Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tojsemja3
Ano přesně, už teď mi tady brečí, že nechce chodit jinam, než jeho segra a bohužel druhá škola je na sídlišti, kde bydlí a dochází do skoly, jak to jen napsat plno “zajímavých dětí” jestli jste chápete.
@Kriss Tina píše:
A co když bude příští rok ještě větší nával a nedostane se stejně? Kdyby takhle uvažovala polovina lidi a dali odklad, kvůli vyberu školy, tak další rok se nedostanou tuplem
Tak pak to bude muset řešit jinak, ale bude vědět, že pro to udělala vše co mohla.
@Kriss Tina
Další rok už budou odcházet dvě třídy, ted bohužel jen jedna. Takže kapacita nebude problém.
@Tojsemja3 píše:
Ano z důvodu lepší školy pro dítě. Co je lepší rok ve školce, nebo devět let v pro něj nevyhovující škole.
A je ta skola lepsi? To bylo recene? Hlavne je ta skola blizko, ne? Ze do druhe by museli vozit pres cele mesto. Ten rok navic ale muze fakt uskodit. Dite je pripravene, natesene, potrebuje se posunout, chce cist, pocitat a ono zustane ve skolce. Muze se tam nudit, stagnovat, byt demotivovane, otravovat se pri odpolednim odpocinku atd.
@Oriseka píše:
A je ta skola lepsi? To bylo recene? Hlavne je ta skola blizko, ne? Ze do druhe by museli vozit pres cele mesto. Ten rok navic ale muze fakt uskodit. Dite je pripravene, natesene, potrebuje se posunout, chce cist, pocitat a ono zustane ve skolce. Muze se tam nudit, stagnovat, byt demotivovane, otravovat se pri odpolednim odpocinku atd.
Jedná se o březnového chlapce, zakladatelka nehovoří, že by extra toužil po škole, tak si myslím, že mu to neublíží.
Naopak chlapec chce chodit do stejné školy jako sestra, tak je to v jeho zájmu. Spíš mi přijde škoda, že škola nemá plusovè body za sourozence.
@Oriseka píše:
Jedná se o březnového chlapce, zakladatelka nehovoří, že by extra toužil po škole, tak si myslím, že mu to neublíží.
Naopak chlapec chce chodit do stejné školy jako sestra, tak je to v jeho zájmu. Spíš mi přijde škoda, že škola nemá plusovè body za sourozence.
@Tojsemja3
Bohužel body za sourozence nemá, už jsem teď zjišťovala na rodičáku.
A je tedy pravda, že syn je šikovný, ale ambice co se týče školy zatím nemá, třeba se to změní a je tedy hodně hravý. Uvidíme, co přinese čas. Zatím říká, ze chce být furt ve školce, když vidi jak se starší musí učit a delat úkoly ![]()
@Tojsemja3 píše:
To me taky napadlo, ze plusove body za sourozence by to mohly vyresit. Kdyby to byl kluk narozeny o prazdninach, tak chapu, ale proc brezen? Uz tak pujde do skoly v 6,5. V 7,5 je to zbytecnost. Predskolak teprve bude, takze touha po skole muze za ten rok prijit. Ja mam kluka narozeneho v kvetnu, taky bude predskolak a neumim si predstavit nechat ho jeste jeden rok ve skolce. Fakt nevim, co by tam delal. Zahozeny rok. Neco jineho je, kdyz ma dite nejaky deficit, pak odklad muze v nekterych pripadech pomoci.
@Oriseka píše:
To me taky napadlo, ze plusove body za sourozence by to mohly vyresit. Kdyby to byl kluk narozeny o prazdninach, tak chapu, ale proc brezen? Uz tak pujde do skoly v 6,5. V 7,5 je to zbytecnost. Predskolak teprve bude, takze touha po skole muze za ten rok prijit. Ja mam kluka narozeneho v kvetnu, taky bude predskolak a neumim si predstavit nechat ho jeste jeden rok ve skolce. Fakt nevim, co by tam delal. Zahozeny rok. Neco jineho je, kdyz ma dite nejaky deficit, pak odklad muze v nekterych pripadech pomoci.
Hele, to je na uvážení rodičů, já mám dvě děti, obě narozené v červenci, obě vyšetřené s závěrem, že jsou pro školu zralé. Prvnímu jsem dala odklad- nikdy jsem nelitovala, druhé nastoupilo v řádném termínu a lituji.
Z mých zkušeností z okolí není problém získat doporučení k odkladu. Málokteré dítě je před nástupem do školy zralé po všech stránkách tak, že by se nedalo vůbec nic najít. Diagnostické nástroje jsou poměrně náročné.
Nedávno jsem byla s dcerou v PPP k vůli žádosti o předčasné zaškolení. Tento týden jdeme k zápisu. Řekla jsem psycholožce, že nejsem úplně přesvědčena o správnosti tohoto kroku, nic není černobílé, vše má světlé a stinné stránky. Dále jsem popsala určité zkušenosti s předchozími dětmi. Mmj mám taky letní děti, které šly do školy řádně v cerstvých šesti a vůbec nelituji. Naopak, je to to nejlepší, co může být.
A jako důležitý důvod jsem uvedla, že pokud půjde letos, půjde do třídy ke skvělé učitelce po starší dceři, která je v páté. Psycholožka to uznala jako relevantní a silný argument. Že je důležité, abychom i my rodiče byli po všech stránkách spokojeni.
Takže si myslím, že i zakladatelka může v PPP mluvit narovinu. Poradenský pracovník určitě zná tamní situaci a bude schopen se v ní zorientovat a bude mít zájem najít nějaké řešení vyhovující oběma stranám.
A u odkladu mají konečné slovo rodiče.
@putako píše:
@Tojsemja3
Ano, takhle to vidím. Ale co rict na zapise? Oni tam ten náš odklad z PPP budou mít ne?
u zápisu vyplníš žádost o odklad a doložíš papíry z poradny. Pokud je nebudeš mít (protože objednací lhůty do poradny jsou dlouhé), musíš je dodat do konce května, jinak ti dítě bude muset nastoupit.
Škola papíry z PPP nemá kde vzít, ty jsou určeny rodičům a rodič je předává škole.
Jinak tedy vyřizovat odklad kvůli nedostatku místa ve vybrané škole, to mi přijde silně ujeté.
@Trojlístek píše:
@ludmilaadamkova u nás na spádovou školu ta povinnost není, řeší se to přes datovou schránku. Dítě se zapíše do spádové školy, ne jiné, hotovo. Nejde tam.
No ale i to je zapis. Prostě rodic musi dítě zapsat
@putako píše:
@Tojsemja3
Ano přesně, už teď mi tady brečí, že nechce chodit jinam, než jeho segra a bohužel druhá škola je na sídlišti, kde bydlí a dochází do skoly, jak to jen napsat plno “zajímavých dětí” jestli jste chápete.
U nás mají přednost děti, co už mají ve škole sourozence, protože je přece naprostá blbost vozit každé dítě jinam
Tak možná to u Vás udělají stejně ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.