Je nutný rozvod?

Anonymní
3.3.11 09:06

Je nutný rozvod ???

Ahoj holky. Předem se omlouvám za anonym,ale nechci být vyčmuchána lidma, kterých se můj problém také týká.
Jde o tohle: Jsme s manželem 9let máme jedno dítě(8let) a další na cestě. I když můj manžel není špatný člověk, je pravdou, že jsem již kolikrát přemýšlela o rozvodu- důvody jsou pořřád stejné-žijem vedle sebe, nikoliv spolu(já mám nastarost domácnost a dceru(také chodím do práce), manžel má pouze svou práci a své koníčky-nic víc ho prostě nezajímá¨, žádné plány do budoucna(co se týká rodiny atd..) Zatím jsem o rozvod ještě nepožádala, protože pořád čekám, že se něco změní.
No,ale teď problém, se kterým si opravdu nevím rady a dost mě to leží v hlavě. Jde o to, že žijeme v bytě 2+1 dost se tu mačkáme a já jelikož mám pozemek na lukrativním místě pořád doufám, že se nám povede postavit domek (alespoň o něco větší než je náš byt), Je pravda, že financema nijak neoplýváme, takže argumenty manžela, že na to prostě není, chápu a snažím se všemožně vylepšovat naší situaci.No, nyní nastala situace, že manželův bratr se rozhodl prodat parcelu, kterou dostal od rodičů darem a oni tu parcelu přesto dost využívají(otec je nemocný a vlastně je to jedinné místo, kam může jít ven aniž by nebyl zavřený v bytě). Což i když nám může být jedno, ale poslouchat tchyni jak brečí atd… No, prostě, manžel začal dost vážně přemýšlet o tom, že si bude muset vzít hypotéku a od bratra tu parcelu, za kterou si účtuje cca o 400 tis víc než za jakou je možné ji v reálu prodat prostě koupí. No, moc hezké gesto,ale já se přiznám, že nestačila kulit oči. Tak vlastně nemůžeme být ve větším, protože nemáme peníze a on si může dovolit vzít hypotéku na cca 750tis na parcelu, která bude opravdu sloužit jako dvoreček pro jeho rodiče??? 8-o Se přiznám, že to mne dost dostalo. A jelikož u nás je situace spíš taková „chladná“ tak si řříkám, jak to pořešit. Nakonec se rozhodnu nečekat na nějaké zlepšení, rozvedu se a zdědím i dluh na pozemek, který ani po prodeji ten dluh prostě nezaplatí :zed: Protože pokud se tedy nepletu tak manželova půjčka je tedy i moje půjčka pokud jsme stále manželé. Proto se chci zeptat jestli je možné se nějakým způsobem od této půjčky distancovat??? Je možné udělat nějakou smlouvu, o tom, že i když jsme manželé tak půjčka je prostě jeho a já s ní nemám nic společného??? A další dotaz malinko víc blbej-jsem divná, že mi to přijde líto a tak trochu nepochopitelné ??? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17014
3.3.11 09:21

Mě přijde nepochopitelné, proč, když je tak špatnej s ním čekáš další dítě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
3.3.11 09:23

No mě by naštvalo, kdyby to pro rodinu nešlo a pro rodiče jo… A proč čekáte druhé mimi teda taky nechápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
3.3.11 09:44

To můžou čekat taky 30 let, to mi nepřijde jako ideální… Já bych to nedovolila. Aby jsme se mačkali ve 2+1 a ještě k tomu platili hypo…jen kvůli tomu aby se tchán mohl projít 8-o Tak to asi ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
3.3.11 09:46

No, tvůj manžel, ať je jaký chce, tak to musí být neskutečně hodný člověk.
Sama píšeš, že argumentuje tím, že není z čeho postavit barák. Zřejmě nevyhodnotil situaci (3 lidi v 2+1) jako důležitou.
Ovšem, záleží mu na rodině. Jinak by ani nepřemýšlel, že by koupil pozemek jen proto, aby se mohl jeho otec dál procházet.
Já na bych přemýšlela jinak. Možná by mne to štvalo, ale byla bych schopná uznat jeho priority.

Samozřejmě můžete sepsat rozdělení majetku - ale celého majetku. Budeš tím chráněná.

A to, že je na tobě domácnost i práce a na něm jen práce - holka, jaký sis to udělala, takový to máš. Za to nemůže nikdo jiný než ty sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
3.3.11 10:01

Pokud si vezme hypotéku, musí tam uvést, že je ženatý a pak jsou 3 možnosti:
1. budeš spoludlužník napsaný v té smlouvě o úvěru
2. podepíšeš bance, že si dluh bere tvůj muž sám a bez tvé účasti (některé banky mají formulář nebo ti řeknou, jak to napsat) a notářsky ověříš podpis
3. některé banky, pokud nechceš být spoludlužník, požadují rozdělení SJM.
Ať tak či tak, u bankovních/ bankovně hypotéčních institucí by dle zákona tvůj muž neměl mít možnost získat úvěr bez tvého vědomí a souhlasu. U nebankovních firem, i které poskytují hypotéky, je to jinak, neřídí se zákonem o hypotékách a o úvěrech a dalšími předpisy závaznými pro bankovní instituci, která postkytuje úvěry a hypotéky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.11 10:07

Takže nejdřív odpovím na to, proč druhé dítě. U nás doma je to tak malinko jako na vlnách.Chvilku OK pak zas Bůh ví jak dlouho na prd(žádné hádky nic extrémního,ale prostě spíš nespokojenost) Já jelikož mi byl zjištěn gyn. zdrav problém, který podle Mudrů znemožňoval otěhotnění(přišlo se na to náhodou) jsem řešení problému odmítla, hormonální antikoncepci nemohu, s tělískem jsem měla také problémy, takže se přiznám, že jsem byla ráda, že příroda vše vyřešila za mne ( i když jsem vždycky chtěla mít děti dvě-tak ne vždy to klapne) No, tak nějak se stalo, že i příroda se rozhodla můj zdrav, problémek vyřešit a já po dovolené zjistila, že jsem těhotná- 8-o o přerušení jsem přemýšlela, manžel mi řekl, že by si to dost špatně ospravedlňoval a já se přiznám, že asi taky, tak jsme se rozhodli miminko si nechat.

Ano. Na jednu stranu je manžel opravdu hodný člověk a já nemohu nikde napsat, že ten haj*l je takovej a makovej.Ale tak nějak mi vadí jeho priority. Bratrovi svým způsobem pomůže k finanční injekci tím, že od něho koupí(a zadluží se) parcelu opravdu předraženou, rodiče dostanou svůj „výběh“ a naše rodina s dětma se bude mačkat a platit splátky, které si dovolit nemůžeme a s mateřskou už vůbec ne :nevim: Ano, záleží mu na rodině,ale té jeho a mám pocit, že na té co má tady (taky není bez chyb) už moc ne. I když to tak vezmu a přijmu myšlenku, že jsem s dětma na druhý koleji, tak mám pořád strach z toho, že nakonec budu výběh pro rodiče platit já.Se přiznám, že na to nemám a ani nechci mít.
lemaz: To rozdělení majetku se týká opravdu i dluhů, které by třeba nebyl schopen platit???

• Citovat
  • Upravit
9
3.3.11 10:12

Ahoj,
bohužel,mám doma něco podobnýho. I ten život vedle sebe, každý si žijeme svůj život vedle sebe a veškerá starost o dítě a domácnost je taky na mě.
Pro svojí rodinu - rodiče a sourozence by se rozdal, a pro nás s dcerou nic.
Akorát to co udělal tvůj chlap to je síla. Pro mě by to byl důvod k rozvodu. Já bych se šla poradit s právníkem ohledně majetku, a nenechala bych se do tohoto zatáhnout i za cenu rozvodu.
Jenom nechápu to druhé dítě na cestě?, ve vaší současné situaci?
Držím všechny palečky, ať to pro tebe s dětma dopadne dobře.
Andrea.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.11 10:14

Jinak bratr chce prodat parcelu protože chce koupit RD a za tolik, protože mu tolik peněz prostě chybí.On vlastně neví, že manžel o koupi přemýšlí, to vím zatím jenom já. Navíc on to prodává, jen proto, že jde tvrdě za svým snem, jinak aby dělal nějaký naschvál nebo tak něco to si nemyslím.
Co se našeho bytu týče, tak je cca 60m/2 Jako byt 2+1 je pěkný,ale 3+1 z něho prostě udělat není možný ani když se jednoduše bude přepažovat skříněma.

Jinak si myslím, že půjčku by si bral buď jako hypotéku nebo někde v bance, ty nebankovní nabídky dost odsuzuje, tak předpokládám, že umí počítat a ví, jaký malér by z toho mohl být.

• Citovat
  • Upravit
3040
3.3.11 10:15

Nevím, jaké existují alternativy, ale my jsme si rozdělovali majetek kvůli exmanželově firmě, protože šla do kytek. Bylo nám řečeno, že si musíme rozdělit CELÝ majetek, nešlo to jen na dluhy z podnikání. Takže moje židle, tvoje židle. Je to už pár let, takže se možná něco změnilo, ale nebylo by marný se poptat. Rozhodně se to musí sepsat u notáře. Možná by stačilo jen s tímhle námětem dojít a manžel by začal přemýšlet. nevím, neznám ho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
3.3.11 10:30

S ex jsem rozdělení majetku měla. Šla jsem k notáři, zjistila, co vše potřebuji a co vše to bude stát (měla jsem byt v osobním vlastnictví, tak byl vyňat ze společného majetku manželů - těsně před koupí)

Po pár letech se projevil jako nezodpovědný nespolehlivý hajzl - nemakal, začaly dluhy, tak jsem šla znova k notáři zjišťovat jak ze zbytkem majetku. Zjistila co máme, a rozdělilo se to - teda mě zůstalo vše, ex jen to nejnutnější co je dáno zákonem (postel, židle, stůl, skříň).
Stávající majetek se rozdělila v budoucnu vše co bylo pořízeno movitého (inemovitého) bylo vždy toho, na jezož jméno to bylo napsáno. Stějně tak dluhy. Proto já jsem „relativně“ v klidu, zato ex jde z exekucí do exekucí, ale mě to nemusí zajímat.
A i když jsme bydleli v jednom bytě a přišel by exekutor, stačilo by ukázat Rozhodnutí o rozdělení společného jmění manželů a nemohli zabavit nic, co v rozhodnutí je moje + to, co jsem prokazatelně koupila na své jméno.

BOHUŽEL S TÍM MUSÍ OBA SOUHLASIT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.11 10:43

No, je pravda, že když to nejdřív nadhodil, tak jsem si říkala, no, chce pomoct(jasný) a toto je první co ho napadlo(i když je to podle mého dost nereálné), když o tom začal spíš vážně, řekla, jsem, že své stavební spoření(které mi našetřila má matka) mu na to prostě nedám, protože mám jiné priority a s tímhle tedy vůbec nesouhlasím.Ale zase se to nějak zamluvilo. Jenže vím, že mu to dost leží v hlavě(což asi dokážu pochopit) a jak ho znám tak bude chtít pomoct-jinou variantu, než tu první co jsem tu psala nemá. Takže ta velká vlna tohoto problému přijde. No a já chci vědět jaké mám možnosti, jestli jsou nějaké jiné, než jen křápnout dveřma a říct ano, vem si to ale až nebudem svoji.To, že si budu připadat jak deb*l, který je opět na vedlejší koleji dejme tomu kousnu( i když ještě nevím jak). No, možná když začnu s dělením majetku (vlastně byt, pozemky,chata-je mé už za svobodna) zařízení bytu je jeho tak z jedné třetiny a auto je tedy jeho( i když posledních 40tis jsem dala já,ale to je jedno, taky se v něm vozím), jinak vesměs nemá nic(přišel jak se říká s holým zadkem a do rodinny toho moc nedal)Většina i nábytku je buď z mého starého pokoje nebo dar od mé matky která nás nechala vybrat a koupila nám ho(faktury na její jméno), tak nevím, asi o tom začnu já a řeknu, že se začne sepisovat majetek a možná asi hnusně řeknu, že bude-li tu bydlet s náma, bude platit i půl SIPA z MD platit SIPO,pleny,sunar, holce ve škole obědy a ještě část měsíce stravu to prostě nedám. Tak třeba začne konečně počítat.
Se přiznám, že jsem měla strach i z toho, jestli prostě nejsem divná a nějak přecitlivělá, že mi toto moc normální(v naší situaci) nepřijde :nevim:

• Citovat
  • Upravit
852
3.3.11 12:50

Ahoj, můžete zúžit společné jmění manželů pouze o tuto konkrétní půjčku a dejme tomu, že i ten pozemek. Tedy aby byl jeho dluh a jeho pozemek. Půjdete k notáři a on to provede formou notářského zápisu, který by měl stát do cca 5 tisíc. Otázkou je, zda mu pak banka dá úvěr, ale on si může sehnat jako spoludlužníka nebo ručitele bratra nebo někoho jiného, tady bych neviděla zase až takový problém. Rozhodně nemusíte rozdělovat celý majetek, jak tu někdo psal…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14598
3.3.11 12:58

POkud máš pořízeno před manželstvím, nemá na to žádné právo. Přiznám se,ž e v této situaci bych majetek dělila.

Většina je tvoje a abys pak o to nepřišla.

Že teda jde jen o část jsem nevěděla, ale když na to přijde, proč ne… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.3.11 13:45

No, já se snad ani nebojím tolik toho, že bych mohla přijít o majetek. Jak už sjem psala, Dost věcí mám za svobodna a dost je psaných třeba i na mou matku. Takže by mi nikdo nic moc nevzal. Jen se bojím toho, že bych musela platit já, když on se dsotane do finanční tísně(podle mého už v ní tak trochu jsme,ale může být ještě hůř)Představa, že platím dluhy za manžela a za věc, kterou nevyužívám a ani využívat nechci :nevim: Prostě mi to jde proti srsti. A mám strach, že pokud zůstaneme manželé, tak to bude první co jakýjkoliv fin. ústav napadne, neplatí on, tak bude platit ona:-( No, myslím, že rozvlním toto téma doma.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky