Máte někdo děti a nechali jste připustit fenku?

381
12.7.17 16:51

Máte někdo děti a nechali jste připustit fenku?

Ahoj,

ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti. Mám uchovněnou fenku, výsledky má velmi dobré a tak si pohrávám s myšlenkou, že bychom ji nechali připustit (vždy jsem toužila po tom chovat štěňátka, ale nikdy jsem k tomu neměla vhodnou fenku). Jenže mám také 3 ještě celkem malé děti. A tak nevím, jestli je to nejlepší nápad. Jde mi o všechny hlediska, jak časovou a fianční náročnost, tak o to, aby děti zvládly ke štěňátkům správně přistupovat, také o hygienickou stránku věci. A také o tu psychickou - zvládnou děti potom odchod štěňátek do nových domovů? Prosím o vaše rady, tipy, kritické pohledy - děkuji =)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34473
12.7.17 17:02

Já bych to nedělala. Za prvé finančně je to náročné dost, sice se ti něco vrátí, ale do té doby budeš platit jako mourovatá. Času ti to sežere taky haldu, je to starost, nebudeš se moci hnout z baráku a hygiena - pokud bydlíte v baráku, tak se to dá, v bytě to je pomsta. Za mě bych to určitě odložila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
12.7.17 17:13

Fenu jsem nechala nakrýt když byly synovi 2 měsíce, rodila když mu byly 4 měsíce. Byl to mazec, 10 týdnů totálního vyčerpání, ale stálo to za to. Jen si pořádně promyslete, jak moc žádané plemeno máte, jestli nebudete mít problém najít solidní nové domovy. U nás to bylo jednoduché, kdyby z ní vypadlo 70 štěňat, tak pokryjeme poptávku solidních zájemců. Dál si zjistěte u chovatelského klubu jestli musíte mít vlastní stanici (hromada administrativy) nebo můžete krýt pod záštitou jiného chovatele (trochu méně administrativy, ale je to možné většinou jen u vznikajících nebo mezinárodně neuznaných plemen). Dále zvažte jestli jste ochotná riskovat úmrtí feny a případný umělý odchov štěňat (6 týdnů 24 hodinové péče). Co se týče hygieny, tak první 3 týdny jsou štěňata v porodní bedně a fena špiní jako při hárání, to je v čajku, my měli hromadu prostěradel a na tom fleecovou deku a dokud jsou štěňata pouze kojena, tak fena jim uklízí, takže tu podestýlku jsem měnila cca po 3 hodinách (při 3 štěňatech) když začnou žrát pevnou stravu a objevovat svět je to mazec, spotřebovali jsme asi 120 rolí papírových utěrek a 50 litrů octa (jsme v bytě a máme všude lino). Reakce syna říct nemůžu, když šla štěňata v 10 týdnech pryč, měl co dělat se sebou aby se otočil na břicho a jedno štěně jsme si nechali. To je takové krátké shrnutí na co si narychlo vzpomenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4284
12.7.17 17:17

Odchovala jsem ještě s břichem, v bytě, malý se narodil deset dní po odchodu posledních dvou prcků. Bylo to krásné, ale s malým dítkem si to nedovedu představit. První tři týdny se dají zvládnout, fena pečuje víceméně sama a stačí jen měnit denně deky a podložky. Po čtvrtém týdnu je to ovšem hardcore, je potřeba se všemi štěndy chodit po jednom ven, socializovat, uklízet doma po nich (a když sežerou něco nepatřičného, jako se to u nás jednou povedlo, sranděj celý den a s polovinou jsem postupně jela na veterinu k zastavení průjmů), je to pěkně náročné. K tomu plus permanentně návštěvy potencionálních majitelů, se všemi je nutno strávit nějaký čas, vybrat ty správné (ti pak můžou jezdit častěji za tím svým štěňátkem) - takže doma byla snaha mít pokud možno naklizeno v rámci možností.

Jde to, ale ideálně ve více lidech, když jsou doma další žrouti volného času :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
12.7.17 17:25

A ještě si připravte finanční rezervu, pokud je všechno v pořádku tak veterinární péče není nic strašného u velkého psa nás péče vyšla na cca 7tisíc na štěně: Kontrola před krytím (celkový krevní obraz a zhodnocení stavu feny, jestli má šanci všechno zvládnout), Ultrazvukové potvrzení březosti, Porod (urgentní kontrola během nepostupujícího porodu, injekce oxytocinu a v jednu ráno kontrola ultrazvukem, že je opravdu dorozeno) a očkování a čip. Kdyby se musel dělat císař, tak to závratně stoupne (císař 30kg čuby je cca 15tisíc). Potom poplatek za krytí, my dávali 5 tisíc za štěně, co přežije prvních 5 týdnů. A pak krmení feny a štěňat. Taky je dobré udělat balíčky pro štěňata do nových domovů. Minimálně: krmivo na první týden, hračku a ručník načichlý čubou a sourozenci, obojek a vodítko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
12.7.17 17:27

@Icestar Vidíte na návštěvy potenciálních majitelů jsem úplně zapomněla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27747
12.7.17 17:32

A tak to nemusí vyjít a můžete o štěnata a fenu přijít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5812
12.7.17 18:06

@terien nevím proč by mela jen platit a nic ji to nevrátit záleží co ma za radu třeba my máme uchovnenou fenku SBT a o ty je poptávka taková ze je tam cena od 25 tisíc za standardní stěně za mocné se cena pohybuje az okolo 45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
12.7.17 18:29
@wendisek píše:
@terien nevím proč by mela jen platit a nic ji to nevrátit záleží co ma za radu třeba my máme uchovnenou fenku SBT a o ty je poptávka taková ze je tam cena od 25 tisíc za standardní stěně za mocné se cena pohybuje az okolo píše: Více

8o já jsem neřekla že se jí nic nevrátí, nauč se číst. A pro prachy to fakt nedoporucuju dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5812
12.7.17 20:05

@terien nikdo to pro prachy nedělá takhle se třeba pohybuje standartni cena stafbullu když spočítáme ze hodně pabicku si za kryti bere 2500 za narozené stěně pak a pak veškerá veresinarni pece atd třeba při posledním vrhu kamarádky která mela 10 štěňat hmm 35×10 to už zbývá slucna castka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
12.7.17 20:07
@wendisek píše:
@terien nikdo to pro prachy nedělá takhle se třeba pohybuje standartni cena stafbullu když spočítáme ze hodně pabicku si za kryti bere 2500 za narozené stěně pak a pak veškerá veresinarni pece atd třeba při posledním vrhu kamarádky která mela 10 štěňat hmm 35×10 to už zbývá slucna castka

Ja se ale nebavím o tobě. A ano, úplně klidně se jí může stát, že ji to bude stát balík peněz a nevrátí se jí ani desetník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
12.7.17 21:56

My ne. Ale sousedi maji, ted stenata tri. A my mame ty tri decka :). Fenka uplne v pohode. Pravidelne se chodime od prvniho dne divat k nim, pak az se dalo pomazlit, pohrat si. Psina je na nase decka zvykla, tak pohoda. Ted ona i trojcata psi byvaji nacpani u plotu, snazi se privolat ty nase decka. Zvykli si na sebe. Uz je maji od kvetna, takze uz se blizi odchod do novych rodin bohuzel, nastane smutek. Bude nam kvikani a pokus o stekani za plotem chybet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
381
14.7.17 12:37

Aha dobře, děkuji všem za reakce. Samozřejmě nejde mi o to na tom vydělat, to vůbec ne. Je to takový můj dávný sen. Ke všemu naše čubina je opravdu povedená (exteriér, povaha i fyz. kondice). Tedy bylo by hezké ji zařadit do chovu. Žijeme tedy v domě se zahradou, ale pejsi jsou s námi v domě (máme ještě jednoho útulkového křížence)…Je třeba to hodně zvážit. Bojím se právě, jestli bych to zvládala, především, kdyby byl nějaký problém. Manžel je celé dny v práci. A taky tedy potom ty návštěvy zájemců o štěňátka atp…ještě to hodně budu zvažovat. Když ne tohle, tak příští max. přespříští hárání by to šlo, potom už je na první připuštění pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí