Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mám dotaz. Syn bude příští rok predskolak, je sikovny a zatím to vypadá, že by školy mohl nastoupit. Problém je, ze v naši škole bude příští rok malá kapacita pro přijaté děti, bude odcházet jen jedna třída a už teď se ví, že se vsichni deti nevejdou. Je možnost, ze kdyby se losovalo a my se nevešli vrátit se zpatky do skolky? Mám strach, ze si vylosujeme černého petra a budeme muset vozit syna přes cele město do jiné spadove skoly. Nebo je ještě varianta, že dáme odklad my a ten přes příští rok už by jsme se dostali. Jde nám hlavne o to, pokud by jsme se nedostali, jestli můžeme zpatky do MŠ. Diky moc.
@putako píše:
Ahoj holky,
mám dotaz. Syn bude příští rok predskolak, je sikovny a zatím to vypadá, že by školy mohl nastoupit. Problém je, ze v naši škole bude příští rok malá kapacita pro přijaté děti, bude odcházet jen jedna třída a už teď se ví, že se vsichni deti nevejdou. Je možnost, ze kdyby se losovalo a my se nevešli vrátit se zpatky do skolky? Mám strach, ze si vylosujeme černého petra a budeme muset vozit syna přes cele město do jiné spadove skoly. Nebo je ještě varianta, že dáme odklad my a ten přes příští rok už by jsme se dostali. Jde nám hlavne o to, pokud by jsme se nedostali, jestli můžeme zpatky do MŠ. Diky moc.
Pro doporučení o odklad musíte do PPP. Konečné slovo máte vy, ale bez něj to nejde.
Nicméně Ti rozumím.
U nás odkladové děti žádné body navíc nemají.
@1Pears1 díky za odpověď, jenže já ten odklad prave nechci, chci aby šel příští rok, kdyby měl prave nastoupit. Jde mi o to, kdyby ho nevzala škola, jestli máme nárok zpatky na skolku, nebo musíme jinam do skoly.
@putako Přijde mi dost šílené dítě držet další rok ve školce, protože se nevlezlo do spádové školy.
Víš, co takový zcela zbytečný odklad způsobí? Ve čtvrté třídě s ním začně regulerně mlátit puberta, ze základy vyleze v patnácti. Maturovat bude skoro ve dvaceti (a taky Ti může ve druháku na střední úderem 18 roku z té školy prostě odejít nebo jinak využít práva „být dospělý“).
Navíc jak již bylo řečeno, pro odklad je potřeba mít doporučení PPP. Není to naštěstí jen o tom, co si usmyslí rodiče…
@putako píše:
@1Pears1 díky za odpověď, jenže já ten odklad prave nechci, chci aby šel příští rok, kdyby měl prave nastoupit. Jde mi o to, kdyby ho nevzala škola, jestli máme nárok zpatky na skolku, nebo musíme jinam do skoly.
Ne, nárok na školku nemáš. Dítě musí natoupit povinnou školní docházku - spádová škola/zřizovatel by mu musela zařídit místo jinde.
Příspěvek upraven 16.04.23 v 20:57
@putako píše:
Prostě budete muset do jiné nebo spádové školy, ta situace na další období se může opakovat. Vítej v realitě.
Spíš se informuj, zda by nešlo přestoupit, někdo se může odstěhovat.
@putako píše:
Bez řádného povolení odkladu školní docházky musíte nastoupit do jiné školy. Odklad povoluje ředitel školy na základě žádosti rodičů a vyjádření z PPP.
Neni dobre dite zrale pro skolu nechat ve skolce. Muzes mu dost uskodit. Kdyz vas nevylosuji, tak radeji voz jinam. Treba to jeste nejak vymysli, aby se deti vesly. Je to jeste za rok. U nas to taky vypadalo, ze se deti nevejdou a nakonec vsechny spadove vzali.
Šikovný a po všech stránkách na školu zralý dítě odklad nedostane. Určitě ne jen proto, že ho rodiče nechtějí vozit do vzdálenější školy. Žádný nárok na školku neexistuje, povinnou ji mají jen předškoláci (je přesně specifikovany, kdy je dítě predskolak). V patřičném veku dítě musí nastoupit do školy. Anebo mít odklad, což ale asi mít nebude. Takže buď ho vezmou do spádové, anebo má zřizovatel povinnost zajistit místo jinde. Anebo si najdete místo jinde sami.
Díky všem za odpovědi, jsme mala obec se školkou a školou, spádovou máme ve městě, ovšem bohužel na druhem konci. Dcera je zde už ve druhé třídě, snad k tomu přihlédnou, jsme tu moc spokojeni.
Takový problém bude mít letos spousta škol. Hlavně v okolí Prahy a velkých měst.
Jestli je dítě vyzrálé, tak bych odklad nedávala. Hledat jinou školu. Jestli dítě nepřijmou do spádové, tak zkusit odvolání.
Nárok na školku nemáš, musel by mít doporučení na odklad, jinak proste děti co se nedostanou na školu kam se hlásí, se rozhodí po městě tam, kde bude volno.
@Oriseka @Kelsey ale její ZŠ, kterou preferují není spádová.
To zakladatelka píše hned v úvodním příspěvku:
Mám strach, ze si vylosujeme černého petra a budeme muset vozit syna přes cele město do jiné spadove skoly.
Myslím, ze dotaz zní jinak.
Co si budem, dostat odklad není problém.
Nám ho cpali, že se dcera hůře socializuje (což není pravda, spíše si hodně vybírá s kým ztratí slovo).
Tady se domnívám, že se zakladatelka ptá, zda ten odklad může získat dodatečně.
@putako je tak?
@Trojlístek píše:
@Oriseka @Kelsey ale její ZŠ, kterou preferují není spádová.To zakladatelka píše hned v úvodním příspěvku:
Mám strach, ze si vylosujeme černého petra a budeme muset vozit syna přes cele město do jiné spadove skoly.
Tak jsem to možná špatně pochopila. Ale chápu to, že v jejich škole bude plno a někde je odloučené pracoviště téhle školy. Tzn. jiná spádová škola má sídlo jinde
.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.