Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
tak o tomhle jsem si taky dost zjistovala informace… a jediny co jsem zjistila, ze jedina moznost je sepsani smlouvy u notare s poplatkem 4-5.tisic… ![]()
Aby byla smlouva platná musí mít formu notářského zápisu, poplatek je podle notářského tarifu a také podle výše majetku.
P.S. Je samozřejmé, že musí být notářsky potvrzená. Ale spíš mi jde o formulaci. (nějaký ten vzor na smlouvu předmanželskou co se týče jen a jen dluhu)
Našla jsem toto, ale tam o dluhách ani zmínky:
http://www.zbynekmlcoch.cz/…_zdarma.html
Chceme přijít za notářem, ale už s hotovým, klidně to může poopravit, ale chci mít už něco v ruce.
tam nejde o ověření podpisu ale o notářský zápis (stejně se například musí dělat některé změny v obchodních společnostech) a řekla bych že většina notářů bude chtít použít své ověřené vzory - tak mi přijde zbytečné dojít se svou vlastní smlouvou (pokud teda není přímo od člověka zběhlém v právní praxi, jen stáhnutá z internetu)
Pokud vím, tak společný majetek manželů včetně dluhů se počítá ode dne sňatku. Dluhy které měl jeden z manželů před uzavřením sňatku nejsou společné a exekutor nemůže třeba na plat manželky. U movitých věcí je to horší, těžko se dokazuje, že třeba postel manžela není…
mishka2 píše:
Pokud vím, tak společný majetek manželů včetně dluhů se počítá ode dne sňatku. Dluhy které měl jeden z manželů před uzavřením sňatku nejsou společné a exekutor nemůže třeba na plat manželky. U movitých věcí je to horší, těžko se dokazuje, že třeba postel manžela není…
to máš pravdu, přesně jak píšeš težko se to dakuzuje… v té předmaželské smlouvě by se dalo udělat něco jako soupis majetku co komu patří i při vstupu do manželství nejen o majetku nabytém během trvání manželství… takže aspoň takhle.
Dluhy vzniklé před manželstvím nesjsou součástí SJM, ani kdyby na nich byla exekuce. Je to stejný princip jako majetek nabytý před manželstvím.
Nejlepší právní ochranou před dluhy partnera je soudní rozdělení SJM. Pouhý notářský zápis poslouží pouze tam, kde ho jeden z manželů předloží věřiteli (což se téměř nikdy nestává.) Pokud tak neučiní, je dluh vzniklý za trvání manželství předmětem SJM. Pozor na to!
Notářský zápis o rozdělení či zúžení SJM nebo předmanželská smlouva slouží zjednodušeně řečeno pouze pro případ rozvodu.
no nejlepsi ochranou před dluhy jiných je mít doložené vlastnictví ke všem věcem ( hlavně v případě soužití v jedné domáctnosti) a neuzavírat právní akt manželství..
jen teoreticky, je mi jasné že tohle není odpověď na otázku zakladatelky
taky jsem to zjišťovala a tohle mi odpověděli na můj dotaz z občanské poradny(právní poradna-občanská společnost):
Dobrý den,
děkujeme Vám za důvěru, se kterou jste se na naši Občanskou poradnu Plzeň obrátila.
Ve svém emailu uvádíte, že žijete s přítelem, který má několik závazků vůči různým společnostem. Závazky nejsou ve fázi exekuce, protože přítel řádně splácí. Se svým přítelem uvažujete o uzavření manželství.
Jestliže závazky vznikly v době, kdy nejste manželé, pak se jedná o výlučné závazky Vašeho přítele. Tyto závazky nebudou okamžikem uzavření manželství tvořit společné jmění manželů. Za závazky proto nebudete odpovídat společně a nerozdílně.
Za závazky bude odpovídat Váš přítel. V případě, že se dostane do problémů se splácením, tak případné exekuce budou vedeny pouze proti jeho osobě. Tzn. může mu být nařízena exekuce srážkami z příjmu (vždy musí zůstat tzv. nezabavitelná částka – možno zkusit si vypočítat na portálu www.vyplata.cz ), exekuce obstavením bankovního účtu a nebo exekuce prodejem movitých či nemovitých věcí. Neměla byste být a nemůžete být případnou exekucí pro dluhy Vašeho partnera (nebo později manžela) ohrožena Vy a Vaše výplata nebo bankovní účet, či Váš výlučný movitý nebo nemovitý majetek.
Pokud by se to stalo, tzn. že by se exekutor obrátil na Vás a požadoval plnění po Vás, máte možnost žádat zastavení exekuce pro neoprávněnost.
Jiná situace by nastala v okamžiku, jestliže by za trvání manželství Váš manžel uzavřel s nějakou společností smlouvu o půjčce. Takováto půjčka by následně tvořila společné jmění manželů a manžele by za ni zodpovídali společně a nerozdílně. To platí i v případě, že by jste o tom, že si manžel vzal půjčku nevěděla. V takovém případě by tedy na smlouvě o půjčce figurovalo pouze jméno Vašeho manžela. Jestliže by tedy takováto půjčka za trvání manželství byla uzavřena, a došlo by k prodlení se splácením a byla nařízena exekuce, opět by nemohla být ohrožena Vaše výplata, bankovní účet a výlučný majetek. Exekucí by však mohl být ohrožen majetek, který tvoří společné jmění manželů (tzn. byl pořízen za trvání manželství), čímž by se exekuce proti manželovi mohla dotknout i Vás.
Také by mohla například nastat situace, kdy by jste za trvání manželství uzavřeli smlouvu o půjčce společně, tzn. Vy by jste na smlouvě figurovala např. na pozici spoludlužníka nebo ručitele. Pak by bylo případnou exekuci možné nařídit proti Vám oběma. Mohla by tedy být nařízena exekuce na Váš příjem, bankovní účet, výlučný majetek.
Dále jste se ve svém emailu dotazovala na situaci, pokud by manžel zemřel a zbyly po něm tyto výlučné dluhy, zda-li by byla z Vaší strany povinnost tyto dluhy doplácet.
Výlučné dluhy Vašeho manžela by byly předmětem dědického řízení. Účastníky dědického řízení by byla pozůstalá manželka a případné děti zesnulého. Každý by dědil rovným dílem.
Občanský zákoník také připouští možnost dědictví odmítnout. V takovém případě se odmítá celé dědictví ( tzn. jak aktiva tak pasiva ) nelze tedy odmítnout pouze dluhy.
Např.
Pozůstalá manželka a 2 děti. Výlučné dluhy pozůstalého manžela ve výši 600.000 Kč.
Každý z dědiců by tedy na sebe převzal 1/3 z dlužné částky. To znamená, každý z dědiců by musel uhradit 200.000Kč.
Doufáme, že Vám výše uvedené informace pomohou k řešení Vaší situace. Pokud se na nás v této záležitosti budete znovu obracet uveďte prosím č.*****, pod kterým Váš dotaz evidujeme.
S pozdravem
Občanská poradna Plzeň
Pozor na to, takovou situaci jsem s ex také řešila.
Radila jsem se se svým právníkem o zúžení SJM kvůli exekucím, ale bylo mi řečeno, že to nepomůže, protože exekutor nerozlišuje, zda například byt, auto, která je Vaše ideální polovina a která manželova. Exekutor v klidu zabaví i Vaše věci, a Vy pak pracně musíte dokazovat, že jsou Vaše. Právník mi radil, že jediná ochrana mého majetku je nebýt vdaná. A když dneska už můžou exekutoři zabavit věci v bytě, kde se dlužník pouze zdržuje, i když v něm není hlášený, tak jistotu nemáte nikdy.
A dnes bych se i bála, aby můj partner nebyl prostě problémový se zadlužováním. Můj ex i 3 roky po rozvodu dělá stále nové dluhy, exekuce, neplatí základní věci, asi je to v něm. Zůstala jsem s dětmi
bez prostředků, bylo hodně těžké se zvedat zas nahoru. Nechte si poradit od dobrého právníka, nic nesepisujte bez odborné rady. Anna
Ahoj,
pakliže byste se vzali, tak bude Váš majetek společný, tedy Tvůj přítel nemusí platit dluh a propadne. Ačkoliv je to neuvěřitelné, tak Váš majetek je společný a dluh je pouze přítelův. Exekutor tedy nemůže odnést Váš majetek, který je společný. Já jenom že existuje jistý trik s exekutorem.
Druhá možnost je, že sepíšete SJM. ![]()
way píše:
Ahoj,pakliže byste se vzali, tak bude Váš majetek společný, tedy Tvůj přítel nemusí platit dluh a propadne. Ačkoliv je to neuvěřitelné, tak Váš majetek je společný a dluh je pouze přítelův. Exekutor tedy nemůže odnést Váš majetek, který je společný. Já jenom že existuje jistý trik s exekutorem.
Druhá možnost je, že sepíšete SJM.
mohu vedet jaky „trik“ s exekutorem…?
No tak já nevím, mám dluhy z předešlého manželství, tedy ani ne tak já, jako bývalý muž. Než jsem se znovu vdala, tak jsme si od notáře nechali sepsat smlouvu o SJM, z které jasně plyne, že dluhy jsou jen moje, příjmy také a naopak i u muže. Nedávno si muž koupil nemovitost, jen co ji měl na sebe přepsanou, tak mu tam nalítali moje exekuce i když exekutorům doložil, že je to výhradně v jeho vlastnictví, pak přišli do té nemovitosti a začali vše oblepovat a to i přes to, že jim manžel ke všemu dokládal účty na jeho jméno,,já ve zmíněné nemovitosti nemám ani trvalé bydliště, nejsem její majitel a ani majitel věcí, přesto exekutoři postupovali, tak jak postupují,,,
Dobrý den,
mám dotaz, není někde vzor na předmanželskou smlouvu, kde se jedná pouze o dluhy, který má jeden z partnerů a vztupuje se svýma dluhama do manželství? Aby druhy partner byl chráněný co se týče exekuce atd.
Předem děkuji