Jde darovat dům s hypotékou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Raďulle
4.7.12 10:43

@dája28
no po svatbě by to asi jít mělo, mám známe co začli stavět ještě před svatbou, a prachy do toho cpou oba, ale nemovitost je psaná jen na něj, teď se vzali a zkolaudovali a chtějí dům převést do společného jmění…já to teda nezjišťovala, ale oni asi jo, když to chtějí a hypo mají na 25 let a splácej teprv tak 3 roky…tudít také ještě ve fixaci..

• Citovat
  • Upravit
261
4.7.12 10:52
@jessikka píše:
@dája28 Ajo, já zapomněla na to první dítě… Hele, tohle by ti ale nejlíp řekl právník. I by vám poradil, co je vlastně nejlepší a na čem se snažit domluvit s bankou…
Jjinak k tomu dědictví - myslím si, že jeho půlku byste stejným ddílem dědili ty, vaše děti a to původní dítě. Pokud bys půlku vlastnila ty, tak o byste se dělili o jeho půlku stejným dílem. A pokud by slo o SJM, tak si myslím, že by to jeho dítě nedědilo z domu nic (při SJM vlastně tu věc vlastníte oba ze sta procent). Tohle bych si ale být tebou ověřila…
Každopádně mi nejlíp vychází se za něj co nejdřív vdát :mrgreen:

Nejen vdát, ale hlavně ten barák rozšířit do společného jmění :mrgreen:
Pokud bysme to neudělali a na katastru byl stále uveden jen on, tak si myslím, že nemám nárok na nic, protože to pořídíl před svatbou. Jo, po svatbě už jdou i investice do společného jmění, jenže když příjde na věc tak okna a topení si na zádech neodnesu :lol:. Takže v případě rozchodu,popř. rozvodu se účty budou hodit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
5.7.12 22:31

Stačí zajít za právníkem, sepsat nějaký dokument k darování - asi darovací smlouvu… před podpisem darovací smlouvy dokument pošlete do banky aby se vyjádřili… po jejich souhlasu hurá na katastr

Banka v tomto případě problém dělat nebude. Poplatek u banky je od 0Kč do 2 500Kč. Ani nemusíte být spoludlužníkem, ale asi by to bylo férovější ;-)

Nevíte jak to je v takovém případě s darovací daní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Raďulle
6.7.12 15:18

@PetrKac
Darovací daň se neplatí jen v přímé linii, tudíž nejbližší rodina, nebo třebas když rodiče darují dceri a zaťovi… v ostatních případech se myslím platí, u přítele určitě… možná že néé kdyby byli alespoň registrovavní partneři, nebo druh a družka…
výši daně ale nevím…

• Citovat
  • Upravit
261
11.7.12 13:28

Darovací daň se neplatí, jak bylo řečeno, u první línie - manžel/manželka, děti, rodiče atd. a pak v případě, že spolu pouze přítel/přítelkyně sdílí alespoň rok společnou domácnost a prokážete, že obdarovaná osoba se na domácnosti nějakým způsobem podílí - v našem případě bychom doložili doklad z matriky (pokud by nestačila občanka), že spolu máme společné trvalé bydliště více než rok a já platím inkaso, které je na mé jméno, takže se finančně podílím. Ale my se asi nejdřív vezmeme, aby to bylo 100% pojištěné, že by po mě darovací daň (asi 7 % z kupní ceny) skutečně nechtěli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel