš mít vysoké jako 5členná rodina. Tchán se teď přestěhoval do 1+kk, je sám a bydlení vše komplet 9000. Ale neví se, jak to bude dál ohledně záloh a poté vyúčtování… Pojistky záleží co chceš platit, od toho se odvíjí výše. Jídlo jsi psala že přehled máš. Pokud možno hledej pronájem přes inzeráty, známé atd, ne přes realitku, nebo zbytečně nacpeš peníze realitce. Ale hlavně to udělej co nejdříve. Je ti 24, rodiče ti nemají co kecat do toho, zda na to máš nebo ne. Nejdřív si najdi práci, však když jsi sama, tak můžeš k práci na HPP vzít další brigádu a mít víc peněz. A pak jdi. My jsme měly podobného otce a já odešla v 18 ještě rok před maturitou, ségra v 19 ihned po maturitě..
Edit. Překlepy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vyjít se určitě dá s 16 tisíci, ale nepodceňuj šetření (třeba k práci ještě nárazově brigádu na jednorázových akcích, tlumočení nebo průvodcovství pokud umíš jazyky, doučování). Abys měla na nárazové výdaje typu zubař, poplatky na úřadech, léky, zimní bunda či boty. Z pojištění bych si v první řadě zařídila pojištění pracovní neschopnosti, kdyby ti na delší dobu vypadl z důvodu nemoci příjem, abys utáhla bydlení. Hodně štěstí!
- Citovat
- Upravit
Záleží na městě. Spolubydlení asi dáš, tak jako tak. A samostatně? Já to tak odhaduji, že v Praze je na skromný sólo život třeba příjem tak 30 tis hrubého, krajské město asi 25, menší město 20?
Já třeba vůbec o bydlení sama neuvažovala nikdy, protože to je děsně nevýhodné - ty náklady jsou násobně vyšší než podílově pro dvojici. Takže na škole u rodičů, a pak s manželem. Teď už bych to eventuálně sama v pohodě utáhla i s dětma na krku, ale mám za sebou přes 10 let praxe, takže ty peníze jsou jinde. Po škole, nevím, asi by to šlo, ale byla bych buď věčně bez rezervy nebo úplně bez společenského života. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jedna z možností jak se reálně osamostatnit je jít dělat třeba recepční nebo pokojskou přes sezonu někam do hotelu na horách. Budeš tam mít možnost využívat zaměstnanecké ubytování, vypadneš z baráku a když nebudeš moc utrácet, tak budeš schopná našetřit slušnější základ na to, abys mohla fungovat samostatně i po té, co za rok znovu nastoupíš do školy.
Normálně si na školu znovu podej přihlášku, pak požádej o uznání předmětů co už si absolvovala no a na tu matiku si najdi doučování a dodělej to. Jestli si byla 4 roky na bakaláři, tak by ti toho nemělo chybět moc.
Teď začni obesílat větší hotely a ono to nějak klapne. Do té doby vezmi nějakou briádu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží, kde bydlíš. U nás se např. 2+1pronajímá za cca 14tis se vším, kdybyste byly dvě, tak to máš za 7tis. Pojištění si žádné dělat nemusíš, spíš si každý měsíc zkus něco ušetřit. Jídlo tě vyjde určitě víc než 2tis. A myslím, že dnes i ta prodavačka bude mít plat k 20tis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To bude tak na spolubydleni, moc nevidím reálně dát 8k komplet za bydlení, to sem dala před 6 lety za garsonku, teď už jsou ceny jinde
ale záleží na městě no. Stejně tak to jídlo mi přijde 2k málo, to nemáš ani stovku na den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Další možností je odjet někam jako dobrovolník s hrazenými náklady a kapesným, zdokonalit se v AJ, získat do CV zahraniční zkušenost a pak se vrátit do školy a dodělat ji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
16000? To je minimální.. nic moc. Dá se určitě sehnat i lepší práce.
Určitě to bude na spolubydleni. I tak si nebudeš moct vyskakovat ale dá se to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Určitě spolubydleni vyjde nejvýhodněji a jídlo bych počítala 100,– na den, záleží jak se stravujes, je rozdíl se cpat levnýma rohlikama nebo kvalitním jídlem..a taky jestli budes vařit..
My teď máme jen El+plyn 8000,– za 3+1,bez nájmu! Takze to je těžké říct, zda ti 8tis na spolu/bydlení bude stačit. Jaké město? Taky jak se topí? Atd atd..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevím odkud jsi, ale pokud netrváš na tom žít ve městě kde jsi teď, tak zkus zapátrat po práci ve velkých městech, je mnohem líp placená a pokud si najdeš podnájem se spolubydlící v dojezdové vzdálenosti, tak hodně ušetříš. VŠ se tak lehce nevzdávej, zkus zabojovat nějak to doklepnout, je strašná škoda zahodit tolik let. Jinak představy o nákladech se odvíjí od toho co seženeš a co jsi ochotna zaplatit viz pojistka. Na jídlo a drogérku máš rozpočet strašně malý, i když nejsi zvyklá utrácet počítej jednou tolik a to se budeš muset ještě moc uskromnit. Kde se dá vyjít s málem je práce např. v nějakém lyžařském středisku, za chvíli začne sezóna a brigádně na půl roku jít někam za bar a mít tam i ubytování ti určitě hodí pěkný příjem s malými náklady.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Myslim, ze vydelas vic, kdyz budes chtit. Kamaradka ted nastupovala do penny na sestihodinovy uvazek a ma osmnact cisteho.
Koukla bych se po administrative. Manzel sefuje mensimu oddeleni, prodej, projekty - a staci jim anglina a prace s excelem. A holky si tam vydelaj pres tricet cisteho stredoskolacky.
Urcite by pro tebe byla zajimava i recepce. Opet se uzivis s jednim jazykem.
Ja zacinala jako servirka, pak jsem vzala recepci (hotel, wellness, fitko), nakonec jsem delala provozni. Takze moznosti jsou. Mlada holka, urcite chytra, bez deti penize vydelat muze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit