Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, máme v plánu na zahradě pokácet smrk. Snad nám to úřad schválí. Jenže místo něho budeme muset asi zasadit nějaký jiný. Jaký je váš oblíbený strom?
Který je pro zahradu nejlepší? U mě zatím asi vede jabloň, ale můžu se mýlit a třeba mě někdo přesvědčí o jiném
![]()
Moje kritéria jsou především, aby nebyl moc vysoký, listí nebylo mnoho a aby mi tam nelítalo moc vos.
Jestli ti vadí hodně listí, tak si zasaďte katalpu, dobře se to sbírá.
Jinak já mám v oblibě stromy, které jsou spíš okrasné, ne užitkové, pokud to má být solitér.
Ja jsem prave myslela spise uzitkove, kdyz uz. Ale tenhle vypada moc pekne… Jeste to zvazime. Dik.
@sisovka51 píše:
Ahoj, máme v plánu na zahradě pokácet smrk. Snad nám to úřad schválí. Jenže místo něho budeme muset asi zasadit nějaký jiný. Jaký je váš oblíbený strom?Který je pro zahradu nejlepší? U mě zatím asi vede jabloň, ale můžu se mýlit a třeba mě někdo přesvědčí o jiném
![]()
Moje kritéria jsou především, aby nebyl moc vysoký, listí nebylo mnoho a aby mi tam nelítalo moc vos.
V tom případě si tam v lednu vysaďte vánoční stromek - vysoký nebude, listí z něj žádné a vosy na něj určitě nepůjdou ![]()
Co třešeň? hezky kvete a třešně mají lidé rádi, ty zpracuješ…
Vosy jdou po ovoci tak nevím jestli je jabloň dobrá volba. Na druhou stranu ovocný strom má své výhody. Mimo ovoce jako takového je to i ta, že se můžou kácet bez povolení. Katalpa je krásný strom, má ho kamarádka, je sice trošku dražší, ale mám dojem že dokonce odpuzuje komáry, nebo je to kec? Jen mám obavy, aby vám za jeden pokácený strom (pokud vám to vůbec povolí) nedali vysázet stromů několik (řešili jsme něco podobného u jednoho sportoviště. Nakázali toho nasázet tolik, že by se to tam ani nevešlo).
Ty máš teda požadavky:-)) téměř nesplnitelné, ale sama uvádíš ovocný strom, což takhle moruše (strom dětství našich babiček - hlavně na Moravě)? vynikající plody na jídlo i marmeládu, a existuje nyní již i převislá varianta…
http://cs.wikipedia.org/…/Moru%C5%A1e
@Bábrdl píše:
Co třešeň? hezky kvete a třešně mají lidé rádi, ty zpracuješ…
jestli jsou někde v okolí tůje, tak třešeň ani hrušku nedoporučuji, nic na ní neroste. Jabloň je fajn, jen se o ni budete muset starat a listí má taky. Spíš bych šla do něčeho okrasného.
Máme jabloň, hrušku, švestku, ještě chceme na jaře kupovat třešeň a broskvoň ![]()
@jruz píše:
Ty máš teda požadavky:-)) téměř nesplnitelné, ale sama uvádíš ovocný strom, což takhle moruše (strom dětství našich babiček - hlavně na Moravě)? vynikající plody na jídlo i marmeládu, a existuje nyní již i převislá varianta…
http://cs.wikipedia.org/…/Moru%C5%A1e
My máme na zahradě bezplodou.
Bez včel a bez vos. ![]()
Jestli chcete mit ze stromu uzitek, tak bych byla pro jablon. U tresne mi vadi, ze nejdriv cekame az tresne dozrajou a pak mame tak max tyden je rychle posbirat nez zacnou hnit, a to jich mame z jednoho stromu tolik ze pak nevime co s nima. Hodne jich i popada, coz zas pritahuje vosy. Jablka zrajou vic postupne, zucitkovat se daji i popadane plody i mi prijde ze je jablon oproti ostatnim stromum odolnejsi. Alespon my s jablonemi nikdy problemy nemeli. Hruska byva dost citliva na choroby (odesly nam uz 2), stejne treba jako broskvon s kaderavosti bojujem uz 3. rok. Listi bude tak ze vsech listnacu stejne, zalezi na velikosti.
Jestli máš malou zahradu, tak si zasaď ovocný, budeš mít užitek.
Kdyby měla velkou zahradu, tak si dám určitě vlašský ořešák (roubovaný) a další neplodící krasavce, mám ráda duby, buky, javory…
Ale mám 500m2 i s domem, tak máme polokmeny třešeň, slivoň a čtvrtkmeny jabloně a meruňku. A jednu náletovou višeň.
Já myslím, že si vyber ovoce podle svého gusta, co máš nejraději. Čím na mensším kmínku, tím dřív ti budou plodit. Meruňky a broskvoně sázej na jaře a ořezej větvičky na 5cm, ostatní na podzim, až v předjaří ořezat na 20-30 cm.
Z moruše je hodně bordelu,
když nehcceš ty vosy, tak je podle mě nejlepší ta třešeň, zaplodí ti ze všech stromů nejdřív, tak máš zbytek roku od vos pokoj. Každé ovoce ti ve své sezoně padá na zem a vosy se slítaj, na jaře jich je ještě taky relativně nejméně.
jo ale třešeň je zase hodně vzrůstná, tak na nějaký slabý podnoži