Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@jessikka píše:
@dája28 Ajo, já zapomněla na to první dítě… Hele, tohle by ti ale nejlíp řekl právník. I by vám poradil, co je vlastně nejlepší a na čem se snažit domluvit s bankou…
Jjinak k tomu dědictví - myslím si, že jeho půlku byste stejným ddílem dědili ty, vaše děti a to původní dítě. Pokud bys půlku vlastnila ty, tak o byste se dělili o jeho půlku stejným dílem. A pokud by slo o SJM, tak si myslím, že by to jeho dítě nedědilo z domu nic (při SJM vlastně tu věc vlastníte oba ze sta procent). Tohle bych si ale být tebou ověřila…
Každopádně mi nejlíp vychází se za něj co nejdřív vdát
Nejen vdát, ale hlavně ten barák rozšířit do společného jmění ![]()
Pokud bysme to neudělali a na katastru byl stále uveden jen on, tak si myslím, že nemám nárok na nic, protože to pořídíl před svatbou. Jo, po svatbě už jdou i investice do společného jmění, jenže když příjde na věc tak okna a topení si na zádech neodnesu
. Takže v případě rozchodu,popř. rozvodu se účty budou hodit
Stačí zajít za právníkem, sepsat nějaký dokument k darování - asi darovací smlouvu… před podpisem darovací smlouvy dokument pošlete do banky aby se vyjádřili… po jejich souhlasu hurá na katastr
Banka v tomto případě problém dělat nebude. Poplatek u banky je od 0Kč do 2 500Kč. Ani nemusíte být spoludlužníkem, ale asi by to bylo férovější ![]()
Nevíte jak to je v takovém případě s darovací daní?
@PetrKac
Darovací daň se neplatí jen v přímé linii, tudíž nejbližší rodina, nebo třebas když rodiče darují dceri a zaťovi… v ostatních případech se myslím platí, u přítele určitě… možná že néé kdyby byli alespoň registrovavní partneři, nebo druh a družka…
výši daně ale nevím…
Darovací daň se neplatí, jak bylo řečeno, u první línie - manžel/manželka, děti, rodiče atd. a pak v případě, že spolu pouze přítel/přítelkyně sdílí alespoň rok společnou domácnost a prokážete, že obdarovaná osoba se na domácnosti nějakým způsobem podílí - v našem případě bychom doložili doklad z matriky (pokud by nestačila občanka), že spolu máme společné trvalé bydliště více než rok a já platím inkaso, které je na mé jméno, takže se finančně podílím. Ale my se asi nejdřív vezmeme, aby to bylo 100% pojištěné, že by po mě darovací daň (asi 7 % z kupní ceny) skutečně nechtěli.
@dája28
no po svatbě by to asi jít mělo, mám známe co začli stavět ještě před svatbou, a prachy do toho cpou oba, ale nemovitost je psaná jen na něj, teď se vzali a zkolaudovali a chtějí dům převést do společného jmění…já to teda nezjišťovala, ale oni asi jo, když to chtějí a hypo mají na 25 let a splácej teprv tak 3 roky…tudít také ještě ve fixaci..