Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Tak já jsem rovněž prikladem toho, že to jde. Kočár tedy máme, koupili jsme už na prvního… Ale hodně dlouhou dobu nám jen stál na předsíni a já nosila. (pravda, docela hodně jsem využila kočár na dovolené, ale to spíš proto, že sloužil jako místo ke spaní.
Víc využíváme kočár az teď od roka. Ale porad nosím hodne
@Fjodorka Pořídili jsme kočár i šátek, syn byl v kočárku jen asi první dva týdny po porodu, pak ho prostě odmítal, plakal v něm, plakal i když ho jen viděl
takže jsem nosila v šátku a v nosítku. Šátkování bylo super, krásně u mě spinkal, v zimě jsem nemusela řešit fusak ani teplé oblečení, jen jsem nám pořídila nosící bundu a mikinu. Vždycky jsem čas od času testovala, jestli by už nechtěl být v kočárku, a až do půl roku ho odmítal. No jenže v půl roce měl už deset kilo a já byla pěkně zničená z kojení, nevyspání a z nošení - od totiž odmítal i spát přes den v postýlce nebo v posteli, spal jen u mě v šátku, takže jsem ho třikrát denně na několik hodin nosila. Ačkoliv mám šátkování hodně ráda a on byl taky v šátku moc spokojený, tak jsem si s úlevou vydechla, když v sedmi měsících najednou vzal na milost kočár a já si mohla poprvé vychutnat to, že si ho manžel vzal ven na procházku a já byla na pár hodin bez dítěte
Teď střídáme kočárek s šátkem a je to super, syn je konečně hlídatelný a já si můžu na procházkách víc odpočinout.
Teď po těchto zkušenostech bych koupila kočár z druhé ruky nebo nějaký s opravdu velkou korbičkou - syn má 8 m a pořád ho vozím v hluboké korbě, rád se tam vozí i na bříšku. Šátkování je super, ale je super si od toho taky občas odpočinout.
Jo a co se týče hlídání tak my teda máme prarodiče hodně daleko, takže ti šátkovat nezkoušeli. Manžel syna párkrát v nosítku nebo šátku měl, ale nespal u něj tak dobře jako u mě a někdy mu tam ani neusl a musela jsem si ho navázat já… Prostě nikdy dopředu nevíš jaké to bude a nedá se to moc naplánovat.
@zuzouš píše: … Malinkýmu miminu je to fuk, ale třeba v těch 4m ještě ve sporťáku děti většinou nebývaj a zároveň 4m dítě se ti bude chtít trošku hýbat, nemusí vydržet se celý den nosit.
Zrovna nad tím koumám - náš prcek jezdil v kočárku na všechny způsoby - na zádech, na břiše, v kleku s kšírama, v sedě… už od malinkata miloval sledování korun stromů, potom i dalšího okolí. Rád viděl mámu - to byla jistota, kterou potřeboval a kterou jsme opustili až ve chvíli, kdy šel do golfek a okolí bylo zajímavější, než okoukaná já
V šátku byl asi 5× a vždy s řevem.
a já se tak těšila, že budu indiánská babička
, je fakt, že ale miloval klubíčkování a pobývání u mámy, táty kdykoliv to šlo.
Já sem tam. nosila v satku dvojcata…se psem apod, jinak kočár. proti nošení nic nemám, ale novorozence bych nenosila. Přijde mi to přinejmenším divný a neprirozeny. Každopádně, pokud to neumis, můžeš šátkem dítěti spíš ublížit. Nošení je podle mě fajn tam, kde se nedostanes kocarem. jinak ne…
Pár výhradně nosících holek znám, takže to jde. NOsím hodně, od 3 měsíců téměř výhradně. Ale ač je kočár krám, tak vyjímečně jsem za něj rád. Nejdříve první tři měsíce mi holka semtam v šátku ječela, takže jsem brala sebou kočár jako rezervua zároveň jako náklaďák pro krámy. Postupně jsem se naučila množství věcí redukovat, část dala do batohu staršímu, pořídila onbag, dítě se stalo nosivější a hlavně jsem ho přesunula na záda, takže jsem staršího snáz obsluhovala. A pak už jsem od 3 měsíců snad od necelého roka kočár vytáhla jen jednou, naložila jsem do něj potahy zgauče na cestu do čistírny. Od roka jsem ho občas vzala pro radost dítěti, projevil se u něj kočárkový deficit, A do ted s ním občas jezdí hlídání. Kdybych si musela vybrat kočár nebo šátek, nepřemýšlím ani minutu a kočár letí. Ale nějaký sekáčový v záloze se podle mě prostě vyjímečně hodí i zarputilé nosnici.
@zikado píše:
Záleží odkud jsi, já jsem z Beskyd a bez kočárku pořádného tareního si to hlavně v zimě neumim představit. Tahat dítě v šátku přes ty závěje a neodhrnuté chodníky a namrzlé cesty.
Tak neodrhrnuté chodníy a zívěje mi přijdou spíš jako argument PRO nošení. Začala jsem venku nosit právě v době sněhových kalamit. Tlačit kočár i 100 metrů byla fuška, často prohráblé uzounké cestičky, kočár neprojel, pěšky projdeš určo víc, než projede kočár. ![]()
Ahoj ![]()
tak my kočárek máme, ale máme ho akorát na ozdobu, Eli v něm řve jak tur, pořídila jsem šátek i nosítko, bohužel už pozdě, kdy už si zvykla nosit se na ruce, takže super… Chodit s ní ven je očistec… ![]()
každopádně bych úplně bez kočárku asi být nemohla, když se mi podaří jí uspat na ruce, chvilku tam vydrží, abych mohla aspoň dojít nakoupit…
Koupila bych nějakou levnou korbičku a uvidíš, co Vám bude vyhovovat… ![]()
Já jsem měla kočár na kluka půjčenej-naštěstí. Byl v něm asi měsíc, než mi došlo, že takhle se oba asi zblázníme. Mám šátek i ergonomické nosítko. Kočár jsem si nechala ještě asi 4měsíce, i když jsem ho nepoužívala. Přišlo mi to takové divné, aby miminko nemělo kočár. Ale pak jsme ho vrátili. Ono je pěkné říct, že miminko by spalo v kočáře na zahradě, ale mě tam teda spal max.15min pak řev. Jsem z vesnice takže jsem ho vzala do nosítka a šli jsme kam se nám zachtělo. I do lesa. V zimě jsem měla nosící vestu a bundu, na nohách nesmyky, když byl led. Teď už kluk chodí sám, jsou mu dva roky a všichni se divěj kolik toho je schopnej ujít. Občas mi usne v nosítku na zádech, když někam jdeme na celý den.
Ja myslim, ze proc ne…praha je na kocar pitoma, tam bych asi taky hodne nosila…kocar ma jeste jednu vyhodu - da se v nem odvezt spoustu veci. jako kdyz jdes jen ven, tak toho s sebou tolik nepotrebujes, staci batoh, nebo taska pres rameno. Ale pokud delas behem dve drobne nakupy, pojedes pro pleny, tak to nemas v cem odvezt a tahas to vsechno na rukach.
jinak na zimu se male miminko nosi dobre, poridila bych kvalitni nosici bundu, at nejsi jak koule na nozickach (tak jsem vypadala, kdyz jsem si poridila o xxx cisel vetsi)
Jo kdyz byla dcera mala, tak napadlo v zime silene snehu, s kocarem jsem skoro nemohla projet…takze jsem jen nosila.
Já ráda říkala, že kočárek má tatínek a my šátkujeme.
Bydlíme na kopci nad městem a jako vytlačit ten kočár s miminem a třeba nákupem do toho haluz kopce je smrt.. Šátkuji od tří týdnů (hned jak mi došel šátek).. Prostě jsem zamotala dítě na sebe a šla, pohoda.. v zimě měl kombinézu a v šátku a třeba jsem přes něj zapnula svetr a když jsem ho ihned po příchodu rozbalila a svlíkla, tak byl kolikrát zpocený i když bylo venku kdo ví kolik pod nulou. Teď má 9m, táhne na 10kg a 80cm.. a šátkuju pořád, ale už ne tak moc, protože už sedí, stojí atd.. a v kočárku tudíž sedí a čumákuje všude okolo, tedy si nestěžuje a já mám milovaného sportovního Perego, který je lehčí než byl hluboký kočár a je to více méně ok. Ale šátkovat budu co to půjde. Nejhezčí vzpomínky, jak jsem měla to maličkaté miminečko schované v šátku na hrudníku a on si tam spal, opřený o mě a jenom si mlaskal jak cítil mlíčko a tak..
Záda má super a kyčle má prý ukázkové. Navíc není nervák, je to vyrovnané a uplně v pohodě dítě, které nemá potřebu si něco šíleně vyřvávat kvůli nervům spojeným s oddělením od matky kvůli kočárku.. i doma jsem šátkovala, navázala miminko pevně k sobě a už jsem tu lítala, věšela prádlo, umývala nádobí, pracovala na pc a miminek si v klidu spal, tulil se nebo koukal okolo.. ozval se akorát na plenu nebo mlíko. Osobně doporučuju šátek. Je uplně jedno, jak je dítě veliké, protože šátek si vždycky utáhneš podle sebe, svojí velikosti, velikosti dítěte v kterémkoli věku, svisle, do kolíbky, později na záda.. šátek je takové rostoucí multifunkční nosítko a vůbec to není tak složité jak to vypadá. Taky jsem z toho měla hrůzu, ale 3× si to navážeš pomaličku podle youtube a pak už valíš jak profík, pohoda.
Akorát doporučuji na miminko rozhodně elastický. Mít do začátku hned pevný, tak jsem narazila jak loď na ledovec.. bez šance. Do elastického to šlo krásně. Později, když už ztěžknul a šel do pevného, jsem měla co dělat, abych se to naučila správně doutahovat a to už jsem měla půl roku nošení za sebou, kdy jsem vázala i 3× denně. Takže do začátku elastický a tfuj tfuj, abys měla takového nosícího pohodáře jako já. ![]()
@Elata obecně souhlas, akorát s tím elastikem to máme jinak, ten mě nechyt
Zkraje jsem vázala do „prostěradla“ (asi Šanami) a šlo to, návaz z elastiku jsem nedávala - malá byla buď pod bradou nebo u kolen. Tož doporučuji vyzkoušet, zjevně jsme každá jiná.
A taky se přimlouvám kdyžak za zaučení naživo (v Praze by neměl být problém) - velmi hodně mi to ulehčilo život, nechala jsem se proškolit napřed na svislé nošení, pak na záda a na youtube jsem si to jen připomněla a doladila dle sebe. Asi bylo potřeba odbourat nějaký můj psychický blok, že „to přece nejde“ osobním kontaktem s někým, komu to jde.
Teď (ve dvou letech) už prakticky nenosím, ale když měla reakci po očkování, tak si holka vzpomněla
Naštěstí tam vydržela jen ca 10 minut, už jí halt táhne 15 kg. Ale pořád to byla překvapivě pohoda, batoh o stejné váze bych dala podstatně hůř.
Já mám nosítko a bez kočáru si to neumím představit. Nenosím pravidelně, hlavně do města, Mhd nebo když jdu se starším do školky, ale na dlouhé procházky raději s kočárkem. Naše malá má ráda naštěstí obojí.
Jen mě holky překvapuje co tu čtu. Nemám přečtenou celou diskuzi, ale já mám Manducu a poprvé jsem nosila cca v 5 týdnech. Všude mi říkali nebo jsem četla že je Manduca od 3,5 kil a může být od narození a já tady ted čtu že od narození jedině šátek, tak jestli jsem něco nepodcenila.Ale nenosila jsem tak často. Pokud by někdo chtěl nosící bundu nebo mikinu tak mohu dát kontakt na paní co šije na míru. Doporučuji. A není to tak drahé jak originál nosící bundy.
Jen nosit se dá. Maldšímu je už 16m skoro, a v kočárku byl asi 10 krát, ani ne, měla jsem ideu to střídat, ale to se bohužel u mýho nošence nesetkalo s pochopením..jako novoš byl v kočárku asi 3 krát, pak jsem ho tam párkrát chtěla dát znova, ale řev jak kdybych ho vraždila…a to trvá v podstatě doteď, odmítá i sportovní kde vidí..tam vydrží max. 20 minut, a jen např. s rohlíkem. Záda jestli oddělaný mám, to nevím, zatím to dávám..ale po sobotních Prčicích je budu mít oddělaný určitě
Jelikož syn není žádný drobeček, v půlroce 9,5 a v roce 11,5 ![]()
Starší naopak kolem roku přesedlal na golfky bez problémů. Ten první 2 měsíce jezdil v kočáře(tak třetinu procházky, dvě třetiny jsem ho nesla v ruce a tlačila prázdnej kočár
pak z 80 procent šátkovanej, a od roka v pohodě v kočárku. Takže hodně bude zzáležet na dítěti, ale určitě šátkování bez kočáru možný je. My ho sice měli, ale použitej fakt 2krát, takže bych se bez něj v klidu obešla
jo a v zimě mi přijde teda jednodušší se brodit závějema s miminem v šátku, než tlačit půlmetrovým sněhem kočár ![]()
Já si to bez kočáru neumím představit
jednak jak už bylo zmíněno, jde o hlídání..ale taky třeba malou nechávám „dospávat“ v kočárku, když se vrátíme z procházky…navíc má prostě potřebu se protahovat i ve spánku a neumím si představit, že by třeba byla 4hodiny v klubíčku a já ji měla celou dobu na sobě v šátku
…ale co se týče nošení, jsem teoretik
čas běží nějak rychle a Anetka si svůj 4.semestr zvládla „odkroutit“ i bez nošení, jsem to nějak nezvládla
ale jinak nošení moc fandím…třeba to vyjde u dalšího potomka:)
takže já radím nějaký ten kočárek pro jistotu pořídit..my máme kočár přes inzerát, stál 3500Kč, prý po 3 dětech a šlape jak hodinky stále ![]()