Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobry den, poradi mi nekdo? s pritelem se chceme brat, cekame rodinu ale ja mam dluhy i nejakou exekuci, jen se bojim aby se to po uzavreni manzelstvi nejak pritele netykalo, co mam delt aby s mima dluhama nemel nic spolecneho? Ma ve vlastnictvi byt a auto a docela slusny prijem, bojim se aby se to pak na nej nejak nevztahovalo kdyz ma majetek a slusny prijem. dekuji za radu.
Dobry vecer, u nas to bylo na opak…ale, domluvily jsme se s advokatkou co a jak, sepsala nam predmanzelskou smlouvu, kde na me zadne jeho dluhy a exekuce nesahaji…akorat pred temi 2 lety nas to prislo skoro na 5000 kc.
@Notyka píše:
Dobry den, poradi mi nekdo? s pritelem se chceme brat, cekame rodinu ale ja mam dluhy i nejakou exekuci, jen se bojim aby se to po uzavreni manzelstvi nejak pritele netykalo, co mam delt aby s mima dluhama nemel nic spolecneho? Ma ve vlastnictvi byt a auto a docela slusny prijem, bojim se aby se to pak na nej nejak nevztahovalo kdyz ma majetek a slusny prijem. dekuji za radu.
já si tedy nejsem jistá, ale myslím že dluhy nabyté před manželstvím by se ho týkat neměly ani bez smlouvy ![]()
Jasně dluhy vzniklé před vstupem do manželství by se dotýkat neměli, ale praxe je bohužel úplně jíná, já mám pár dluhů, které vznikli před manželstvím, dokonce máme sepsané i zúžení SJM a i tak klidně přijde exekutor do mužova domu a zabavuje jeho věci i když jim dokladuje, že jsou koupeny na jeho jméno, stejně tak dům i auto a dokonce tento rok se stalo, že mu postihli i jeho účet. Vše musel zdlouhavě řešit vylučovacími žalobami. Když podával stížnost, ať už na ex. komoru, či ministerstvo spravedlnosti, na postup exekutora, tak mu napsali, že postupoval, tak jak měl, ani to neprošetřili. Takže kdybych tohle věděla před svatbou, tak jsme se snad radši ani nebrali. Zvažovali jsme možnost se rozvést, ale právník říkal, že ani to by nepomohlo, že i tak by mohl exekutor předpokládat, že mám u muže svoje věci,,,jo a to tu nemám ani trvalé bydliště, prostě po něm jdou jen proto, že je můj muž a chtějí aby platil dluhy co nasekal můj bývalý muž, než jsme se stihli rozvést.
![]()
Tak my mame tu predmanzelskou smlouvu a pravnicka mi rekla, ze name nesaha vubec nic…manzel priznal ve smlouve, s cim prisel (s jednou igelitkou a nic nema-nemel)…kdyz se clovek domluvi s pravnikem, jde vse osetrit, bohuzel dnesni doba je zla…chtela jsem se i osetrit, kdyby nadelal dluhy v manzelstvi a to bohuzel NEJDE
…ale pokud jsou velke dluhy doporucuji INSOLVENCI (OSOBNI BANKROT),manzel uz to ma a exekutori nesmi prijit ani dluhy nerostou ![]()
Ahoj ahoj. Dluhy nabyté před manželstvím se do manželství nezapočítávají. Ale co tak čtu, tak to v reálu neplatí ![]()
Můj ex udělal taky ohromné dluhy, už jsme právně čtyři roky od sebe. Ale před rokem mi přišel mail, ať zaplatím asi 5000,– co udělal na mínusové kartě. Že ta karta v roce snad 90 byla pořízena na nás oba.
Rozčilovala jsem se, volala tam, že jsme už 4 roky rozvedeni. Chtěli doložit rozvodový list. No, omluvili se, že je to dluh po rozvodu, ale stejně mě opotilo, ten strach, co se zase děje.
Je to hnus, dluhy, exekuce, dost jsme si užily, já s dětma.
Dobrý den, za pár dní mám s přítelem svatbu a až do dnešního dne jsem žila v domnění, že dluhy vzniklé před manželstvím nepatří do společného jmění manželů. Bylo mi ale řečeno, že vešel v platnost nový zákon, na jehož základě dluhy vzniklé před uzavřením sňatku se zahrnují do společného vlastnictví. Můžete mi prosím odpovědět, jaký je v tomto případě platný zákon k 6/2013?Děkuji, s pozdravem Vernerová
Podle novinky z r. 2013 tedy exekuce postihne automaticky i manželku? Rozumím tomu dobře, že nepomůže předmanželská smlouva?
Náhodně jsem našla aktuální články: http://www.tyden.cz/…_296232.html#… a http://www.rozhlas.cz/…lna--1307736 , ve kterých se spekuluje, že to opět chtějí(!) zrušit.
Co myslíte, zruší?
Za takovýchto podmínek bych se totiž do svatby raději nehrnula…
@Litta BOhužel, proto jsme s mým přítelem svatbu zrušili. Má děti a bláznivou a chamtivou expřítelkyni, a ta vyhrožovala i mě, jak se těší až se vezmeme a stáhne o peníze i mě, no horor…
@Litta píše:
Podle novinky z r. 2013 tedy exekuce postihne automaticky i manželku? Rozumím tomu dobře, že nepomůže předmanželská smlouva?
Náhodně jsem našla aktuální články: http://www.tyden.cz/…_296232.html#… a http://www.rozhlas.cz/…lna--1307736 , ve kterých se spekuluje, že to opět chtějí(!) zrušit.
Co myslíte, zruší?
Za takovýchto podmínek bych se totiž do svatby raději nehrnula…
podle nových pravidel nepomůže ani předmanželská smlouva ani zužení SJM
@Anonymní píše:
@Litta BOhužel, proto jsme s mým přítelem svatbu zrušili. Má děti a bláznivou a chamtivou expřítelkyni, a ta vyhrožovala i mě, jak se těší až se vezmeme a stáhne o peníze i mě, no horor…
Je to opravdu absurdní výmysl… V tom druhém odkazu je i rozhovor, na konci kterého je dokonce zmíněno, že šance vidí vysoké a při nejlepším by to mělo platit od léta. Snad to zas nezapadne. ![]()
Událo se pár změn v občanském zákoníku, které jsou platné od ledna tohoto roku. Tohle je laicky řečený zkopírovaný z blogu, který píše holčina co studuje práva, je to zajímavé.
Tady je první ze změn co se mi hodně zamlouvá, a to je zavedení tzv. „režimu odděleného jmění“(dále jen ROJ). V normálním režimu „společného jmění manželů“ (dále jen SJM) co za manželství funguje je to tak, že pokud se Vám například podařilo vzít si někoho, z koho se časem vyklubal nezodpovědnej blboun, co si nadělá (i bez Vašeho vědomí) dluhy na všechny strany, může se dost dobře stát, že Vás jednoho dne poctí návštěvou exekutor a sebere Vám úplně všechno. Protože Váš majetek je prostě v manželství společný, patřil i jemu.
Tomu teď můžete předejít právě zřízením ROJ, kdy si „každej jedete za sebe“, máte svoje jměníčko, a blbounovi z řádků výše seberou jen to jeho.
Možná se ptáte, k čemu to, když už existuje předmanželská smlouva? Není to snad totéž? Není ![]()
Předmanželská smlouva je především pro Vás dva jakožto manžele pro případ rozvodu. Není veřejná, slouží jen k tomu, aby to u Vás kvůli dohadům o majetek během případného rozvodového řízení nevypadalo jak ve Válce Roseových ![]()
To, že je Váš majetek v ROJ je ale zapsáno ve veřejné evidenci a tím pádem to má vliv i vůči třetím osobám (protože se s tímto stavem mohou předem seznámit).
Nutno dodat, že o ROJ si musíte výslovně zažádat a nechat tento stav zapsat právě do výše zmíněné veřejné evidence. Jinak budete mít samozřejmě automaticky SJM.
Co se týče nezodpovědných a marnotratných manželů či manželek, které by kvůli svým automatům/nákupům kabelek/atakdále byli schopni připravit rodinu i o střechu nad hlavou, uvádí zákoník ještě další opatření, ale nebudu to tu zase zdlouhavě rozvádět ![]()
@Aneta.Berg A je to aktuální? Edit: Už to čtu v originále, zdá se že je.
Hmm, projdu to.
Není jednoduší nemít prakticky SJM? V manželství, pouze tak se dá korektně chránit.