Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Oriseka píše: Více
jj, souhlas
jako před deseti lety bych upřímně měla sotva na kočárek, teď už mám na peníze na všechny malichernosti, nejen ty „must have“ věci ![]()
@Anonymní píše: Více
Hlavně věřit svoji intuici, nenechat se úplně tak moc ovlivnit okolím, co se kde říká, píše. Sama nejlépe poznáš co tvoje dite potřebuje. Já bych nezměnila asi nic a jsem rada, ze jsem si vše co se děti, výchovy taky dělala podle sebe a nenechala se ovlivnit radama druhých. U nás šlo především o spolecne spani, dlouhodobe kojení apod. Děti už mám velké, jedna dospela, druhé bude 10 a obe jsou skvěle, úžasné, chytré atd.
Ahoj, tak já bych si určitě rozmyslela očkování… můj prostřední syn hrozně zareagoval na druhou dávku proti spalnickam, zardenkam a priusnicim a zanechalo to na něm trvalé psychické následky…autismus v lehčí formě ![]()
Co si rozhodně pochvalují, že jsem děti brala hodně do bazénu…umí teď dobře plavat a nebojí se vody… I když se jim třeba moc nechtělo, protože je tu studená voda, nechaly se zlákat do vody za míčkem ![]()
No a taky bych nenechala už manžela, aby na nás řval a sprostě nadával… to také chudackove odnesly ![]()
@Máří 9743 píše: Více
to je zajímavé - a to byly vlastně ta povinná očkování, je to tak? jenže tam by zas nastával problém s tím, že do školek bez očkování neberou, ne? nebo jak to teď je s tou „povinností“…?
Já jsem očkování obecně vždy kvitovala, ale jak se vyrojilo zpětně hodně spekulací ohledně covidového očkování, tak už jsem také skeptická… ![]()
@Máří 9743 píše: Více
No jo, ale kdyz by to nespustilo ockovani, tak treba viroza. Kdovi. Zas i ty spalnicky, zardenky, priusnice mohou mit vazne naskedky. Ted tady v soukromce bylo dite v umelem spanku kvuli blbym nestovicim😪. To je na tom rodicovstvi tezky. Dulezita rozhodnuti a odpovednost.
@Oriseka píše: Více
to je strašný, ej mi z toho úplně ouzko ![]()
držím vám moc palce!
![]()
Ockovani je tezka otazka. A mas pravdu povinna ockovani potrebujes, aby ti vzali dite do skolky. Jinak ti ho vezmou az v 5 letech na povinny predskolni rok.
To nebylo me dite. To bylo dite ze soukrome skupiny zde na emiminu. Dostalo nestovice a pak kvuli nim zapal plic a bylo kvuli tomu v nemocnici a v umelem spanku. Me deti zvladly nestovice celkem dobre. Je to loterie.
Asi klasika - vic poslouchala sebe a sve dite, u mladsi uz to slo samo, u starsiho jsem obcas zakopla, jak jsem si neverila.
Ukamenovat za co, ze sis uvedomila limity vcas a usnadnila to vam obema? Naopak, lepsi nez kojit za kazdou cenu a trpet.
@Capretta píše: Více
seš hodná, díky za tuhle větu… málokdo je ale chápavý a nehučí do tebe že porstě MUSÍ KOJIT i kdyby čert na koze jezdil. Ale takových táborů je ve spoustě tématech, nikde se většina neshodne.
Ano, povinné… já nevím… možná by stačilo počkat třeba rok, aby byl silnější… tohle bylo v jeho 1,5 roku
Po 30 letech si říkám, že jsem měla být míň přísná. Když dnes vidím ty „nevýchovy“ a „respektující výchovy“, tak si říkám, jestli jsem potomkovi zbytečně neztížila život.
![]()
Holky, víte, ono to vlastně před třeba těmi 30 lety bylo jednodušší v tom rozhodování. Nikdy by mě nenapadlo nerespektování autority v oboru epidemiologie. Něco o tom vím i profesně a očkování se nebráním. Nedovolila bych si své dítě vystavit nebezpečí…
to je ale moc hezké, díky za sdílení
Když jsme se s manželem rozhodli, že se do další etapy pustíme, jasně jsme mu vysvětlovala, že nechci být taková ta matka, co se od dítěte neodlepí na na krok. Potřebuji jednou za čas ty svoje kafíčka s kamarádkama, popřípadě nějaké wellness, cokoliv pro sebe. Manžela už nějakou dobu znám a věřím, že bude dobrý táta a bude hlídat a vyjde mi vstříc. A děláme si půdičku u jeho mámy, aby nám hlídala, abychom taky byli spolu sami někdy
Takže jsi mě utvrdila v tom, že to JE důležité…
PS: s tím kojením mě tu leckdo asi ukamenuje, ale já jsme se už dávno rozhodla, že kojit nebudu. Mám občas nějaké zdravotní problémy, které vyžadují krátkodobé braní léků (v těhotenství jsme to nějak ustáli), což by ale během kojení nešlo. Takže bych měla stres, kdy se mi to přihodí, a dítě bude řvát hlady, protože bych ho kvůli lékům nemohla nakojit
Takže tomuhle se vlastně asi také vyhnu, bude lahvička a hotovo.