Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Pohodlí… okamžité uklidneni, když se mu něco stalo… a nevím no, ten pocit blízkosti a propojení.
Prospíval dobře, tak akorát. Nevím jak by to bylo na UM, ale o to mi ani tak nejde…
No a taky jsem byla na sebe docela pyšná, ze jsem to přeprala, protože ten start byl fakt strašný a vůbec se nedivím ženským, co to vzdaly.
@citlivaduse píše: Více
někdo se divil že kojíš ještě v půl roce?
moje sestřenka kojila ještě v 2,5 roce ![]()
@Liberalissima píše: Více
Mam taky rezimove dítě - donosene a nedrazdive, ale spat chodí zkrátka v 11.30 a ve 20.00. Na jednu stranu super - proste vím, kdy bude spát a mám pohodu. Na druhou stranu jakékoli vychyleni je úplná katastrofa. Doktorka nás zásadně objednává v 11. Občas někde nestíháme a je rozhozena celá rodina a táhne se to obvykle i další den. A to už ji jdou čtyři. Posunout to nejde, už to teda ani nezkoušíme.
Jo, známá je tedy už jiná generace. Staršího jsem kojila do 2, mladší se toho taky jen tak nevzdá. Ani jeden mi nechtěl jist příkrmy, co jsem toho vyzkoušela. Dostala jsem v rodině radu, dát mu to do flašky s větším otvorem a nechat ho vyhladovet, rád si vezme. Vyhrála jsem v loterii dvakrát silně drazdive a nespave děti, ty rady byly nekdy úplně super.
ale to už tady taky někdo napsal - že si to každý má nastavit podle svého dítěte
u někoho režim funguje, u jiného ne (teda co jsem tak od kámošek slyšela)… taky jsem si upřímně myslela, že režimem se nastaví spánek a mají obě strany (dítě i rodiče) klid, ale dost matek mi to vyvrací
tak nevím…
Kdybych to brala podle sebe: já mám ráda režim, jak doma, tak v práci, takže bych ze začátku asi zkoušela aplikovat režimový spaní… ale jak by mi na to každý řekl: až se ti to narodí, uvidíš
nic neplánuj
@ibis píše: Více
já taky ne, u všeho se vztekám a rozmazám to… naštve mě i blbost
snažím se teď v těhotenství krotit, ale povaze neporučíš ![]()
@Oriseka píše: Více
Tak to chápu. Mám extrémně živé dítě, které má několik pohybových kroužků, kde je v zápřahu, tohle čekání a postávání by mi taky nevydrželo. Zkoušeli jsme takhle na roce jedno cvičení v Dětském centru a jedno v mateřském centru a nešlo to. Nakonec jsme skončili v jedné z těch hypermoderních dětských tělocvičen a to bylo fajn, chodili jsme tam pak skoro do čtyř let. Teď chodí mimo jiné do Gymnathlonu a asi se tam hýbe dost, oblečení má vždy mokré stejně jako boty.
Asi dost dělají i trenéři.
hezky řečeno a souhlas… už na to taky posledních pár měsíců nahlížím jinak (ty hormony v tom těhotenství
), když někde vidím, jak někomu ječí dítě v restauraci a obtěžuje celý okolí, tak bych ho dřív nejradši šla seřvat (rodiče, ne dítě)… jenže pak se jedné mojí známé narodilo postižené dítě, a ona je ráda že si jednou za měsíc s ním dá kafe v cukrárně a že tam nedělá zas takový bengál, jak to obvykle umí, ale samozřejmě trochu tam to okolí „prudí“ různými zvuky… takže člověk nikdy neví, jak na tom to dotyčné dítě je a co za snahu tam za tím je ze strany rodičů. A nejde to rozlišit.
Ale zároveň někde v koutku duše si myslím, že je pak spousta příkladů, kde jsou děti jak malí rozmazlení princové, co můžou všechno, a je to objektivně vina rodičů, že všude prudí celé okolí… jenže já to v tu chvíli neumím rozlišit, jestli to dítě má problém, nebo je to výplod výchovy rodičů ![]()
Já zastávám ten názor, že ze začátku vyzkoušíme námi preferované výchovné metody + spánkové metody, a holt se to bud chytne a sedne nebo ne… ale chci to aspoň zkusit, přeci jen se říká, že půl jsou geny a půl výchova (obrazně řečeno). Nechci tomu jít naproti nějakou „free-punkovou“ výchovou, že dítě bude spát kdy chce, protože to vlastně nevyhovuje ani nám. Ale jedna uživatelka to tady taky tak vlastně napsala - že je to odrazem rodičů, co vyhovuje jim. Tak by to bylo ideální na světě.
@Lojzísek píše: Více
já souhlasím rozhodně asi s tím, že mi asi principiálně vadí, když na nějakou dospěláckou zábavu ve večerních (případně ranních) hodinách jsou okolo něčí děti, co tam dělají bordel. To tam podle mě nepatří. Buď vypadnu s tím dítětem a starám se o něj, tzn. jeden nebo oba rodiče jedou domů dítě uspat (nebo ho tam teda dám spát do kočárku někde za roh, ale to je pár šťastlivců, kterým se to tak povede a dítě někde v kraválu usne a mají pak kvalitní spánek) NEBO tam jedu bez něj a pokusím se zajistit hlídání, když o tu akci stojím. Pamatuji naší svatbu, někt. rodičům se nechtělo domů a spousta těch dětí tam bylo s nimi a byly unavený a kňouraly tam, bylo to nepříjemné pro všechny strany…
@Luminance píše: Více
to je super - není to vlastně i výhoda pro vás rodiče?
Máte večer chvilku pro sebe a víte každý den jak to bude ráno i večer ![]()
@Serpentini píše: Více
Dalsi rok jsme presli na zavodni sport. Dela atletiku. Je to levne a pohybu je tam dost. Jezdi i po zavodech. Nektere jsou oddilovym autobusem takze dite odevzdas u autobusu a vecer zase vyzvednes. Je to uzasne nekomercni a to je mi sympaticke. Startovne za 50,– nebo zdarma. Oddilove tricko za 100,–. Rocni clenstvi 3500,–. Neni to byznys.
@Oriseka píše: Více
ufff… je zajímavé vidět, pro koho je jaký věk „pozdní“ a „brzký“
nám s manželem je 36 a jsem teprve těhotná s 1. (a i posledním) dítětem ![]()
Ale stojím si za tím, že já před 30tkou dítě stejnak nikdy nechtěla. Manžela jsem potakala až po rozchodu v dlouholetém vyhnilém vztahu, tzn. po třicítce, takže my jsme dřív ani dítě mít nemohli neb jsme se neznali
A s tím blbem před tím jsem dítě nechtěla
Respektive ano, pak nám to nějaký ten 1-1,5 roku trvalo, tohle nejde naplánovat, je to příroda, ale naštěstí teď už se zadařilo
Takže kdyby bylo po mém, chtěla bych být těhotná dejme tomu o rok, rok a půl dříve, kdybych to mohla nějak ovlivnit.
My jsme zrovna ti, u kterých režim nefunguje..spouste lidem v okoli se ježí chlupy z toho, když třeba někam jdeme a já to nemůžu plánovat podle spanku malého, protože spí každý den prostě jinak
Ani staršího jsem na žádný režim nedokazala jako prcka naučit, akorat jsem se tím zbytečně nervovala. Tohle bych si zpětně možná odpustila, tu zbytečnou snahu. Teď u mladšího to nechavam plynout. Vidím, že je unavený, jdu uspat a jestli jde někdy spát v 11 dopo nebo po obědě ve 2..
Muzu se zeptat proc zrovna to kojeni? Jakoze maly/mala lepe prospival/a?