Předmanželská smlouva - dluhy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
7.8.17 08:59

Jak to řešit?

Dobré ráno všem. :)
Už dlouho přemýšlím o jedné věci a Váš názor, zkušenosti by mi moc pomohli. :) Když muž čeká se svou přítelkyní miminko dotyčná očekává, že jí brzy její drahý požádá o ruku. Jenže problém je v tom, že slečna má velké dluhy, které bude ještě skoro šest let splácet a nelze to říci jinak, ale je finančně negramotná a má sklony k půjčkám a je věčně bez peněz. :(
Je nějaká možnost jak by se dalo ošetřit to, aby neměl její partner zodpovědnost za její dluhy, kdyby si ji vzal, aby nepřišel o své věci, kdyby ona nemohla splácet? Myslím, že kdyby nebylo těch dluhů a mohl se na ní v otázce peněz spolehnout, tak by už prstýnek na ruce měla. :) Jenže pokud jí řekne, že bude svatba až to splatí tak s tím ona asi souhlasit nebude, on zas má velké plány, chce stavět dům a nechce nést odpovědnost za její dluhy. Co by jste poradili? Je nějaká možnost, aby byly obě strany spokojené? :nevim: Předem děkuji za odpovědi.

• Citovat
  • Upravit
9148
7.8.17 09:07

No tak predmanzelskou smlouvu, ze jakekoliv stavajici dluhy zustavaji na konto kazdemu z manzelu a nove vznikle zavazky taktez. Proste zuzit sjm, co to jde. A poznamka navrch, nepripada mi moudre se brat jen kvuli diteti, navic pri tom, kdyz ma dotycna takove sklony

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
7.8.17 09:07

Boze muj, takze nastekat do boudy ano, ale pak najednou resit, ze ma slečna dluhy? to si mel drahy rozmyslet před tim, nez s dotyčnou vlezl do pelechu. Pocitam, ze to vedel a ted tu cekam pohádky, jako ze selhala antikoncepce, ze slečna planovane neotěhotněla a podobne perly.
Jinak je dotycny blbej, ze si planovane poridi rodinu s nekym, kdo je financne negramotny, kdo ho muze dluhy stahnout ke dnu a kdo bude vychovavat dite s dluhama, exekucemi a almužnou v podobe rodicovske na krku s další nemoznosti dluhy splácet. Ale když je grand, muze to za matku svého dítěte zaplatit a dluhy smaznout… ;)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.8.17 09:27
@Tarjei píše:
No tak predmanzelskou smlouvu, ze jakekoliv stavajici dluhy zustavaji na konto kazdemu z manzelu a nove vznikle zavazky taktez. Proste zuzit sjm, co to jde. A poznamka navrch, nepripada mi moudre se brat jen kvuli diteti, navic pri tom, kdyz ma dotycna takove sklony

No oni o svatbě nikdy nemluvili, jen řešili že vzhledem k dluhům nebudou s miminkem čekat tolik let, aby nebylo pozdě, ale o svatbě teď začala mluvit ona a hlavně její příbuzní na něj tlačí, že by si ji měl vzít, problém je, že bydlí u jejích rodičů takže ten tlak je obrovský. :( Jde o mě velmi blízkou osobu a nechci, aby musel platit za její chyby a dneska se lidi kolikrát berou i po deseti letech tak by podle mě měla být soudná a prostě počkat. :) Navíc se mu do toho nechce protože viděl jak to může dopadnout. Jeho máma i táta měli manželství se zadluženými lidmi, jeho matka přišla o dům a jeho táta si musel vzít obrovskou půjčku a je v nuzné finanční situaci, takže já nechápu jak to po něm může chtít. :(

• Citovat
  • Upravit
962
7.8.17 09:27
@Anonymní píše:
Už dlouho přemýšlím o jedné věci a Váš názor, zkušenosti by mi moc pomohli. :) Když muž čeká se svou přítelkyní miminko dotyčná očekává, že jí brzy její drahý požádá o ruku. Jenže problém je v tom, že slečna má velké dluhy, které bude ještě skoro šest let splácet a nelze to říci jinak, ale je finančně negramotná a má sklony k půjčkám a je věčně bez peněz. :(
Je nějaká možnost jak by se dalo ošetřit to, aby neměl její partner zodpovědnost za její dluhy, kdyby si ji vzal, aby nepřišel o své věci, kdyby ona nemohla splácet? Myslím, že kdyby nebylo těch dluhů a mohl se na ní v otázce peněz spolehnout, tak by už prstýnek na ruce měla. :) Jenže pokud jí řekne, že bude svatba až to splatí tak s tím ona asi souhlasit nebude, on zas má velké plány, chce stavět dům ** a nechce nést odpovědnost za její dluhy. ** Co by jste poradili? Je nějaká možnost, aby byly obě strany spokojené? :nevim: Předem děkuji za odpovědi.

Tak to ať si radši vůbec nebere, ne? Neví, že manželství = vše je společné? Pokud si ji chce vzít, tak musí se vším všudy… A ne, že si bere tu její „pěknou stránku“ a dluhy jakože ne-e. :roll: Jinak ten pán asi taky nebude zrovna finančně gramotný, když nejprve myslí tím dole, udělá si dítě a pak teprve se snaží nějak ošetřit, jak by on nemusel nemusel ručit či snad dokonce splácet dluhy matky jeho dítětě :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
7.8.17 09:30
@Anonymní píše:
Je nějaká možnost jak by se dalo ošetřit to, aby neměl její partner zodpovědnost za její dluhy, kdyby si ji vzal, aby nepřišel o své věci, kdyby ona nemohla splácet? Myslím, že kdyby nebylo těch dluhů a mohl se na ní v otázce peněz spolehnout, tak by už prstýnek na ruce měla. :) Jenže pokud jí řekne, že bude svatba až to splatí tak s tím ona asi souhlasit nebude, on zas má velké plány, chce stavět dům a nechce nést odpovědnost za její dluhy. Co by jste poradili? Je nějaká možnost, aby byly obě strany spokojené? :nevim: Předem děkuji za odpovědi.

Zúžené SJM tě může částečně ochránit, nicméně obvyklé vybavení společné domácnosti tím neochráníš. Nejjistější je, neženit se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
7.8.17 09:35

Ja bych si ji na jeho miste vubec nebrala. Stejne je to zbytecnost..je to bratr? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.17 09:35
@Hanka1 píše:
Boze muj, takze nastekat do boudy ano, ale pak najednou resit, ze ma slečna dluhy? to si mel drahy rozmyslet před tim, nez s dotyčnou vlezl do pelechu. Pocitam, ze to vedel a ted tu cekam pohádky, jako ze selhala antikoncepce, ze slečna planovane neotěhotněla a podobne perly.
Jinak je dotycny blbej, ze si planovane poridi rodinu s nekym, kdo je financne negramotny, kdo ho muze dluhy stahnout ke dnu a kdo bude vychovavat dite s dluhama, exekucemi a almužnou v podobe rodicovske na krku s další nemoznosti dluhy splácet. Ale když je grand, muze to za matku svého dítěte zaplatit a dluhy smaznout… ;)

Tak na to právě nemá a ani nevidím důvod proč by měl platit její dluhy, které si sama nasekala. :) Miminko nebylo plánované, ale oni se nějak nechránili takže dle mě si ho přáli, ale o svatbě prostě nebyla řeč, takže si asi myslel, že jí bude stačit život na psí knížku, což jí nějak nestačí. Nemůžu si pomoct, ale vidím z její strany trochu vypočítavost, je na nemocenské pak bude na rodičáku a chlap bude cálovat, splácet její půjčku, vezme hypotéku, postaví dům a ona bude vysmátá. Na druhou stranu je fakt blb, že do toho šel, ale už se stalo a teď babo raď! :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Elenloth
7.8.17 09:39

Lze maximálně zúžit společné jmění, platí to mimo obvyklého vybavení domácnosti. Takže by si každý budoval svůj majetek a své dluhy. I když exekutorům se to občas dost těžko vysvětluje. On ten dotyčný asi taky moc finančně gramotný nebude, když si s někým takovým udělal dítě. Ale co už. Ať to vezme přes právníka a nezapomene, že dnes by měla být předmanželská smlouva zapsaná v registru smluv. Sepsání dobré smlouvy právníkem stojí cca 5 tis a výše.

• Citovat
  • Upravit
5533
7.8.17 09:41
@jannette píše:
Tak to ať si radši vůbec nebere, ne? Neví, že manželství = vše je společné? Pokud si ji chce vzít, tak musí se vším všudy… A ne, že si bere tu její „pěknou stránku“ a dluhy jakože ne-e. :roll: Jinak ten pán asi taky nebude zrovna finančně gramotný, když nejprve myslí tím dole, udělá si dítě a pak teprve se snaží nějak ošetřit, jak by on nemusel nemusel ručit či snad dokonce splácet dluhy matky jeho dítětě :roll:

Nevidím jediný důvod, proč by měl splácet dluhy někoho jiného, nebo ještě ručit za cizí dluhy.
Při této úvaze by manželovi měly po svatbě patřit i majetky, které si nese ten druhý do manželství - přece si nebere jen tu „chudou stránku“, která jakože nic nemá.

Příspěvek upraven 07.08.17 v 09:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
7.8.17 09:41

@Elenloth vis co se rika? Jak k.nda nastavi, mozek se zastavi :mrgreen: Vulgarni, lec trefne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.17 09:43
@Tarjei píše:
Ja bych si ji na jeho miste vubec nebrala. Stejne je to zbytecnost..je to bratr? :)

Právě že mladší bráška, který se poprvé zamiloval a já se o něj bojím. Nevím, co mu říci, dost na mě dá. :) Já ji chápu, že se chce vdávat taky chci mít děti v manželství, ale mít tak velké dluhy, tak bych nechtěla ohrozit partnera svými půjčkami a prostě počkala.
Asi mu prostě řeknu jak to cítím, že by si ji brát prostě neměl a když na něj budou naléhat tak holt ať řekne pravdu, že dokud je zadlužená tak ne a to by podle mě měl brát jako argument každý rozumný člověk. :)

• Citovat
  • Upravit
5803
7.8.17 09:44

Já bych do takovýho sňatku nesla. Předmanželska smlouva to neochrání. Ona se může zadlužovat dál a s tím on nic neudělá. Takže jednoznačně.. neřešit předmanželský smlouvy a nezenit se. I když dle NOZ je za dluh zodpovědný i druh/družka částečně. Je to blbý no..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5803
7.8.17 09:45
@Anonymní píše:
Právě že mladší bráška, který se poprvé zamiloval a já se o něj bojím. Nevím, co mu říci, dost na mě dá. :) Já ji chápu, že se chce vdávat taky chci mít děti v manželství, ale mít tak velké dluhy, tak bych nechtěla ohrozit partnera svými půjčkami a prostě počkala.
Asi mu prostě řeknu jak to cítím, že by si ji brát prostě neměl a když na něj budou naléhat tak holt ať řekne pravdu, že dokud je zadlužená tak ne a to by podle mě měl brát jako argument každý rozumný člověk. :)

To ano. Otázkou je, jestli se jeho partnerka nebude zadlužovat i v manželství. Je to divně nastavený

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2909
7.8.17 09:45

Tady je mozne reseni- tzv. Rezim oddelenych jmeni. Paragraf 729 NOZ. Resit budes s notarem. V podstate sjm nevznika.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí