Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
No tak predmanzelskou smlouvu, ze jakekoliv stavajici dluhy zustavaji na konto kazdemu z manzelu a nove vznikle zavazky taktez. Proste zuzit sjm, co to jde. A poznamka navrch, nepripada mi moudre se brat jen kvuli diteti, navic pri tom, kdyz ma dotycna takove sklony
Boze muj, takze nastekat do boudy ano, ale pak najednou resit, ze ma slečna dluhy? to si mel drahy rozmyslet před tim, nez s dotyčnou vlezl do pelechu. Pocitam, ze to vedel a ted tu cekam pohádky, jako ze selhala antikoncepce, ze slečna planovane neotěhotněla a podobne perly.
Jinak je dotycny blbej, ze si planovane poridi rodinu s nekym, kdo je financne negramotny, kdo ho muze dluhy stahnout ke dnu a kdo bude vychovavat dite s dluhama, exekucemi a almužnou v podobe rodicovske na krku s další nemoznosti dluhy splácet. Ale když je grand, muze to za matku svého dítěte zaplatit a dluhy smaznout… ![]()
@Tarjei píše:
No tak predmanzelskou smlouvu, ze jakekoliv stavajici dluhy zustavaji na konto kazdemu z manzelu a nove vznikle zavazky taktez. Proste zuzit sjm, co to jde. A poznamka navrch, nepripada mi moudre se brat jen kvuli diteti, navic pri tom, kdyz ma dotycna takove sklony
No oni o svatbě nikdy nemluvili, jen řešili že vzhledem k dluhům nebudou s miminkem čekat tolik let, aby nebylo pozdě, ale o svatbě teď začala mluvit ona a hlavně její příbuzní na něj tlačí, že by si ji měl vzít, problém je, že bydlí u jejích rodičů takže ten tlak je obrovský.
Jde o mě velmi blízkou osobu a nechci, aby musel platit za její chyby a dneska se lidi kolikrát berou i po deseti letech tak by podle mě měla být soudná a prostě počkat.
Navíc se mu do toho nechce protože viděl jak to může dopadnout. Jeho máma i táta měli manželství se zadluženými lidmi, jeho matka přišla o dům a jeho táta si musel vzít obrovskou půjčku a je v nuzné finanční situaci, takže já nechápu jak to po něm může chtít. ![]()
@Anonymní píše:
Dobré ráno všem.
Už dlouho přemýšlím o jedné věci a Váš názor, zkušenosti by mi moc pomohli.Když muž čeká se svou přítelkyní miminko dotyčná očekává, že jí brzy její drahý požádá o ruku. Jenže problém je v tom, že slečna má velké dluhy, které bude ještě skoro šest let splácet a nelze to říci jinak, ale je finančně negramotná a má sklony k půjčkám a je věčně bez peněz.
Je nějaká možnost jak by se dalo ošetřit to, aby neměl její partner zodpovědnost za její dluhy, kdyby si ji vzal, aby nepřišel o své věci, kdyby ona nemohla splácet? Myslím, že kdyby nebylo těch dluhů a mohl se na ní v otázce peněz spolehnout, tak by už prstýnek na ruce měla.Jenže pokud jí řekne, že bude svatba až to splatí tak s tím ona asi souhlasit nebude, on zas má velké plány, chce stavět dům ** a nechce nést odpovědnost za její dluhy. ** Co by jste poradili? Je nějaká možnost, aby byly obě strany spokojené?
Předem děkuji za odpovědi.
Tak to ať si radši vůbec nebere, ne? Neví, že manželství = vše je společné? Pokud si ji chce vzít, tak musí se vším všudy… A ne, že si bere tu její „pěknou stránku“ a dluhy jakože ne-e.
Jinak ten pán asi taky nebude zrovna finančně gramotný, když nejprve myslí tím dole, udělá si dítě a pak teprve se snaží nějak ošetřit, jak by on nemusel nemusel ručit či snad dokonce splácet dluhy matky jeho dítětě ![]()
@Anonymní píše:
Dobré ráno všem.
Už dlouho přemýšlím o jedné věci a Váš názor, zkušenosti by mi moc pomohli.Když muž čeká se svou přítelkyní miminko dotyčná očekává, že jí brzy její drahý požádá o ruku. Jenže problém je v tom, že slečna má velké dluhy, které bude ještě skoro šest let splácet a nelze to říci jinak, ale je finančně negramotná a má sklony k půjčkám a je věčně bez peněz.
Je nějaká možnost jak by se dalo ošetřit to, aby neměl její partner zodpovědnost za její dluhy, kdyby si ji vzal, aby nepřišel o své věci, kdyby ona nemohla splácet? Myslím, že kdyby nebylo těch dluhů a mohl se na ní v otázce peněz spolehnout, tak by už prstýnek na ruce měla.Jenže pokud jí řekne, že bude svatba až to splatí tak s tím ona asi souhlasit nebude, on zas má velké plány, chce stavět dům a nechce nést odpovědnost za její dluhy. Co by jste poradili? Je nějaká možnost, aby byly obě strany spokojené?
Zúžené SJM tě může částečně ochránit, nicméně obvyklé vybavení společné domácnosti tím neochráníš. Nejjistější je, neženit se.
Ja bych si ji na jeho miste vubec nebrala. Stejne je to zbytecnost..je to bratr? ![]()
@Hanka1 píše:
Boze muj, takze nastekat do boudy ano, ale pak najednou resit, ze ma slečna dluhy? to si mel drahy rozmyslet před tim, nez s dotyčnou vlezl do pelechu. Pocitam, ze to vedel a ted tu cekam pohádky, jako ze selhala antikoncepce, ze slečna planovane neotěhotněla a podobne perly.
Jinak je dotycny blbej, ze si planovane poridi rodinu s nekym, kdo je financne negramotny, kdo ho muze dluhy stahnout ke dnu a kdo bude vychovavat dite s dluhama, exekucemi a almužnou v podobe rodicovske na krku s další nemoznosti dluhy splácet. Ale když je grand, muze to za matku svého dítěte zaplatit a dluhy smaznout…
Tak na to právě nemá a ani nevidím důvod proč by měl platit její dluhy, které si sama nasekala.
Miminko nebylo plánované, ale oni se nějak nechránili takže dle mě si ho přáli, ale o svatbě prostě nebyla řeč, takže si asi myslel, že jí bude stačit život na psí knížku, což jí nějak nestačí. Nemůžu si pomoct, ale vidím z její strany trochu vypočítavost, je na nemocenské pak bude na rodičáku a chlap bude cálovat, splácet její půjčku, vezme hypotéku, postaví dům a ona bude vysmátá. Na druhou stranu je fakt blb, že do toho šel, ale už se stalo a teď babo raď! ![]()
Lze maximálně zúžit společné jmění, platí to mimo obvyklého vybavení domácnosti. Takže by si každý budoval svůj majetek a své dluhy. I když exekutorům se to občas dost těžko vysvětluje. On ten dotyčný asi taky moc finančně gramotný nebude, když si s někým takovým udělal dítě. Ale co už. Ať to vezme přes právníka a nezapomene, že dnes by měla být předmanželská smlouva zapsaná v registru smluv. Sepsání dobré smlouvy právníkem stojí cca 5 tis a výše.
@jannette píše:
Tak to ať si radši vůbec nebere, ne? Neví, že manželství = vše je společné? Pokud si ji chce vzít, tak musí se vším všudy… A ne, že si bere tu její „pěknou stránku“ a dluhy jakože ne-e.Jinak ten pán asi taky nebude zrovna finančně gramotný, když nejprve myslí tím dole, udělá si dítě a pak teprve se snaží nějak ošetřit, jak by on nemusel nemusel ručit či snad dokonce splácet dluhy matky jeho dítětě
Nevidím jediný důvod, proč by měl splácet dluhy někoho jiného, nebo ještě ručit za cizí dluhy.
Při této úvaze by manželovi měly po svatbě patřit i majetky, které si nese ten druhý do manželství - přece si nebere jen tu „chudou stránku“, která jakože nic nemá.
Příspěvek upraven 07.08.17 v 09:44
@Elenloth vis co se rika? Jak k.nda nastavi, mozek se zastavi
Vulgarni, lec trefne.
@Tarjei píše:
Ja bych si ji na jeho miste vubec nebrala. Stejne je to zbytecnost..je to bratr?
Právě že mladší bráška, který se poprvé zamiloval a já se o něj bojím. Nevím, co mu říci, dost na mě dá.
Já ji chápu, že se chce vdávat taky chci mít děti v manželství, ale mít tak velké dluhy, tak bych nechtěla ohrozit partnera svými půjčkami a prostě počkala.
Asi mu prostě řeknu jak to cítím, že by si ji brát prostě neměl a když na něj budou naléhat tak holt ať řekne pravdu, že dokud je zadlužená tak ne a to by podle mě měl brát jako argument každý rozumný člověk. ![]()
Já bych do takovýho sňatku nesla. Předmanželska smlouva to neochrání. Ona se může zadlužovat dál a s tím on nic neudělá. Takže jednoznačně.. neřešit předmanželský smlouvy a nezenit se. I když dle NOZ je za dluh zodpovědný i druh/družka částečně. Je to blbý no..
@Anonymní píše:
Právě že mladší bráška, který se poprvé zamiloval a já se o něj bojím. Nevím, co mu říci, dost na mě dá.Já ji chápu, že se chce vdávat taky chci mít děti v manželství, ale mít tak velké dluhy, tak bych nechtěla ohrozit partnera svými půjčkami a prostě počkala.
Asi mu prostě řeknu jak to cítím, že by si ji brát prostě neměl a když na něj budou naléhat tak holt ať řekne pravdu, že dokud je zadlužená tak ne a to by podle mě měl brát jako argument každý rozumný člověk.
To ano. Otázkou je, jestli se jeho partnerka nebude zadlužovat i v manželství. Je to divně nastavený
Tady je mozne reseni- tzv. Rezim oddelenych jmeni. Paragraf 729 NOZ. Resit budes s notarem. V podstate sjm nevznika.
Dobré ráno všem.
Když muž čeká se svou přítelkyní miminko dotyčná očekává, že jí brzy její drahý požádá o ruku. Jenže problém je v tom, že slečna má velké dluhy, které bude ještě skoro šest let splácet a nelze to říci jinak, ale je finančně negramotná a má sklony k půjčkám a je věčně bez peněz. 
Jenže pokud jí řekne, že bude svatba až to splatí tak s tím ona asi souhlasit nebude, on zas má velké plány, chce stavět dům a nechce nést odpovědnost za její dluhy. Co by jste poradili? Je nějaká možnost, aby byly obě strany spokojené?
Už dlouho přemýšlím o jedné věci a Váš názor, zkušenosti by mi moc pomohli.
Je nějaká možnost jak by se dalo ošetřit to, aby neměl její partner zodpovědnost za její dluhy, kdyby si ji vzal, aby nepřišel o své věci, kdyby ona nemohla splácet? Myslím, že kdyby nebylo těch dluhů a mohl se na ní v otázce peněz spolehnout, tak by už prstýnek na ruce měla.