Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Mallorka píše:
@Prosimklid![]()
![]()
z toho dnes nemohl manžel. Prý dvouletý dítě mi bude říkat, co si chce nebo nechce obléct a pak ještě diskutovali o botách
A proč by si nemohlo říct, co si obleče (pokud je to přiměřené počasí)? ![]()
Oba kluci velmi velmi nároční od 8 měsíců do 4 let. Nejhorší 2-3, mladšímu bude v září 3, denodenně scény kvůli všemu, starší to měl to samý, tomu je čerstvě 5 a už se to dá, sice je to poplašený divoch, ale aspoň ho už opouští ty příšerný hysteráky. Do toho hrozně divocí-zabijáci, co neposlechnout, tvrdohlavci umanutí-kombinace na provaz.Do toho oba šíleně ukecaný a uječený (mluvit teda začali okolo 2 let).no máme doma veselo, až to není hezký
![]()
Příspěvek upraven 20.07.17 v 20:53
Do toho roku to celkem šlo-až na kojení několikrát za noc a ranní vstávání před šestou hodinou, ale celkem dobrý.
Nejhorší to bylo asi kolem 1,5, kdy to dítě musíš hlídat jak ostříž, stokrát mu něco vysvětluješ a stejně to udělá znova.
Kolem 2,5 let se to zlepšilo, ted přišlo období Proč a a mluvení na mě od ráno do večera a to je teda taky výživný.
No a uplně nejnáročnější je mít dvě, kdy v noci vstávam několikrát za noc k mladší, v šest vstávačka a přes den sladit jejich režim je někdy nad mé síly…
Další kapitola je nemocnost dětí…
Já už se tedy těšim, až budou děti trochu starší, nebudou tolik marodit, bude se s nima dát podnikat i věci, co budou bavit i mě, atd.
@scentini píše:
Pro me je to narocny asi od 2 let. Porad dotazy a vysvetlovani.ted od 3 dcera pritvrdila. Jako napriklad proc je more slany? Proc jspu v mori vlny? Proc zili dinosauri, co jedli?(ted mame obdobi dinosaru). Proc zijeme? Atd. Kolikrat se divim co zni vypadne.
Já zas tyhle dotazy miluju, ráda s dětmi komunikuju a podnikám i něco zajímavějšího, než hrkat chrastítkem a stavět komín.
@Jorik81 Mě se deti kojili po 1,5-2 hodinách (v noci jim teda stačily v průměru 2 kojení). Starší byl dráždivější a neuměl (skutečně neuměl) odpočívat - přes den spal pouze v jedoucím kočáře. Takže jsem měla vyspalé a spokojené dítě, ale za cenu toho, že jsem 3× denně za každého počasí kočárovala, večer jsme absolvovali i hodinový uspávací maraton. Když byl vzhůru, vydržel bez pozornosti asi tak 5 minut - jinak mu musel někdo hrkat hračkama, nosit, ukazovat. Neustálá potřeba změn, akce a interakce. Prostě náročnější, těžce nepříručkové dítě.
I teď ve čtyřech letech se po 14 dnech prázdnin dožadoval, aby mohl jít do školky. Prostě potřebuje okolo sebe neustále společnost, hukot, čínnosti, děti nebo dospělé, co se mu budou věnovat.
Mladší je podstatně méně náročná. Mít jen jí, tak by mateřská byla o něčem dost jiném, a to i přes její 6 týdenní prima kolikové období, na které nezabíralo lautr nic. Její rekord bylo 8 hodin řevu, během kterého si mi schrupka 2×15 minut na rukou. Miminko k zulíbání. ![]()
@Svistice píše:
A proč by si nemohlo říct, co si obleče (pokud je to přiměřené počasí)?
Protouze si chce diktovat denne, i kdyz to přiměřeně pocasi neni? A taky treba proto, ze pak nosi dve veci dokola, připadne si chce oblect spinave jen proto, ze je to jeho oblíbené? Tech důvodu je u me treba opravdu hodne-od neprimerenosti pocasi az po to, ze některé veci nemela ani jednou na sobe, protoze si je proste odmítá oblect (a to si je klidne vybrala v obchode).
@Svistice když je to triko třeba špinavý… nebo když chce ponožky a tenisky ve 33 stupních místo sandálek
@Mallorka píše:
@Svistice když je to triko třeba špinavý… nebo když chce ponožky a tenisky ve 33 stupních místo sandálek
Presne
nebo baleriny do dnešního vedra-nohy zpocene a otlacene, no ale budiz.
@Svistice píše:
Já zas tyhle dotazy miluju, ráda s dětmi komunikuju a podnikám i něco zajímavějšího, než hrkat chrastítkem a stavět komín.@Jorik81 Mě se deti kojili po 1,5-2 hodinách (v noci jim teda stačily v průměru 2 kojení). Starší byl dráždivější a neuměl (skutečně neuměl) odpočívat - přes den spal pouze v jedoucím kočáře. Takže jsem měla vyspalé a spokojené dítě, ale za cenu toho, že jsem 3× denně za každého počasí kočárovala, večer jsme absolvovali i hodinový uspávací maraton. Když byl vzhůru, vydržel bez pozornosti asi tak 5 minut - jinak mu musel někdo hrkat hračkama, nosit, ukazovat. Neustálá potřeba změn, akce a interakce. Prostě náročnější, těžce nepříručkové dítě.
Mladší je podstatně méně náročná. Mít jen jí, tak by mateřská byla o něčem dost jiném, a to i přes její 6 týdenní prima kolikové období, na které nezabíralo lautr nic. Její rekord bylo 8 hodin řevu, během kterého si mi schrupka 2×15 minut na rukou. Miminko k zulíbání.
I teď ve čtyřech letech se po 14 dnech prázdnin dožadoval, aby mohl jít do školky. Prostě potřebuje okolo sebe neustále společnost, hukot, čínnosti, děti nebo dospělé, co se mu budou věnovat.
To by me zabilo, nenechat me dite vyspat, tak jsem s nervama v riti.
U mě je to momentálně teď
Malá byla od narození zlaté dítě. Teď je ji 10 měsíců a já padám na hubu. Hrozně by všechno chtěla, ale neumí se ještě tak pohybovat, takže furt řve a vzteká se. U jídla dělá kraviny, jídlo je všude jenom ne v ní. Nejhorší je spaní. Přes den spí tak půl hodinky. Večer ji totálně hotovou dám do postýlky a ona se hned otočí na břicho a všude se plazí a nespí. Takhle ji uspávám třeba dvě hodiny. Když konečně usne, za dvě hodiny se ve spánku otočí na břicho, vzbudí se a zas celé znova. Už z toho padám na hubu
Tak hrozně se těším až se s ní domluvím a až bude spát normálně!
Děkuji všem za odpovědi a jsem ráda, že v tom nejsem sama. Vypadá to, že klidnější chvíle nás teprve čekají ![]()
No, ale neměnila bych
jak spí, tak už je to zase moje zlatíčko milovaný
![]()
@Prosimklid @Mallorka Špinavého oblečení se mi tedy děti nedožadují. Večer dáváme do prádla, tak do rána po něm ani nevzdechnou. triko s flekem od oběda nechám klidně do večera, pokud se nechystáme někam, kam je chci mít vyfešákované.
Tenisky ve vedru bych asi přežila, však ono si na to dítě přijde samo (stejně, jako že rukavice v minus pěti nejsou k zahození).
Ale jak jsem psala, moje děti docela brzo chápaly, takže něco s nima jde vcelku logicky vyargumentovat (V uzavřené botě noha nemůže dýchat, bude se potit a smrdět. chceš mít spradlavé nohy jako strejda?)
@Svistice to my prave diskutujeme určitě, ale když je to pořád, tak je to unavny.
@Prosimklid píše:
To by me zabilo, nenechat me dite vyspat, tak jsem s nervama v riti.
Já myslím, že od babyboxu je zachránilo to, že v noci až na nějaká kratší období typu prdíky/zuby spaly a budily se jen na jídlo a manžel doma funguje. Zato přes den to byla šichta 5:30-20:00, matka neustále na stand-by režimu.
Ale chápu, že pokud má někdo dítě, co mu stačí nakrmit ho, přebalit, pońufat a odložit do postýlky nebo někam na deku k hračkám, tak ti nedají na miminkovské období dopustit.
Pro nás byl asi nejnáročnější první rok nejmladších dvojčat. Starším dvojčatům bylo při narození nejmladších dva roky. Byl to docela fofr. Potom už to šlo.
![]()
@Fofrník máte 2× dvojky? Nebyla jste tenkrát v pořadu o patercatech?