Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Teď! Úderem druhých narozenin se z mého chlapečka stal hysterický vztekloun, který špatně snáší další děti a což teprve když má půjčit hračku
snad to brzo přejde
jsem zvědavá co předvede ten mladší ![]()
Ono každé období má asi něco. Já nějak nemusela mimina tak do toho 8 měsíce. Batolata mezi rokem a tak 18-20 měsící mi přišli super.
Obecně čím starší dítě, tím pro mě asi lepší.
Ale moje děti se neválí vzteky po zemi, nekňourají několik týdnů v kuse, vcelku brzo rozuměli (ale mají zase jiné vychytávky
).A naučila jsem se žít s akčními dětmi, vcelku si užívám období proč.
A jelikož mám 2 děti, co jsou jako den a noc, tak s prvním to bylo celkově náročné od 4. měsíců do 2,5-3 let, dokud nezačal mluvit a nenaučil se trochu odpočívat. S mladší byl nejhorší první půl rok (ale cekově žádná extra trága) a od té doby je to jen lepší a lepší.
Příspěvek upraven 20.07.17 v 19:27
Dceri jsou dva roky a nejhorsi to s ni bylo okolo pul roku, kdyz nespala, neustale se budila a zacala lezt a musela jsem ji hlidat kazdou sekundu. Byla jsem silene unavena, podrazdena a ty dny, kdy jsem hodiny lezla s ni a ona na sebe porad strhavala lampu a strkala ruce do zasuvek a snazila se na sebe prevrhnout kos… nezabavila se ani na par minut sama… to bylo k zblazneni. Neda se to srovnat se zachvaty vzteku nebo zlobenim pozdeji.
@Mallorka pro mě je nejnáročnější puberta a pomalinku nastupující puberta u dcer 9 a 13 let. K tomu mám doma batole, miminko, předškoláka a po prázdninách druháka, takže jednotlivá období můžu celkem srovnat.
Jinak každé období dítěte je svým způsobem náročné i hezké zároveň ![]()
Těhotenství s druhým a dalším dítětem je vždy náročnější než to předchozí. A období vzdoru v těhotenství je hodně náročné. Bude líp
Vočistec byl mimino, čím menší, tím větší voser. Děsběs do 3 měsíců. Od půl roka už krapet lepší.
A vlastně je to lepší každým rokem stále. Jsou samostatnější, líp se s nima komunikuje, dělaj různé aktivity, které mi fakt baví. Je jim 8 a 6
Fyzicky prvních 6měsíců (koliky-únava). Celkově první rok. Psychicky od tří let výš, diskutování, vysvětlování, učení milionu věcí. Ale nenahraditelná je částečná samostatnost dětí, když je něco bolí tak řeknou co, spánek celou noc.
Nejlepsi prvni půlrok - zadne probdele noci, zadne otravovani s prikrmy, kdyz jsem chtěla jit na prochazku, tak jsem vzala kocar a sla. Nejhorsi rok az dva a pul. Nejdriv bylo dite nebezpecne samo sobe, pak začalo mluvit a s tim vzdorovat, vymyslet, ze si nechce oblict tohle nebo jit támhle atd. Dobre asi teprve bude, hodne si slibuju od veku 4-7 let ![]()
@pe-terka píše:
Asi neumím vypíchnout určité věkové období, každé má něco. Ono dohodnout se s puberťákama, to se taky občas jeden zapotí. Ale jinak asi úsek miminko a batole, to je nejvíc náročné na fyzičku i psychiku.
Pubertaci maji jednu neskutečnou výhodu-nemusis resit hlídání. S malym ditetem se domluvis stejne tezce (nemozne) jako s pubertakem, alr navic k tomu neexistuje, ze bys nechala doma dite a sla behat/do kina/neresila prazdniny atd.
@Bizky nás byl právě do roka a půl nejzlatejsi.
Neříkám, že zlobí, ale já jsem pořád ve střehu. Tam nelez, to nejez, to netrhej, neber v obchodě atd. Vycura se a letí mi ukázat nočník a po cestě to leje, tak vytiram. Vyplivne jídlo tak zametam. Pořád jak policajt, než to pochopí. Do toho se párkrát sekne a je hotovo.
Pro mě u každého jinak. U syna od 18m tak do toho 2,5roku. Ale taky proto, že jsem byla těhotná a pak okolo mimina, a on si vybíral období vzdoru a ještě toho moc nenamluvil. U dcery od 8 měsíců, kdy se začala stavět a lézt bráchovi do hraček. Byla ještě moc malá, abych je nechala hrát spolu, ale dost akční, aby mu brala hračky a on se vztekal. Předpokládám, že do puberty bude ještě pár období na zabití, ale nejzáživnější pravděpodobně bude puberta, ve které budou oba zároveň a ještě se to bude překrývat s mým přechodem ![]()
Pro me bylo uplne nejhorsi sestinedeli a potom do roku veku. Od dvou let je to za me super
, az na obcasne zachvaty vzteku
.
@Jorik81 píše:
Pro mě u každého jinak. U syna od 18m tak do toho 2,5roku. Ale taky proto, že jsem byla těhotná a pak okolo mimina, a on si vybíral období vzdoru a ještě toho moc nenamluvil. U dcery od 8 měsíců, kdy se začala stavět a lézt bráchovi do hraček. Byla ještě moc malá, abych je nechala hrát spolu, ale dost akční, aby mu brala hračky a on se vztekal. Předpokládám, že do puberty bude ještě pár období na zabití, ale nejzáživnější pravděpodobně bude puberta, ve které budou oba zároveň a ještě se to bude překrývat s mým přechodem
Me fascinuje, ze se kazdy boji tak puberty.Ja byla uplne vzorna, bezproblémová a segra se jednou ozrala a sem tam našim odmlouvala.Coz je ve srovnani s tim, jak casto se vzteka a drzkuje male dítě úplná lahoda.
U nás byly náročná miminka - obě děti se budily do dvou let každou hodinu, takže spánek žádný. Syn byl navíc od narození mimořádně ubrečený. Pravý hukot začal kolem tří let. Starší (má adhd) mi utíkal z domova, skákal pod auta, pořád se vztekal, atd… Nemohl být vteřinu bez dozoru, navíc málo spal. Teď je to lepší, ale uvidíme, až přijde puberta ![]()
@tezi děkuji. Snad to bude lepší. Jsem strašně unavená asi kvůli těhotenství a celodenní žaludek jak na vode. Taky jsem nabrala a teď v létě ještě řešit, co si obléct. Mám náladu pod psa. Jibak malý žádný vztekloun, mlácení hlavou do země to nedělá, já jsem je hrozně utahana